Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 26 november 2016

Boktips Livet enligt Dagny I huvudet på en 104-åring

Livet enligt Dagny I huvudet på en 104-åring Dagny Carlsson

En underbar berättelse om ett mycket långt liv, berättar Dagny Carlsson, 104 år. Men det har inte bara varit en dans på rosor för Dagny, livet har innehållet motgångar och besvikelser. Det som är charmen med den här boken är den livslust och livsglädje Dagny har, trots sin ålder. Många äldre sätter sig ner och väntar på att dö.

Hon började blogga när hon var 99 år och tänkte "Kan Carl Bildt, så kan jag!"

Dagny pratar varmt om mat och matlagning och jag tror att det är hennes sunda inställning till mat som har gjort att hon har blivit så gammal som hon är. Och att hon är rörlig och tänker på att röra sig varje dag för att både hålla kropp och själ i form.

Dagny är världens äldsta bloggar och har blivit mycket uppmärksammad för det. Hon funderar över varför media tror att hon är expert på allt bara för att hon är gammal. Hon blir nämligen inbjudan att prata i tv och andra medier.

En blogg att ta del av, eftersom den inte bara berättar om Dagnys liv utan också om drygt 100 år av vår historia. Läs den!!!

"Det som slår mig allra mest är hur modern Dagny är... Hon är sig själv, säger vad hon tycker och står för det... Den här boken stärker mig i tron att alla människor bär på en berättelse värd att återge. Konsten ligger snarare i berättandet än i det som faktiskt hänt. Dagnys liv och leverne var och är säkert inte så olikt många andras. Men det blir naturligtvis extra intressant för att den samtidigt ger en inblick i mycket som förändrats under ett sekel. Och det är inte lite det." Norrköpings Tidningar Den får fem stjärnor av fem möjliga Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, BookOutlet.se och CDON.COM.


Här kan du träffa mig under höstens signeringar:
26 november 11-14 signerar Kim sina böcker hos Lek & Sak i Lund.
27 november 11-13 signerar jag hos Akademibokhandeln Center Syd
3 december 11-13 signerar jag hos Lundins bokhandeln i Karlshamn.


Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! Mejla Kim M Kimselius.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
fredag 25 november 2016

Dags för SkrivarSidans novelltävling 2017

Här är en skrivtävling där du har mycket gott om tid. Deadline är inte förrän 6 mars 2017. Det är SkrivarSidans novelltävling 2017. Läs mer nedan.

SkrivarSidans novelltävling 2017

SkrivarSidans novelltävling 2017 utlyser vi för att fira att SkrivarSidan fyller 18 år i mars 2017. Tävlingen är öppen för alla som är över 18 år.

Regler:
* Temat är Spänning. Du är fri att tolka det som du själv önskar.
* Texten får vara högst 7 000 tecken inklusive mellanslag lång och teckensnittets storlek ska vara 12. Vi håller hårt på längden, annars blir det inte rättvist för alla.
* Du får delta med max ett bidrag och det ska vara skrivet på svenska.
* Novellen får inte vara publicerad på nätet eller på papper.
* Bidragen ska vara inskickade senast den 6 mars 2017 till novelltavling@skrivarsidan.nu. OBS! Glöm inte att bifoga ditt namn, postadress och e-postadress. Du måste vara 18 år för att delta, det är p.g.a. att du måste vara myndig och ha ett bankkonto för att kunna ta mot eventuella vinstpengar.

Priser:
Tre vinnare utses och får sina noveller publicerade på SkrivarSidan den 31 mars.
1:a pris 1500 kr + diplom
2:a pris Lär dig skriva noveller på 8 veckor + diplom
3:e Boken Skrivguide – prosa, lyrik och film + diplom
OBS! Vinnaren betalar eventuell skatt.

Här kan du läsa mer.

Lycka till med tävlingen!

Här kan du träffa mig under höstens signeringar:
26 november 11-14 signerar Kim sina böcker hos Lek & Sak i Lund.
27 november 11-13 signerar jag hos Akademibokhandeln Center Syd
3 december 11-13 signerar jag hos Lundins bokhandeln i Karlshamn.


