Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 6 juni 2020

Där rosor faktiskt dör av Ewa Klingberg

Där rosor faktiskt dör av Ewa Klingberg

En härlig feelgoodbok, lättlyssnad och fängslande. Ibland blev jag lite irriterad på huvudpersonen Sandra, som så uppenbart blir manipulerad av sin moster. Vips var boken slut och jag började genast lyssna på nästa. Rekommenderar den varmt!

Ibland blir inget som man tänkt sig. Sandras planerade roadtrip genom ett somrigt Sverige blir istället ett tvärstopp i Tranås. Här befinner sig begravningsbyrån Tranan på ruinens brant och mostern hotas av personlig konkurs. Det är upp till Sandra att bestämma vilket öde som väntar Tranan.

Så snart Sandra kliver ur bilen kastas hon in i en värld som består av avlidna personer, kladdiga wienerbröd, kistor och bouppteckningar. Att döda människor kunde vålla så mycket oreda hade hon ingen aning om...

  Boken får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus Akademibokhandeln eller Storytel. 


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskursHitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!fredag 5 juni 2020

Skuggornas drottning av Sarah J Maas

Skuggornas drottning av Sarah J Maas

Ibland vill man inte att en bok ska ta slut, ändå kan man inte sluta läsa eftersom den är fängslande. Precis så är det med Sarah J Maas böcker, Skuggornas drottning är inget undantag, lika trollbindande som de tidigare.

Efter att ha läst många fantasyböcker, oftast svenska författare, som slutar när det är som mest spännande, för att fortsätta i nästa bok, känns det befriande att Sarah J Maas perfekt binder ihop varje bok i slutet. Varje bok är en avslutad händelse, men ger ändå förhoppning om en fortsättning. Det är skickligt författarskap. Man behöver inte "lura" läsaren att läsa nästa del i serien. Det gäller att sluta på ett sådant sätt att läsaren längtar efter nästa bok. Det har verkligen Sarah J Maas lyckats med.

Förfärad inser jag att jag snart har läst klart alla hennes böcker som finns utgivna på svenska, och håller tummarna för att fler översätts.

Det här är fantasy när den är som bäst. Monster hjältar, magi, vardagsliv, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor... Ja, allt du kan tänka dig för att göra den perfekta boken.

Hjältinnan är Celaena Sardothien, som egentligen är Aelin Galathynius, numera drottning av Terrasen. Sedan hennes föräldrar brutalt mördades när hon var barn fick hon anta en ny identitet och gömma sig för de som ville utplåna hennes ätt. Nu träder hon fram ur skuggorna för att kämpa för sin tron, men även för sin kusin, krigaren som är beredd att dö för henne. Men det är många fler som är beroende av henne, några av dem satta i fruktansvärd fångenskap, kvarhållna av skuggmonster som sakta förtär dem.

Det här är fjärde boken i glastronenserien och jag har redan börjat på nästa del. Som sagt, det går inte att sluta läsa när man väl har börjat. Läs boken! Men börja med första delen Glastronen.


  Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus Akademibokhandeln eller Storytel. 


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskursHitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 

torsdag 4 juni 2020

Berättelsen om Kotten och Gösta

Berättelsen om Kotten och Gösta

"Om hon säger FÄSTING, då ska du springa din väg!"

Kooikerhondjen Kotten håller på att lära mopsvalpen Gösta vad som gäller hemma i familjen.

"Varför ska jag springa min väg? Jag brukar alltid sitta stilla när fästingarna tas bort. Det är rätt skönt", svarar Gösta.

"Nej, nej! Helt fel! Om du springer din väg vid de orden, får du desto mer beröm när du kommer tillbaka förstår du. Det gäller att vara smart", svarar Kotten.

Gösta tittar oförstående på Kotten. Varför ska man krångla till det på det sättet? Han fick ju beröm direkt när matte plockade bort fästingarna. Det var mysigt att få stå i centrum för en stund. Alla de större hundarna tog så mycket plats. Med två stora Berner Sennenhundar och en medelstor Kooikerhondje i familjen kom han alltid på sista plats. Ibland trodde han inte att matte ens såg honom. Ja, hon hade till och med snubblat på honom flera gånger. Då skällde hon på honom. Men han ville ju vara nära, precis bakom fötterna på henne när hon höll på med något. Då skulle hon inte missa honom. Han berättade det för Kotten.

