Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 3 mars 2018

Hälsorevolutionen av Maria Borelius

Hälsorevolutionen av Maria Borelius

I början fascinerade boken mig, sedan började jag vänta på att hon skulle berätta hemligheten med antiinflammatorisk livsstil. Visst hade jag fått många tips och råd på vägen, men slutklämmen kom aldrig. Hur ska man leva för att må så bra som möjligt? Visst kom det några recept, men jag saknade att boken inte knöts ihop ordentligt på slutet. Klart läsvärd, men inte någon av de bättre. Kanske vet jag för mycket om ämnet för att uppskatta boken?

Baksidestext
Jag har grävt bland ledtrådar från världens alla hörn och testat allt längs vägen.

Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist och författare, var 52 år när hon började känna sig gammal, trött, nedstämd och sliten. Hon hade ryggont, klimakteriebesvär och en känsla av att livet snabbt var på väg utför. Det blev början på en fyra år lång undersökande resa där hon sakta men säkert upptäckte en helt ny livsstil - den antiinflammatoriska - som kom att förändra hennes liv.

Hon började pussla ihop ny kunskap och reste jorden runt - till Kalifornien, Toronto, Kerala, Lund, London, Addis Abeba, Köpenhamn och Stockholm - för att träffa forskare vid den vetenskapliga frontlinjen. Snart klarnade bilden av hur inflammation verkar ligga bakom både åldrande och våra vanligaste folksjukdomar - fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och psykisk ohälsa. Men också vilka möjligheter som finns att motverka inflammation med mat, träning, yoga, naturupplevelser, solnedgångar, närhet, bakterier, sjundedagsadventisternas långlevnadsfilosofi, blå zoner och 2000 år gamla indiska hälsokurer.
 

Den får tre stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 2 mars 2018

Nu får jag hejda mig

Nu får jag hejda mig

Det är inte lätt att låta bli när en bok tar form i huvudet. Den ligger där och pockar på, liksom knackar på huvudet. Så fort jag vaknar är orden där: "Glöm mig inte! Skriv ner mig!"

Jag glömmer inte, jag skriver ner början, slutet och stolpar. Ändå vill inte berättelsen ge vika. "Skriv mer!" ropar den inom mig och jag vill så gärna, men jag måste stålsätta mig mot orden.

Ibland kan det vara en förbannelse att fått ordens gåva, men för det mesta är jag oerhört tacksam över att orden flödar och aldrig sinar.

Som om det inte var nog med den nya boken som har dykt upp, dessutom börjar 2019 års böcker tränga på i tankarna och kräva sin plats.

"Jag måste skriva klart 2018 års böcker först!" säger jag inom mig och försöker tysta orden. Men de ger sig inte, även de kräver att få komma ut.
Utsikt från min dator idag. Ser du snöhänget från taket?

Just nu önskar jag att jag hade flera armar, då hade jag kunnat skriva på de olika berättelserna på flera datorer och fått ur mig alla orden.

Men så är det inte, jag har bara två händer och jag får hejda mig, trycka tillbaka orden till de böcker som kommer senare, och alla nya böcker som dyker upp. Jag måste fokusera på att få klart årets böcker.


Visst är det konstigt att det alltid är de böcker som jag har längst framförhållning på som tvingar sig på. Eller det kanske inte är så konstigt, Tsunamikatastrofen i Lissabon, 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär, Spöket på Torpa stenhus, Staden på andra sidan Pyramiden är böcker som tidigare har försökt pressa sig fram när jag skrivit på andra böcker. Nu är det deras tur och då verkar de inte längre så angelägna. Böckerna vet att de blir skrivna i år. De behöver inte pressa på, orden finns där ändå och tumlar ut i rasande fart.

Jag älskar att vara författare! Även de dagar jag inte hinner skriva alla ord som pockar på.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.torsdag 1 mars 2018

Ibland får orden ge vika för annat

Ibland får orden ge vika för annat

När jag är inne i ett skrivflöde får sociala medier och mejlkorgen vänta. Orden har flödat ur mig under en lång tid. Tsunamikatastrofen i Lissabon är klar, 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär där har jag nästan skrivit klart min del. Nu får orden ge vika för den gigantiska mejlhög som väntat ett tag.

Jag måste medge att det är betydligt roligare att skriva böcker än att gå igenom mejlen. Visst hittar jag en hel del guldkorn där, brev från läsare som uttrycker sin beundran för böckerna. Men många av mejlen är från personer som vill ha hjälp på något sätt. Med runt 1000 mejl att gå igenom blir det inte lika långa, utförliga svar som de mejl jag har fått. För vissa av de är jättelånga, intressanta och tänkvärda. Redan där kan jag se om det är en person som kan skriva.

