Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 11 april 2020

Fladdermusen i en mytisk värld av Bengt Edqvist och Johan Eklöf

Fladdermusen i en mytisk värld av Bengt Edqvist och Johan Eklöf

I gruppen Författare på Facebook ställde jag frågan vad alla andra som var med i gruppen hade skrivit för böcker. Jag fick massor med svar. Många av böckerna fångade mig och jag köpte flera av dem. En av dem var Fladdermusen i en mytisk värld.

Jag tyckte mycket om boken. Många bilder, skrämmande, fascinerande och intressanta. Att följa fladdermusen genom mytologin och se vilka böcker de har gett upphov till var väldigt intressant.

Det skulle inte förvåna mig om det dyker upp lite fladdermöss i någon av mina böcker i framtiden. Rekommenderar varmt den här boken.


Fladdermusen är den onde, den gode och den fule och rör sig mellan himmel och helvete. Få djur är så mytomspunna och samtidigt så förbisedda. Fladdermusen i en mytisk värld bringar ljus över mörkrets djur och lyfter fladdermössen ur skuggorna. Myter från hela världen beskrivs, sägner förklaras och om sagor berättas från skapelseberättelser till Batman, från krig och död till kärlek och fruktbarhet.

Hur kommer det sig att den oförargliga och nyttiga fladder musen har fått stå i skamvrån och vara djävulens följeslagare? Varför förekommer de i häxbrygder och mediciner, och vad hade Jesus för särskilt förhållande till fladdermusen? 


Boken får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel. Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskursHitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 


 

fredag 10 april 2020

Olidligt spännande Skuggor av hopp av Åsa Persson


Olidligt spännande Skuggor av hopp av Åsa Persson


Under påsken läser norrmännen Påskkrim. Även här i Sverige tror jag många läser nu i påsk därför vill jag rekommendera en kriminalroman utöver det vanliga, Skuggor av hopp av Åsa Persson är olidligt spännande.Åsa Persson är en författare som har mycket att ge sina läsare. Skuggor av hopp är olidlig spänning från första till sista sidan. Skickligt väver författaren ihop berättelsen, alla trådar knyts ihop och det är med en suck jag lägger ifrån mig boken. Suck av lättnad på grund av slutet och en suck av saknad. Som tur är vet jag att författaren håller på med ännu en bok.

Åsas personskildringar är kraftfulla och griper tag så det gör ont. Intrigen är stark och välskildrad. Allt känns äkta. Närheten till personerna gör att det känns som om man är där och går bredvid dem, vill klappa någon på axeln för att trösta, hålla om och skrika åt personen när det går fel.

Berättelsen handlar om Ebba och Kåre. Den här boken är en fortsättning av den förra boken Skuggor av ljus som jag höjde till skyarna och kallade Åsa för Sveriges nya deckardrottning. Något jag fortfarande tycker hon är. Åsa förtjänar verkligen den titeln efter ännu en stark prestation.

Boken börjar med att Ebba, som är polis, blir anhållen som vållande till annans död. När Kåre behandlar henne som den polis han är, och inte som den vän hon vill att han ska vara, blir det slitningar mellan dem.

Ebbas före detta sambo bestämmer sig för att ta tillbaka henne, och han skyr inga medel. Ebba är hans, att misshandla och förödmjuka. Ingen annan ska få ha henne.

Som du kanske förstår är det en grymt spännande bok, som jag sa, rent olidlig läsning, men åh så bra! Rekommenderar den varmt till dig. Läs den! Läs den! Läs den! Men läs gärna förra boken först.
Skuggor av hopp är en suveränt bra bok!


Skuggor av hopp är den omedelbara fortsättningen på Skuggor av ljus, som nominerades till Vuxenskolans författarpris 2017.

Sagt om Skuggor av ljus:
Camilla Läckberg har fått en stark konkurrent i Åsa Persson. Åsa är i mina ögon den nya deckardrottningen. Kim M. Kimselius

Åsa Persson ger oss lyssnare en riktig rysare. En mycket välskriven bok. Ljudboksulla

Människors inre blottläggs och den flagranta skörheten hos dessa personer belyses. Boken har intensitet och snabbhet, språket är suggestivt och kvickt. BTJ nr 20 2017Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius   

 
Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  
  
 

torsdag 9 april 2020

Nu kan du läsa alla dagstidningar gratis hos Kungliga biblioteket KB

Nu kan du läsa alla dagstidningar gratis hos Kungliga biblioteket KB

Jag vet att många har efterfrågat möjligheten att kunna läsa dagstidningarna gratis så här i Coronatider och nu har du, tack vare Kungliga Biblioteket KB, möjlighet till det. Läs mer nedan. Där hittar du även länk till alla tidningarna.

