Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 26 oktober 2019

Bästa fantasy Time Riders av Alex Scarrow

Bästa fantasy Time Riders av Alex Scarrow

När man som författare av historiska äventyrsböcker, där huvudpersonerna reser i tiden, hittar tidsreseböcker med historiska inslag, då kan jag inte annat än jubla. För exakt fyra veckor sedan i dag började jag min resa tillsammans med huvudpersonerna Liam, Maddy och Sal.

Alla tre dömda till döden i olika katastrofer, under olika tidsåldrar, men räddade i sista stund av en tidsresenär. De möts och får i uppdrag att rädda världen från en katastrof genom att hålla tidslinjen konstant. Till sin hjälp har de två androider, Becs och Bob.

I första boken Time Riders samlas de tre ihop och stationeras i New York 2001, dagen före World Trade Centerkatastrofen. Här lär jag känna huvudpersonerna och fångas av handlingen.

Liam OConnor skulle ha dött till havs 1912.
Maddy Carter skulle ha dött på ett flygplan 2010.
Sal Vikram skulle ha dött i en eldsvåda 2026.

Men bara några ögonblick innan döden skulle inträffa, dök någon upp på ett mystiskt sätt och sa: Ta min hand. Men Liam, Maddy och Sal blev inte räddade. De blev rekryterade av en byrå som ingen känner till och som bara har ett enda mål att rätta till felaktig historia. För det går att resa i tiden, och det finns personer som vill färdas bakåt i tiden och förändra det förflutna. Det är därför Time Riders finns för att skydda oss. För att hindra tidsresandet från att förstöra världen. 

I Time Riders Day of the Predator, går något väldigt snett. Liam och Becs hamnar hos dinosaurierna tillsammans med flera ungdomar som råkat följa med på resan. De har ingen chans att ta sig hem igen och Sal och Maddy har inte en aning om var de befinner sig. Mycket spännande!

Time Riders The Doomsday Code är en fascinerande berättelse om ett flera tusen år gammalt dokument. Här kommer en ny huvudperson in i handlingen, Adam. Tillsammans med honom åker de tillbaka i tiden till Sherwoodskogen och Robin Hood. En mycket annorlunda berättelse.

Time Riders TheEternal War är en riktigt skruvad berättelse, där Abraham Lincoln smyger sig med tillbaka i tiden och orsak katastrof i tidsföljden.

Time Riders Gates of Rome, är nog den bok jag tyckte minst om, även om jag tyckte mycket om den också. Här reser de tillbaka i tiden och får ännu en följeslagare, Rashim. Han är från framtiden 2070 och berättar att all jordens befolkning dör ut av en hemsk sjukdom. Därför har de i framtiden öppnat en port till romartiden och tänker förflytta alla viktiga personer dit. Något som blir katastrofalt.

Time Riders City of Shadows är en mycket spännande bok där de blir jagade av cyborgs som är ute efter att döda Tidsresenärerna. De är utsända av samma person som en gång har lejt Maddy, Liam och Sal för uppdraget att hålla tidslinjen konstant. Och den personen vet allt om dem...

Time Riders The Pirate Kings, en charmig berättelse som utspelar sig under pirattiden. Där även den mest välvilliga kan göra fel i andras ögon.

Time Riders The Mayan Prophect. Eftersom jag har skrivit Mayafolkets hemlighet är jag väl insatt i den tiden. Det var härlig läsning, och en mycket skrämmande berättelse. Det var inte utan att tårarna rann när boken var slut.

Time Riders The Infinity Cage. Alla övriga åtta böcker har jag lyssnat på i ett sträck och gått längre promenader än normalt, städat mer än jag brukar, jobbat i trädgården längre stunder, allt för att få lyssna så länge som möjligt. Men med den här boken, den sista i serien, har jag dragit ut på det. Jag har inte alltid lyssnat när jag varit på promenad eller gjort något av ovanstående. Just för att jag visste att med den här boken var serien slut och jag skulle känna mig tom och sorgsen efteråt. Men ack så fel jag hade. Inatt lyssnade jag klart på boken, kunde inte låta bli. Istället för att känna en sorg över att bokserien var slut låg jag med ett brett leende och bara njöt av det perfekta slutet på en bok. Mer perfekt än så här kan det inte bli.

Som du säkert förstår rekommenderar jag dig att lyssna på samtliga böcker i den här magiska fantasyserien med historiska inslag. Det märks att författaren är väl påläst i de historiska ämnena, jag vet, eftersom jag har skrivit böcker om de flesta händelser som författaren tar upp.

Läs böckerna, eller rättare sagt, lyssna på dem, för det förhöjer hela berättelsen. Vilken fantastisk inläsare.