Det gör att jag förstår förlagen som gärna vill ha ett följebrev, eftersom man utifrån det kan utläsa så mycket.

Men idag är det inte bara mejlen orden får ge vika för, jag ska även på begravning för en kär vän. Om jag skulle skriva idag vet jag att det skulle bli sorgsna, tunga och varma ord. En levnadsglad låga har slocknat, men jag bär den inom mig och tänker på min vän med värme.

Ha en fin dag vänner!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
onsdag 28 februari 2018

Missa inte de lokala bokmässorna!

Missa inte de lokala bokmässorna!

Bokmässan i Blekinge 
I helgen är det Bokmässa på Blekinge Museum i Karlskrona. Det är inledning på Berättarfestivalen som håller på en vecka här i Blekinge.


Jag kommer att närvara med ett bokbord på Bokmässan i Blekinge. Många av mina skrivkursdeltagare som har debuterat kommer också att vara där. Det är tredje året som Bokmässan i Blekinge arrangeras och de tidigare åren har varit lyckade.

Lokala Bokmässor
För dig som inte har råd med ett bokbord på den stora Bokmässan i Göteborg är de lokala bokmässorna ett ypperligt tillfälle att få dina böcker att synas.

Oftast kostar ett bokbord på den lokala bokmässan runt 250-500 kronor. Ibland är bokborden gratis.

Här i Blekinge har det alltid kommit mycket folk på bokmässorna. Många är nyfikna på de lokala författarna och vill veta mer om dem. Dessutom säljs det en hel del böcker.

Boktugg skrev i januari 2017 en lista över det årets lokala bokmässor. Även om listan inte gäller 2018 års bokmässor är mässorna återkommande och hålls ofta samma helger varje år. Kika in på listan och se om du har någon bokmässa i din kommun. Ta chansen att visa upp dina böcker för många besökare. Folk är intresserade av de lokala författarna och vill veta mer.

Här i Blekinge får författare möjlighet att prata från scen. Jag har varje år valt att låta bli. Det finns andra som bättre behöver den marknadsföringen.

Kika igenom Boktuggs lista och hitta din lokala bokmässa, ta reda på mer och anmäl dig till att närvara 2018! Jag lovar dig, det är jättekul!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


tisdag 27 februari 2018

Skrivkurs sjukdom och fler medlemmar i flocken

Skrivkurs, sjukdom och fler medlemmar i flocken

Efter att ha legat i sjuksängen i en vecka, klev jag upp tidigt i går och körde drygt en timma i halt väglag och utan vatten i spolaren. Hostig, febrig och med en röst som knappt bar, tog jag mig igenom gårdagens skrivarkurs i Kulturprogrammet. Det var första gången jag träffade de nya kursdeltagarna och de var helt underbara. De gav energi och de skrev fantastiska berättelser, allesammans.

"Du ser inte alls så trött ut som jag hade förväntat mig!" sa maken när jag kom hem.

Nej, jag var faktiskt inte så trött som jag borde ha varit, förmodligen för att kursdeltagarna hade varit hänsynsfulla och verkligen varit tysta och jobbat på, utan att jag behövt säga till de någon extra gång. De gav mig helt enkelt energi.

Jag har en vän som legat på sjukhus ett par veckor. Igår anlände två av hennes hundar, Ulla och Smilla. Flocken utökades till allas glädje.

Att fånga dem alla fyra på bild samtidigt är än så länge helt omöjligt, för de står inte stilla en sekund, som du ser på fotot.

Från vänster ser du Kiara som vill blanda sig in i leken med mormor Ulla och morbror Tudor. Mamma Smilla far omkring som en iller i hundgården, undersökande vartenda hörn.

Till slut tar sig mormor Ulla tid att hälsa på sitt barnbarn Kiara. Som står beredd att hoppa undan ifall mormor skulle skälla på henne.

Sedan ber Kiara snäll om att få hälsa på sin mamma Smilla, men se det går absolut inte. Smilla håller sitt barn på avstånd och trycker ner Kiara så fort hon kommer i närheten. Det är nyttigt för Kiara, samtidigt som jag tycker lite synd om henne. Nyss började hon bli en liten kvinna, nu är hon degraderad till valp igen.

Men så är det i en flock, någon ska stå underst i skalan och det ska definitivt inte vara jag.

Nu sover de alla fyra. Snön vräker ned utanför fönstret och det känns som om vintern aldrig tänker ta slut. Jag hostar och dricker honungsvatten med ingefära och citron och hoppas att febern ska gå ned någon gång. Det är tröttande att vara sjuk länge.

