Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 5 oktober 2013

Wow, vilken bok! Betraktaren av Belinda Bauer

Redan med första raden hade Belinda Bauer fångat mig i sin bok Betraktaren. Sedan satt jag som trollbunden. Jag lyssnade på boken i min mobil, under tiden som jag medverkade på Bokmässan i Göteborg. Varenda ledig sekund lyssnade jag och ibland längtade jag intensivt efter att få krypa i säng för att fortsätta lyssna på boken.

Det här var en mycket annorlunda bok mot de tidigare jag har lyssnat/läst av Belinda Bauer. Jag har älskat alla hennes tidigare böcker, men den här är snäppet bättre, ja faktiskt otroligt mycket bättre.

I Betraktaren går Bauer in i huvudet på personerna, hon får mig att känna det som om jag är med i själva handlingen och är en del av boken.

På bokens baksidestext står det att den handlar om Patrick Fort som har Aspbergers syndrom, men boken handlar lika mycket om de döda, som jag följer parallellt när de levde, när Patrick Fort skär upp kropparna under anatomilektionerna. En rysligt spännande och mycket annorlunda bok som jag varmt rekommenderar dig att läsa.

En bok där jag absolut inte kunde förutse vad som skulle hända, heller hur boken skulle sluta! Läs den!

Självklart hittar du boken i din bokhandeln. Den finns också på Adlibris och Bokus och i övriga nätbutiker.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

fredag 4 oktober 2013

Kim M Kimselius intervjuad på Bokmässan i Göteborg

Det här var en trevlig intervju som gjordes av Ingemar Lönnbom på söndag eftermiddag, Bokmässans sista dag:

Kim M Kimselius, författare bosatt i norra Blekinge, är en av landskapets mest aktiva på Bok- och biblioteksmässan. Hon har egen monter, där hon marknadsför sina äventyrsromaner. I intervjun hyllar hon bibliotekarierna i hemkommunen Ronneby, som har en viktig roll när böckerna kommer till! Vi lyckas dock inte avlocka Kim några hemligheter om nästa bok (böcker). 



Längtar tillbaka till Bokmässan när jag hör sorlet i bakgrunden...

Här kan du se fler blogginlägg, och foton, från bokmässan i Göteborg 2013:
Monterbygget klart.
Bokmässans första dag, kändistätt.
Bokmässans andra dag
Slutsummering av Bokmässan i Göteborg.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

torsdag 3 oktober 2013

Fördelarna med att läsa e-böcker

E-böcker har blivit en stor del av min vardag. När jag ser en ny bok jag gärna vill ha, är det så lätt att ladda ned den. Eftersom jag har en riktig läsplatta och inte en surfplatta, laddar jag ned boken i datorn och för sedan över den till minneskortet i läsplattan. Mycket lätt! Det finns väldigt många fördelar med e-böcker. På Svensk Bokhandel hittade jag ett mycket intressant inlägg om e-böcker. Vill gärna dela med mig av det till dig. Varsågod:

Jag har upptäckt fördelarna med att läsa e-böcker
Jag, bokslukare och flitig bokhandelskund sedan 40 år, har med stort intresse läst debattinlägget "Till pappersbokens försvar" och skulle vilja ge min syn på några punkter.

Jag skulle vilja sätta bokens innehåll, själva texten, i centrum. Att läsa en god berättelse, skriven med både berättarteknisk finess och korrekt språkbruk, är en enda lång njutningsfylld upplevelse. Frågan är om vi kan fortsätta att få denna kvalitet om priserna på böcker dumpas till så låga summor som en eller två dollar. Vilken författare skulle ägna åtskillig tid åt att producera en bra och läsvärd text, om han eller hon inte fick tillräckligt betalt? Jag anser att denna yrkeskår bör få rimligt betalt och i gengäld förväntar jag mig god kvalitet på de texter jag köper. Hur ska sedan denna goda berättelse "serveras" oss läsare?

Vi är fjärran från den tid då ett vanligt hushåll (möjligen) ägde några få böcker, som vårdades ömt och betraktades som klenoder. Rika familjer, som hade råd och plats, höll sig med eget bibliotek. Detta innehöll volymer inbundna i skinn, vilka ärvdes genom generationerna.

