Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 11 oktober 2014

Boktips: Vassa föremål av Gillian Flynn

Vassa föremål av Gillian Flynn.
Kan livet vara så grymt, tänker jag när jag läser Vassa föremål.

Boken handlar om journalisten Camille Parker som blir skickad till sin hemstad efter att två små flickor har mördats. Eftersom hennes tidning inte har råd att låta henne bo på hotell, är hon tvungen att bo hos sin familj som hon inte har träffat på åtta år. Hon konfronteras med sin mor som fortfarande vill behålla järnkontroll över henne, samt hennes halvsyster, som även hon ställer till det för Camille. I livsbagaget bär Camille minnet av sin döda syster, det är något med systerns död som börjar oroa Camille medan hon nystar upp det förflutna.

Under sökandet efter ledtrådar, blir Camille mer och mer inblandad och kommer närmare mördaren än vad hon har tänkt sig. 

En oerhört gripande, spännande bok. Jag kunde helt enkelt inte sluta läsa i slutet, var bara tvungen att fortsätta. Jag lider med Camille, jag förfasas över de små flickornas öden och jag blir förskräckt när jag till slut förstår vem som är mördaren... Läs den!

Här kan du läsa lite om vad andra tycker om boken:

»En fantastisk debut!« THE CHICAGO TRIBUNE

»Gillian Flynn skriver så bra. Hon har en skoningslös blick för mänskliga brister och för den ondska som rör sig mitt ibland oss.« WASHINGTON POST

»Att kalla Vassa föremål en suverän debutroman är för svagt. Jag fasade inför de sista trettio sidorna och kunde samtidigt inte sluta läsa.« STEPHEN KINGDen får fem stjärnor av fem möjliga.


För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 10 oktober 2014

Föreläsningsturné i Partille

Den här veckan har jag tillbringat i Göteborg, en av de första föreläsningsveckorna jag tillbringar i Partille Stories projekt. Det är en fantasytävling för alla skolelever i Partille. Jag kommer att vara här i fyra veckor för att inspirera barnen att skriva, med hemresor däremellan för att föreläsa i Blekinge och pussa på make och hundar.
Kim M Kimselius 7 oktober 2014
Har besökt två olika skolor, både mellanstadiet och högstadiet och mött många underbara elever samt hjälpsamma lärare. Har föreläst fyra lektioner varje dag. Ett härligt arbete, men det tar också mycket energi. Men... Ibland ger eleverna mig energi tillbaka, framförallt inspirerar de mig till att vilja skriva när jag kommer tillbaka till hotellet.

Utsikt från frukostrummet på Apple Hotel Göteborg
Bott på Apple hotel i Göteborg, ett härligt hotell med trevlig, hjälpsam personal. Häromdagen var där en receptionist som blev alldeles till sig när hon såg vem jag var. Hon älskade mina böcker och hade läst dem sedan hon var liten.

Utsikt från mitt hotellrum
Önskar det hade varit varmare, för stället påminner lite om Ystad Saltsjöbaden Spa där jag tillbringade några underbara dagar i april/maj. Tänk att ta ett dopp i den här poolen! Visst hade jag kunnat göra det nu också, om jag bara hade tänkt på att ta med mig baddräkten. Det har varit varmt och skönt, regnat på natten och mulet eller soligt på dagarna. Runt +15-16 grader.

Badrummet Apple Hotel Göteborg
Om det finns någon nackdel med hotellet är det att det måste ha varit en jätte som har satt upp badrumsspegeln, för jag ser bara en bit av näsan, ögonen och pannan när jag tittar i spegeln. Undrar om jag kan be om en pall för att kunna se mig i spegeln...

Utsikt från "Borgen" på Oxledsskolan i Partille
När jag besökte Oxledsskolan var det härlig soluppgång över husen och vacker utsikt från Borgen som byggnaden kallades där jag skulle föreläsa. Här blev jag mottagen av tredjeklassare som sken upp så fort jag steg in i korridoren. De visste direkt vem jag var och jag fick många kramar den dagen.

