Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 8 februari 2020

Älskar Gudarnas drottning av Caroline Hurtig

Älskar Gudarnas drottning av Caroline Hurtig


Jag älskar verkligen Gudarnas drottning. En fantastisk bok!

Det här är andra boken om Mirele i serien De sista Gudarna av Caroline Hurtig.

Alltsedan jag läste den första boken av författaren har jag skrivit lyriskt om hennes böcker. Caroline Hurtig skriver magiskt, hon tvinar ihop händelserna med ord som fängslar och drar dig in i handlingen. Det känns som om du är på plats och är delaktig i det som händer.

Efter att ha läst många fantasyböcker med dåliga, abrupta slut slog jag igen Carolines bok med en nöjd suck. Så bra! Nu väntar jag med spänning på nästa del i serien.

Genom hela boken flödar magin, inte bara genom händelsen, utan även genom Caroline Hurtigs magiska ord som väcker boken till liv och gör den levande. Läs den!

"Rädda din värld Mirele... eller låt den brinna."

Kriget sprider ut sig genom landet, men Mirele utkämpar en egen strid. Jakten på gudarna blir inte så enkel som Mirele först trott.

När vetskapen om relikerna förändrar alla deras planer, måste hon tänka om. Kronan, staven och manteln är nycklarna till gudarnas fängelse men tillsammans ger de en obeskrivlig makt till bäraren.

Hennes far vet detta, och han förföljer henne, allt för att kunna ta relikerna ifrån henne och förhindra att hon befriar de sista gudarna.

Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

tisdag 4 februari 2020

10 böcker på en gång...

10 böcker på en gång...

Maken kom hem efter ett par timmars arbetspass på motionsslingan runt Togölen i Eringsboda. Han berättade att han hade fått frågan vilken bok jag skrev på just nu.

"Hon skriver på minst 10 böcker på en gång" var hans svar.

Jag skrattade och sa att så många böcker håller jag inte på med samtidigt, men när jag började räkna på alla jag skriver på lite då och då, böcker jag bryter om, fräschar upp för omtryck och huvudboken jag håller på med, ja då blir det allt fler än 10 böcker på en gång.

Inte undra på att jag ibland känner mig kluven och trött. Idag är jag extra trött eftersom jag är förkyld. Inte gör vädret det bättre heller, regn och snö om vartannat. Hundarna vill inte gå ut, så jag får ta på mig och gå en liten bit på tomten med stödkäpp för mina ben känns som kokta spagetti. Men med husse går de inte så länge jag finns i huset.

Hur är det möjligt att skriva många böcker på en gång?
Nu frågar du dig säkert hur det är möjligt att skriva många böcker på en gång och jag ska ge dig svaret.

Det gäller att vara strukturerad och noggrann. Till hjälp att vara det har jag något jag kallar för Innehållsförteckning. En för varje bok jag skriver.

Innehållsförteckning fungerar på två olika sätt, både som ett komplement till Gula lapparna och som ett stöd för ditt minne om vad de tidigare kapitlen handlar om.

Jag gör två kolumner i datorn, i första kolumnen skriver jag KAPITEL 1, osv. I den andra kolumnen berättar jag kortfattat vad kapitlet jag just har skrivit handlade om. Men ibland kan jag även skriva in vad kommande kapitel SKA handla om, det är då som Innehållsförteckningen kompletterar de Gula lapparna.

Innehållsförteckning började jag med när jag skrev de båda böckerna om andra världskriget: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Eftersom jag arbetade parallellt med böckerna var det inte lätt att hålla isär de gula lapparna. Därför började jag med Innehållsförteckningen. Jag lade även en liten bild på omslaget på varje boks innehållsförteckning för att jag med en enda blick skulle se vilken bok innehållsförteckningen tillhörde.

Det här sättet visade sig vara alldeles perfekt för mig. Istället för att sitta och bläddra tillbaka i kapitlen för att se var och vad jag hade skrivit om en viss sak, kunde jag bara kika på innehållsförteckningen och visste direkt i vilket kapitel jag skulle leta.

Med hjälp av Innehållsförteckningarna kan jag lätt hoppa mellan alla böcker som snurrar i huvudet.

Fast ska jag vara riktigt ärlig önskar jag ibland att jag kunde klona mig. För jag har betydligt fler än 10 böcker som snurrar runt i huvudet på mig i just detta ögonblick.

Lycka till med ditt skrivande!


Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

söndag 2 februari 2020

Slutbantat av Erik Hemmingsson

Slutbantat av Erik Hemmingsson

Egentligen är titeln Slutbantat Förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut, en rubrik som säger allt vad boken handlar om.

Jag tycker om att läsa böcker om hälsa, om hjärnan, att inte äta socker, att inte banta. Eftersom jag läser många sådana böcker kändes den här fräsch och härlig att läsa. Ingen "pekfingerbok" som talar om för dig att du måste hålla igen, att du ska äta si eller så. En bok som fick mig att le när jag läste eftersom allt kändes så rätt och förståndigt. Inget nytt egentligen, ändå fick den mig att må bättre bara genom att lyssna på den.

Nu ska jag leta upp fler böcker som författaren har skrivit, eftersom han har ett lättläst språk och det säkert finns fler guldkorn i hans andra böcker.

En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa om du tror att du har problem med vikten. Eller läs den ändå, bara för att den var så bra!

Har du också kämpat med vikten i många år? Ibland har det kanske gått åt det håll du vill, men ofta hamnar du förr eller senare tillbaka till ursprungsläget med några eller många kilo fler än du önskar. Självrannsakan och en känsla av misslyckande ligger nära till hands men Erik Hemmingsson, med över tjugo års erfarenhet av forskning på övervikt, menar att det är inte din karaktär det är fel på.

Vi föds med olika fysiologiska förutsättningar, vissa har lätt att gå upp i vikt medan andra kan äta i princip vad som helst och ändå håller sig trådsmala genom hela livet. Kroppen motarbetar dessutom viktminskning på olika sätt, och forskning visar att övervikt är starkt kopplat till vårt inre. Visste du att övervikt kan bero på hur du hade det när du var liten, i vilket område du är född, om du har stressat mycket under ditt liv, vilka föräldrar du växte upp med eller om du haft svåra livshändelser? Allt detta påverkar vad vi äter, hur vi äter och inte minst varför vi äter.

Vi behöver alla lära oss mer om vår aptit och mättnad, som många aldrig riktigt lärt sig lyssna på, och som heller inte fungerar speciellt bra hos många överviktiga. I Slutbantat finns verktygslådan där du få olika verktyg att förstå dig själv och ditt ätbeteende bättre men också hållbara strategier och en genomgång av vilken mat som du ska satsa på.


 
Boken får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!