Numera har dessvärre även pappersboken blivit en slit-och slängprodukt. I en del fall blir den inte ens köpt, öppnad och läst. Jag tänker på de enorma returer av böcker som varje år sker inom svensk bokhandel. En bok har numera mycket kort livslängd i pappersform. Åtskilliga bokläsare har kommit in i en bokhandel och efterfrågat en bok från 2000-talet eller rentav från 2010-talet bara för att finna att den utgått. Dessa kunder får således gå tomhänta från butiken. (Behöver jag nämna att detta inte skulle vara fallet med en e-bok?) Vad händer med dessa returer av böcker? En del av dem kanske går att sälja på den årliga bokrean, men mig veterligen går ofattbara mängder rakt ner i papperskvarnen. Om de siffror jag hört talas om i sammanhanget stämmer, är det ett resursslöseri av enorma mått.

Låt mig berätta hur och varför jag skaffade mig en läsplatta (märk väl, inte surfplatta) och började läsa i detta nya bokformat. Jag hade ett alltmer svällande "bibliotek" bestående av pappersböcker då jag behövde flytta till en mindre bostad. I samband med den nödvändiga utrensningen uppkom tankarna på det praktiska i att äga böcker i e-format i stället. Jag började sondera marknaden för såväl eböcker som läsplattor. Då insåg jag att två stora e-handelsjättar samt en liten fristående bokhandlare i stort sett var de enda som vid den tiden tillhandahöll plattor samt e-böcker. Till min lycka fanns den fristående bokhandlaren inom rimligt avstånd från min egen bostadsort och därför beslutade jag mig för att vända mig till denne. Fördelarna jag såg med detta var att jag skulle kunna ställa alla mina "dumma" nybörjarfrågor direkt till en levande person. Den service jag fick visade sig vara så god att jag ansåg det som en självklarhet att fortsätta vara kund hos denne handlare. Sedan dess har jag varit en flitig köpare och läsare av e-böcker. Jag har successivt upptäckt alltfler fördelar med att läsa e-böcker på en läsplatta.

Efterfrågas inte e-böcker av kunderna i bokhandeln? Min motfråga är då: gör bokhandeln tillräckligt för att visa kunderna på denna möjlighet att läsa böcker? I inlägget kan jag skönja en viss motsträvighet mot böcker i detta format, vilket får mig att undra hur det står till med intresset bland Sveriges bokhandlare för att visa och sälja detta koncept till sina kunder. Att det finns några entusiaster känner jag till, men hur är det med det stora flertalet? Bortsett från denna samvetsfråga, finns det konkreta faktorer som jag misstänker inverkar på huruvida e-böcker efterfrågas eller inte.

E-böcker på svenska är dyra. En sänkning av den höga momsen ner till den moms som gäller för pappersböcker hade varit ett rimligt första steg att ta, gärna så snart som möjligt. Själv anser jag att priset på e-böcker borde ligga i nivå med priset på pocketböcker. Märk väl att jag inte alls är för någon orimlig dumpning till bottennivåer.

Vidare präglas det samhälle vi har idag av snabbhet och bekvämlighet. Både vad gäller musik, film och snart också böcker är det här och nu som gäller: jag är sugen på att se den här filmen, alltså laddar jag ner den från nätet direkt in i mitt vardagsrum. Jag kan omgående luta mig tillbaka i soffan och se den. Samma sak vill jag kunna göra med en bok, även om en bok sedan tar mig längre tid att avnjuta än en film. Fördelen med Amazon är att de har hittat modellen för att kunderna med endast ett klick kan få ladda ner en e-bok direkt i läsplattan.

Jag omfamnar mångfalden. Jag vill läsa med både mina ögon och mina öron. Jag vill njuta av en god berättelse, inläst av en handplockad uppläsare. Men jag vill också låta min egen inre röst färga en berättelse då jag avnjuter den i form av en pappersbok eller en e-bok. Jag vill kunna ta med mig många böcker när jag åker på semester, utan att för den skull behöva betala extra för tungt bagage på flyget. Jag är beredd att betala för att få allt detta. Jag vill dock inte betala överpriser, vilket vi, enligt min åsikt, har på e-böcker idag.