Böckerna får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på böckerna? Fråga efter dem hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns de på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
 

fredag 25 oktober 2019

Ett guldkorn Steg för steg till ett perfekt manus av Sissel Myrup

Ett guldkorn: Steg för steg till ett perfekt manus av Sissel Myrup


Den här boken är ett litet guldkorn, liten och tunn, mjuka pärmar och 69 sidor. Ändå innehåller den det mesta du behöver veta om hur du ska få ett perfekt manus.

2014 gick Sissel Myrup  skrivarkurs hos mig. Därför blev jag mycket glad när jag fick den här boken i min hand. Det gav mig möjlighet att se hur mycket hon har utvecklats och numera har att lära ut.

Boken är lätt att ta till sig med listor och sammanfattningar efter varje kapitel, samt en avslutande checklista.

En bok jag definitivt kommer att lägga som läsexemplar på bordet när jag håller skrivarkurser. Läs den du också! Ditt manus kommer definitivt att bli bättre.


 
Den här boken riktar sig till dig som skrivit en historia från början till slut.
Det är dags att börja redigera, men hur gör du? Vad ska du börja med? Vad ska du titta på?
Det finns många saker att tänka på och i Steg för steg till ett perfekt manus går vi igenom stegen allt eftersom. Följer du allt har du ett perfekt manus att skicka till förlag eller ge ut själv.
 
Den får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
 

torsdag 24 oktober 2019

Nya E-böcker av Kimselius Mördande foto och Staden på andra sidan Fjäderpennan

Nya E-böcker av Kimselius Mördande foto och Staden på andra sidan Fjäderpennan

Utomlands är e-böcker betydligt större än här i Sverige, men oavsett det tickar det in pengar även av e-böcker.

Det som är bra med att ge ut sin bok som e-bok är att du redan har gjort allt jobb, och förmodligen redan har gett ut den som pappersbok. I alla fall är det så för mig. Först pappersbok, sedan, när Jan får tid, blir det en e-bok av berättelsen.

Nu har Jan jobbat undan rejält gjort flera nya e-böcker, två av dem finns nu att laddas ner på nätet:

 
Det här är andra delen i trilogin om Markus och Matilda som går genom en bubbla och kommer till en annan värld. Spännande fantasyäventyr.Mördande foto är en populär och spännande bok som handlar om att leva under skyddad identitet och faran med internet. Den berättelsen skrev jag på Wattpad och idag, 24 oktober 2019, har den haft 59.200 läsningar. Många av dem som läste berättelsen på Wattpad bad mig göra en bok av berättelsen, för de ville ha den i sin bokhylla. Med andra ord finns berättelsen även som pappersbok.

Jag tycker om att läsa e-böcker, det går fort att bläddra i böckerna, bra att ta med på resan. Bara att lägga in massor av böcker i Läsplattan, som knappt väger någonting. Det gäller förstås att ha läsplattan laddad. Enda nackdelen. När jag är ute och reser har jag alla mina e-böcker på läsplattan. Då kan jag lätt plocka upp vilken bok som helst och läsa högt för åhörarna.

Det finns många tjänster att ta hjälp av om du vill göra en e-bok, till exempel Publit. Men det finns också böcker om att göra e-böcker. Tina Back har skrivit flera böcker i ämnet.

Är du en e-boksläsare, ljudbokslyssnare, eller läser du helst vanligt pappersformat?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 


onsdag 23 oktober 2019

Hur långt ska ett kapitel vara?

Hur långt ska ett kapitel vara?

Hur långt ska ett kapitel vara? Hur många A-4-sidor ska jag skriva för att det ska bli ett kapitel? Ska jag ha rubrik över varje kapitel?
Det är några av alla de frågor jag får om kapitel. Här kommer svar:Hur långt ska ett kapitel vara?
Det viktigaste när man avslutar ett kapitel är att avsluta det när det är som mest spännande, då får du läsaren att fortsätta läsa. Därför ska du inte låsa dig vid sidantalet, utan bryta kapitlet där det passar!
 
Hur många A-4-sidor ska jag skriva för att det ska bli ett kapitel?
Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett  A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.)

För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. 

För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad.
För ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. 

(Pirater och vulkanutbrott på Island, Crossoverbok för alla åldrar, men står som 9-12, ungdomsbok.)

För en vuxenroman vet jag faktiskt inte eftersom jag inte skriver den typen av böcker. Men jag har en känsla av att det inte är någon större skillnad på antal manus för ungdomsböcker och vuxenböcker.

Mina manus brukar ligga på 120-220 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Arial, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-420 sidor. Utifrån det kanske du själv kan räkna ut hur många manusblad det ska vara till en vuxenroman.