Nu kommer du åt allt material i tjänsten Svenska dagstidningar hemifrån. Det är möjligt tack vare ett tillfälligt avtal mellan Kungliga biblioteket (KB) och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access.
Svenska dagstidningar samlar nästan 400 år av nyhetsrapportering i digital form. Av upphovsrättsliga skäl är vanligtvis bara det allra äldsta materialet fritt att ta del av hemifrån. Den som vill läsa dagstidningar utkomna senare än 1904 har behövt besöka ett bibliotek som anslutit sig till tjänsten.

Men under den rådande smittspridningen har många svårt att ta sig till ett bibliotek. Då är det viktigt att erbjuda nya digitala möjligheter att studera historien.

– Bonus Copyright Access har varit mycket tillmötesgående för att det här avtalet skulle bli verklighet. Möjligheten att ta del av svensk presshistoria tror vi kommer att uppskattas av många som nu sitter hemma, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

– Vi är väldigt glada att våra medlemsorganisationer kan bidra till att alla når Svenska dagstidningar under coronakrisen. Det känns särskilt viktigt att forskare som i vanliga fall har tillgång till tjänsten via universitet och högskolor nu kan fortsätta sitt arbete hemifrån, säger Nina Wadensjö, vd för Bonus Copyright Access.

Till att börja med gäller avtalet under april månad. Under den tiden är allt material i tjänsten tillgängligt var du än befinner dig i Sverige.

Fakta: Svenska dagstidningarSvenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats av KB.

Besök tjänsten Svenska dagstidningar

Kungliga biblioteket
Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder. Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning.
KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Som nationalbibliotek utvecklar och främjar vi samverkan i den svenska bibliotekssektorn.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

 
Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 


 

onsdag 8 april 2020

Sträckläsning Den där dagen av Kim M Kimselius

Sträckläsning Den där dagen av Kim M Kimselius 

Kristina Simar har läst och recenserat min bok Den där dagen. En bok som är baserad på självupplevd händelse. En bok som var svår att skriva, men nödvändig. Den låg i byrålådorna i 30 år innan jag vågade visa orden för någon. På bilden ser du mig springa för livet som ett grönt streck ovanför vattnet. Nedan kan du läsa vad Kristina Simar tyckte om boken.

Det är en ungdomsbok som tar upp hur livet för en tonåring plötsligt kan förändras. Att ungdomar inte alltid vill prata om sådant som hänt, varken med en vuxen eller vänner. Kanske är det ibland lättare att bära något inom sig? Även om det inte är rätt sätt att bearbeta en frustration på.
I denna ungdomsbok får läsaren träffa Angelica som är sjutton år. På ett fotbollsläger får hon vara med om en fruktansvärd händelse. Hon vågar inte berätta om det hon upplevt för någon vuxen eller vän, utan håller allt inom sig själv. Läsaren får ta del av hennes känslor och hur psykiskt dåligt hon mår. Hon berättar med starka ord om hur hennes liv var innan fotbollslägret. Hur hon tänkt sig sitt framtida liv, hur trevligt hon hade det med sina vänner, och om hennes funderingar kring studier. Angelica berättar även om sin pojkvän som hon var så lycklig med. Hela hennes liv och alla framtidsplaner gick i spillror bara över en natt. Vad det var som hände får du veta om du läser boken.

Kim M. Kimselius skriver ungdomsböcker som även passar vuxna och den här var jag tvungen att sträckläsa från början till slut. Texten var lättläst men ändå väldigt givande. Boken var mycket sorglig och handlingen känslosam. Kristina Simar
Boken får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

 
Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 


 

tisdag 7 april 2020

Två nya böcker om att skriva sin självbiografi och en distanskurs

Två nya böcker om att skriva sin självbiografi och en distanskurs

För ett par veckor sedan släppte jag boken Skriv om ditt liv Gör avtryck i historien. En bok för den som vill skriva om sitt liv. En bok som blev till i väntan på Tre hattars bok om självbiografi. Det var bråttom eftersom jag hade flera kurser inbokade i ämnet. Kurser som nu är inställda på grund av Coronapandemin som sveper över världen.

Jag är mycket nöjd med boken som hade blivit en bra kursbok, men även en bra vägledning för den som vill skriva sin självbiografi utan att gå någon kurs. I min besvikelse över de uteblivna kurserna gjorde jag en distanskurs Skriv om ditt liv. Redan någon minut efter jag hade lagt ut kursen hade jag fått den första kursdeltagaren. Ett bevis på att det här är något som intresserar folk.

Under tiden som jag har arbetat med det har mina författarkollegor Lennart Guldbrandsson och Kristina Svensson korrekturläst och bearbetat vår gemensamma bok Din självbiografi 10 råd för att skriva ditt liv.  Det här är fjärde boken i serien Tre Hattar där vi ger ut handböcker om skrivprocessen.

