Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 28 juli 2010

Hund i Kina

Älskar att läsa fakta inför varje ny bok, dessutom älskar jag hundar. Därför tyckte jag det var extra roligt att hitta rolig fakta om hundar till min bok Kinesiska Draken.

En hundras jag valde att ta med i boken var Pekingese. Rasen har sitt ursprung i Kina och DNA-analyser har bekräftat att Pekingese är en av de äldsta hundraserna. Under århundraden kunde rasen endast ägas av familjemedlemmar av Kejsarpalatset. Hundarna föddes upp i kejsarpalatset Förbjudna staden.

Under Andra Opiumkriget, 1860, blev Förbjudna staden ockuperat av brittiska och franska trupper. Kejsaren hade flytt, men en äldre dam hade stannat kvar. När de "utländska djävlarna" (vilket var kinesernas namn på utlänningarna) trängde in i palatset begick damen självmord. Hon hittades tillsammans med sina fem sörjande Pekingesehundar.

Lord John Hay tog några av hundarna och gav dem till sin syster, Grevinnan av Wellington. Sir George Fitzroy tog två av hundarna och gav dem till sina kusiner, greven och grevinnan av Richmond. Löjtnant Dunne gav den femte Pekingesen till drottning Victoria av Storbritannien.

Shar Pei kommer från Kina. Skulpturer av hundar påminnande om shar pei tillverkades redan under Handynastin. Shar pei tros ha gemensamt ursprung med chow chow och att olika hundar av molossertyp finns bland rasens föregångare. I Sydkina har hundar av shar pei typ funnits i århundraden. Hundarna användes till att vakta familjen och hemmet men även till jakt, speciellt för jakt på vildsvin. Hundarna användes också i hundkamper, då de hade mycket löst skinn som försvårade för motståndaren att komma åt dem, och det förekom vadslagning. Shar Pei var en gudomlig kejsarväktare och när kommunisterna tog över i Kina försökte de utrota hundrasen, eftersom de ville ta bort alla spår av kejsarfamiljen. Under en tid fanns Shar Pei med i Guinness Rekordbok som världens ovanligaste hundras. Nu har rasen återhämtat sig och utrotningshotet är avvärjt.

I Kina får man bara ha ett enda barn, detsamma gäller med hund. Dessutom får hunden endast ha en mankhöjd på 35 cm. Det kostar 1000 kronor första året att registrera en hund och de följande åren 500 kronor per år.

Hundarna får endast rastas i koppel och före klockan 07.00 på morgonen och efter klockan 20.00 på kvällen. (Det gäller att hunden klarar av att hålla sig så länge...) Hundar får inte åka med i hiss. Myndigheterna kontrollerar att reglerna följs och de kommer hem till folk och mäter hundarnas mankhöjd.

Under hundens år 2006 fick rabies ett utbrott i Kina och sjukdomen sades ha dödat drygt 2.000 människor. I ett enda svep avlivades tiotusentals hundar i Kina. Hundpatruller drog omkring och slog ihjäl hundar med påkar på öppen gata...

Tänk så annorlunda det har blivit, förr var hunden en helig symbol för Kina och var så i över två tusen år.

Gugou - Buddhas hundar - heter de kraftfulla gudomliga skulpturer som vaktat tempel, regeringsbyggnader och rika hem ända sedan Han-dynastin år 221 före Kristus.

På vänster sida om porten står alltid honan med sin unge under vänster tass, en symbol för trygghet och omhändertagande. Till höger står hanen med jordklotet under höger tass och känner av jordens puls. Hundarna har varit mer eller mindre lejonlika under olika dynastier och de tros vara skulpterade med hundrasen chow chow som förebild.

När de första skulpturerna gjordes visste kineserna inte hur riktiga lejon såg ut, men chow chowen var så nära det gick att komma. Enligt en legend uppkom rasen då en lejonhanne och en tjock liten björnhona parade sig. Fram till några hundra år före Kristus fanns både små bergslejon och björnar i Kinas bergstrakter.