"Helt fel taktik! Du gör bara matte irriterad. Om hon säger Gå och lägg dig på din plats ska du genast lägga dig i dynan, då får du massor av beröm", svarar Kotten.

Varför var det där med beröm så viktigt, tänkte Gösta. Han var glad bara han fick vara nära, ligga i knäet, eller ha huvudet på mattes fot. Det var belöning nog för honom.

"När man tränar så mycket som jag gör med matte, då får man beröm när man gör något bra. Efter det får man godis, och det vet jag att du tycker om. Eller hur?" säger Kotten.

Göstas ögon glittrar och mungiporna far upp. Det är nästan att han börjar dregla, men bara nästan. Godis är gott. Mycket godis.

"Du menar att om jag springer när hon säger FÄSTING för att sedan komma tillbaka, DÅ får jag godis?" frågar Gösta.

Kotten går fram till krukorna med mattes odlingar för att visa Gösta en ny sak han behöver lära sig.

"Du har förstått rätt. Okej. Nu vill jag att du lyssnar noga. Du får absolut INTE kissa på de här krukorna, då blir matte jättearg och då blir det inget godis", säger Kotten.

Gösta ser storögt på Kotten. Han har så mycket att lära ut. En bra lekkamrat också. Gösta beundrar Kotten för att han kan så mycket, sitt, ligg, sitt vackert och en massa andra saker. Själv har han precis lärt sig sitt.

Gösta stirrar på krukorna och Kotten. Han har nog rätt den där Kooikern. För när han sätter sig, då får han godis av matte. Nästa gång ska han springa sin väg när hon säger FÄSTING. Då kanske han får ännu mer godis. Han älskar godis.

En liten berättelse som visar på hur vi har det här i vår familj med Kotten och Gösta. Bästa kompisar som har otroligt kul ihop. Ibland verkar det som om Kotten berättar saker för Gösta, som lyssnar och ser ut att förstå. En lek med ord så här en torsdagsmorgon.

Ha en fin dag! När jag skriver detta ligger Gösta och Kotten och busar i soffan bredvid mig.

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

onsdag 3 juni 2020

Skrivprocess Fånga läsaren och håll dem kvar i ett hårt grepp

Skrivprocess Fånga läsaren och håll dem kvar i ett hårt grepp

Att gripa tag i läsaren direkt och hålla fast genom hela boken är något som är viktigt för en författare. 

Just nu är jag uppslukad av serien Glastronen av Sarah J Maas. Det är en författare som har förmåga att gripa tag och inte släppa greppet om läsaren.

Hur gör man då?
Börja med något som fångar läsarens uppmärksamhet. Ett telefonsamtal, att man anar att något kommer att hända, eller ha ett sådant fängslande språk att det inte går att sluta läsa.

Det många gör fel är att börja med att beskriva karaktären, eller miljön, för att bygga upp bilden för läsaren. Fel! Fel! Fel!

Grip tag och överraska. Skaka om!

Läs början på de böcker som har blivit bästsäljare. Hur börjar de?

Nu kan du inte börja på samma sätt, men det gäller att få en känsla för vad det är som gör att en bok fångar eller inte.


Det perfekta kapitlet
Det gäller att inte bara fånga läsaren i det första kapitlet, utan hålla dem kvar genom hela boken.

För att lyckas med det gäller det att du varierar tempot i varje kapitel, lugna avsnitt, dramatiska stycken och avslutande text som väver en tråd till kommande kapitel.

Tänk berättelsen som en väv full av fängslande mönster. Varje tråd måste hållas samman med nästa, annars skulle väven falla samman. Om väven varit helt platt och grå hade ingen fångats av den. Men en färgstark, varierande väv griper tag i betraktaren.


Tänk i bilder när du väver ihop berättelsen!
Se allting framför dig när du skriver, som om du betraktar en bild där din berättelse vävs fram. Skildra bilden genom att berätta vad du ser, istället för att skriva rakt upp och ner. Låt läsaren vara betraktaren som ger djup åt din text.


Karaktärerna är nog så viktiga
Om du har lyckats fånga läsaren med en spännande inledning får du inte släppa dem där. Det är viktigt att läsaren verkligen bryr sig om dina karaktärer. Då får du dem att läsa vidare för att se hur det går för personerna i handlingen.