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Här ser du mina handböcker i skrivandet:

10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"Hej, Tre hattar. Det var ett nöje att få läsa er generösa bok. Jag lärde mig mycket nytt (om bokmässan, egenutgivning, förlagsbranschen etc) och det var spännande och underhållande att få följa era personliga vinklar. Lättläst, informativ, rolig och varierande. Tack!" Med vänlig hälsning Matilda Brasch, svensklärare och hobbyskrivare


 
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

torsdag 24 november 2016

Lättläst, välskriven, spännande, varm och tänkvärd Mördande foto av Kim M Kimselius

Lättläst, välskriven, spännande, varm och tänkvärd
Det här var en helt underbar recension av min bok Mördande foto. Det är författaren Astrid Ahlberg som har skrivit recensionen. Du kan läsa den på Astrids blogg Porten, som är namnet på hennes fantasyserie som är något av det bästa jag har läst. Och det säger jag inte bara för att hon har skrivit en fin recension om min bok. När jag började läsa hennes första bok kunde jag inte lägga den ifrån mig. Helt magisk! Nedan kan du läsa Astrids recension.

Mördande foto av Kim M Kimselius

Har idag läst ut Mördande foto, en bok skriven av en mycket produktiv författare, Kim M Kimselius. Det är en författare som med stor framgång ger ut på eget förlag vilket är en av orsakerna till att jag tillhör hennes beundrarskara. En annan att hon skriver bra böcker! Och många böcker! De flesta med historiskt tema kombinerat med lite lagom fantasy och mycket spänning. Denna bok utspelar sig dock i nutid.
Jag önskar att jag hade kunnat sätta hennes böcker i händerna på mina bokslukande flickor när de var i skolåldern. Inte minst för de faktasidor som oftast avslutar hennes historiska äventyr.


     Först lite fakta:

           Titel: Mördande foto
           Författare: Kim M Kimselius
           Förlag: Roslagstext
           Utgivningsår: 2016
           Genre enligt baksidan: Thriller

Lite kort om handlingen lånat från baksidestexten så jag inte råkar avslöja för mycket:

Klassen får besök av en författare. Hon vill gärna fotografera eleverna. Marina vet att hennes mamma har förbjudit henne att någonsin lägga ut bilder på nätet. Marina har glömt varför. När de den här dagen har en vikarie som inte känner till fotoförbudet, tar Marina chansen att få vara precis som alla andra. Hon går med på att bli fotograferad och få bilden utlagd på författarens blogg, utan att ha en aning om de skrämmande konsekvenserna.

Omslaget är ju det första man ser av en bok och det som ska fånga den tilltänkta läsarens intresse. Det lyckas alldeles utmärkt - bilden andas pulshöjande skräck. Man känner sig mörkrädd ... Fotografen heter Susanne Nilsson kanske jag bör nämna, medan Kims make Jan har fixat formgivningen.

Karaktärerna man möter är framför allt de två ungdomarna och skolkamraterna Marina och Aziza. Deras vänskap skildras både realistiskt och hjärtevarmt. Kim är så bra på att beskriva barn och ungdomar, hur de tänker och upplever sin omvärld. Tycker jag i alla fall, som i sanningens namn har väldigt många år mellan nu och min barndom. Skurken i handlingen - för en sådan måste ju finnas i en thriller - är otäckt ond. Kim väjer inte för att låta huvudpersonen sväva i livsfara. Vågar inte vara mer specifik än så för att inte spoila. Även äldre personer, här i form av en gammal tant, får vara med på ett hörn och spela en biroll.

Boken har 240 sidor som indelas i 57 kapitel, samt några sidor om författaren själv och hennes övriga böcker. Att kapitlen är korta gör att det är svårt att lägga boken ifrån sig, man tänker bara ett kapitel till och så har man plötsligt läst tre-fyra stycken.

Vad tycker jag då? Jo, jag gillar denna bok, den är lättläst, välskriven, spännande, varm och tänkvärd - Internet och Facebook har sina risker. Kapitellängden är utmärkt för en bok av denna typ, med gott om cliff-hangers. Språket passar bra för ändamålet och Kim är duktig på både dialoger och gestaltning. En utspilld kaffekopp har inget med handlingen att göra men säger mer än bara adjektiv.