Idag tar jag det lugnt. Skolar in de nya flockmedlemmarna och vilar upp mig inför resten av veckan. Imorgon är det dags för en ny skrivarkurs i Karlshamn, på torsdag är det begravning av en kär vän och på lördag är det Bokmässa i Karlskrona på Blekinge museum. Jag berättar mer om det imorgon.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


måndag 26 februari 2018

Nu förstår jag varför Kim är så populär både som föreläsare och författare

Nu förstår jag varför Kim är så populär både som föreläsare och författare

Monica Ivesköld har recenserat min historiska äventyrsbok Skräckresan med Titanic på sin blogg Milord Inspiration. En fantastisk recension. Tack Monica!

Vet du, den här boken ville jag verkligen inte skriva. Det var fansen som efter mycket tjat fick mig att göra boken och det har jag inte ångra. Den ingår i serien Theo- och Ramonaäventyr, där det är du som läsare som bestämmer vad jag ska skriva om. Skräckresan med Titanic är en bok som sålde slut direkt och är omtryckt många, många gånger. Ny upplaga har precis kommit från tryckeriet.

Nedan kan du läsa vad Monica tyckte om boken. Har du läst Skräckresan med Titanic, eller någon av mina andra böcker, får du gärna höra av dig och berätta vad du tyckte om den!Jag har länge velat läsa en av Kims böcker. Nu fick jag chansen. Jag deltog i en av Kims tävlingar och vald den här boken, framförallt eftersom jag är nästintill magiskt fascinerad av av berättelser om Titanic. Det var ett bra val. Även om boken riktar sig till barn/ungdomar, kunde en tant som jag, sträckläsa den med bra behållning.

Nu förstår jag varför Kim är så populär både som föreläsare och författare. Hon lyckas verkligen fånga, både utifrån innehållet och genom orden.

Har du inte läst något av henne, gör det! Det är en upplevelse. Och har du barn och barnbarn i åldern 9-12 år, tycker jag du ska köpa/låna boken till dem.

Den här boken har själva sanningen som bakgrundsmaterial och Kim har gestaltat händelsen på ett spännande sätt med vinklingar till verkligheten. Boken blir både en spänningsroman och en historisk upplevelse, baserad på verkligheten. Kim får oss att delta i resan genom Theo och Ramona.

Jag ger mina bästa rekommendationer till den här boken. Tusen tack, Kim, för den här upplevelsen. Jag är glad att jag blev vinnare till boken och fick uppleva både den och ditt fascinerande sätt att skriva.

Vid pennan, Monica

Även om mina böcker står som barn/ungdomsböcker har de läser i precis alla åldrar, från 7 år och upp till 98 är den äldsta läsaren som har skrivit till mig.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

Kramisar KimVad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 25 februari 2018

Sex år av Harlan Coben

Sex år av Harlan Coben

Det här är den första bok jag har lyssnat på av Harlan Coben, men absolut inte den sista. Det gick helt enkelt inte att sluta lyssna. Även om jag hade svårt att förstå Jake Fischers fixering vid Natalie efter sex år. Ändå kändes det självklart när jag lyssnade på boken. Människors liv vävs samman och knyts ihop i slutet av boken. En otroligt spännande bok! Lyssna på den! Eller läs den!

Sex år har gått sedan Jake Fischers stora kärlek Natalie gifte sig med en annan man. Sex år då han försökt läka sitt brustna hjärta genom att fly in i arbetet som universitetslärare. Sex år då han hållit sitt löfte till Natalie att lämna henne i fred, men plågats av mardrömmar om hennes liv med maken Todd. Men åren har inte på något sätt dämpat hans känslor, och när Jake en dag får se Todds dödsannons bestämmer han sig för att gå på begravningen. Precis som han hoppats på får han en glimt av Todds fru, men får en chock när han inser att det inte är Natalie. Den sörjande änkan hävdar att hon varit gift med Todd i mer än tio år, och det gör att Jake tvingas omvärdera allt det han trodde att han visste om den bästa tiden i sitt liv. Jake börjar söka efter sanningen, och minnena av Natalie och deras gemensamma liv blir allt svårare att lita på. Han beslutar sig för att söka upp deras gamla vänner, men antingen så är de omöjliga att hitta eller så kommer de inte ihåg honom. Ingen har sett Natalie på åratal och Jake inser att han egentligen inte vet något om kvinnan som krossade hans hjärta - och ljög för honom. Jakten på henne kommer snart att sätta hans eget liv i fara. Harlan Coben är tillbaka med en överraskande bladvändarroman som utforskar den makt en gammal kärlek kan ha över oss och vilka hemligheter och lögner som kan finnas i ett förhållande. Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.