Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 31 juli 2010

Videofilmer vulkanutbrott Pompeji, Boudica o Romarriket

I mitt researcharbete inför böckerna tittar jag på många dokumentärer. Tänkte jag skulle dela med mig av några av de klipp jag har hittat på YouTube. När du gått in på en av länkarna hittar du flera delar av serien. Oftast är det bara 1:a delen i serien som länken ligger till. Men du hittar de andra delarna lätt.
Mycket nöje!

Om du läst Theos Pompeji eller tänker göra det, kan dessa länkar vara intressant:

Här kan du se video om Romarna.

Vill du se Vesuvius få utbrott och veta mer om Pompeji är detta en bra film.


Om du har läst eller tänker läsa Boudicas strid mot Romarna och vill veta mer, kan du titta på dessa länkar:

Romarna och kelterna kan du se på denna video.

Vill du veta mer om Boudica kan du se denna film, eller denna... och många fler som du hittar länkar till när du sett dessa filmer.

Ja, nu har du något att sysselsätta dig med om det regnar hos dig. Här skiner solen och nu ska jag gå ut och njuta av sommaren.

Kramisar Kim

fredag 30 juli 2010

Sista chansen att tävla!

Tre tävlingar med chans att vinna mina nya böcker:

Men skynda er att tävla. Sista tävlingsdag på de flesta tävlingar är 1 augusti!!! På Videotävlingen är det den 15 augusti.

Gissningstävling...

Nu har du ytterligare en chans att vinna en av mina nya böcker.

Det är en mycket lätt tävling.

Det enda du behöver göra är att...

Klicka på den här länken och läs reglerna för tävlingen.

Sista tävlingsdag är 1 augusti.

Lycka till!

Videotävling

Ännu en tävling för att hålla er sysselsatta under sommaren.

Den här gången gäller det en videofilm baserad på mina böcker.

Se två tidigare filmer:

Tillbaka till Pompeji

Riddarsvärdet

Här hittar du tävlingsreglerna, sista inlämningsdag och lite annat.

Glöm inte ha med Kimselius i rubriken på din film. T.ex. Trailer Kimselius Jag är ingen häxa

Lycka till!

Skrivtävling Fan-fiction

Tycker du om att skriva berättelser? Tycker du om att läsa de historiska äventyrsböckerna om Theo och Ramona?

Då är den här tävlingen perfekt för dig. Fan-fiction-klubben har utlyst en skrivartävling.

Du har hela sommaren på dig att skriva. Sista inlämningsdag är 1 augusti.

Läs mer om tävlingen på Fan-fiction-sidan.

Lycka till!


Hoppas få höra ifrån de som har fanbloggarna att det har varit mycket aktivitet och att de har fått in många svar.

Snart är det dragning av vinnaren. Ska bli spännande att få höra resultatet från alla tre tävlingarna.

Kramisar Kim

torsdag 29 juli 2010

Min sommar i Blekinge 2010

Så här har jag sett ut större delen av sommaren, hatt och solglasögon, eftersom solen har strålat från en molnfri himmel och temperaturen ständigt har legat runt +30 grader.

Jag vet, sommaren är inte slut ännu, ändå vill jag göra en summering av sommaren så här långt.

Det har varit en lugn, avkopplande, solig och varm sommar hittills.

Mycket av tiden har tillbringats tillsammans med vänner från olika delar av världen och Sverige.
När det var som varmast +32 grader, satt vi under trädens skuggor, tillsammans med hundarna. Här är vi tillsammans med våra vänner från Finland, de skymtar lite i utkanten och bland lövverket.

Eller gå gick vi till någon sjö och badade. Lika populärt bland både hundar, barn och vuxna.

Vi har varit på många utflykter. Här till "Älgfarmen" Räntemåla gård för att se den ovanliga silverfärgade älgkalven.

Guddottern Matilda och väninnan Anki var ute och red med Kolshults Ponnybus, en varm, svettig dag. Jag är tyvärr allergisk mot hästar annars hade jag följt med.