Jag gillar inte att sätta betyg men hade jag gjort det skulle det blivit högt!
Tack snälla Astrid för den underbara recensionen.Här kan du träffa mig under höstens signeringar:
26 november 11-14 signerar Kim sina böcker hos Lek & Sak i Lund.
27 november 11-13 signerar jag hos Akademibokhandeln Center Syd
3 december 11-13 signerar jag hos Lundins bokhandeln i Karlshamn.Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


onsdag 23 november 2016

7 tips för att kunna leva på ditt författarskap

7 tips för att kunna leva på ditt författarskap

Jag i min monter B09:20 på Bokmässan i Göteborg
Det är få förunnat att kunna leva på sitt författarskap. Jag är en av de författare som kan göra det.

En stund för eftertanke tillsammans med mina böcker om skrivandet: Att hitta glädje i skrivandet och Att skriva med glädje.

Debut
Till min stora glädje sålde min debutbok Tillbaka till Pompeji i 11.000 ex första veckan, sedan var mitt författarskap igång. Med alla tv-framträdande, intervjuer, föreläsningar och signeringar fanns det inte tid för att arbeta med något annat än författarskapet.

Det är inte många som får en sådan debut, även om det händer då och då, och sannolikt är vad varje person med författardrömmar eftertraktar.

En av alla de tidningsartiklar som skrevs om mig vid debuten med Tillbaka till Pompeji.

1. Håll i pengarna!
Att leva på sitt författarskap innebär inte att man måste vara mångmiljonär. Det gäller att hushålla med pengarna. Behåll den gamla bilen, köp inga extravaganta saker för ditt första arvode. Lev smart på de pengar du har, då räcker de länge.

Jag har ingen ny fin bil, jag odlar så mycket grönsaker jag kan och tar tillvara på dem, konserverar och fyller frysen. Det gör att jag nästan är självförsörjande på grönsaker. Normalt en stor utgift, iallafall för någon som äter så mycket grönsaker som jag gör.

Det är sällan jag äter ute på restaurang. Jag tar tillvara på överblivna rester, vilket blir ett mål mat en annan dag. Jag gör storkok och långkok och fryser ner.

Jag letar inte efter den billigaste maten i butikerna, jag söker upp den bästa och betalar vad den kostar. I mitt fall är det ekologiskt som gäller.

Chips, ostbågar, godis, glass är saker som kostar mycket pengar, för att inte tala om cigaretter, öl och vin. Om man utesluter, eller drar ner på detta, blir det en hel del pengar över. Då är chansen större att du kan klara dig på din författarlön.2. Skriv fler böcker!
Det är inte lätt att leva på inkomsten från en enda bok, då måste den sälja en hel del. Därför krävs det att du skriver fler böcker. De kommer att sälja varandra och pengarna tickar stadigt in på ditt konto.

Om du klarar av det kan du ha flera böcker på gång samtidigt, det har jag. Det ger dig möjlighet att variera mellan böckerna och skriva utifrån den berättelse du känner mest för just då.

Artikel och foto i LitteraturMagazinet

3. Hitta andra inkomster!
Det är inte bara skrivandet som drar in pengar. Ibland ger föreläsningar mer inkomst än själva författarskapet. Var inte rädd för att kontakta skolor och föreningar och berätta att du finns. Innan du har bevisat vad du går för kanske du inte kan kräva fullt arvode, men när du väl har gjort ett bra jobb ska du definitivt ha rätt betalning för det.

Jag följer Författarcentrums rekommenderade taxor för författarbesök:
En lektion (max 60 min)/klass (max 35 elever) 3000 kr
Två lektioner 4000 kr
Tre lektioner 5000 kr
Fyra lektioner 6000 kr
Aulasamling/kickoff (fler än 35 elever) 60 minuter 6000 kr

När jag just debuterat och aldrig hade föreläst höll jag mina första föreläsningar helt gratis. För mig var det en prövotid, ett sätt att hitta bästa vägen ut till skolorna, men också för att hitta min berättarröst vid framträdanden.

Efter ett tag tog jag en symbolisk summa för att föreläsa. Nu tar jag betalt för mina föreläsningar.

Om någon ojar sig och tycker att det är dyrt ska du påminna dem om att det inte bara är den timma du är där och föreläser du får betalt för. Alla de timmar du har lagt ned på att göra ditt föredrag och memorera det ingår också i kostnaden. Även tiden det har tagit dig att ta dig dit. Ibland kan det ta två till tre dagars förberedelser för en enda timmas föreläsning. Inte många som tänker på det när de bokar dig. 

Jag föreläser i en skola.