Biblioteket på Oxledsskolan Partille
Så här mysigt var det i biblioteket, efter att jag hade möblerat om i väntan på att eleverna skulle anlända. Här tillbringade jag fyra lektioner, med många entusiastiska barn som sög i sig vartenda ord jag sa.

Det har inte blivit så många foton tagna, jag har haft fullt upp med att följa GPS:n för att hitta till platserna, undvika de miljontals bilar som finns här (jämfört med den glesa trafiken i Blekinge), prata med alla entusiastiska elever och lärare och bara vara och njuta av stunden, glädjen över att kunna inspirera andra att vilja läsa och skriva.

En elev frågade mig om jag inte var orolig för att få konkurrens nu när jag lärde alla eleverna mina skrivknep. En annan elev blev nästan förtvivlad när han såg hur många böcker jag hade skrivit: "Hur ska jag hinna läsa alla de här! Jag måste ju, de verkar jättespännande!" :-)

När jag håller mina föreläsningar berättar jag en hemlighet för eleverna, mot löfte om att de inte berättar hemligheten för någon utanför klassrummet och inte skriver om den på nätet. En dag träffade jag storebror till en av de pojkar jag träffade i måndags. Storebror berättade att lillebror hade kommit hem lycklig på måndagseftermiddagen, viftat med min autograf och berättat att han visste en hemlighet om mig. När storebror ville veta vad det var sa lillebror: "Om jag berättar det mördar författaren mig!" Då sa storebror: "Om du inte berättar det mördar JAG dig!"

Det verkar som om lillebror hade mer respekt för mig, eftersom storebror inte fick veta min hemlighet förrän det var dags för hans möte med mig.  När jag berättade det här för Jan sa han förskräckt: "Du hotade väl inte att mörda dem?" Jag skrattade åt hans kommentar och svarade att det skulle jag aldrig i min vildaste fantasi ha kommit på att säga. Men kanske jag såg barsk ut när jag fick dem att lova hålla löftet...

Har mött många underbara elever, men häromdagen mötte jag en person som jag kommer att bära inom mig länge. Han stal en bit av mitt hjärta med sin glädje och öppenhjärtighet. Hans fantasi och livsglädje inspirerade mig och gav mig förnyad energi. Jag tror att den unge mannen kommer att bli något stort. Tänk vad många underbara barn det finns.

Hotellet ligger nära Delsjön där det finns många fina promenadvägar. Än så länge har jag bara utforskat närområdet. Har varit helt slut vissa dagar när jag kommit tillbaka till hotellet, sovit en stund och laddat batterierna inför nästa dag. Dessutom har jag tränat yoga. Lite hårt på stengolvet i hotellrummet, men gymmet är stängt och jag vill inte missa min träning.

Tror att de är nöjda med mina föreläsningar, för de har redan börjat boka mig för flera dagar till i Göteborg/Partille, nu kommer jag vara här totalt fyra veckor. Det har jag inget emot!

Föreläsningsturné i Partille.
Tillbaka i Göteborg
Jag undrar
Möten
Så många goa skratt.
Då var det dags igen.
På plats i Göteborg igen.
Att hitta tid för skrivandet.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 9 oktober 2014

Hitta böcker på Mobifo


Nu finns det ännu en sida där du kan läsa böcker. Den heter Mobifo. Nedan kan du läsa mer om den.

Stark kärlek till böcker

Mobifo strävar efter att göra böcker mer tillgängliga och sprida sitt stora bokintresse genom att inspirera andra att läsa mer. Att läsa e-böcker på smartphone och surfplatta är både smidigt och enkelt. Mobifo vill göra böcker tillgängliga oberoende vart du befinner dig så att du när som helst kan ta del av en fantastisk läsupplevelse.

Mobifo vill väcka din läslust

Mofibo är ett personligt bibliotek i fickformat. Du kan skapa ditt eget bibliotek genom att lägga till böcker i en läslista och bygga upp din egna digitala bokhylla. Dela gärna dina läsupplevelser med vänner och familj och låt dig även inspireras av andras.