Gör karaktärerna till verkliga personer, sårbara, hjärtevarma, hårda, tuff barndom, bra barndom, minnen som format personen under uppväxten. Gör karaktärer som folk känner igen sig i. Då har du lyckats fånga dem.

En författare som är mästare att skapa karaktärer är Jussi Adler Olsen. I Avdelning Q har han en sammansättning av udda karaktärer, som man i vissa stunder hatar, men ändå älskar, just för att de är så genuint vanliga, men ändå udda. Läs böckerna så förstår du vad jag menar.


Tänk på detaljerna
Historien och karaktären är det som driver berättelsen framåt. Men det är de små detaljerna som gör att man fängslas och inte kan sluta läsa. Ju mer läsaren lär känna karaktärerna och platserna där händelserna utspelar sig, desto mer vill de läsa.

Som exempel kan jag nämna Lucy Rileys böcker De sju systrarna. Böckerna handlar om sex systrar. Alla är adopterade. När deras far dör får de ledtrådar till sitt förflutna. Det tar läsaren med runt om i världen. Fakta blandas med spänning och kärlek. Starka, detaljrika karaktärer som man månar om och vill läsa mer om.


Vem är din hjälte?
Vad är det som gör huvudpersonen till just den han/hon är? Kan det vara något personen har uträttat, något personen är på väg att göra. Kanske det inte alls är en hjälte? Allt är inte svart och vitt, det finns gråzoner, utnyttja dem!


Fortsätt hålla läsaren fången
Tänk på de tidigare James Bondfilmerna. För visst har du sett några av dem? Vad gör dem bra? Varför vill vi se nya James Bondfilmer hela tiden, trots att det är nya karaktärer som spelar huvudpersonen.

Mycket beror på den spännande handlingen. Öppningsscenen är det alltid fart och fläkt över. Även om det kanske inte alltid har något med själva historien i boken att göra, så är man fast.

Exotiska platser, nya miljöer, ofta många olika i varje film. Det gör att man inte bara är fängslad av spänningen, utan även får utforska nya världar genom filmen.

I James Bondfilmerna händer det hela tiden något. Även om det är en lugn stund anar man att det när som helst kommer att dyka upp en bov som förstör lugnet.

Om du inte har sett någon James Bondfilm rekommenderar jag dig att göra det. Eller varför inte ta dig tid att läsa Ian Flemings böcker om James Bond?


Vem berättar historien?
I ett tidigt skede av berättelsen måste du bestämma dig vem som är berättaren av historien. Ska du skriva i första person, så att det är JAG som berättar. Eller i tredje person så att det är HON/HAN som berättar.

Du kan också vara en allvetande berättare. Du vet allt som ska hända, men det vet inte karaktärerna i berättelsen. På så sätt kan du lägga ut ledtrådar till läsarna och bygga upp förväntan.


Knyt ihop trådarna
Låt inga trådar i väven hänga lösa när berättelsen är klar. Se till att ha vävt samman allt noga. Om du har gett en glimt av något som ska hända, måste du se till att det också händer.

I min bok Den gömda Inkastaden berättar jag i början av boken att mannen ger sin trolovade en sjal som bevis för att de ska leva tillsammans. När så Ramona får en sjal av Theo i slutet av boken, påminner jag läsaren, genom Ramonas tankar, om vad sjalen betyder för berättelsen. Jag knyter ihop trådarna i väven.


Berätta istället för att skriva
Det finns inget bättre än att dras in i berättelsen så att det känns som om man är där. Att man delar den livsfarliga situation karaktärerna befinner sig i. För att få den känslan måste du BERÄTTA istället för att skriva.

Om du skriver att personen är ledsen, ska du ställa dig frågan: Hur vet du det?

Beskriv hur personen ser ut, rödgråtna ögon, näsan kanske är röd för att personen har snutit sig upprepade gånger på grund av sorgen.

Att beskriva istället för att skriva kallas för att gestalta. Tänk på att inte gestalta genom hela boken. Det kan vara tröttande för en läsare att hela tiden vara delaktig av en actionfylld berättelse. Ibland måste du låta läsaren vila lite.


Vill du lära dig mer kan du gå någon av mina distanskurser, eller läsa någon av alla mina handböcker om skrivprocessen. Du kan även ta för vana att kika in på bloggen för att ta del av nya skrivtips.