När jag kommer in i en bokhandel (eller för den delen ett bibliotek) och frågar "Har ni boken x?" vill jag gärna få motfrågan "Javisst, önskar du den som pappersbok, e-bok eller ljudbok?"

Det var inlägget i sin helhet, skrivet av Gunilla Almqvist.

Jag jobbar för att samtliga mina böcker ska komma ut som e-böcker. Du hittar mina utkomna e-böcker under E-Böcker av Kim M Kimselius. Nästa steg är att göra ljudböcker av samtliga mina böcker. Än så länge finns bara Giljotinen och Snapphanar som ljudböcker. Jag jobbar på!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

onsdag 2 oktober 2013

Slutsummering Bokmässan 2013 massor av foton



Ja, då var bokmässan i Göteborg 2013 över. Det har varit en otroligt rolig bokmässa, jag har träffat massor av härliga människor. Pratat med många författarkollegor, fått massor av kramar från facebookvänner, twittervänner, fans, författarkollegor, vänner och släktingar. Trots att jag inledde bokmässan med lunginflammation gick det jättebra. Mycket tack vare de otroligt duktiga flickor som  hjälpte mig i montern. Njut av bildkollaget. Kanske hittar du dig själv på någon av fotona ;-)

Författarkollegan Joanna Björkqvist
Opal förlags ägare tillsammans med författaren Sven Nordqvist. Opal har montern mittemot min.

Så mycket folk i montern i år. Full fart hela tiden. På lördagen fick jag i mig en halv smörgås...

Delar av min Göteborgsfanklubb.


En sådan go kille, riktigt charmtroll

Här är en kvinna som ska skriva en bok om sitt liv. Spännande!




Riitta Jacobsson fick ta emot priset Spårhunden på Bokmässan. Riitta och jag var en gång kollegor på B. Wahlströms förlag och numera goa vänner.






Om du har läst Snapphaneresan och Mayafolkets hemlighet, då har du hört talas om Linda. På bilden ser du Linda som har stått förebild för personen i boken.

Kristina är den som startade Kim M Kimselius fanklubb på Facebook


En glad överraskning när min bloggvän Marianne kom på besök.

Författaren Bodil Mårtensson och jag signerar böcker till varandra.






Det blev många intervjuer på bokmässan och jag var med i direktsändning i Radio Blekinge på torsdagseftermiddagen.



Björn Ranelid besökte ABF:s monter som ligger bredvid vår.

Anders Jacobsson är en härlig twittervän och författarkollega.

Det här var en rolig bild för mig, eftersom det visar att min "lillebror" Peter med fru Åsa och min guddotter Malin är stolta över mig :-)

Författarcoachen Ann Ljungberg gjorde en snabbvisit i montern. I bakgrunden ser du min Mascot som jag fick av min kära moster Kajsa för många år sedan.




Varje dag inleds med fotografering av montern och mig. Bra att se tillbaka på inför nästa bokmässa.


Min kära kusin Gunilla, vars mamma gav mig Mascot.

Här är min stora fan Jessica som har döpt sin son till Kim efter mig.

Det blir många intervjuer och möten på bokmässan.

Och många möten med fansen.

Här är jag med min käre vän och författarkollega Ingemar Lönnbom, som även är journalist. Ja, han kan det mesta!

Här håller vi på att riva montern. Till hjälp har jag min kusin Kristina med döttrar och make. De drar fram som en tornado och vips är montern tom. De är helt otroliga och jag uppskattar jättemycket deras hjälp och att få träffa dem.

Inför nästa års bokmässa har två av flickorna sagt att de tyvärr inte kan vara med och hjälpa till. Nu har DU chansen att få vara med i montern. Alla dessa flickor har börjat med att PRAO i min monter. Kanske något för dig inför nästa år. Hör av dig till Kim M Kimselius på mejl om du är intresserad av att hjälpa till.

Här kan du se tidigare blogginlägg från bokmässan och MASSOR av foton på själva mässan och alla de författare och kändisar som är där. Bland annat sprang Lill-Babs förbi ;-)

Monterbygget klart.
Bokmässans första dag, kändistätt.
Bokmässans andra dag.