Mycket av tiden har jag tillbringat med hundarna, tränat dem på vår alldeles egna agilitybana, eller bara lufsat omkring i lugnt tempo i skogen, eftersom värmen gjort att hundarna inte har orkat så mycket mer.

Många av gästerna har passat på att vila sig i vår hängmatta. Här är det Matilda som vilar sig och läser en stund. Tror att detta var Matildas favoritplats när hon var här.


Det har varit en fjärilsrik sommar och här lyckades jag fånga en fjäril på bild. Med skuggan framför sig ser den gigantisk ut.


Även om jag hade bestämt mig för att ta det lugnt i sommar har jag hunnit med två signeringar. Här hos Junior Bok & Film i Malmö...


...och här hos Bokia i Karlskrona


Det har även funnits tid för att njuta av solnedgången vid havet, något som inte sker så ofta här på östkusten. En av de saker jag saknar mest sedan jag flyttat från västkusten: solnedgång över havet!


Jag har också hunnit börja med ett nytt bokprojekt: Kimberlie - Främlingar.

Under sommaren har jag fått uppleva ett kungligt bröllop när kronprinsessan Viktoria fick sin Daniel Westling, som i och med det blev prins.
En dag fick jag besök av Roxana, som har fansajten Kimseliusbooks.


Guddottern Matilda var här alldeles ensam och fick uppleva mina tidiga morgonrutiner tillsammans med hundarna.


Förlagschefen för det isländska förlaget som ger ut mina böcker var och hälsade på tillsammans med sin man.

Minst ett besök på Kreativum varje sommar är ett måste. Här tillsammans med Fredrik och Meya.

Anki firade sin födelsedag här och fick en Chokladfondue, som genast provades...


...till somligas förtjusning


Ännu ett besök på Kolshults Ponnybus, denna gång tillsammans med barnbarnet Frida, sju år.


Frida sa att det här hade varit det bästa på hela sommaren: En lång ridtur ut i skogen på shetlandsponnyn Valle.


När Frida red ut i skogen promenerade jag tillbaka hem tillsammans med Tickie och njöt av den vanliga synen av alla hästarna i hagen. Hästar jag har sett ända sedan de föddes.

Himlen såg hotfull ut och regnet hängde i luften. Förra helgen fick vi 70 mm regn på två dagar och jag undrade vad detta moln skulle föra med sig. Tills nu har det kommit 15 mm.

Det har inte blivit så många böcker lästa, däremot har jag lyssnat på en hel del, när jag kört bil eller rensat i trädgården.

Även om det är ett par veckor kvar av sommaren känns det som om den snart är slut. De flesta inbokade besöken har varit här, snart börjar arbetet med nästa bok på allvar, med fulla arbetsdagar, signeringar, föreläsningar. Sedan kommer mörkret, kylan, halkan, snön och ännu mer skrivande.

Men först tänker jag njutningsfullt vandra ut i skogen för att ta tillvara på allt det som naturen så frikostigt erbjuder mig alldeles gratis: blåbär och svamp. Något det kanske ännu inte finns så mycket av på grund av den långa, soliga, varma och torra sommaren.

Jag tänker fortsätta njuta av varenda sekund, precis som jag har gjort fram tills nu. För det bästa med sommaren är inte solen och värmen, det är alla besöken av vänner och bekanta, barn och barnbarn och glädjen över att få finnas till.

Kramisar Kim
(Klicka på länkarna för att läsa tidigare inlägg om de händelserna.)

onsdag 28 juli 2010

Hund i Kina

Älskar att läsa fakta inför varje ny bok, dessutom älskar jag hundar. Därför tyckte jag det var extra roligt att hitta rolig fakta om hundar till min bok Kinesiska Draken.

En hundras jag valde att ta med i boken var Pekingese. Rasen har sitt ursprung i Kina och DNA-analyser har bekräftat att Pekingese är en av de äldsta hundraserna. Under århundraden kunde rasen endast ägas av familjemedlemmar av Kejsarpalatset. Hundarna föddes upp i kejsarpalatset Förbjudna staden.

