Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 19 maj 2018

Nötskal av Ian McEwan

Nötskal av Ian McEwan

Det här är nog den mest sanslösa, oförutsägbara bok jag någonsin har lyssnat på. Direkt kastas jag in i handlingen, sedan går det inte att sluta lyssna. Jag måste få veta hur det går. Ska de lyckas mörda, eller ska någon klara av att förhindra det? En riktig sträckläsningsbok där man sitter med ett leende på läpparna genom hela boken. Läs den! Gör verkligen det!


Trudy är tjugoåtta år, höggravid och otrogen. Hennes make John har fått flytta ut från det exklusiva släkthus i norra London han en gång ärvde. Han är poet och förläggare, och trots att hans besök är allt annat än uppskattade, hälsar han på ibland för att recitera dikter för sitt ofödda barn.

I hemlighet har Trudy ett förhållande med sin svåger Claude, en bufflig och snål fastighetsmäklare. Tillsammans planerar de att göra sig av med John för att ta över det värdefulla huset och leva tillsammans. Men det finns någon som hör allt om deras mörka avsikter: barnet i Trudys mage.

Nötskal är en klassisk historia om mord, girighet och kärlek berättad ur ett helt oväntat perspektiv. Romanens hjälte är ett häpnadsväckande intelligent foster som väntar på exakt rätt ögonblick att äntra världsscenen.

Ian McEwan skrivit en smart, mörk och rolig thriller som får dig att dra efter andan av spänning. Boken har toppat försäljningslistorna i England och USA och har fått överväldigande bra kritik och omskrivs som en av Ian McEwans bästa romaner.

"Kompakt och smått genialisk Londonthriller" - Dagens nyheter

"Ett osannolikt, magiskt konststycke." - New York Times

"Ett melankoliskt mästerverk" - The Guardian

"En absurd och märklig roman som är mer briljant än vad den har rätt att vara. - The Washington Post Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 18 maj 2018

Kamelklubben av David Baldacci

Kamelklubben av David Baldacci

När jag lyssnat på sista boken i serien Kamelklubben upptäckte jag att den första boken fortfarande låg olyssnad i mobilen. Därför fick den bli den sista boken i serien för min del. Att lyssna på Kamelklubbens första bok gav mig också en hel del förklaringar till det som hade hänt i de senare böckerna. Därför rekommenderar jag dig att du börjar med den första boken, även om det inte är något måste.

Det var svårt att sluta lyssna, spänningen var olidlig. Det är David Baldaccis styrka. När han väl fått greppet om läsaren släpper han det inte förrän boken är slut. Så även i det här fallet. Läs boken och bilda dig en egen uppfattning!


Serie: Kamelklubben 1

Kamelklubben huserar i utkanten av Washington DC. Den består av fyra udda och illa medfarna medlemmar, och är helt utan makt. Deras mål är att ta reda på "sanningen" om vad som händer i USA.

Den brokiga församlingen leds av en man med ett dunkelt förflutet som kallar sig Oliver Stone. Klubben ägnar dag och natt åt att granska fantasifulla konspirationsteorier, nyheter och myndigheternas förehavanden för att försöka finna sanningen och ställa USA:s ledare till svars inför folket. Men inte i sina vildaste mardrömmar kan Stone föreställa sig den konspiration som Kamelklubben är på väg att avslöja...

Efter att ha bevittnat ett mord slungas klubben huvudstupa in i en intrig som sträcker sig ända in i Vita huset, full av oväntade vändningar, högt spel och globala förvecklingar. Klubben slår sig ihop med Alex Ford, en veteran inom Secret Service, som motvilligt blir en av aktörerna i en av de mest rysliga incidenter som någonsin utspelat sig på amerikansk mark. Händelsen kan mycket väl leda till den slutgiltiga urladdningen mellan två skilda världar, och det enda som står i vägen för katastrofen är fem oväntade hjältar.

I Kamelklubben tecknar David Baldacci en skrämmande och levande bild av en värld som snart skulle kunna bli verklighet, och av den lilla grupp som har en möjlighet att hindra apokalypsen.

Baldaccis böcker är översatta till fler än 45 språk och har sålt i mer än 110 miljoner exemplar i över 80 länder. Samtliga av hans böcker har legat på New York Times bästsäljarlista.Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 17 maj 2018

Om det var min sista dag i livet

Om det var min sista dag i livet

Om jag visste att morgondagen var min sista dag... Vad skulle jag göra då?

