Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 31 mars 2018

Deckardags Ett ohyggligt avslöjande av Louise Penny

Deckardags Ett ohyggligt avslöjande av Louise Penny

Igår lämnade jag boktips och berättade varför norrmän läser "påskkrim", deckare till påsk. Idag tänkte jag tipsa dig om en riktigt bra deckare.

Det här var en annorlunda bok om kommissarie Gamache anländer och den pittoreska byn Three Pines i Kanada. Som vanligt välskriven och med en till synes olöslig gåta.

Älskar du Morden i Midsommer är det här en perfekt bok för dig. Jag blir lugn av att läsa Louise Pennys böcker. Miljöerna, människorna, morden, allt vaggar in mig en lugn sinnesstämning, för även om folk dör, är det inga blodiga, sönderslitna lik. Även om boken kan vara nog så skrämmande ändå.

En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa!

»Louise Penny utövar sin magi och ger pusseldeckaren elegans och djup.« - THE NEW YORK TIMES

»Somliga böcker är nästan för bra för att man ska våga tro det, när alla delar stämmer och det blir en ren njutning att läsa.« - LOTTA OLSSON, DN, Listar Louise Pennys Mörkt motiv bland sina 100 bästa deckare genom tiderna

När kommissarie Gamache anländer till det pittoreska Three Pines möter han ett samhälle i kaos. En man har hittats brutalt ihjälslagen och det finns inga spår efter varken vapen eller motiv eller ens ett namn på den döde.

När Gamache och hans kollegor börjar gräva sig in under ytan på denna till synes fridfulla plats, avtäcker de ett spår som involverar en stulen skatt, mystiska koder och en skamlig historia som bit för bit börjar kasta ljus över offrets identitet och samtidigt pekar mot vad som visar sig vara en skräckinjagande mördare...

LOUISE PENNY är en kanadensisk deckarförfattare som översatts till ett trettiotal språk och sålt över tre miljoner böcker bara i Nordamerika. Hennes deckarserie, som fått henne att kallas »en modern Agatha Christie«, utspelar sig i Québec i Kanada med kriminalinspektör Armand Gamache som huvudperson. Louise Penny har vunnit The Barry Award,The Agatha Award för Bästa kriminalroman (fyra år i rad !) och Anthony-priset två gånger. Ett ohyggligt avslöjande är den femte, helt fristående boken om kommissarie Gamache. 


Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 30 mars 2018

Påskläsning och varför norrmännen läser påskdeckare

Påskläsning och varför norrmännen läser påskdeckare

I Norge läser man deckare under påsken.

Fenomenet ”påskekrim” som det heter i Norge sägs ha uppstått för drygt 90 år sen, när två unga poeter skrev en kriminalroman med titeln ”Tåget till Bergen, rånat inatt”.

En reklamannons för boken publicerades i tidningen Aftenposten under påsken 1923 men läsarna tolkade annonsen som en riktig artikel och händelse och tidningen blev nedringd av oroade läsare som undrade om deras anhöriga blivit drabbade av rånet. Om det var en smart reklamkupp eller oavsiktligt förtäljer inte historien men sen dess så läser norrmännen deckare under påsken.

I Norge är svenska deckare mycket populära, även om de har många bra deckarförfattare själva.

Nu tänkte jag tipsa dig om Påskläsning, men inte deckare, utan de böcker som jag har gett taggen Bästa boktips.

Även om det förmodligen är för sent för dig att få boken i ett påskägg, kan du läsa de flesta av böckerna som e-böcker, eller lyssna på dem som ljudböcker. Läs och njut!

Flätan av Laetitia Colombani

Den här boken gick inte att sluta läsa, jag vände blad i rasande fart. Tur att det var en e-bok, annars hade jag blivit trött i armarna av att läsa så länge.


Mirele Dangin av Caroline Hurtig


Som du säkert har märkt älskar jag Caroline Hurtigs böcker om Själarnas öden. När jag inte trodde det kunde bli bättre började jag läsa Mirele Dangin... Wow! Vilken bok!

