Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 16 december 2017

Vila i frid av Sofie Sarenbrant

 Vila i frid av Sofie Sarenbrant

Det här var en ljudbok som definitivt inte gick att sluta lyssna på. Den var spännande från första början, grep tag och hade en oväntad upplösning.

Berättelsen börjar med att en känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas del av Yasuragi spa Hasseludden. Jag som älskar spa har ibland känt mig lite olustig när jag varit helt ensam i omklädningsrummet eller poolen, samtidigt som det har varit skönt. Efter att ha lyssnat på den här boken tror jag att jag kommer att tycka det är ännu läskigare att vara ensam på ett spa... För den medvetslösa kvinnan är bara början på en seriemördare som härjar på spaanläggningen.

Detta är första delen om Emma Sköld på Nackapolisens kriminalavdelning. Jag har en osannolik förmåga att alltid lyckas hitta böckerna i fel ordning, vilket innebar att den här boken var en av de sista jag lyssnade på. Men jag hoppas innerligt att det kommer fler böcker om Emma, för de är olidligt spännande! Läs dem!Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 15 december 2017

En vecka med många ord

En vecka med många ord

Det har varit en vecka fylld av ord, mycket har blivit skrivit. Men det har också varit en omväxlande vecka, med sol, regn, snö och blåst. Ingen risk att man blir uttråkad.

Den här veckan har jag flyttat upp till min skrivarlya. Kiara har blivit så stor att hon klarar att vara ensam några timmar. Det var underbart att sätta fingrarna till det stora tangentbordet, som nästan går av sig själv. Tänk vad viktigt det är med ett riktigt bra tangentbord när orden flödar.

Jag har även läst korrektur på Den magiska porten vid Färgargården.
Novellsamlingen som jag ger ut tillsammans med skrivkursdeltagarna 2017. Vilka bra berättelser! Ett nöje att läsa.

Med andra ord har jag skrivit på dagarna och läst korrektur på kvällarna, samt varvat med att läsa recensionsböcker.

I helgen ska jag koppla av och vara ledig från internet, men blogginlägg kommer, för de har jag skrivit i förväg. Jag kommer att boktipsa om två riktigt bra böcker, missa inte det.

Koppla av skriver jag. Förmodligen har det inte samma innebörd för dig som för mig. För när jag säger att jag ska koppla av innebär det att jag BARA ska skriva på min bok, som just nu är Tsunamikatastrofen i Lissabon.
Jag tänkte även ägna helgen åt rejäla promenader med hundarna, oavsett väder. När jag skriver mycket får jag alltid spring i benen. Då är hundpromenader perfekt.

Skriver detta med världens huvudvärk, så jag hoppas du bortser från eventuella stavfel. Nu ska jag gå ut och låta vind, regn och snö blåsa bort huvudvärken. Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


torsdag 14 december 2017

Vill du gå skrivarkurs på Öland?

Vill du gå skrivarkurs på Öland?

Anna-Karin Andersson och Kris Kite Stenmark håller skrivkurs på Öland. Något för dig?

Kurs i kreativt skrivande
Öland 25-27 maj 2018

Datum & plats: Den 25-27 maj 2018 i gamla Kastlösa skola på södra Öland, cirka 2,5 mil söder om Ölandsbron. Transport mellan Kalmar tågstation och Kastlösa kan ordnas fredag och söndag eftermiddag och ingår i priset.


Anna-Karin Andersson är författare till ett tiotal barn- och ungdomsböcker, bland annat Forntidsglimtar, I skuggan av Blå Jungfrun och Piratens hemlighet. Hon har även skrivit en lång rad vetenskapliga artiklar, samt journalistiska texter. Anna-Karin har en PhD i arkeologi och ett brinnande intresse för kulturlandskapet, från vilket hon hämtar skrivinspiration. Hon har tidigare arbetat flera år inom vuxenutbildning och är delaktig i ett arkeologiskt forskningsprojekt om ön Blå Jungfrun.

Kris Kite Stenmark är diplomerad lektör och arbetar som redaktör, manusutvecklare och bild/ media/skrivpedagog och har tre års universitetsutbildning i Kreativt skrivande. Hon har tidigare arbetat som gymnasielärare och inom vuxenutbildning. Kris är redaktör till De magiska tjugonio, en bokstavsvärld samt gästförfattare i Fängsla dina läsare. Hon skriver själv på flera böcker, med fokus på miljö och historia.