Buddhas hundar produceras fortfarande, de är populära statyer utanför restauranger och hotell. De säljs ofta parvis på världens antikmarknader i olika storlekar och från olika dynastier.

Kinesiska hundraser:
Chow Chow. Hade som sin ursprungliga uppgift att skydda mot onda andar.
Shih Tzu, en korsning mellan lhasa apso och pekingese.

Lhasa apso. Ras från Tibet där den sägs vara lyckobringande.
Kinesisk nakenhund. Beskrivs redan på 1400-talet i kinesisk litteratur.
Dvärgspets. Pomeranian är det internationella namnet.

Shar Pei. (se även andra bilden) Urgammal ras som använts till vallning och som jakt- och vakthund.
Pekingese. (se även översta bilden) Kallas också för lejonhund i Kina.
Chihuahua. Härstammar från 400-talet före Kristi födelse. Den sägs ha kommit från Kina till Mexico för över 200 år sedan.Fler faktainlägg om Kina:
De första Kinesiska Skrivtecknen
Kinesiska murens historia


Här kan du läsa fler faktainlägg.

Ja, det var lite om Kinas hundhållning och hundraser. Nu har jag haft kul en bra stund när jag skrivit detta inlägg, hoppas du har tyckt det var intressant att läsa det.

Kramisar Kim

8 kommentarer:

 1. Jag har själv en pekingese hona,har fastnat rejält för rasen !!Men jisses får de bara kissa 2 ggr om dagen i Kina,undrar hur det ser ut i deras hem då ,för min erfarenhet av pekar är att de inte kan hålla sej alltid !! Kul info om de andra raserna oxå ..Mycket parning med lejon där,hehe..=)

  SvaraRadera
 2. Ja, himla tråkigt att de inte behållt sin status. Blir alltid lite ledsen när jag hör hur de behandlar djuren. Även här så finns det kamphundar även om det är olagligt... Kanske när mitt hundhem hållt på i några år att jag kan börja ta hand om gamla kamphundar oxå, men till en början måste jag nog tyvärr säga nej eftersom jag inte har kunskapen att ta hand om dem... Tyvärr...

  SvaraRadera
 3. Åhh så söta hundarna var, speciellt Shar Pei-arna. Fast tyckte inte om Kinesiska nakenhunden så värst mycket om jag ska vara ärlig. Är inte så förtjus i små hundar direkt tycker mest om de större hundraserna!
  Kramar Roxana :D

  SvaraRadera
 4. Spännande! Jag har själv haft en kinesisk nakenhund, världens mysigaste ras! Fast så säger väl alla om "sina" raser :P

  SvaraRadera
 5. Hej Pixi. Javisst är det hemskt att de bara får gå ut 2 ggr/dag. Men enligt några hundägare i Kina har hundarna lärt sig att hålla sig i över 12 timmar. Mycket lejon var det... Kram Kim

  Hej Helly
  Förstår att ditt hjärta klappar lika mycket för djur som mitt hjärta gör. Hur länge har du hållit på med hundhemmet? Någon länk till en sida om den? Kram Kim

  Hej Roxana. Blev du sugen på en hund nu? Kan tänka mig att din favorit är berner senner? Eller? Kram Kim

  Hej Minna. Har alltid varit fascinerad av kinesisk nakenhund och tänkt "Den dag jag blir allergisk ska jag skaffa en". Läste att man måste bada dem 1 ggr/dag och smörja in dem med barnolja. Gjorde du det? Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Jag badade min en gång i veckan men han behövdes inte smörjas in, jag tror att det är lite olika från hund till hund och att det gäller främst de ljusare varianterna. Min var svart och hade ganska tålig hud. :)

  Kram

  SvaraRadera
 7. Chihuahua...men,bilden är väl en Pomeranian ??🙃

  SvaraRadera
 8. Ja, det har du rätt i Unknown :-)
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!