Magin vaknar av Gabriella P. Kjeilen


Sällan har en bok fångat mig så som Magin vaknar av Gabriella P. Kjeilen. Rakt, enkelt och rikt språk, precis som jag skriver mina böcker. Ofta får jag kommentaren "Tack för att du skriver så jag förstår!" Jag tror mina läsare skulle älska Magin vaknar. Det gjorde jag!Hundkul! Trickträning för bästa vänner
Världens bästa hundbok

Hundkul! Trickträning för bästa vänner av Jeanette Bergenstav, Nina Roegner och Patrik Bergenstav är den perfekta boken för dig som vill lära din hund roliga saker. Ja, världens bästa hundbok faktiskt, eftersom den är pedagogisk och lättläst.


Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman

Den här boken gick inte att sluta lyssna på. Egentligen är den inget märkvärdig, lågmält berättad, inga mystiska personer som smyger omkring, inga mord, ändå oerhört fängslande.

Den gyllene hårnålen av Maria Gustavsdotter

Jag är imponerad! Som författare av historiska äventyrsromaner vet jag vad det kostar på att läsa in fakta. Maria Gustavsdotter skildrar livet tillsammans med Cecilia Vasa så levande att det känns som jag går vid prinsessans sida.

För fler tips gå in under taggen Bästa boktips.

Ja, nu har du några böcker att läsa under påsken. Ha en härlig påsk!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 


torsdag 29 mars 2018

Skrivtävling för de yngre

Skrivtävling för de yngre
Barnens Bibliotek har en skrivtävling för de yngre. Du kan läsa mer om det nedan. Gå in på Barnens Bibliotek för att se hur Luddmonstret ser ut.


Var med i tävlingen: Vem är Luddmonstret?
Du känner kanske igen Läslovets maskot? Eller ”Luddmonstret” som vi brukar säga. En liten, fluffig, lilahårig varelse med stora och snälla ögon. Men mycket mer än så vet vi faktiskt inte. Därför behöver vi nu din hjälp att berätta mer om Luddmonstret – som ska bli seriefigur! Var med i årets roligaste tävling med fina priser!Så gör du för att vara med och tävla
1. Beskriv vem Luddmonstret är.
Max ett A4-papper (inte mer än 3000 tecken om du skriver på dator*). Skicka gärna med en teckning - om du vill. Du kan också berätta i ljud eller film vem Luddmonstret är. Behöver du hjälp att komma igång? Kolla Johans tips - Ge din seriefigur liv!


2. Skicka in ditt tävlingsbidrag på något av föjande sätt
Antingen via formuläret (du kan skicka med en bild, ljud eller film i formuläret)
eller e-post till info@barnensbibliotek.se
eller post till Barnens bibliotek; Box 856, 501 15 Borås
OBS! Senast den 6 maj måste vi ha ditt bidrag!
Tävlingen är för dig upp till 12 år.


Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

onsdag 28 mars 2018

Motion gör att du skriver bättre

Motion gör att du skriver bättre

De dagar jag motionerat mycket flödar orden extra bra. Det är vetenskapligt bevisat att motion stärker minnet, ökar kreativiteten och får oss att leva längre. Behöver jag skriva något mer?


Jag är en person som älskar att röra på mig, ändå sitter jag i stort sett fjättrad vid datorn hela dagen, inte av några kedjor, utan av orden. Men jag låter inte timmarna gå utan rörelser. Minst en gång i timman reser jag mig upp och gör någon form av fysisk aktivitet. Oftast är det att ta en runda med hundarna runt tomten. Ibland vispar jag runt på armarna, gör knäböjningar eller någon annan form av gymnastisk övning.


Om man blir trött är det lätt att stoppa i sig godsaker. Det gjorde jag förr, numera rör jag mig istället och har märkt att det ger betydligt bättre resultat. Med godsaker blir jag snart trött igen, men med rörelse blir jag pigg och det håller i sig. Nästa gång jag blir trött är det bara upp och hoppa igen.

Tyvärr har jag en envis hosta som har hållit sig kvar sedan september 2017 när jag fick den på Island. Den har gjort att jag inte kan röra mig så mycket jag vill, bara i måttlig takt, inga långa promenader som jag är van vid. Istället tar jag många, många, många små promenader varje dag, för jag vill ha tillbaka konditionen och har spring i benen, även om luften i lungorna inte räcker till.