Läs mer om kursen på Anna-Karin Anderssons hemsida.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

onsdag 13 december 2017

Den ultimata debuten

Den ultimata debuten

Vem drömmer inte om att göra en storstilad debut, få vara med i tidningar, bli omtalad, tjäna mycket pengar?

Det är få förunnat att få uppleva det. De flesta hankar sig fram i skymundan, har sin trogna läsarkrets, men slår aldrig riktigt igenom.

Sedan finns det de som verkligen lyckas, då förändras livet helt och hållet. Från att ha skrivit för skojs skull med drömmen om att bli författare, har man nu piskan över sig att prestera en ny bok. För det gäller att hela tiden vara aktiv och ge ut fler böcker, annars glömmer läsaren dig eftersom det är ett oändligt flöde av nya böcker.

Jag hade turen att få en sådan där storstilad debut som jag inte ens hade drömt om, med tidningsintervjuer, hemma-hos-reportage, tv-soffor, med mera. För mig var det skrämmande att bli känd över en natt, eftersom det inte var något jag hade drömt om, jag skrev för att jag ville sätta böckerna i min bokhylla.
Boken jag debuterade med var Tillbaka till Pompeji.


Någon annan som har gjort en helt fantastisk debut är Elias Våhlund. Han gick skrivarkurs för mig sommaren 2016. Enda man i gruppen. Han visade mig en berättelse han höll på mig, jag blev eld och lågor och uppmuntrade honom att skicka in manuset till Rabén och Sjögren.

Ett år senare toppade boken alla listor och syns överallt, tillsammans med efterföljaren.

-
I morse såg jag Elias böcker på baksidan av vår branschtidning Svensk Bokhandel. På bokmässan var det stora affischer med Handbok för superhjältar. En eloge till Elias fru Agnes Våhlund, för de fantastiska illustrationerna.

Som sagt, det är få förunnat att få uppleva en sådan debut som Elias och jag har gjort, ändå vill jag uppmana dig att hålla drömmen levande. En dag slår den in, förmodligen när du allra minst anar det. Skriv på!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se 

tisdag 12 december 2017

Att skriva flera böcker per år

Att skriva flera böcker per år

Drömmer du om att skriva mer än en bok per år? Då är det bara att sätta igång och skriva, svårare är det inte. Faktiskt!

Deckarförfattaren Christina Gustavson brukade skriva en bok vartannat år. När hon fick uppdrag att skriva sin femte deckare hade hon bara en månad på sig. Hon trodde aldrig hon skulle klara det, men med vilja och målet i sikte blev boken klar på en månad.

För det är faktiskt inte svårare än så, det gäller bara att bestämma sig, ha målet i sikte och sätta igång.

När jag började min karriär skrev jag en bok per år. Aldrig hade jag kunnat tro att det fanns en möjlighet att skriva fler böcker. Men när jag ser tillbaka på mitt skrivande då och nu ser jag en väsentlig skillnad.

Förr skrev jag lite då och då och var tvungen att läsa igenom manuset varje gång jag skulle börja om. I mellantiden utforskade jag Blekinge, pratade med vänner på telefon, åkte och handlade, läste böcker, promenerade långa, långa promenader med hundarna, slappade och var lite allmänt ofokuserad. Då tog boken lång tid att skriva.

Men så hände samma sak för mig, som för Christina Gustavson, jag fick ett uppdrag om att skriva en bok, Det glömde kriget 1808-1809. Jag hade nio månader på mig. Samtidigt höll jag på med en bok, Riddarsvärdet. Jag fokuserade helt på böckerna och kom på idén att skriva en Innehållsförteckning, som talade om för mig vad varje bok handlade om.

Jag gjorde ett dokument med två spalter. I första, smala spalten skrev jag Kapitel 1, osv. I den andra skrev jag stolpar om vad kapitlet handlat om och sista meningen med kursiv text. Varje gång jag skulle börja på boken var det bara att skumma innehållsförteckningen.

Medan jag höll på med de här två böckerna fick jag förfrågan om att skriva ännu en bok, Snapphaneresan. Jag tackade ja och på ett år lyckades jag skriva tre böcker, från att tidigare bara ha skrivit en bok per år.

Nuförtiden skriver jag fem till sex böcker per år. Det gäller att hålla skrivandet igång hela tiden.