Under Andra Opiumkriget, 1860, blev Förbjudna staden ockuperat av brittiska och franska trupper. Kejsaren hade flytt, men en äldre dam hade stannat kvar. När de "utländska djävlarna" (vilket var kinesernas namn på utlänningarna) trängde in i palatset begick damen självmord. Hon hittades tillsammans med sina fem sörjande Pekingesehundar.

Lord John Hay tog några av hundarna och gav dem till sin syster, Grevinnan av Wellington. Sir George Fitzroy tog två av hundarna och gav dem till sina kusiner, greven och grevinnan av Richmond. Löjtnant Dunne gav den femte Pekingesen till drottning Victoria av Storbritannien.

Shar Pei kommer från Kina. Skulpturer av hundar påminnande om shar pei tillverkades redan under Handynastin. Shar pei tros ha gemensamt ursprung med chow chow och att olika hundar av molossertyp finns bland rasens föregångare. I Sydkina har hundar av shar pei typ funnits i århundraden. Hundarna användes till att vakta familjen och hemmet men även till jakt, speciellt för jakt på vildsvin. Hundarna användes också i hundkamper, då de hade mycket löst skinn som försvårade för motståndaren att komma åt dem, och det förekom vadslagning. Shar Pei var en gudomlig kejsarväktare och när kommunisterna tog över i Kina försökte de utrota hundrasen, eftersom de ville ta bort alla spår av kejsarfamiljen. Under en tid fanns Shar Pei med i Guinness Rekordbok som världens ovanligaste hundras. Nu har rasen återhämtat sig och utrotningshotet är avvärjt.

I Kina får man bara ha ett enda barn, detsamma gäller med hund. Dessutom får hunden endast ha en mankhöjd på 35 cm. Det kostar 1000 kronor första året att registrera en hund och de följande åren 500 kronor per år.

Hundarna får endast rastas i koppel och före klockan 07.00 på morgonen och efter klockan 20.00 på kvällen. (Det gäller att hunden klarar av att hålla sig så länge...) Hundar får inte åka med i hiss. Myndigheterna kontrollerar att reglerna följs och de kommer hem till folk och mäter hundarnas mankhöjd.

Under hundens år 2006 fick rabies ett utbrott i Kina och sjukdomen sades ha dödat drygt 2.000 människor. I ett enda svep avlivades tiotusentals hundar i Kina. Hundpatruller drog omkring och slog ihjäl hundar med påkar på öppen gata...

Tänk så annorlunda det har blivit, förr var hunden en helig symbol för Kina och var så i över två tusen år.

Gugou - Buddhas hundar - heter de kraftfulla gudomliga skulpturer som vaktat tempel, regeringsbyggnader och rika hem ända sedan Han-dynastin år 221 före Kristus.

På vänster sida om porten står alltid honan med sin unge under vänster tass, en symbol för trygghet och omhändertagande. Till höger står hanen med jordklotet under höger tass och känner av jordens puls. Hundarna har varit mer eller mindre lejonlika under olika dynastier och de tros vara skulpterade med hundrasen chow chow som förebild.

När de första skulpturerna gjordes visste kineserna inte hur riktiga lejon såg ut, men chow chowen var så nära det gick att komma. Enligt en legend uppkom rasen då en lejonhanne och en tjock liten björnhona parade sig. Fram till några hundra år före Kristus fanns både små bergslejon och björnar i Kinas bergstrakter.

Buddhas hundar produceras fortfarande, de är populära statyer utanför restauranger och hotell. De säljs ofta parvis på världens antikmarknader i olika storlekar och från olika dynastier.

Kinesiska hundraser:
Chow Chow. Hade som sin ursprungliga uppgift att skydda mot onda andar.
Shih Tzu, en korsning mellan lhasa apso och pekingese.

Lhasa apso. Ras från Tibet där den sägs vara lyckobringande.
Kinesisk nakenhund. Beskrivs redan på 1400-talet i kinesisk litteratur.
Dvärgspets. Pomeranian är det internationella namnet.