Som du ser på bilderna fick vi en hel del snö igår. Innan jag fortsätter skriva ska jag ut och plumsa runt i snön tillsammans med alla hundarna.

Ha en fin dag och glöm inte röra på dig med jämna mellanrum!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

tisdag 27 mars 2018

Novelltävling Är ditt djur en hjälte

Novelltävling Är ditt djur en hjälte

Jag med en av mina valpkullar.
Den valp som pussar mig heter Pluto.
Han kom att stanna här i vår flock.
Han var en riktig hjälte.

Idus förlag har utlyst en novelltävling. Den här boken ska handla om hjältedåd som hundar gör. Tävlingen riktar sig främst till vuxna, men även yngre får skicka in sina berättelser. Har du, eller har du haft, ett djur som i dina ögon är hjälte tycker jag du ska skriva och berätta det. Kanske din berättelse kommer med i boken. Lycka till! Läs mer om tävlingen nedan.

Är ditt djur en hjälte?
Nu drar vi på Idus förlag igång ett nytt skrivprojekt. Den här gången med våra älskade husdjur i fokus. Vi hoppas att det ska resultera i en härlig bok som visar vilka hjältar våra djur kan vara!

Främst riktar vi oss till vuxna men även yngre får gärna lämna in bidrag. Skicka in din berättelse där du berättar om något ”hjältedåd” ditt husdjur gjort. Det kan vara större eller mindre händelser. Det kan också vara om djur som är hjältar varje dag som till exempel ledarhundar.

Du som får ditt bidrag publicerat får tre böcker. 50% av vinsten kommer gå till Djurens rätt: www.djurensratt.se. Resten av vinsten går åt för att fi nansiera distribution, böcker till medverkande, frakter och lager.

INSTRUKTIONER:
• Max två A4-sidor. Finns inget minimum.
• Språkmässigt tänker vi att boken skall kunna läsas från 9 år (kanske då som högläsning) men också av vuxna.
• Avsluta texten med ditt namn (som du vill ha i boken om du blir publicerad), samt vilket djur du skrivit om och dess namn.
• Maila bidrag, namn och adress till skriv@idusforlag.se senast 30 maj 2018.

Det vore roligt om du ville hjälpa oss att sprida information om projektet! 

Våra tidigare skrivprojekt har resulterat i två böcker, dels den fina och kärleksfulla Barn välkomnar barn, en bok där svenska barn hälsar utländska barn välkomna. Vi ville genom denna bok verka för integration, öppenhet och gemenskap genom att lyfta barnens tankar och låta dem välkomna alla de tusentals barn som kommer till Sverige.

Den andra boken, Fuck mobbning! är en bok som verkligen berör. Här kan man läsa breven från dem som blev mobbade, till dem som mobbade. Hur de mår idag, hur mobbningen rev upp sår som fortfarande, efter så många år, gör ont... När man vänder på boken får man läsa breven från mobbarna till dem de mobbade. När man växer upp blir man ofta klokare. Känslor och samvete hinner ikapp. Det finns många mobbare som i vuxen ålder plågas av vetskapen om vad de gjort mot ett annat barn. Här får också mobbarna chansen att berätta. Hur var det för dem? Hur tänkte de? Hur kände de? Varför blev det som det blev?

Och nu tycker vi att det är dags att hylla de fantastiska djuren!
Mer information, samt en nedladdningsbar pdf, hittar ni på vår hemsida!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 

måndag 26 mars 2018

Läs för att bli bättre på att skriva!

Läs för att bli bättre på att skriva!

Läs för att skriva!
Många kanske inte tänker på hur viktigt läsandet är för det egna skrivandet. Det finns personer som älskar att skriva, men inte tycker om att läsa. En kvinna sa till mig att hon inte läste för att hon inte ville bli påverkad i sitt eget skrivande. Fel!

Skrivarkurser
Som du vet håller jag skrivarkurser, i skolorna, på distans och på Färgargården i Eringsboda. Där får jag möjlighet att läsa många olika sorters manus. Det märks vilka som läser mycket. Ibland är det stor skillnad.

