Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 20 augusti 2011

Säljande bokomslag

Bokens omslag är väldigt viktigt för att fånga läsarna. Men vad du kanske inte har tänkt på är att omslaget kanske även kan fånga uppmärksamhet av helt annat slag.

Läste det här på John Kremers Blogg:

Skådespelaren och regissören Sean Penn fick frågan hur det kom sig att han bestämde sig för att göra en film av boken "Into the Wild".

Han svarade då: "När boken först kom ut gick jag in i bokhandeln, såg omslaget (bedömde den utifrån omslaget), köpte den, läste den två gånger, somnade, vaknade och började arbetet med att se om det fanns en möjlighet att göra film av boken."

Sean Penn sa också: "Omslaget fångade mig omgående... Jag fattar många av mina beslut bara genom att bedöma omslagen på böcker."

Det är precis så ett bokomslag ska fungera. Det ska dra till sig läsare, få dem att plocka upp boken, köpa den och läsa. Det var vad som hände Sean Penn. Det är därför bokomslagen är så viktiga, inte bara för den första försäljningen, eller för det första intrycket, utan också för möjligheten till försäljning av filmrättigheter etc.


Tycker jag har lyckats rätt bra med mina bokomslag, eller vad säger du om de här två? (Se de andra bokomslagen på www.kimselius.se)
Nu vet du hur viktigt det är att få rätt omslag till en bok!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

10 kommentarer:

 1. Det ar latt att se att det ar dina bocker och det ar superbra! Samma stil! Och riktigt snygga :) De ser liksom spannande ut! Kram!

  SvaraRadera
 2. Tänk hur det kan bli! men känner igen mig, köper många böcker tack vare omslaget

  SvaraRadera
 3. Bokomslaget är jätteviktigt för mig när jag väljer böcker. Det är ju det första man ser när man tar fram en bok och delvis det som avgör om boken är intressant eller inte.

  SvaraRadera
 4. När jag ser dina bokomslag får jag en lite mysnostalgisk känsla av äventyrsromaner jag läste som barn (en del av dem var nog tänkta för en äldre publik...). En del var ärvda böcker tryckta på femtiotalet, andra var nya. Och jag slukade de där böckerna, så det är en positiv känsla :)

  SvaraRadera
 5. Hej Trillingnöten
  Tack för de fina orden om mina omslag. Blir jätteglad!
  Kram Kim

  Hej Med nästan i en bok
  Ja, det gäller mig med, väljer böcker efter omslag och läser inte alltid baksidestexten!
  Kram Kim

  Hej Mochride
  Håller helt och hållet med dig!
  Kram Kim

  Hej Andrea
  Oj, vad härligt att du känner så! För det är precis den känslan jag vill att eventuella köpare ska känna när de ser omslagen.
  Blir jätteglad för dina ord. Tack!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Bokomslagen är naturligtvis väldigt viktiga! Det dröjde länge innan jag lånade Bläckfiskresan och läste för barnen, bara för att jag bedömde den på omslaget. När sedan någon tipsade om den, gillade vi den supermycket.
  Dina omslag är jättefina, men av dina båda nya böcker gillar jag "På flykt under andra världskriget....", den som inte är i detta inlägg ännu bättre. Jag tycker böckerna tillsammans är väldigt bra i omslagen. Det syns att de hör ihop, men de är ändå så olika att man inte blandar ihop dem. Väldigt viktigt och något jag gissar att du tänkt mycket på.

  SvaraRadera
 7. Hej Ingrid
  Nu blev jag nyfiken på varför du tycker bäst om På flykt..., för du är inte den första som säger det!

  Ja, tanken är att man lätt ska se att det är en "Kimselius-bok".

  Kram Kim

  SvaraRadera
 8. Man ser absolut att det är en Kimseliusbok, när man ser en!
  Ja, varför tycker jag bäst om den... jag tycker verkligen att båda är bra, men jag tror att "På liv och död..." är lite mer "självklar" och vad jag skulle kunna vänta mig av en bok om 2:a världskriget, medan en tjej och fallskärmshopparna väcker mer frågor till vilken infallsvinkel boken har. Jag har ju inte någon aning alls om vad böckerna handlar om (förutom världskriget förstås) för jag vill inte läsa så mycket smakprov utan läsa "opåverkad" när jag läser dem, men får en känsla av att På liv och död utspelar sig i Tyskland och KANSKE att den andra är i Frankrike eftersom du skrev om den där motståndsrörelsen och då TROR jag att det kanske finns i "På flykt..." och det finns inte alls så mycket skrivet om det (inbillar jag mig) och då känns det spännande.
  Det blev nog en långrandig, svamlig förklaring, men mitt första utlåtande var nog inte klartänktare än så :) .

  SvaraRadera
 9. Hej Ingrid
  Tycker din förklaring lät mycket bra och vettig. Förstår precis hur du menar. Ska bli spännande att höra vad du tycker om dem när du har läst dem!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 10. Du vet att jag kommer att berätta när jag läst dem :) . Just nu verkar jag dock bara läsa och skriva bloggar... Fast sanningen är att jag läser en SÅ bra vuxenbok och jag älskar varenda rad i den. Det är "Världens lyckligaste folk" och självklart är den ännu mer intressant i och med att vi bott i Danmark.
  Tjingeling, Johan ropar, dags att hjälpa till med matteläxan.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!