Mobifo hoppas att tjänsten kommer att väcka din läslust och bidra med värdefulla berättelser i din vardag. Prova de första 14 dagarna gratis - sedan är priset endast 99 kronor per månad.


Mofibo expanderar till Sverige

Mofibo grundades sommaren 2013 av entreprenören Morten Strunge. Morten grundade även det stora danska telekomföretaget Onfone som såldes till TDC 2011.

Morten fick ett nytt mål, nämligen att göra böcker mer tillgängliga. Bara ett år efter lanseringen av Mofibo i Danmark läses nu över 1 miljon sidor i e-boksabonnemanget varje dag. Mofibo är nu den största distributören av e-böcker i Danmark.

Varje dag lägger Mobifo in nya böcker i abonnemanget, och du kan redan nu ta del av över 10.000 svenska och engelska böcker.

Mobifo finns för närvarande i Danmark och Sverige men planerar att expandera till nya marknader i början av 2015.

Nå, vad tror du om den här nya tjänsten, något för dig? :-)

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 8 oktober 2014

Skrivprocess: När du inte kommer igångNär du inte kommer igång med din berättelse

När det känns svårt att börja skriva, tycker jag att du ska testa det här:

Sätt dig och studera molnens framfart på himlen.

Vad ser du?

Bara moln?

Eller är du som jag, att du ser prinsar och prinsessor, drakar och troll, eller änglar som flyger vakande över vår jord? Ser du de små änglabarnen, rida på himmelska vidunder, eller magiska slott som skiftar i form? Vad ser du?

Öppna sinnet och skriv ned de figurer du ser, väv ihop en berättelse runt dem, ge dem liv och mening och få tillbaka glädjen i att skriva.

Jag har tillbringat många timmar på rygg i gräset, medan jag vävde ihop berättelser om figurerna som framträdde i molnen.

Ge det en chans, töm sinnet och låt fantasin flöda. Kanske du till slut har en hel bok som har formats av molnen.

Till hjälp ger jag dig en bit av himlen och molnen i Akureyri på Island.

Lycka till!

Kramisar Kim M Kimselius
 

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 7 oktober 2014

"Kimselius har verkligen överträffat sig själv i Anastasias öde"

En superfin recension av min bok Anastasias öde, som inte har fått annat än fina recensioner, något som gör mig otroligt glad.

Baksidestext:
Året är 1917. Anastasia är rädd, räddare än vad hon någonsin varit i hela sitt liv. Hon ber till högre makter om hjälp och plötsligt dyker en främmande person upp ur tomma intet framför henne.

2014 ser Ramona förvånat hur Theo upplöses och försvinner från auktionen av tsarfamiljens möbler. Han har rest i tiden, men vart? En gammal dam faller livlös ihop, ur hennes hand glider ett brev där det står: Till Theo Aurelius. Ramona förstår att lösningen till vart Theo har tagit vägen finns där.

Medan Theo hamnar mitt i ryska revolutionen försöker Ramona ta sig till honom. När de båda vännerna till slut möts blir återseendet inte alls som de har förväntat sig.

En resa i tiden till tsar Nikolaj II, tsaritsan Alexandra och deras fem barn, med Anastasia som huvudperson i berättelsen. Vad hände egentligen tsarfamiljen, blev de mördade, eller överlevde någon av dem? Ett fängslande historiskt äventyr. 

"Jag har under större delen av min barndom fått ta del av Theo och Ramonas äventyr. Nu är jag vad lagen vill kalla vuxen, men det har aldrig stoppat mig från att följa med mina favoritkaraktärer på deras resor. För någon vecka sedan lutade jag mig tillbaka i en fåtölj med Anastasias öde i händer och försvann in till 1900-talets Ryssland. 

Under de alldeles för få timmarna levde jag med Theo och Ramona.  Jag luktade det som de luktade, jag såg det som de såg, och jag kände det som de kände, något som Kimselius alltid så skickligt lyckas måla upp. Det var länge sedan en bok fick så många olika känslor att väckas så intensivt i mig. Jag kände en enorm ilska, samtidigt som jag kände en pirrande känsla av nervositet i magen. 

