Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 12 januari 2019

Gröna fingrar sökes av Annika Estassy

Gröna fingrar sökes av Annika Estassy

En charmig bok som var svår att lägga ifrån sig. Den fick mig att må bra. Jag upplevde sommaren under januarimånadens mörker. Levande beskrivning av olika människoöden som griper tag. När jag lägger ifrån mig boken längtar jag efter att få läsa mer om personernas öden. Agnes som är cancersjuk och inte orkar med sin älskade koloniträdgård och just det här året är trädgården utsedd av en tidning. Det ska bli fotografering och stort reportage. Hur ska Agnes orka mellan behandlingar och illamående, när hon knappt orkar ta sig ur sängen? Agnes förstår att hon måste ha hjälp och sätter in en annons.

I Stockholm bor Leyla med sin man Johan och deras sexårige son Hugo. Gång efter gång har Johan slagit Leyla och till slut får hon nog. Hon svarar på annonsen om kolonistugan och packar så mycket hon kan för att stanna hela sommaren. Agnes blir förskräckt när hon ser den gigantiska resväskan, de skulle ju bara träffas för en intervju. Men hon ser också blåmärkena i Leylas ansikte, och den tyste, skrämde Hugo och beslutar sig för att låta dem bo i stugan.

Det blir början på en fin vänskap och hur kärleken till blommor och naturen kan läka många sår.

Hoppas innerligt att det kommer en fortsättning! En bok jag rekommenderar dig att läsa!
Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
fredag 11 januari 2019

Fredag är lika med choklad!

Fredag är lika med choklad!
Då var det fredag igen. Efter en händelserik vecka är det dags för lite choklad, eller vad säger du. Jag är chokoladoman. Det vet mina vänner, författarkollegor och fans. Ibland skickar de lite choklad till mig, eller kommer hem med choklad när jag är i slutet av en bok.

Att äta choklad är helt rätt. Jag har bloggat om det många gånger, men hela tiden kommer det nya rön om hur nyttigt choklad är.

På Expressens sida Hälsoliv hittade jag saker som lyfter chokladen och minskar mitt dåliga samvete när jag äter den. 


6 goda skäl att äta choklad

1. Du blir glad

Man blir på bra humör av choklad. I kakao finns aminosyran tryptofan, som behövs när kroppen ska tillverka lyckohormonet serotonin.

2. Ditt minne blir bättre

Flavanolerna som finns i kakaomassa kan förbättra minnet och förebygga demenssjukdomar hos äldre. Man har också kunnat se att personer som får i sig kakao dagligen presterar bättre i kunskapstester.

3. Det minskar stress

Om du känner dig stressad på morgonen kan du strössla kakaonibs (mycket gott) över frukostgröten eller lägg en sked kakao i smoothien. Mörk choklad minskar nämligen stressnivåerna i kroppen. Ämnet tebromin, som ger kakaon dess bittra smak, håller dessutom blodsockret i schack.4. Det höjer prestationen

Tillhör du skaran som morgontränar? Då kan du med gott samvete bryta några rutor mörk choklad till frukosten. Hälsoliv har tidigare skrivit om en studie från Kingston University i London om visar att mörk choklad är prestationshöjande. Man tror att det beror på att kakao är rikt på epicatechin, ett ämne som också återfinns i vissa prestationshöjande träningstillskott.

5. Du ser yngre ut

Att choklad ger finnar är en myt. Men det kan motverka rynkor. Det finns forskare som menar att mörk choklad kan snabba på vår cellförnyelse, en process som blir långsammare med åldern.

LÄS OCKSÅ: Choklad och vin - nyckeln till rynkfri hy

6. Skyddar hjärtat och hjärnan

Flavonoiderna i chokladen är inte bara bra för minnet, forskning visar att det även kan minska risken för stroke. (Eftersom jag har haft en stroke äter jag en hel del choklad, faktiskt på ordination av min läkare.) Flera studier visar dessutom att kakao skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.


Här kan du läsa tidigare inlägg om chokladens goda effekter:
11 saker som är bra med choklad.
Ät choklad med gott samvete och dämpa hostan.
Chokladens dag 11 november.
Många goda hälsosamma nyheter om choklad.
Du blir smart av choklad.
Du blir smal av choklad!
Visste du det här om choklad?
Mörk choklad som hjärtmedicin.
Gå ner i vikt med choklad.
Choklad ökar din uthållighet.
Choklad en grönsak i förklädnad.
Jag skriver som bäst när jag äter choklad.
Provsmakning av Zebeda choklad.
Möte med chokladmästaren Jan Hedh.
Chokladens historia.
Choklad bästa botemedlet mot hosta.
Choklad är perfekt att äta när man skriver.
Ät choklad för att skriva bra.
Fredag är lika med choklad!