4. Ut och signera!
Vid signeringar har du möjlighet att möta nya läsare, att locka dem att läsa din bok. Har du skrivit en riktigt bra bok vill de läsa fler böcker av dig. Se till att du har någon form av informationsblad att dela ut till de du möter vid signeringen. Då kan du sticka det i handen på dem som inte har tid att stanna till. Oftast kommer de tillbaka. Eller så köper de boken vid ett senare tillfälle. Flera av dem köper tyvärr böckerna hos nätbokhandlarna istället för hos dig i butiken när du signerar. För dig spelar det inte så stor roll, du får inkomst oavsett varifrån de köper böckerna. Men det är synd om bokhandlaren som har satsat på din signering.

Det finns många fler platser att signera på än hos bokhandlarna. Ha ett bokstånd på marknader, bokmässor och andra litterära evenemang. Det lönar sig. Om det kostar att ha ett bokbord, dela med några andra. Då får du också hjälp vid bordet.

Möte med författarkollegan Anne-Marie Schjetlin vid en signering.

5. Håll skrivarkurser
När du har skrivit några böcker och har samlat på dig tillräckligt mycket kunskap för att dela med dig av till andra kan du börja hålla skrivarkurser.

Dela med dig av dina erfarenheter. Berätta hur du har skrivit din bok. Berätta även om branschen och dela med dig av all den kunskap du har om skrivandet och författarvärlden.

Några av alla mina skrivkursdeltagare. Även medförfattare till boken Färgargårdens andar.

6. Ta författarskapet på allvar!
Om du ska lyckas med att försörja dig på ditt författarskap gäller det att du verkligen satsar. Om du arbetar heltid måste du sätta upp skrivtid så ofta du kan, helst varje dag. Ifall du har tagit ledigt ett tag för att skriva din bok kräver det att du helhjärtat går in för skrivandet. Inga långa sovmorgnar, långa lunchpromenader, fikastunder med vänner, telefonsamtal, dataspel eller bortkastad tid på internet.

Fokusera och skriv!

Min skrivarlya.

7. Var dig själv!
Tro inte att du är någon, bara för att du har blivit författare. Var dig själv och var ödmjuk, annars kanske du mister dina läsare fortare än du anar. Ett författarskap är inte bara att skriva böcker, det innebär också att hålla kontakt med sina läsare. Att verkligen ta sig tid för dem. Det är något jag gör och jag älskar det. Många av mina läsare har blivit mycket goda vänner och vi ses ofta efter någon av signeringarna.

Fika efter signering med några av mina stora fans. Här är det Lill-Kim och jag.

Lycka till med ditt författarskap och att kunna leva på det!

Några av mina 40 svenska titlar, samt alla utländska översättningar.

7 tips för att kunna leva på ditt författarskap:
1. Håll i pengarna!
2. Skriv fler böcker!
3. Hitta andra inkomster!
4. Ut och signera!
5. Håll skrivarkurser
6. Ta författarskapet på allvar!
7. Var dig själv!  


Här kan du träffa mig under höstens signeringar:
26 november 11-14 signerar Kim sina böcker hos Lek & Sak i Lund.
27 november 11-13 signerar jag hos Akademibokhandeln Center Syd
3 december 11-13 signerar jag hos Lundins bokhandeln i Karlshamn.
Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
tisdag 22 november 2016

Gör något bra av mörkret

Gör något bra av mörkret

November är för mig den värsta månaden på året. Mörkt, mörkt, mörkt. Jag har en twittervän som kommer med novemberpepp. Det värmer mitt hjärta och får mig att må bättre.

Nu har den här novembermånaden hittills varit ovanligt bra. Idag har vi +8 grader redan nu på morgonen. Igår hade vi +10 på dagen och solsken. Då är det lätt att leva.

Men när det är mörkt när man går upp och mörkt innan man slutar jobbet, då känns det tyngre än vanligt, eller hur?

Jag försöker göra något bra av mörkret. Istället för att sitta vid mina vanliga arbetsplatser varierar jag mig. Jag byter arbetsplats och sätter mig i glasgången. Normalt skulle det vara för kallt för att sitta där, eftersom vi bara har 10-11 grader på vintern för blommornas skull. Men jag mår så bra av att sitta där, titta ut i trädgården och ha Tudor vid fötterna, att jag igår tog på mig rejält och satte mig där.