Författaren använder sig av ett enkelt men rikt språk som får läsaren att läsa boken utan längre pauser. Man kan inte lägga boken ifrån sig utan att tänka på den konstant. Varje kapitel avslutas på ett vis som gör det näst intill omöjligt att avsluta läsandet.
Med Anastasias öde gav Kimselius sig ut på en helt ny resa med Theo och Ramona och denna gång talar jag inte om en historisk resa utan en resa i deras relation. Man fick ta del av något som man inte har tagit del av innan, som lämnade läsaren lika krossad som karaktärerna själva.  Denna utveckling bidrog till en fylligare bild av huvudpersonen och gav dem en mer realistisk ton. Som äldre läsare kan jag verkligen uppskatta det som Kimselius gjorde med denna bok, även om jag många gånger fick lägga ifrån mig boken för att några djupa andetag. 

Även om jag idag är mycket äldre än vad jag var när jag började med serien, så har aldrig varit lika fångad av denna serie som jag är nu. Varje gång jag läser ut en av böckerna i serien fylls jag med ett tomrum som endast kan fyllas av nästa bok i serien.

Efter Anastasias öde är tomrummet inom mig större en vad det vanligtvis är och jag vet inte hur jag kommer lyckas vänta till nästa bok i serien. Kimselius har verkligen överträffat sig själv i Anastasias öde och boken är definitivt bland hennes bästa ur denna serie, om inte den bästa" Roxana Kaboli

Tack Roxana för den superfina recensioner. Är glad att du fortsätter läsa mina böcker, trots att du nu är vuxen. Men som du vet har mina böcker lika många vuxna läsare som barn och ungdomar.

Blev du nyfiken på boken kan du fråga efter den hos din bokhandlare, annars hittar du den hos nätbokhandlarna, till exempel Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 6 oktober 2014

Kom igen! En ny sajt för ungdomar

Kom igen! är en unik, forskningsbaserad sajt som ska öka kunskap och förståelse för, samt förebygga psykisk ohälsa bland landets alla unga.

Några av rubrikerna på sajten är:
Träna bort din ångest!
Jävla pubertet!
Snygg eller ful?
Stress och press
När molnen alltid är mörka
Självmordstankar
Käka dig gladare!
Självkänsla - din mentala rustning
Vem är du, vem är jag?
Varför skada sig själv?
Vad är existentiell hälsa?
Fobi, när rädslan sätter stopp
Kärlekens kemi
Preventivmedel
Porr, porr, porr
Är du en säker sexpartner
Sex förr och nu
Borta bra men hemma dåligt
Varför slåss?
Ett nej är ett nej!
Incest vanligare än vi tror

Det var några av de rubriker du kan hitta på sidan. Du hittar många fler intressanta ämnen på Kom igen! Gå in under varje länk och läs mer om själva ämnet.

På Kom igen! lyfts allt fram på ett lättillgängligt och informativt sätt, genom animationer, artiklar och illustrationer. Det unika med projektet är att det helt och hållet utgår från ungas egna frågor och funderingar.

Svenska ungdomars psykiska hälsa blir allt sämre visar rapporter från bland annat Folkhälsomyndigheten och Ungdomsstyrelsen. I takt med detta har behovet av att bistå med bra information blivit allt viktigare.

Kom igen!-projektet syftar till att öka förståelsen om hälsa och välmående hos Sveriges ungdomar, genom att sprida kunskap från aktuell forskning.

Projektet är även till för att kompisar, syskon och föräldrar ska få kunskap och verktyg för att kunna stötta och hjälpa utsatta i dess närhet.

Jag har kikat runt på sajten och tycker att man som ung kan hitta mängder av bra fakta och tips här. Även för en föräldrar finns det mycket nyttigt att läsa om. Eller bara som vanlig medmänniska för att förstå dagens ungdom bättre. Kika in på Kom igen! och se vad du tycker om sidan.