Vara tillsammans med maken så mycket som möjligt, pussa på hundarna, ta långa promenader, pyssla i trädgården, bara vara och njuta av livet. Dessutom skulle jag titta igenom den allra sista boken om Theo och Ramona som ligger färdig att tryckas vid min död, eller när jag blir trött på mina huvudpersoner.

Jag har ingen "bucketlist" med många punkter jag ska klara av. Jag vill bara vara och njuta av stunden med dem jag älskar mest i hela världen, min man och mina hundar. Ledsen vänner, barn och barnbarn.


Undrar om man fortsätter utveckla sitt skrivande efter döden, att man återföds som en bättre författare? Ibland har jag känslan av att någon för pennan för mig, trycker ned fingrarna på tangenterna och berättar sin historia genom mig. Kommer jag att vara den som tvingar andra att skriva så som jag vill, den gång jag inte längre finns?

Oavsett om det är min sista dag i livet eller ej, tänker jag njuta av den här dagen som om den är min sista. Det gör jag med varje dag, för en av alla dagar kommer att vara den sista. Ibland kommer den dagen när man minst anar det. Lev idag, imorgon kan det vara för sent!

Tankar från en författare som njuter av livet i varje ögonblick, ovan är jag ute och seglar.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
onsdag 16 maj 2018

Inlagor lästa godkända och trycks just nu

Inlagor lästa godkända och trycks just nu

Som författare med eget förlag gäller det att vara beredd på att slita sig från orden, när annat påkallar uppmärksamheten.

Igår uppslukade orden mig och jag skrev och skrev och skrev på Spöket på Torpa Stenhus. Jag var verkligen inne i ett rejält flöde, hela boken fanns inom mig. Sedan damp tre mejl ner i inkorgen, maken ropade: "nu måste du läsa!". Om han inte hade sagt till mig hade jag fortsatt skriva. Ibland går det inte att stoppa orden.

Det var inlagorna till tre böcker vi hade skickat till tryck. Om du inte vet vad en inlaga är ska jag berätta det. Det är själva texten i boken, allt det som du kommer att läsa när boken är tryckt. Jag har skickat mitt material till tryckeriet, sedan gör de det tryckfärdigt och skickar en kopia till mig för att jag ska godkänna den. Förr kallades det för BLÅKOPIA, efter det var en tryckt version som var blå, lite som en förhandsvisning. Numera får man en pdf-fil. Går snabbare så.

I alla fall kom det tre böcker för godkännande: Snapphanar som är omtryck, Vikingaträl också omtryckning, samt Den magiska porten vid Färgargården, som är den tredje novellsamlingen tillsammans med mina skrivkursdeltagare.

Den bok jag är mest nyfiken på är Den magiska porten vid Färgargården. Mest för att den är ny och bokomslaget är riktigt magiskt vackert.

Eller vad tycker du?

När jag var och föreläste förra veckan såg jag en stor kartong med mina böcker som hade beställts över nätet, det var Vikingaträl och Tillbaka till Pompeji. Det kändes härligt och lite märkligt att se mina böcker så där. Blir lika glad och överraskad varje gång det händer.

Eftersom jag hittade några fel på Snapphanar, saker som hade uppstått när jag hade gjort ändringar, var jag tvungen att göra om och begära ny pdf-fil. Den kom snabbt. Nu är alla tre böckerna godkända och håller på att tryckas, och när jag vet det kan jag knappt bärga mig innan jag får hålla i dem, alla tre.

Som om inte det var nog fick jag mejl från en mycket trevlig journalist från Ulricehamns tidning. De ville intervjua mig om Spöket på Torpa Stenhus. Jag ringde upp och vi hade ett trevligt samtal som kommer att resultera i en artikel i tidningen, förmodligen i slutet av veckan.

Även om jag hade avsatt hela dagen för skrivandet igår blev det inte riktig som jag hade tänkt mig, men jag var produktiv hela dagen och det ger resultat.

Nu ska jag kasta mig över Spöket på Torpa Stenhus igen. Älskar att skriva den här boken... Som om du inte har hört det förut. Det är likadant för varje ny bok. Jag älskar att skriva och jag älskar att vara författare. Hoppas att du älskar att läsa mina böcker...

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


tisdag 15 maj 2018

In i bubblan

In i bubblan

Under drygt ett år har Spöket på Torpa Stenhus skramlat omkring i mitt huvud. I natt föll alla pusselbitar på plats, alla ord finns där, det är bara att skriva.