Läs på rätt sätt!
Om du väljer att läsa en bok för att utvecklas i ditt skrivande, läs inte bara berättelsen. Titta på hur den är uppbyggd, vad är det som gör att du tycker extra mycket/eller inte tycker om den här boken?

Se efter hur citattecknen är placerade efter frågetecken, utropstecken och punkt i slutet av en mening:
Vad menar du?" sa Marie. "Det kan inte vara sant."

Men före kommatecken i slutet av en mening:
"Det tror jag inte på", sa Marie.

Titta även på när det görs blankrader i berättelsen. Lägg märke till att det görs när en viss tid har förflutit eller när det är andra personer som kommer in i handlingen.

När det blir fel
Håller just nu på att läsa en bok som i sig är bra, men som är otroligt rörig eftersom det inte finns någon markering när en ny huvudpersons tankar kommer in i berättelsen. Ofta får jag gå tillbaka för att se vem det är som tänker, ibland blir jag inte klok på det förrän jag har läst en bra bit. Frustrerande och en sak som nästan får mig att ge upp läsningen, samtidigt vill jag veta hur det går. Den får en liten chans till.

Synonymer, klichéer och namn
Något annat du ska hålla utkik efter här synonymer, klichéer och namn.

Synonymer: Använder författaren ofta samma ord, eller har personen ett rikt ordförråd och använder synonymer?

Klichéer: Droppar författaren ständigt banala klichéer - regnet stod som spö i backen - vaknade med ett ryck - det var en mörk och kulen natt etc.

Namn: Har författaren likartade namn på sina karaktärer? Det är en sak som ofta gör det svårt att hålla isär personerna i berättelsen.

Utveckla ditt skrivande!
När du läser ska du ta till dig det goda, men även inse vad författaren gör fel. Det får ditt eget skrivande att utvecklas.

Håller nu på med min 47:e bok, samtidigt som jag har just har gått igenom en av mina första böcker för att den ska tryckas om. Det känns bra att se hur mycket jag har utvecklas under mina 21 år som författare.

Dessutom känns det bra att kunna hjälpa dig att inte göra alla de fel jag gjorde som nybörjare.

Läs mycket! Det hjälper dig att skriva bättre.

Här hittar du tips om hur du kan läsa flera böcker per år.Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
söndag 25 mars 2018

Slutspel av David Baldacci

Slutspel av David Baldacci

Det har blivit många ljudböcker den här veckan eftersom jag har kört en hel del på väg till och från föreläsningar. Det har varit David Baldacci som fått förmånen att prata på i öronen medan mil läggs till mil. Lätt att bara trycka vidare till NÄSTA när en bok är slut. Igår tipsade jag om Den skyldige av samma författare.

Slutspel är också en bok som gör att man lär känna huvudpersonen Will Robie mer, samt personerna i hans omgivning. Det är en annorlunda och olidligt spännande bok. Många gånger tänkte jag "Det här löser han aldrig".

David Baldacci är en mästare på att skriva spänning med cliffhangers i varje kapitel. Man drivs att läsa vidare. Eftersom jag skriver på samma sätt, är det förmodligen en av anledningarna till att jag fastnat för hans böcker. Eller så är det för att de är otroligt bra. Läs den här boken, men börja gärna i rätt ordning i serien, för det förhöjer berättelsen.

Will Robie är den amerikanska regeringens skarpaste lönnmördare. När han återvänder till USA från ett uppdrag utomlands upptäcker han att hans chef, som går under kodnamnet Blå, är försvunnen. Sista spåret av Blå finns i en avlägsen del av Colorado, och efter det har ingen varken sett eller hört från honom. Will Robie fruktar det värsta. Will Robie och hans kompanjon Jessica Reel åker till Grand i Colorado för att ta reda på vad som har hänt, och de hamnar i en småstad där våldet bubblar under ytan. De möter starkt motstånd på bortaplan och inser att det finns en risk att de inte kommer lyckas ta sig därifrån - varken med eller utan Blå.

Slutspel är den femte fristående delen om Baldaccis stenhårde, men också sympatiske, hjälte Will Robie. 


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.