Vill även tipsa om min bok Den där dagen, som tar upp ett brännande hett ämne: sexuellt utnyttjande. I slutet av boken hittar du fakta som kan vara till hjälp om du, eller någon i din närhet har råkat ut för det hemska som händer Angelica i boken Den där dagen.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 5 oktober 2014

Gästbloggare: "Ett nytt liv" av Ingrid Tågerud

Den 26 juli 2014 höll jag skrivarkurs på Färgargården i Eringsboda. Deltagarna fick i uppgift att skriva varsin novell utifrån huset vi befann oss i, eller de saker de hittade i det gamla huset. Här kommer ytterligare ett bidrag: Ett nytt liv av Ingrid Tågerud.Novell: Ett nytt liv

Klingar inte modersmålet skönast?

Binder ej ditt hem med dubbla garn,

Lyser icke själva gräset grönast,

På den tuva där du lekt som barn.”Det är för sent! Allt är för sent nu!” jämrade Matilda sig där hon låg ihopkrupen på golvet medan tårarna rann nerför kinderna.Jeansen var moderiktigt trasiga och det röd- och gulblommiga linnet slutade precis ovanför naveln där en pärla glittrade i samma blå nyans som hennes ögon. På fötterna bar hon ett par sandaler med vackra stenar i röda nyanser som naturligtvis matchade linnet. Hennes blonda hår var uppsatt i en hästsvans, men nu hade några slingor trillat ner i ögonen och mascaran blandade sig med tårarna. Hon kippade efter luft.Så småningom reste Matilda sig långsamt upp och gick in i vardagsrummet. Hon blev stående mitt på golvet och stirrade på den gamla slitna bonaden ovanför soffan. De röda och blå bokstäverna hade formats med stor noggrannhet och kärlek, men nu hade trådarna släppt vid några ställen och det vita tyget hade genom årens lopp bleknat och fått en lite gulaktig ton.”Är det möjligen så att gräset alltid lyser grönast på tuvan där du lekt som barn?” Frågan ställde Matilda stilla för sig själv, medan hon fortsatte att studera orden på väggen. ”Eller kan det vara så att det är förfädernas gröna ängar som lockar mest?”

I ögonvrån skymtade den stora klockan, betydligt större än Matilda själv. När den slog vid jämn timme gav den ifrån sig ett dovt, klingande ljud som gjorde henne varm i hjärtat och fyllde henne med ett alldeles särskilt lugn. Den hade ju varit hennes mormorsmors!Bredvid klockan stod ett gammalt slitet tråg till brädden fyllt med olikfärgade ullgarner. Överst i den färgglada garnhögen låg den blårandiga babykofta som Matilda höll på att sticka. Det fattades inte så mycket tills den var klar, en halv arm och sen skulle den bara sys ihop. Blått var hennes älsklingsfärg! Färgen påminde henne om stora hav och oändliga himlarymder som kunde föra henne bort från verkligheten till drömmarnas land. Just idag kändes detta viktigare än någonsin.