Shar Pei. (se även andra bilden) Urgammal ras som använts till vallning och som jakt- och vakthund.
Pekingese. (se även översta bilden) Kallas också för lejonhund i Kina.
Chihuahua. Härstammar från 400-talet före Kristi födelse. Den sägs ha kommit från Kina till Mexico för över 200 år sedan.Fler faktainlägg om Kina:
De första Kinesiska Skrivtecknen
Kinesiska murens historia


Här kan du läsa fler faktainlägg.

Ja, det var lite om Kinas hundhållning och hundraser. Nu har jag haft kul en bra stund när jag skrivit detta inlägg, hoppas du har tyckt det var intressant att läsa det.

Kramisar Kim

tisdag 27 juli 2010

Boudicas strid mot Romarna har kommit


Nu har den fjortonde boken i serien om Theo och Ramona kommit från tryckeriet: Boudicas strid mot Romarna.

Som du ser på bilden är jag mycket nöjd med utseendet, precis lika nöjd med omslaget som med innehållet.

Mina korrekturläsare har haft fullt upp den här våren, och extra kort tid med Boudicaboken, ändå tog de sig tid att kommentera boken med några rader:

"En bra bok som ger mycket kunskap på ett spännande sätt!" Ann-Christin Ahlberg.

"Ännu en bra bok av Kimselius!" Annelie Nilsson.

"Kimselius har än en gång lyckats skildra en historisk händelse på ett sätt som är lätt att ta till sig. Boken överraskar och tar hela serien om Theo och Ramona vidare till en ny nivå." Kristina Fridensköld.


Ja, det var korrekturläsarnas omdömen, och de borde ju veta vad de talar om, för de tittar verkligen med kritiska ögon på mitt manus.

Nu får jag vänta på att få höra vad mina läsare tycker om boken. Researcharbetet inför Boudicaboken gjorde att jag upptäckte en helt ny sida av romartiden.

Boken har precis börjat levereras ut till butikerna och inom kort kommer du att ha möjlighet att läsa den. Om du inte hittar boken i just din bokhandel, fråga efter den, så beställer de hem den till dig.

Har även skickat in några kapitel till Smakprov, men antingen har de semester eller mycket att göra för än så länge har de inte lagt ut någon text. Men du kan gå in på min hemsida och läsa utdrag ur boken.

Så här lyder baksidestexten:
Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den är gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

Drottning Boudica hyllas som hjälte i England och finns som staty på många platser. I Sverige är det inte många som vet vilken betydelsefull roll hon hade under romartiden.

I och med att jag har fått ställa in den nya boken, Boudicas strid mot Romarna, i bokhyllan och fått njuta av anblicken över att ha åstadkommit ännu en bok, släpper jag nu romartiden och lägger all min energi på nästa Kimberliebok: Kimberlie - Främlingar, som ska komma ut till våren.

Därefter väntar en ny bok om Theo och Ramona. Vad den ska handla om kan jag inte avslöja, eftersom den är en tävling angående det. Du har väl inte missat tävlingen, du kan vinna en bok om du gissar rätt! Lycka till!

Kramisar Kim

måndag 26 juli 2010

Vinnare av Boudicas strid mot Romarna är...

Nu har Boudicas strid mot Romarna kommit från tryckeriet, vilket innebär att det är dags att dra en vinnare bland alla som lagt till sig som bloggintresserade.

Eftersom det är rätt många som följer min blogg nu, är chansen att vinna en bok mindre, därför har jag bestämt att dra TVÅ vinnare den här gången.

De lyckliga vinnarna den här gången är:

Anki Andersson

Livia (som jag vet är döpt efter min bok Tillbaka till Pompeji)

Grattis till vinsten! Hör av er till mig med er adress så skickar jag er var sin signerad bok snarast.

Ni som ännu inte lagt till er som bloggintresserade kan fortsätta göra det, eftersom ni då har chans att vinna något vid nästa dragning. Nya saker kommer att lottas ut under hösten. Kanske har du bättre tur nästa gång.

Kramisar Kim

söndag 25 juli 2010

Frihetsgudinnan i USA och Frankrike...

Visste du att Frihetsgudinnan kommer från Frankrike?...

Så här föddes idén:
Vid en middagsbjudning 1865 föreslog den franske historikern och politiske kommentatorn Edouard-René de Laboulaye att Frankrike skulle ge det amerikanska folket ett monument.

