Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 20 augusti 2011

Säljande bokomslag

Bokens omslag är väldigt viktigt för att fånga läsarna. Men vad du kanske inte har tänkt på är att omslaget kanske även kan fånga uppmärksamhet av helt annat slag.

Läste det här på John Kremers Blogg:

Skådespelaren och regissören Sean Penn fick frågan hur det kom sig att han bestämde sig för att göra en film av boken "Into the Wild".

Han svarade då: "När boken först kom ut gick jag in i bokhandeln, såg omslaget (bedömde den utifrån omslaget), köpte den, läste den två gånger, somnade, vaknade och började arbetet med att se om det fanns en möjlighet att göra film av boken."

Sean Penn sa också: "Omslaget fångade mig omgående... Jag fattar många av mina beslut bara genom att bedöma omslagen på böcker."

Det är precis så ett bokomslag ska fungera. Det ska dra till sig läsare, få dem att plocka upp boken, köpa den och läsa. Det var vad som hände Sean Penn. Det är därför bokomslagen är så viktiga, inte bara för den första försäljningen, eller för det första intrycket, utan också för möjligheten till försäljning av filmrättigheter etc.


Tycker jag har lyckats rätt bra med mina bokomslag, eller vad säger du om de här två? (Se de andra bokomslagen på www.kimselius.se)
Nu vet du hur viktigt det är att få rätt omslag till en bok!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 19 augusti 2011

Överraskningsfest för 88-åringen

Varje år sedan min mamma dog, har jag åkt till pappa och tagit med honom till Golfrestaurangen för att äta lunch. Sedan har vi åkt vidare till ett kafé inne i staden och fikat. Vi brukar också besöka biblioteket där pappa stolt visar upp sin dotter, författaren. I år var det lite annorlunda. Jag hade nämligen planerat en överraskningsfest för min käre far.

Här sitter min pappa, fortfarande ovetande om det ståhej som väntar honom. Han var lite bekymrad eftersom vartenda bord i restaurangen var upptagna, förutom ett långt bord som var reserverat. Jag sa åt honom att gå ned på bottenvåningen och sätta sig, så skulle jag försöka ordna ett bord för oss. Han gjorde så.

Sedan började gästerna anlända där pappa satt i en skön fåtölj i foajén. Först var hans äldsta syster Elvy, som här sitter med korrektur på pappas självbiografi.

För varje gäst som kom blev pappa allt mer konfunderad och sa: "Är alla här för min skull?" När vi kom upp till restaurangen insåg han att det där långa bordet faktiskt var till oss.

Sist vi träffades var på min kära faster Tittis begravning, därför var det ett extra kärt återseende när vi nu hade något roligt att fira.

Pappa är här på bilden fortfarande något chockad över all uppståndelsen runt honom, han firade ju "bara" 88 år!

Här sitter pappa med sina systrar, Elvy och Eivor. Vi åt en fantastiskt god mat på golfrestaurangen, det var Thai-buffé och alla tog om åtskilliga gånger.

Eftersom detta är pappas favoritrestaurang är han välkänd här. De gjorde en specialbakelse, som en liten tårta, med ett levande ljus. Något han uppskattade väldigt mycket.

Hela gänget, på 22 personer, följde med hem till pappa. Jag körde först och hade en lång karavan av bilar efter. Här sitter Eivor och Elvy på pappas veranda. En plats han älskar. Här sitter han ofta och spelar dragspel.

Idag satt han här och öppnade sina presenter. Men syskonen hade det så skönt på verandan att de vägrade lämna den, så vi gick ut med kaffe, bullar och tårta till dem. Det dröjde inte länge förrän pappa plockade fram sitt dragspel och sedan ljöd musiken i huset ett par timmar, till allas glädje.

I köket hade jag hjälp av pappas barnbarn, mina gudbarn.

Min hund Tickie, saknade sin stora flock berner senner som nu inte kunde skydda henne, och fann det säkrast att ta skydd under bordet.

Fredrik och Jenny är alltid lika glada och vackra på kort!

Här ser ni hur mysigt pappa har med sina systrar. De sa faktiskt att de inte vågade lämna sina härliga stolar för då skulle någon annan ta deras platser. Men det tror jag inte någon hade velat göra.