Matilda öppnade det spröjsade fönstret för att få in lite frisk luft. Då tog vinden ett bestämt tag i spetsgardinen som valde att ge sig ut i det fria. På färden välte den ner ett av fotografierna på fönsterbrädan, det på Matildas mor när hon som liten flicka satt i sin mormors knä i landet långt där borta. I vinddraget gav den gamla spinnrocken i hörnet ifrån sig ett knarrande ljud och rester från den senaste ullen som spunnits föll ner på golvet och virvlade in bakom tråget.En dag hade Matildas mormorsmor bestämt sig för att packa sina tillhörigheter i den stora kofferten och skicka både den och sig själv till Amerika för att finna lycka och kanske lite rikedom på andra sidan det stora havet. Matilda hade hört berättelsen många gånger men drömde sig än en gång bort medan hon noggrant studerade de små gula rosorna på den slitna tapeten. Hon kikade in i köket. I fantasin kunde hon se sin mormorsmor stå därinne efter att dagens matlagning och bak var avklarat. Fönstret stod på glänt för att lufta ut matoset och på vedspisen väntade strykjärnet på att bli varmt. Den unga kvinnan lutade sig mot dörrkarmen.”Idag är det inte jag som stryker skjortorna”, mumlade hon tyst för sig själv. Hon var redo att ta farväl och tittade ner på det slitna trägolvet där hon sprungit som barn. I handen höll hon en liten svart resväska. Nu var det dags, dags att ge sig av. Hon gav mor och far en kram och skyndade sig iväg. När hon stängde dörren och gick nerför grusgången vågade hon inte vända sig om av oro för att hon inte skulle våga ta steget ut i den stora världen.I barndomshemmet satt nu mor och far vid bordet med knäppta händer. I den vita kakelugnen slickade elden väggarna och ville ta sig ut, ut i det fria, precis som husets dotter just hade gjort. Moden stirrade med tomma ögon in i lågornas sken.”Mor, ska du inte gå och ordna med lite mat till oss? Arbetarna kommer snart in och då är de hungriga.” Mannen tittade på sin hustru men slog ner blicken, han stod inte ut med att se smärtan i hennes ögon. Tänk vad hennes ansikte hade blivit rynkigt på sistone. Han hade inte lagt märke till detta förut. Han kände sig sorgsen och tänkte på hur fort åren försvinner. Den korta tid vi har på jorden går snabbt, mycket snabbare än han någonsin kunnat föreställa sig som ung.Stolen mannen satt på knarrade och kändes plötsligt hård under hans beniga kropp. När han lutade sig tillbaka mot stolsryggen tittade hans hustru på honom och tårarna rann nerför hennes fårade kinder.”Jag vet inte om jag kan förmå mig att gå in i köket idag och ordna med maten. Det känns som om mitt hjärta ska brista”. Tänk, hennes yngsta dotter hade bestämt sig för att lämna björkarnas land för en oviss framtid, långt borta från hemmets trygga vrå, och nu var hon borta.Åren gick och dottern fann lyckan i det nya landet. Hennes rikedom bestod inte i pengar utan i en man som var henne trogen, ett hus som gav dem tak över huvudet, mat på bordet och framför allt fyra friska barn, två pojkar och två flickor.Matilda hade sedan barnsben hört om Sverige både från sin mor och mormor. Mormorsmor mindes hon inte mycket av, men hon älskade att höra berättas om äventyret när hon for till Amerika. Ända sedan Matilda var mycket ung hade hon haft en längtan till gammelmormors Sverige. När hon fyllde 24 år hade hon äntligen hunnit spara en del pengar och bestämde sig för att, precis som hennes mormorsmor hade gjort, söka lyckan ute i vida världen.Efter mycket sökande i det nya landet hade Matilda inte bara funnit och köpt det hus där hennes mormorsmor hade växt upp, utan hade också förlovat sig med en händig snickare. Matilda hade lyckats få hit den stora kofferten som hon mindes från sin mormors hem i Amerika. Den hade skeppats med båt från landet i väster.  I morgon skulle Matildas mor äntligen komma på besök. Mor och dotter hade tillsammans planerat att resa runt och titta på alla underbara ställen de båda hört berättas om. Nu skulle det inte bli så.”Om vi bara bestämt att hon skulle komma en dag tidigare som vi först hade tänkt, då hade mor varit här nu”, förebrådde Matilda sig själv.Modern hade, medan hon satt i en taxi på väg till flygplatsen, ringt upp Matilda på mobilen för att meddela flightnummer och beräknad ankomsttid. Just som signalen gick fram och Matilda svarade hörde hon en fruktansvärd smäll. Strax efter hördes skrik och sirener. Någon tog mobilen ur moderns hand och meddelade skyndsamt för Matilda att det skett en olycka och lovade att snart ringa upp igen. Matilda föll ihop och ropade ut sin skräck.”Det är för sent! Allt är för sent nu!” Tänk om hennes älskade mor var död, borta för evigt? ”Om jag bara hunnit berätta. Nu kommer hon kanske aldrig att få veta”, tänkte Matilda tyst för sig själv. ”Jag ville ju att du skulle bli en överraskning”, viskade hon och smekte med handen sin växande mage.


Tack för den fina novell Ingrid, lycka till med ditt författarskap.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.