Ska jag ha rubrik över varje kapitel?
Rubrik över kapitlen är valfritt. 

I de flesta av mina böcker har jag bara Kapitel 1, Kapitel 2, osv. 
 
I Snapphaneresan har jag döpt kapitlen: Sporrakulla gårds hemlighet, Örkeneds bränning, Snapphanehålan, Tykarpsgrottan, Hovdala slott och så vidare. Detta på grund av att jag skrev den boken i samarbete med Snapphanekommunerna: Hässleholm, Osby och Östra Göinge. Men jag har även Kapitel 1, osv över varje namn.
 
I Skräckresan med Titanic har jag valt att både ha Kapitel 1, med plats, datum och klockslag för att bygga upp spänningen.
 

Fick en härlig kommentar för någon vecka sedan. Det var en kvinna som har lite svårt med läsning och det tar henne ett par veckor att läsa ut någon av mina böcker. Hon ger sig inte förrän hon har läst ett kapitel, innan hon lägger ifrån sig boken. När jag träffade henne var hon överlycklig efter att ha läst Kimberlie - Främlingar, eftersom den boken hade så korta kapitel. 
 
Hon berättade att när hon hade läst ett kapitel orkade hon fortsätta att läsa ännu ett, och ännu ett, och ännu ett. Hon kände sig så stolt över sig själv, efter att hon hade tagit sig igenom 3-4 kapitel på en gång. Jag blev mycket glad efter att ha hört henne entusiastiskt berätta detta för mig.

Det är roligt att få möta läsarna och höra kommentarer om mina böcker. Det är inspirerande!

Ja, det var lite om kapitel och dess betydelse för att driva läsaren vidare.

Lycka till med din berättelse!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  


 
 

tisdag 22 oktober 2019

Kimselius har förmågan att trollbinda läsaren Pirater och vulkanutbrott på Island

Kimselius har förmågan att trollbinda läsaren Pirater och vulkanutbrott på Island 

Åh, vilket fint omdöme om Pirater och vulkanutbrott på Island. Jag blev så glad när jag läste den här recensionen i morse. Det här var en svår bok att skriva, eftersom jag binder ihop två historiska händelser med varandra. Händelser som utspelar sig med över 300 års mellanrum. Men så roligt det var. Nedan kan du läsa de fina orden som gjorde mig så glad!


"Boken tar sin början då ungdomarna Theo och Ramona, genom en tidsresa, förflyttas till Hemön 1627, en ö tillhörande Island. Genom sina tidsresor har de upplevt katastrofer och skräck men även mycket glädje. 

Då de anländer till Hemön befinner de sig i en otrygg tid där Hemön och den isländska befolkningen hotas av att bli tillfångatagna för slavarbete vid medelhavet. Theo och Ramona hamnar mitt i en brutal piratattack och bevittnar piraternas otäcka framfart med befolkningen. Theo och Ramona skiljs åt och får kämpa för sina liv på var sitt håll. Berättelsen sammanlänkas med ett vulkanutbrott 1973 som riskerade ödelägga stora delar av Hemön. 

Kim beskriver på ett övertygande och medryckande sätt den skräck och fasa människorna på Island kan ha upplevt vid dessa två stora historiska händelser. Kims berättelse ger liv åt Islands historia och ger mersmak till att söka mer kunskap om landet och dess historia. 


Hon har förmågan att trollbinda läsaren med en spännande fiktiv berättelse grundad på verkliga händelser. Kim har gjort en gedigen research och i slutet av boken finns lärorik beskrivning av Islands historia med text och bilder.

Berättelsen är både spännande och trovärdig i sin ingående beskrivning av människorna och det de går igenom." Författaren Susanne Lifjord 


Tack Susanne för de fina orden. 

Den får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 

måndag 21 oktober 2019

Kotten på besök hos mormor Smilla

Kotten på besök hos "mormor" Smilla

Äntligen fick Kotten besöka "mormor" Smilla i hennes nya lägenhet. Det blev ett kärt återseende. Smilla bodde hos oss när Kotten flyttade hem till oss och hon är en del av flocken, även om hon tillhör min vän Lena.

En vanlig syn efter morgonpromenaden. Kotten sover nöjd i sitt lilla hus och Kiara ligger precis bakom min stol.

Här är vi hemma hos Lena. Kiara kelar med henne. Kotten kelar med Smilla och kör in nosen i hennes päls.

Söndagen hade varit ansträngande för Kotten, med spårträning och lek med kooikerhanen Rambo. När vi var hemma hos Lena satt han och somnade. Jag försökte fånga det på film, men Kotten var så medveten om att jag filmade att han kämpade för att inte somna.