Tyvärr tog batteriet slut i min mobilkamera, på grund av att jag inte har någon täckning på min mobil. Därför kunde jag inte ta alla de där korten jag hade planerat. Efter lite laddning kunde jag ta kort på de sist anlända gästerna. Här sitter pappa med en av sina svärsöner, Roland.

Här är barnbarnen Patrik och Christian. Det var trevligt hela dagen, intensivt och många goa skratt. När på kvällen endast Roland, Patrik och Christian var kvar berättade vi många gamla minnen, som du en dag kommer att kunna läsa om i min käre fars självbiografi.

Det har gått några dagar sedan festen. Varje dag jag ringer pappa talar han om hur roligt det var och hur överraskad han blev, och förvånad över att alla dessa människor ville hylla honom på hans 88-årsdag. Ja, det var verkligen en lyckad överraskningsfest. Nu måste jag hitta på något nytt till nästa år. Någon som har några tips?

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 18 augusti 2011

På flykt från andra världskrigets fasa har kommit, ursnygg!

Idag blev det ännu en tur till Lagerhotellet Selo där jag hämtade hem ännu en av mina böcker. Äntligen har jag fått hem båda mina böcker om andra världskriget. Idag hämtade jag På flykt från andra världskrigets fasa.
Här ser du böckerna. Visst ser det mäktigt ut. Jan fotograferade mig när jag körde bort en av pallarna till bilen för att packa in böcker. Han fotograferade även när jag packade böckerna och luktade på dem. Men jag vet inte hur han bar sig åt, för det fanns inga foton i min mobil... Bara de jag hade tagit...

Det är en härlig känsla att se alla böckerna ligga där, sida vid sida, med det jättefina omslaget fullt synligt.

Här kan du läsa om när jag hämtade På liv och död i andra världskrigets skugga. (Måste bara säga att jag nästan alltid stavar fel på 'världskriget', borde ha lärt mig nu, för jag har skrivit det många gånger det senaste året.)

Du har väl sett efter om du har vunnit någon av böckerna: Kika här för att se om du har vunnit På liv och död i andra världskrigets skugga. Titta här för att se om du har vunnit På flykt från andra världskrigets fasa.

På lördag 20/8 har vi Boksläpp hos Bokia i Karlskrona 11.00-14.00. Vid signeringen har du möjlighet att köpa två av mina böcker och få en tredje gratis. Missa inte det.

Skulle du inte ha möjlighet att komma till Karlskrona, hittar du mig i Eslöv hos Kindvalls bokhandel 26 augusti 15.00-17.00, eller i Lund hos Akademibokhandeln Gleerups 11.00-14.00. Även där kommer de att ha detta förmånliga erbjudande!

Klippte mig igår. MYCKET kortare än normalt. Hajar till varje gång jag går förbi spegeln. Har ju låtit håret växa ända sedan augusti förra året. Det är skönt med kortare hår, om än ovant!

Nu ska jag smyga ned på förlaget och ta en titt på alla böckerna igen. Njuta av att se slutresultatet av allt det hårda arbete jag har lagt ned under lång tid. Ser fram emot att höra vad DU tycker om dessa nya böcker, som nu är på väg ut i butikerna.

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 17 augusti 2011

Vinnare vid utlottningen av På flykt från andra världskrigets fasa

 
Här är de lyckliga vinnarna av boken
På flykt från andra världskrigets fasa:

tomtetosan
Annika
Med näsan i en bok
Författarvisionären Ebba
ILindaa
Gunvor Rosensköld
Cirkusva
Jennie Elmén

Om du tillhör vinnarna vill jag att du hör av dig till mig med din postadress. På flykt från andra världskrigets fasa skickas signerad till dig så fort boken kommer från tryckeriet.

Baksidestext till På flykt från andra världskrigets fasa:
Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv.
En rafflande bok som skildrar andra världskriget i ett ockuperat land: motståndsrörelsens kamp, judarnas öden, händelsen i Vélodrome d'Hiver, nedskjutna flygare, samt de franska invånarnas liv. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser.