Knepet med att lyckas skriva flera böcker per år är, förutom innehållsförteckningen, att du aldrig lämnar boken. Med det menar jag inte att du ska sitta klistrad vid datorn 24 timmar per dygn, utan att du ska ha med dig boken i tankarna. Den ska vara det sista du tänker på när du lägger dig och det första du tänker på när du går upp. Förvånansvärt nog kommer det att bli så att orden finns där när du vaknar, om det är så att du din sista tanke har rört berättelsen.

Nu gäller det bara för dig att komma ihåg vad du drömmer också. Träna på det!

Viktigt är också att du prioriterar skrivandet framför andra aktiviteter, om det nu är så att du vill prestera flera böcker per år. Bestäm dig för vad du tycker är det viktigaste för dig!

Egentligen borde jag inte bli förvånad över att jag lyckas skriva fem till sex böcker på ett år. Jag skrev Jag är ingen häxa på en månad, efter debuten med Tillbaka till Pompeji. Men historien om Jag är ingen häxa är en helt annan historia som du kan läsa om här.

Du hittar fler tips i mina handböcker om skrivandet: Att skriva med glädje samt Att hitta glädje i skrivandet.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se 
måndag 11 december 2017

Skrivtävling med temat skräck

Skrivtävling med temat skräck

Litteraturfestivalen Berättarkraft söker skrivsugna högstadieelever som tycker om att skriva skräckberättelser.

Tävlingen riktar sig till elever på högstadiet i Blekinge. Vinnarens novell kommer att publiceras i Blekinge Läns Tidning och Sydöstran. Förutom det får vinnaren 2.000 kronor och ett bokpaket. Övriga finalister får 1.000 kronor och ett bokpaket.

Vinnarna kommer att tillkännages på Berättarkrafts bokmässa den 3 mars på Blekinge museum i Karlskrona.

Mer information om tävlingsregler och hur du skickar in bidraget hittar du på Olofströms Bibliotek i Blekinge.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  


 

söndag 10 december 2017

Själen har inga rynkor av Eva Swedenmark


Själen har inga rynkor av Eva Swedenmark

Jag läser ALLT Eva Swedenmark skriver. Hennes böcker får mig att må bra, le skratta och ibland fälla en tår. Den här boken är inget undantag. En härlig bok om relationer och ensamhet, beskrivet på ett sätt som gör att man blir en del av karaktärernas liv.

När jag läst slut boken kastar jag mig över datorn för att se om det finns någon fortsättning. Det finns det, men den har inte kommit ut ännu. Jag får vänta ytterligare några dagar på att få lyssna på den.

Det här är en bok jag varmt rekommenderar, precis som alla andra av Evas böcker. Den får dig att må bra och skratta mitt i vintermörkret. Önskar dig en fin lässtund.


I Stockholmsstadsdelen Aspudden driver de två pensionerade änkesystrarna Vera och Mimmi sitt drömprojekt: second hand-butiken Syster Yster. Till sin hjälp har de den unga käcka praktikanten Lotten, den buttra men effektiva sömmerskan Margot och transporthjälpen Bosse.

Allt är dock inte frid och fröjd, vilket den nyinflyttade före detta dansaren Petra blir varse. Åttioåriga stamkunden Viola uppträder alltmer virrigt, och yrar om ett "barnbarn" hon måste sörja för. Dessutom stjäl folk skänkta kläder som placerats utanför butiken, och när Petra konfronterar en av förövarna blir hon bryskt omkullknuffad. Men olyckan visar sig vara Petras lycka. De trevliga butiksägarna och Bosse tar hand om henne, och Petra inser snabbt att Syster Yster är välgörande även för kropp och själ. Hon sörjer alltjämt sin make Petrus förtida död och till råga på allt har deras dotter Amanda flyttat till New York. Bosse visar sig dock vara mer än villig att råda bot på Petras ensamhet och melankoli.

Författaren Eva Swedenmark har etablerat sig som en av de främsta inom genren mappie-lit och nu släpper hon en unik serie lustfyllda berättelser där fokus återigen ligger på hur kvinnor 60+ idag lever och förväntas leva sina liv.

"Ingen har allt, alla har något" är en härlig serie kortromaner primärt skrivna för det digitala formatet där "Själen har inga rynkor" är först ut. Vi får följa en brokig skara människor som alla på något sätt kommer i kontakt med secondhand butiken Syster Yster och vars liv förändras i både stort och smått!
 


Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.