Just nu sitter jag och bryter om boken och gör färdiga boksidor. Ett tidskrävande jobb där det gäller att vara fokuserad. Det är mycket text med bra innehåll. Det gäller att inte låta mig uppslukas av texten när den läggs in på boksidorna och jag kikar igenom den för att rätta upp eventuella fel. Den här boken har länge gått under arbetsnamnet Den gröna boken. Men som du ser är det inte mycket grönt i den. Du kanske kan ana den gröna handskrivna texten i bakgrunden?

Skriv om ditt liv Gör avtryck i historien finns redan ute hos bokhandlarna och nätbutikerna. Din självbiografi 10 råd för att skriva ditt liv kommer vi att släppa som e-bok så fort vi bara kan. Jag antar att du är väldigt nyfiken på båda böckerna.

När jag har brutit om boken och lämnat den till Jan, som gör e-bok av den, ska jag uppdatera hemsidan och lägga in boken där. Just nu är det mycket...

Ha det så bra och var rädd om dig!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskursHitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 


 

måndag 6 april 2020

Skrivutmaning i Coronatider

Skrivutmaning i Coronatider

Här är en skrivutmaning för verksamma författare i Blekinge och Kronoberg. Läs mer nedan.


SKRIV I CORONANS TID 
En skrivutmaning i undantagstillstånd
En jurybedömd skrivtävling för författare verksamma i Blekinge och Kronoberg
• Tävlingen vänder sig i första hand till författare som redan är publicerade. 
• Bidragen ska vara skönlitterära  (prosa, poesi, novell) och tidigare opublicerade.  
• Max 20 000 tecken.  
• Skicka ditt bidrag som ett textdokument, t.ex. Word, till skriv@regionblekinge.se
Ange telefonnummer och vilket län du är verksam i. 
• Deadline 30 september.

Vinnarna tillkännages under vecka 47.

Juryn består av regionalt yrkesverksamma personer inom litteraturområdet. Förläggare, bibliotekarier, lektörer. Alla bidrag görs anonyma innan juryn läser dem.

Coachning - inspelning – framträdande

Författarna till de tre bästa bidragen vinner en timmes handledning med en expert inom litteraturområdet, tex en scencoach, lektör eller skrivpedagog.

De tre vinnande författarna framträder tillsammans på tre bibliotek i Blekinge och Kronoberg när det är fritt fram för oss att samlas igen. Vi räknar med att det inte blir senare än våren 2021.

Författarna arvoderas enligt Författarförbundets rekommendationer med 3000 kr per framträdande och person.

Vinnarna erbjuds möjlighet att läsa in sin text i en poddstudio för att skapa en ljudfil att sprida i egna och Litteratur  Blekinge Kronobergs kanaler.

Alla insända bidrag publiceras, om författaren själv önskar det, på Litteratur Blekinge Kronobergs webbplats, efter att vinnarna har tillkännagivits.

Välkommen med ditt bidrag!

www.biblioteksutveckling.se/litteratur

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 
 


söndag 5 april 2020

Månsystern av Lucinda Riley

Månsystern av Lucinda Riley

Månsystern av Lucinda Riley är femte boken i serien De sju systrarna. Böckerna har inte bara fängslat mig, utan en hel värld.

Upplägget med en gåta som ska lösas genom ledtrådar från en död pappa, nutid och förfluten tid som knyts ihop, nya platser på jorden i varje bok. DET tror jag är vad som har gjort de här böckerna så populära. Efter att ha läst Pärlsystern kastade jag mig över Månsystern, med känslan av att jag kanske började lyssna på nästa bok för snart, att jag skulle bli besviken, att allt skulle upprepas. Men jag blev inte besviken. Ny huvudperson, nya delar av världen som skildras och spännande från början till slut.

Det känns tomt när jag nu har lyssnat på alla översatta böcker. Solsystern finns på engelska och jag har laddat ner boken. För jag tror inte kan jag vänta tills den kommer ut på svenska. Skulle du ha kunnat hålla dig till dess?

Det här är en magisk serie som jag uppmanar dig att läsa om du fortfarande inte har upptäckt böckerna. Om du redan har läst dem undrar jag vad DU tyckte var det bästa med böckerna.

Läs böckerna i rätt ordning, det förhöjer läsningen! Läs definitivt hela serien!


Tiggy D"Aplièse verkar besitta en nästintill övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. Hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird, hos den gåtfulle och grubblande Charlie.?

Där träffar hon även Chilly, en gammal romsk man som bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte. Där föddes en flicka vid namn Lucía år 1912 som med tiden blev La Candela, den mest framgångsrika flamencodansösen av sin tid.

När Tiggy inser hur hennes liv hänger samman med Lucias, faller många pusselbitar på plats. Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

 
Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!