Vid middagsbjudningen närvarade även bildhuggaren Frédéric-Auguste Bartholdi. Han fascinerades av tanken på att skapa ett monument till minne av amerikanernas uppror mot den brittiska övermakten. (Cirka hundra år tidigare hade nordamerikanska frihetskriget fört amerikanerna och fransmännen samman. Det var då de amerikanska kolonierna slogs mot det brittiska styret. Frankrike hade stöttat upprorskolonierna både ekonomiskt och militärt vilket bundit amerikanarna och fransmännen samman.)

Bildhuggaren Bartholdi reste till USA för att hitta rätt plats för statyn och redan innan han hade satt sin fot på amerikansk mark hade han hittat platsen: Den lilla ön Bedloe's Island som ligger i inloppet till New Yorks hamn.

Finansieringen av projektet med monumentet av frihetskriget delades på så sätt: att amerikanerna skulle stå för insamlingen av pengar till uppförandet av grunden och sockeln till statyn, medan det franska folket skulle stå för betalningen av själva statyn.

Det var egentligen tänkt att monumentet skulle visas upp för allmänheten vid hundraårsjubileet av den amerikanska självständighetsförklaringen den 4 juli 1876, men byggandet av monumentet tog längre tid än beräknat.

Intresset för det gemensamma projektet var stort, men insamlingen av pengar till det gick inte så bra. Till slut kom pengarna in efter att chefredaktör Joseph Pulitzer på The World hade kritiserat överklassen för att inte lätta på pungen och medelklassen för att de överlät till överklassen att samla in pengarna.

Den tio meter långa armen med facklan visades upp vid världsutställningen i Philiadelphia i USA 1876. Vid världsutställningen i Paris två år senare visades Frihetsgudinnans huvud upp vid Seines strand. Önskar jag kunde resa tillbaka i tiden för att få uppleva dessa två tilldragelser...

Det var bildhuggaren Bartholdi som ansvarade för utformningen av statyn och kopparpläteringen, men det var en av Frankrikes främsta ingenjörer som konstruerade järnskelettet, ingenjör Gustave Eiffel. Samme man som senare konstruerade Eiffeltornet. (Se tidigare blogginlägg om Eiffeltornet.)

Tillsamman skapade Barthold och Eiffel den 46 meter höga och tvåhundra ton tunga statyn, som i juni 1885 anlände till New York ombord på fartyget Isere. Statyn hade packats ned i 214 lådor innehållande totalt 350 delar av statyn.

Hela fyra månader tog det att montera statyn på den 47 meter höga sockeln på Bedloe's Island. Du kan tänka dig att arbetet fick många att nyfiket kika ut mot ön. Från marken till facklan är Frihetsgudinnan mer än 93 meter. Näsan är 120 centimeter lång.

Till slut invigdes Frihetsgudinnan den 28 oktober 1886 inför tusentals åskådare.

Sedan den dagen har Frihetsgudinnan stått som symbol för självständighet och frihet, speciellt för de många immigranter som kom med fartyg till Ellis Island, som ligger nära Bedloe's Island.

1956 bytte Bedloe's Island namn till Liberty Island, ett namn ön säkerligen hade haft i folkmun långt innan dess.

Frihetsgudinnan och Ellis Island har sedan 1965 fått status som nationellt minnesmärke.

Egentligen heter Frihetsgudinnan Liberty Enlightening the World (Friheten upplyser världen)...

Efter attentatet mot World Trade Center den 11 september 2001 vaktas Frihetsgudinnan noga. Vill du gå in i statyn och ta dig upp för att njuta av utsikten, måste du ansöka minst en månad i förväg så att du kan säkerhetskontrolleras. Då får du ändå inte komma upp i själva statyn...

Ändå är en båttur ut till Frihetsgudinnan värd resan, bara för att kunna se New York från vattnet...

Något jag fascinerades av är tanken på att stå och titta upp på Frihetsgudinnans huvud utställt vid stranden av Seine i Paris. DET måste ha varit en mäktig känsla...

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar Kim