Lycka till med ditt skrivande!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
tisdag 2 juni 2020

Kimselius går före och visar vägen både för läsare och skrivarnoviser

Kimselius går före och visar vägen både för läsare och skrivarnoviser

"Man kan delta i skrivarkurser där det från första dagen febrilt produceras texter. Att ha deltagit i en skrivarkurs för Kim Kimselius var en annorlunda upplevelse. Plötsligt blev det fokus på berättelsen. Den är det viktiga. För om den kommer igång då kommer också ett passande språk att infinna sig.
Att kunna lära ut övergången från text till berättelse det är det kluriga. Kim klarar det galant. Hon är själv en gudabenådad berättare men också ett proffs på att lära ut det hon kan. Kim är faktiskt något tredje också. En tvättäkta för-fattare. Det är en sådan som går före och visar vägen både för sina läsare och för sina skrivarnoviser.
Tack för en intressant skrivartid. Jag har haft bra flow hela tiden." Hälsningar Jern Blahammar


Jag älskar verkligen att hålla skrivarkurser. Att sedan få kursdeltagare som är fullfjädrade författare är en dröm. Jern Blahammars ord är omdöme om distanskursen Hitta glädje i skrivandet, där han lämnat in sin slutberättelse. Det var en njutning att läsa hans text, som fick mig att tänka på Sofies värld, en bok jag älskade att läsa, som har blivit bästsäljare och film. 

Skrivkursdeltagarna berikar mitt liv och lyfter mitt skrivande. Att få dela med mig av mina mångåriga kunskaper som författare känns bra. Det finns ingen rädsla över att någon av dessa författare ska konkurrera med mig. Det finns läsare för oss alla.

Nu ska jag fortsätta läsa skrivkursdeltagarnas mejl och skicka nya övningsuppgifter till dem.

Tack snälla Jern för att du har berikat mitt liv med dina intelligenta, fängslande texter och stort tack för dina fina ord om min skrivkurs.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

 

söndag 31 maj 2020

En man från ingenstans av Gregg Hurwitz

En man från ingenstans av Gregg Hurwitz

När jag läste Vem är Evan Smoak blev jag helt fascinerad av karaktären som i mycket påminde om Lee Childs hjälte Jack Reacher. Jag blev helt uppslukad av hjälten som utan betalning hjälper drabbade.

Den här boken var råare och mycket mer fart i.

Evan Smoak har tidigare arbetat i den topphemliga organisationen Orphan, sedan han var 12 år. En gren under det amerikanska försvarsdepartementet. Där blev han tränad till lönnmördare, något han tröttnade på och hoppade av och tog sig namnet Nowhere Man.

Men att lämna det förflutna är inte så lätt. Evan bär på kunskap som måste förstöras och enda sättet är att mörda honom.

På ett av sina uppdrag att hjälpa ännu en person som råkat illa ut blir Evan nedslagen och vaknar upp i ett lyxigt rum, där han finner skräddarsydda kläder i hans storlek. Kidnapparen är ute efter något, men Evan vet inte om det är hans lönnmördarhjälp eller något annat. Under fångenskapen får han ett desperat rop på hjälp och trots att allt ser hopplöst ut för Evan gör han allt för att ta sig till den drabbade för att hjälpa till.

Alltså... Den är boken är otrolig. Jag fascineras av hur Evan Smoak tar itu med alla problem, hur järnhård han är mot sig själv och trots alla odds, som alla är emot honom, håller han humöret uppe. Han SKA ta sig ur problemet, även om han är ständigt drogad, nedsövd och instängd. Men han är ju Nowhere Man och kan ordna allt. Läs den, men läs första boken först!


En man från ingenstans är den fristående fortsättningen på Gregg Hurwitz spänningsladdade bästsäljare Vem är Evan Smoak? Med fängslande karaktärer, klaustrofobiska miljöer och ett språkligt schvung hugger Gregg Hurwitz fast läsaren i ett hårt grepp.

GREGG HURWITZ är uppvuxen i San Francisco och bor idag i Los Angeles. Han har studerat vid Oxford och har examen både från Harvard och Trinity College. Hurwitz debuterade 1999, har 15 thrillers bakom sig och är utgiven i 25 länder. Han skriver också manus till film, teve och serieromaner, bland annat till Wolverine och Batman. 


Boken får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus Akademibokhandeln eller Storytel. 


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!