När det här händer då blir jag alldeles skakig, vill bara skriva, inget annat är väsentligt. Ändå tvingade jag mig ut på morgonpromenad med hundarna, en rejäl sådan. Men istället för att ha sällskap av en ljudbok, fortsatte jag låta orden fara omkring inom mig.

Egentligen ville jag inte blogga heller, jag vill bara skriva. Men jag ville berätta för dig om den underbara känslan av att helt plötsligt ha hela berättelsen klar. Hela första kapitlet ligger bara och väntar på att få skrivas ner. Det som länge legat långt in i huvudet har nu kommit till ytan och kräver att få komma ut.

Ja, det är väl lika bra att få ur sig orden, eller hur?

Nu går jag in i bubblan.

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


måndag 14 maj 2018

Intensiv period

Intensiv period

Förra veckan var intensiv. Jag var iväg på både researchresa och föreläsning/skrivarkurs. Jag hade tur med vädret och det var rejält varmt. På söndagseftermiddagen anlände jag till Lilla Hotellet i Tranemo. Eftersom det var sommarväder och jag hade spring i benen efter den långa bilkörningen tog jag en promenad runt sjön i Tranemo.

Tranemo Kyrka är otroligt vacker. Jag bodde i Tranemo två nätter medan jag gjorde research för boken Spöket på Torpa Stenhus.

Dagen därpå körde jag till Torpa Stenhus där jag mötte upp författarkollegan Ingrid Elfberg, vars bok Den du borde frukta, jag hade haft som sällskap under bilturen.

Trots sommarvärmen fick jag ta på ylletröjan när vi gick in i slottet, den metertjocka stenväggarna höll effektivt ute värmen. Tur att jag inte levde på den tiden, jag hade förmodligen frusit ihjäl.

Det blev många timmars rundvandring i slottet, uppför alla branta, höga stentrappor, från källaren, ända upp till taknockarna. Vi såg allt och hörde berättelsen om spökena på Torpa Stenhus. När vi befann oss i en stor sal och precis hade hört talas om ett spöke, en av huset ägare som skakade om huset vid midnatt om man befann sig i det, fångades min blick av ett porträtt i andra änden av salen. En liten pojke såg på mig. Jag gick närmare och kände plötsligt hans närvaro. Jag pekade på porträttet och frågade guiden om han fortfarande fanns kvar i slottet. Hon berättade pojkens historia och jag visste vem som skulle bli mitt spöke på Torpa Stenhus. Som om jag hela tiden hade vetat att han fanns där.
Ingrid berättade att hon hade varit på två guidade turer tidigare på slottet, men aldrig fått höra så mycket som denna gången. Tiden hade rusat iväg och det blev inte lunch förrän långt efter två. Precis innan vi skulle skiljas åt kom vi på att vi inte hade ett enda foto av oss tillsammans. Varma, trötta och mätta skyndade vi oss att ta en selfie på parkeringen.

Jag for tillbaka till hotellet i Tranemo och skrev av mig.

Dagen därpå var jag med i Sveriges Radio P1, innan jag gick in till värdinnan och tackade för mig. Hon hade precis hört mig på radio, så det tog några timmar innan jag kom iväg till Kungsbacka.

Vägen till Kungsbacka vindlade sig fram i natursköna omgivningar. Ibland var det så vackert att jag fick tårar i ögonen och ville stanna för att föreviga skönheten. Men istället njöt jag av stunden och samlade minnena inom mig.

Best Western hotell i Kungsbacka mötte mig med full parkeringsplats och stekhett hotellrum. Jag ställde mig på en laddningsstationsplats och skyndade att checka in. Väl uppe på rummet, såg jag ner på parkeringsplatsen och upptäckte en ledig parkeringsplats. Skyndade ner och parkerade om bilen, något jag ändå hade tänkt göra, men betydligt längre bort.

Som vanligt tog jag en tur runt staden för att upptäcka så mycket som möjligt. Det var full fart på torget, där de skulle ha matmarknad dagen därpå och hela helgen. Vilken tur de hade med vädret. Tillbaka på hotellet försökte jag öppna fönstret för att få ut lite värme, men solen stod rakt på fönstret och det kom in lika mycket värme som redan fanns i rummet. Jag kröp upp i sängen och ägnade mig åt att koppla av med Gabriella P. Kjeilens bok Mellody Looh. Därefter blev det Eurovision, det gick ändå inte att somna tidigt på grund av värmen i rummet. Jag älskade alla lampor, klockor och eluttag i rummet. Önskar bara de hade haft luftkonditionering också. Det blev frukostpåse nästa dag eftersom restaurangen höll på att renoveras.