Omdömen av På flykt från andra världskrigets fasa:


"Den bästa bok Kim har skrivit!" HarryEriksson

"Man sitter som på nålar ända till sista sidan." Ingela Svensson

"Det här är en av Kims bästa böcker hittills!" Kristina Fridensköld

"Kim har faktiskt överträffat sig själv! ... Hon har funnit en ny vinkel i tidsresandet som är en riktig nervkittlare. ... LÄÄÄÄÄS!!!! Annelie Nilsson

Grattis till er som hade turen att vinna denna gång. Fortsätt följa min blogg och kika in lite då och då för att se om det kommer fler utlottningar!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 16 augusti 2011

Äntligen har På liv och död från andra världskrigets skugga anlänt!

Äntligen har På liv och död i andra världskrigets skugga anlänt från tryckeriet.

Det är en alldeles speciell känsla att slita av emballaget och se böckerna ligga där i tusental.

Anblicken av alla framsidorna får mig att tänka på en liten flicka som var på besök en gång, när vi just hade fått hem tusentals böcker av Svarta Döden. Hon undrade varför jag köpte så många böcker av samma sort. När jag svarade att det var jag som hade skrivit dem, svarade hon: "Det var väl dumt att skriva så många samma, när du kunde skrivit många olika".

Då sa jag att jag hade skrivit en och kopierat resten. Den lilla flickan stirrade oförstående på mig tills storasyster sa: "Hon har klonat dem!"

Den lilla flickans ansikte lyste upp och hon sa: "Aha! Då förstår jag!"

Här ser du hur alla mina böcker bor när de inte är hemma hos mig, ute i butikerna eller i din bokhylla. Då har de ett eget rum på Lagerhotellet Selo i Nättraby. Det är betydligt fler böcker än vad som syns på bilden, men nu vet du på ett ungefär hur det ser ut.

Om du tillhör en av de lyckliga som har vunnit På liv och död i andra världskrigets skugga, ska du veta att boken snart är på väg till dig. Om du inte hade turen att vinna boken, kan jag berätta att böckerna snart är på väg ut i butikerna. Om du inte hittar boken i din butik, fråga efter den, så tar de hem den.

Nu ska jag gå och snusa på böckerna, för inget luktar så gott som en nytryckt bok!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 15 augusti 2011

Utveckla språket

Nästa gång du får dåligt samvete för att du har ägnat flera timmar åt att läsa en bra bok, tänk då på att du har utvecklat ditt språk och ökat på ditt ordförråd.

Antingen du drömmer om att bli författare, eller redan har blivit det, är det bra att läsa mycket. Helst olika genre och inte bara fastna i samma typ av böcker.

Lär dig att välja andra böcker än vad du normalt skulle läsa. Biblioteken är fulla av spännande, fängslande, intressanta böcker i de mest skiftande ämnen. Frossa riktigt ordentligt på utbudet, välj och vraka och ta med dig en bärkasse böcker hem.

Dina berättelser vinner mycket på att ditt språk utvecklas.

När jag började läsa Stephen Kings böcker var de spännande och fängslande, men hans senaste böcker är otroligt välskrivna, ordrika och svåra att lägga ifrån sig. Det är härligt att följa en författares utveckling och se hur språket förändras med tiden.

Sätt dig ner med din bok och läs i lugn och ro, låt dig fångas av berättelsen, men sluka även orden och lägg dem på minnet. Ha några underbara, ordrika timmar!

Här hittar du fler skrivtips!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 14 augusti 2011

Sök litteraturstöd hos Kulturrådet

Det blir alltfler som ger ut böcker på egna förlag. Böcker som är angelägna, böcker som är viktiga, böcker som har läsare, men ändå inte vill ges ut av de stora förlagen.

Lite hjälp när man ger ut på eget förlag kan vara att söka litteraturstöd hos Kulturrådet. Här nedanför kan du läsa hur det går till:

Litteraturstöd

Syftet med stödet är att främja mångfald, kvalitet och fördjupning i utgivningen av litteratur samt främja spridning och läsning av litteratur.

Efterhandsstöd
Litteraturstöd kan sökas av den som bedriver utgivningsverksamhet av professionell art och som är verksam i Sverige.