Vi tog en tur till Karlskrona och Vämöparken med hundarna.

Därefter åkte vi till Lenas hus en allra sista gång, dagen innan hon skulle  lämna över nycklarna till huset. Jag har alltid älskat att komma till Lena under hösten, med all denna sprakande färgprakt som vildvinen bjuder på.

Kotten älskar Lenas stora hundgård. Där finns alltid mycket att utforska, nu för sista gången.

.....
Lite som porten till en magisk värld, eller hur?

Kiara sitter på verandan. Hon är född och uppväxt här och är lite rädd att hon ska bli lämnad, även om hon älskar Lena och Smilla.

Kotten har bara ögon för Smilla.

Nu i jakttider känns det osäkert att gå omkring i skogarna hemmavid, så vi tar bilen till Karlsnäs och promenerar i motionsslingorna där.

Efter en sådan utflykt ligger hundarna utslagna på olika ställen. Kotten med sin samling av sönderbitna pinnar, fällen borstas dagligen, men blir lika snabbt full med småpinnar igen. Det ska vara så tycker Kotten.
Här är svalt och skönt tycker Kiara.

Ja, har man rullat sig i grävlingsbaj får man skylla sig själv, eller hur? Inget Kotten förstår, men han stod lydigt kvar i duschkabinen medan jag badade honom.Efteråt kröp in han under filten för han frös.

Karina och jag var på utflykt till Tingsryd på fredagen, sedan hämtade vi upp mina hundar och körde hem till henne för ett lekpass. Hundarna älskar att vara tillsammans. En fin flock. Här är det Kotten, Bea (17 år) och Rambo (7 år).

Rambo är så kär i Kiara, som mest tycker att han är jobbig.

Hundarna håller sig gärna nära varandra och Karina är en fin lektant som får igång dem.

Full fart på hundarna. Det är så härligt att se två kooikerhanar leka på det här sättet.

På lördagen var vi till Färgargården och hjälpte till med motionsslingan runt Togölen. Om två veckor är det dags för Skrivarkurs och då kommer rundan att vara såpass klar att man kan gå runt den.

Jan har varit med varje vecka sedan start. Det var första gången för mig och hundarna.

När gruset kom stod vi beredda med krattorna. Det var ett tungt arbete. Därför kändes det skönt med fikapaus. Då fick hundarna vara med. De låg snällt runt mina ben efter att husse hade gett dem varsin liten brödbit. Sedan tog vi en promenad runt Togölen, hundarna och jag. Ser fram emot att promenera där flera gånger.

Min bougainvillea är så vacker, men också lite rolig. Den har djuplila blommor ända tills jag plockar in den, då blir alla blommorna rosa...
 
Söndagen var grå och trist, men vi slapp regn. Himlen var däremot oändligt vacker.

Kiara och Kotten leker som alltid. 

Ja, det har varit ännu en fullspäckad vecka. Du undrar säkert om jag inte har skrivit något, men det har jag gjort, varje dag. Det gäller att ta vara på varje stund, då hinner man med mycket, eller hur?

Livet går inte i repris, det gäller att leva här och nu! Ha en fin dag och njut av den! Det kommer jag att göra.

Läs tidigare inlägg om Kotten, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
Kooikervalpen Kotten fem månader
.
Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
Kooikervalpen Kotten testar spår.
Kooikervalpen möter haren.
Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
Kooikervalpen Kotten sex månader.
Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur.
Bernersennenträff och simning för Kooikervalpen Kotten
Kooikervalpen Kotten 7 månader.
Kooikervalpen Kotten en sakletare.
Utställningsträning för Kooikerhunden Kotten.
Kooikerhunden Kottens första besök i skrivarstugan.
Kooikerhunden Kotten på skrivarkurs.
Kooikerhunden Kotten får besök av Berner Sennenvalparna M och M. 
Kooikerhunden Kotten på upptäcktsfärd i Kristianopel.
Kooikerhunden Kottens första arbetsdag i Kimselius skrivarlya.

Kooikerhunden Kotten på Kimselius Öppet hus

Kooikerhunden Kotten på sin första utställning.

Kooikerhunden Kotten åker hiss för första gången.

Kooikerhunden Kotten börjar fortsättningskurs.

En varm vecka för Kooikerhunden Kotten

Kooikerhunden Kotten 10 månader.

Kooikerhunden Kotten ute i spårskogen

Kooikerhunden Kotten testar rallylydnad.

Kooikerhunden Koten 11 månader

Kotten och Kiara njuter av att vara i skrivarstugan i Skåne.  
 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!