Jag tände den lilla kakelugnen som du ser på översta bilden. Den har jag ärvt efter pappa. Den hade mamma och pappa på spiselkransen i mitt föräldrahem. När de flyttade och fick ett hus med vedspis stod den på kanten av vedspisen, alltid med ett levande ljus i. Fast de hade mest värmeljus. Igår tänkte jag att det var ett bra sätt att använda ljusstumparna på.

Genom att byta arbetsplats till min vår och höstplats, mådde jag genast lite bättre. Det gjorde inget att det blev mörkt, jag var omgärdad av ljus och kärlek och jag jobbade bra.

Tänk efter vad som kan få dig att må bättre i novembermörkret! Eller du kanske tycker att november är en toppenmånad och älskar mörkret. För visst är det rätt skönt med mörkret också. Inga krav på att du ska vara ute och arbeta i trädgården, inga grillfester, bara vara. Du kan krypa upp i soffhörnet med en bra bok och dricka en kopp te och mysa.

Nu har maken tänt pannan och öppnat dörren ut till glasgången, strax ska jag sätta mig där för att fortsätta arbetsdagen.

Ha en fin dag och gör något bra av mörkret!

Här kan du träffa mig under höstens signeringar:
26 november 11-14 signerar Kim sina böcker hos Lek & Sak i Lund.
27 november 11-13 signerar jag hos Akademibokhandeln Center Syd
3 december 11-13 signerar jag hos Lundins bokhandeln i Karlshamn.Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem härmåndag 21 november 2016

Att skriva en bok kräver disciplin

Att skriva en bok kräver disciplin 

Disciplin
Om någon borde veta hur mycket disciplin det krävs för att skriva en bok är det jag. Sedan debuten 1997 har jag kommit ut med 40 böcker. Enbart i år, 2016, har det blivit sex stycken. För att åstadkomma det har jag ställt krav på mig själv, satt upp mål och varit envis.


Tanken att böckerna inte skulle hinna bli klara i tid fanns inte. Det var bara att jobba på, sju dagar i veckan, tills målet var uppnått.

Något som har bra disciplin är Kjell E. Genberg, han har gett ut över 200 böcker. Jag är imponerad.

Sätt upp mål
Det är så lätt att falla i fällan att man har all tid i världen för att skriva boken. Det är ju ett helt år dit, eller kanske två. Men tiden rusar iväg snabbare än du kan ana, deadline närmar sig snabbt.

Det gäller att du sätter upp mål för att kunna hålla deadline. Låt inte ovissheten sväva runt skrivandet, bestäm dig när och hur länge du ska skriva. Helst ska du skriva något varje dag.

Få folk att ta ditt skrivande på allvar
Om du som jag sitter hemma och skriver är det lätt att folk inte tar skrivandet på allvar. Du är hemma, du är ledig, eller hur? Det är så många ser på författaryrket. Vi har alltid tid att ställa upp och hjälpa till, vi är ju ändå lediga. Att vi arbetar sju dagar i veckan med skrivandet, signeringar, föreläsningar, besvara mejl och brev, det är det ingen som tänker på.

Visst är det lättare när du väl har slagit igenom som författare, men det är inte självklart att folk respekterar din arbetstid för det. Jag har fantastisk familj och vänner. De ringer inte på arbetstid, om de ringer på kvällstid och jag ändå arbetar är det ingen fara. De förstår om jag säger att jag inte hinner prata för att jag skriver, ofta låter det så här när jag svarar: "Vänta! Jag måste bara skriva klart..."

Därefter skriver jag ur mig de ord som var på väg att poppa ut. Mina vänner väntar snällt på att jag ska skriva klart, eller så lägger de på, för de vet att jag ringer upp när jag har skrivit klart.

Sporra dig själv!
Du kan peppa dig själv att vara disciplinerad genom att ge dig belöning efter väl utfört skrivpass. Det behöver inte vara några stora saker som att du ska åka på spa över en helg, eller åka på en veckas solsemester. Det kan räcka med att du belönar dig med en långpromenad, ett träningspass på gymmet, en god middag med dina vänner, eller något annat du tycker du är värd.

Delmål
Du har målet i sikte och vet när ditt manus ska vara klart, men det känns oändligt långt dit. Sätt upp delmål för att inte arbetet ska kännas alltför betungande.