Efterhandsstöd innebär att man söker stöd när boken kommit ut.
  • Boken ska ha svenskt ISBN-nummer som ges av ISBN-centralen vid Kungliga biblioteket eller motsvarande för elektroniska publikationer.
  • Boken ska vara utgiven under de senaste sex månaderna.
  • Stöd kan endast sökas för första upplagan av en bok. Undantag gäller för klassisk litteratur där stöd kan sökas även för återutgivning.
Kulturrådet prioriterar inte titlar som trycks i en förstaupplaga av sådan omfattning att de kan förutsättas ge tillräckliga intäkter för utgivaren. För att kunna söka stöd får inte upplagan överskrida 5 000 exemplar för skön- och facklitteratur på originalspråk. För övriga kategorier är upplagegränsen 8 000 exemplar.
Läromedel är undantaget från litteraturstöd. Festskrifter, vänböcker, notutgivning, studiematerial eller vetenskapliga verk med specialistinriktning får i regel inte stöd; inte heller böcker av uppslagsbokskaraktär, hobbyböcker, årsböcker, böcker av enbart lokalt intresse, utställningskataloger, pysselböcker, handböcker, inomreligiös litteratur, kokböcker och reseguider.

För bedömningen gäller att boken ska vara av god kvalitet, såväl tekniskt som redaktionellt.
Läs mer om särskilda utgångspunkter för bedömning av de olika litteraturkategorierna

Stödbeloppet baseras på sidantal. Se vidare sidersättning  respektive sidersättning för serier. Observera att högsta möjliga ersättning gällande f-pris endast avser distributionsstödet (läs mer under rubriken Distribution till biblioteken).
Högsta möjliga belopp för litteraturstöd är 70 000 kr. För titlar som trycks i en första upplaga från 5 000 exemplar reduceras stödbeloppet till hälften. Beloppen gäller böcker av normal kvalitet.
För tekniskt enkla utgåvor och pocketböcker görs ett avdrag med 25 procent. För avhandlingar som har fått statligt tryckbidrag eller för böcker som fått annat statligt produktionsstöd reduceras stödbeloppet.
För böcker som på grund av format och färgillustrationer har exceptionellt höga produktionskostnader beräknas stödbeloppet även utifrån de faktiska produktionskostnaderna. Även för litteratur som ges ut i digital form beräknas stödbeloppet med utgångspunkt i produktionskostnader.

Ansökan görs online. Undantag är stöd till litteratur på annat originalspråk än svenska som söks på särskild blankett. Ansökningar kan göras löpande under året.
Förlaget ska skicka ett exemplar av den färdiga boken till Kulturrådet samtidigt som ansökan görs (särskilda regler gäller för böcker utgivna på annat originalspråk än svenska). När Kulturrådet granskat och godkänt ansökan får förlaget en sändlista till den arbetsgrupp som ska behandla ansökan. Boken ska då skickas ut till ledamöterna så snart som möjligt. Vid förhandsbesked för utgivning av en enskild titel (se Övergångsbestämmelser) ska ett så fullständigt manuskript som möjligt skickas till Kulturrådet.
När det gäller litteratur utgiven på annat originalspråk än svenska ska ansökan kompletteras med tre exemplar av boken samt en sammanfattning av boken. Om ansökan gäller litteratur för barn och unga ska ansökan kompletteras med åtta exemplar av boken samt en sammanfattning av boken. Om boken är skriven med ett annat alfabet än det latinska ska bokens titel även översättas till svenska i ansökan.
Handläggningstiden är ungefär två månader. Se vidare sammanträdesplan för litteraturstödets olika arbetsgrupper. Observera att sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid närmaste sammanträde med arbetsgruppen.

En bok som beviljats litteraturstöd får automatiskt också distributionsstöd, vilket innebär att de litteraturstödda titlarna distribueras till samtliga huvudbibliotek. Ett villkor för stöd är därför att den sökande kan leverera 291 exemplar av boken.
Förlaget ska leverera varje titel som fått litteraturstöd i 291 exemplar till ISY Distribution som hanterar distributionen till biblioteken på uppdrag av Kulturrådet. Som ersättning för de levererade böckerna får förlaget 50 procent av bokens f-pris multiplicerat med 291.


Lycka till!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se