Jag packade ihop, checkade ut och körde till Toråsskolan i Vallda där jag skulle hålla skrivarkurs för tre fjärdeklasser. Vilka elever! Underbara lärare! Det var oerhört inspirerande att få dem att skriva. Alla gick igång och skrev. En del korta texter, andra längre, men alla skrev. Efter de tre skrivkurserna samlades samtliga elever i en samlingslokal. Där bad läraren mig att jag skulle läsa ur en av mina böcker.

Efter avslutad dag satte jag mig i bilen för fyra timmars bilkörning, efter sex timmars lektioner. Ändå var jag inte så slut som jag hade befarat. Eleverna och lärarna hade gett mig energi och resan hem gick i ett nafs tillsammans med boken Nötskalet av Ian McEvan. Berättar mer om den boken i helgen.

Det var mycket trafik på vägarna eftersom det var början på en långhelg, men resan gick bra och jag möttes av helvilda hundar när jag kom hem. Det var bara att snabbt byta kläder och gå ut på tomten för att träna dem.

Ja, just det. Jag hälsade på min ena bror också och upptäckte att han var en fantastiskt duktig konstnär. Undrar var han har dolt dem talangerna under hela vår uppväxt? Önskar att jag hade fotograferat någon av hans tavlor, för dem var magiska.

Jag måste medge att jag var rätt trött dagen efter att jag hade kommit hem. Men hundarna pockade på uppmärksamhet och jag tog en rejäl promenad med dem. Lite för lång tyckte Kiara och lade sig raklång i gräset i skuggan av en lada när vi var på väg hem. Hon vägrade gå ett enda steg till. Där fick hon ligga en bra stund medan jag stod och njöt av omgivningen och lyckokänslan av att vara hemma igen.

Nu har jag två föreläsningsresor kvar innan det är dags för sommarlov. Då börjar skrivarkurserna på Färgargården och jag längtar intensivt efter att träffa tidigare kursdeltagare, samt att få möta de nya för allra första gången.

Ha en fin vecka. Min kommer att bli lite lugnare än förra veckan. Det här är en skrivvecka och jag kommer att njuta av varje ord som kommer ur mig.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

söndag 13 maj 2018

De sammansvurna av David Baldacci

De sammansvurna av David Baldacci

Här kommer veckans David Baldacci. Den här gången är det femte delen av Kamelklubben. Som vanligt fängslar författaren från första till sista sidan.

Det som är fascinerande med just den här serien av Baldacci är att böckerna är så olika varandra. Ingen färdig mall som följs, karaktärerna växlar, några dör, nya kommer in i berättelsen. Därför kan man aldrig vara riktigt säker på vad som ska hända medlemmarna i Kamelklubben, det är inte självklart att de överlever.

Mycket spännande bok. Tycker du om att läsa om USA, agenter, lönnmördare och vill ha spänning i ditt liv är den här boken perfekt för dig. Rekommenderar den varmt!


John Carr, även känd som Oliver Stone och en gång USA:s skickligaste lönnmördare, står i Lafayette Park framför Vita huset, kanske för sista gången. Presidenten har personligen bett Stone att tjäna sitt land igen genom ett riskfyllt hemligt uppdrag. Trots att han har kämpat i decennier för att lämna sin tidigare karriär bakom sig, har Stone inget annat val än att säga ja.

Men Stones uppdrag förändras drastiskt innan det ens har börjat. Samma kväll som den brittiske premiärministern gästar Vita huset detonerar en bomb i Lafayette Park, en uppenbar attack mot både presidenten och premiärministern. I de kaotiska efterdyningarna får Stone ett nytt, mer brådskande uppdrag: att hitta de ansvariga för bombdådet.

Den brittiska MI-6-agenten Mary Chapman blir Stones partner i sökandet efter de okända angriparna. Men deras skugglika motståndare visar sig vara fullt kapabla till mord och, värst av allt det verkar som om bombdådet i parken bara var inledningen till någonting mycket större. Stone ber om hjälp från de enda han vet att han kan lita på: Kamelklubben. Men det kan visa sig vara ett stort misstag.Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.