Mitt första delmål är att skriva 50 A-4-sidor. Då vet jag att jag är igång. Mer än igång faktiskt, för efter 50 sidor brukar berättelsen flyta på av sig själv. Mitt nästa delmål är 120 manusblad. Det var det antal sidor jag skulle skriva när mina böcker kom ut på B. Wahlströms förlag. När jag väl har nått 120 sidor är jag "i mål", men ändå inte, för det är då det verkligen händer något. Orden kommer av sig själv och berättelsen tar form inför mina ögon. När jag väl skriver SLUT efter sista meningen har jag kommit upp i 180 till 220 manusblad.

Om jag hade satt upp slutmålet 220 manusblad hade det känts oändligt långt dit när jag började skriva på första manusbladet.

Disciplin är så mycket mer än att bara skriva
Disciplin är inte bara att ta sig tid att skriva, det är att ordna upp runt allt omkring. Att inte fastna i för långa telefonsamtal, inte boka upp för många fikatider med kompisar, inte se för mycket på tv, vara ute på nätet för länge, spela dataspel på nätet... Som du ser finns det massor av saker du ska styra över för att din bok ska bli klar. Ta kommando över ditt liv och ditt skrivande och sätt upp mål. Du kommer att inse hur mycket lättare skrivandet kommer att bli. Lycka till!
Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

söndag 20 november 2016

Boktips Morden på Mangle Street en av de bästa böcker jag läst på länge

Morden på Mangle Street av M.R.G. Kasasian

En av de bästa böcker jag har läst på länge. När boken är slut känner jag en saknad inom mig som jag inte har känt på evighet. Endast en riktigt, riktigt bra bok kan ge mig den här känslan. Jag vill genast läsa om boken, eller allra helst läsa ännu en bok av författaren, men upptäcker till min besvikelse att det här är debutboken. Det finns inga fler böcker. Jag väntar ivrigt på fortsättningen.

Boken påminner om Agatha Christies sätt att skriva, med den mystiske berömde privatdetektiven som själv kallar sig "personlig detektiv". Jag tänker också på Maisi Dobbs av Jacqueline Winspeare. Två fantastiska författare som skildrar livet förr. M. R. C. KASASIAN plockar upp manteln efter dessa författare och tar mig tillbaka till det förflutna, där jag får använda hjärnan och vara en del av mysteriet.

Om du vill läsa en riktigt, riktigt bra pusseldeckare är den här boken perfekt för dig. Läs den!


Året är 1882 och den unga, föräldralösa March Middleton har precis rest till London för att bosätta sig hos sin förmyndare Sidney Grice efter sin fars död. Sidney är landets mest berömde privatdetektiv och March har knappt hunnit anlända förrän han får ett nytt fall på halsen. En ung kvinna har blivit brutalt mördad och allt pekar på att hennes make är den skyldige. Offrets mor är dock övertygad om motsatsen och March erbjuder sig att göra ett försök att rentvå honom.

Spåren tar dem på en resa från East Ends mörkaste gränder till de ståtliga viktorianska villorna i Bloomsbury. Varje ny ledtråd gör Sidney övertygad om klientens skuld, men snart blir det även uppenbart att fallet riskerar att krossa hans goda rykte som privatdetektiv.

Morden på Mangle Street utspelar sig i det viktorianska England. Boken vänder sig till läsare som gillar originella deckare med levande miljöbeskrivningar och en stor portion humor. Det här är den första boken i en serie om det omaka deckarparet Sidney Grice och March Middleton.

M. R. C. KASASIAN växte upp i Lancashire och har haft en mängd olika yrkesroller genom åren; allt från kypare till veterinärassistent, nöjesparksarbetare och tandläkare. Numera bor han med sin hustru i Suffolk på somrarna och på Malta på vintrarna.

"En av det här årets charmigaste och mest originella romaner" skriver Daily Mail och jag instämmer.Den får fem stjärnor av fem möjliga, även om jag gärna skulle gett boken tio stjärnor.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, BookOutlet.se och CDON.COM.


Här kan du träffa mig under höstens signeringar:
26 november 11-14 signerar Kim sina böcker hos Lek & Sak i Lund.
27 november 11-13 signerar jag hos Akademibokhandeln Center Syd
3 december 11-13 signerar jag hos Lundins bokhandeln i Karlshamn.

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! Mejla Kim M Kimselius.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här