Kramisar Kim



Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

tisdag 1 oktober 2013

Fem frågor och svar

Ibland skickas bloggutmärkelser och frågor mellan olika bloggar. Det är ett bra sätt att få veta mer om varje blogg och den som bloggar. Idag har jag fått fem frågor av Yohannah Leidefors. Kanske får du veta något nytt om mig om du läser frågorna och svaren :-)

1. Vem inspirerade dig / uppmuntrade dig att börja blogga?
Jag var på kurs i Sociala Medier hållen av Joakim Jardenberg. En av de saker han sa var "Om min mamma kan börja blogga, då kan ni också det!" Eftersom hans mamma var i min ålder, tänkte jag att jag skulle ge det en chans. Det här var på Bokmässan 2009. Jag gick direkt till mitt rum på hotell Gothia Tower och skrev mitt första blogginlägg. Eftersom jag inte tänkte närmare efter vad bloggen skulle heta blev namnet: Kim M. Kimselius är här nu!


2. Hur väljer du ämnen att blogga om?
När jag startade bloggen hade jag inte en aning om vad jag skulle skriva. Med tiden har jag inriktat bloggen på att handla om skrivandet, mina researchresor, intressanta fakta, böcker, boktips, skrivtips, mina böcker och allt som rör dem och mitt skrivande.

3. Vad vet de flesta inte om dig?
Skrattar lite när jag läser den här frågan, eftersom jag undrar om det finns något som de flesta inte vet om mig vid det här laget. Det mesta har jag berättat om här på min blogg, många personliga saker, mina intressen. Jag har avslöjat hemligheter och passioner. Kanske har jag inte berättat att jag älskar att springa...

4. Vilka tre ord beskriver din stil allra bäst?
Glädje, Enkelt, Synonymer.

5. Vad tycker du om att göra när du inte bloggar?
Lättaste frågan hittills: Skriva på en bok!

Nå, fick du veta något nytt om mig? Har du själv några frågor du vill ställa? Mejla då mig på Kim M Kimselius.

Nu skickar jag de här fem frågorna vidare till: Malin K Eriksson, Eva Swedenmark, Jonna Berggren och Kristina Svensson, med förhoppning om att jag får lära mig något mer om dessa författare!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

måndag 30 september 2013

Jippi Jag ska till Island igen

Oktober 2009 reste jag runt på halva Island och föreläste, signerade och gav intervjuer, när min bok Tillbaka till Pompeji kom ut på Isländska.

Det året blev min bok utsedd som en av årets bästa utländska ungdomsböcker på Island. Gissa om jag blev stolt, och fortfarande är!

Nu har det kommit ut fler isländska titlar:
Jag är ingen häxa

Faraos förbannelse:

Giljotinen:
Och lagom tills jag kommer till Island i oktober i år har Riddarsvärdet kommit ut på isländska.

Det är Foreningen Norden Island som har bokat mig på en föreläsningsresa runt den del av Island jag inte besökte vid min förra resa. Den här gången ska jag flyga inrikesflyg, jisses vad nervös jag är för det...

Egentligen kan det inte gå värre än förra gången, för då höll jag på att dö... Så illa ska det väl inte gå den här gången, hoppas jag.

Här kan du läsa om min tidigare Islandsresa, och jag lovar att lägga ut många vackra bilder från Island när jag har varit där igen!

Blogginlägg gjorda under mitt besök på Island: 
Kimselius är på väg till Island 
Första dagen på Island 
Andra dagen på Island besöker jag bland annat Pingvellir 
Tredje dagen på Island har jag en nära-döden-upplevelse 
Fjärde dagen på Island Selfoss och mycket mer  
Femte dagen på Island Reykjavik 
Sjätte dagen på Island Golden Circle 



Blogginlägg om Island med många foton:
Island Pingvellir Golden Circle

Blogginlägg om Vulkanen Eyjafjallajökull:
Eyjafjallajökull på Island har fått utbrott 

Onormal tystnad på grund av vulkanutbrottet 
Vulkanförfattaren 
Vulkanaskan kväver mig

Filmer från Island:
Filmsnutt från Island 


Den här veckan är det bokmässan!

26-29 september 2013 kan du träffa mig
i monter B09:20 på
Bok och Biblioteksmässan i Göteborg.
Jag signerar och berättar om mina böcker.
 


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.