Dags att köpa sig lite choklad då, eller hur?

Kramisar från Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 


torsdag 10 januari 2019

Novelltävling med temat Författardrömmar

Novelltävling med temat Författardrömmar
Stockholmsförfattarna har numera bytt namn och kallar sig för Sverigeförfattarna. Varje år anordnar de en kryssning. De brukar vara populära och intressanta enligt de medverkande. Den här gången anordnas också en novelltävling med temat Författardrömmar. Läs mer nedan vad som gäller.


Novelltävling!
Vad vore en Litteraturkryssning utan en novelltävling?
Boka din kryssning, maila in din novell och du har chans att vinna ett författarporträtt med intervju på Sverigeförfattarnas hemsida, en flaska champagne samt få novellen publicerad på vår hemsida och FB-sida. Vinnaren koras med pompa och ståt under kryssningen.

Regler: Temat är ”Författardrömmar” och ska bestå av ca 1500 ord eller ca 8500 tecken inkl blanksteg. Ditt bidrag behöver vi ha senast den 15 mars-19 till bigbiba@hotmail.se Märk mailet med Författardrömmar.

Hela programmet ser du här: http://www.xn--sverigefrfattarna-6zb.se/

Boka kryssningen här: www.litteraturkryssning.se

Juryn består av Sverigeförfattarnas styrgrupp. Juryns beslut kan inte överklagas.
Arrangörer är Sverigeförfattarna i samarbete med Birka Cruises.


Lycka till med novelltävlingen och ha det så trevligt på kryssningen!

Kramisar från Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 onsdag 9 januari 2019

Jag rekommenderar varmt alla att läsa Spöket på Torpa Stenhus av Kimselius

Jag rekommenderar varmt alla att läsa Spöket på Torpa Stenhus av Kimselius

Blev så glad över denna recension av Spöket på Torpa Stenhus, en bok jag älskade att skriva och göra research till. Den här gången är det författaren Åsa Persson som har läst och tyckt till om boken. Nedan kan du läsa hennes härliga beskrivning av boken.

 
Spöket på Torpa Stenhus av Kim M Kimselius!
"Jag har läst ytterligare ett så kallat Theo-och Ramonaäventyr. Det är dem av Kimselius böcker jag fastnat mest för. Några äventyr med dem har det blivit de senaste åren, men detta är första gången jag känner mig lurad på konfekten.

För det första. Innan jag kommer till varför jag känner mig lurad, så visste jag först inte vad Torpa Stenhus var för ställe. Hade aldrig hört talas om det, och tänkte inte på att Googla först heller. Men när jag börjat läsa och den nya spännande världen (som utspelar sig i slottsmiljö) målade upp sig för mig vaknade nyfikenheten till på allvar. Jag googlade för att se var det låg och hur det såg ut. Parallellt med nätet läste jag sedan nöjd vidare.

Det känns som en mångfacetterad berättelse, många små i en. Dels får man följa Theo och Ramona, men även Robert som är ute på eget äventyr. Jag tyckte det var väldigt spännande. Det var kul att läsa om Gustav också och hur Theo och Ramona kastas tillbaka i tiden, men Roberts möte med Anna-Klara kändes speciellt. Flickans öde kändes i hjärtat och lämnar ingen oberörd.

Det som hände lille Gustav ska göras ogjort, och jag funderade mycket på hur det skulle gå till. För om det som hänt inte hänt, kunde ju inte det kända spöket finnas kvar. Hur det går ihop sig får man veta om man läser! Och det är väl här jag känner mig så lurad. Hur kan en bok ta slut så fort?? Poff - klar. Ja, jag vet, den har tagit mig några veckor. Men det är ju bara för jul och nyår-ledigheten kom emellan - skrivtid för mig själv - nu har allt återgått till det normala och då klippte jag resterande. Och så tog den slut så fort. Snopet!

Och vad som var ännu mer snopet var att jag hittade faktadelen med mycket roande foton längst bak. Hur kan det komma sig, att jag, varenda gång jag läser Kims böcker, glömmer att titta där först? Det är ju som sagt inte första boken jag läser av henne. Inte andra heller. Snarare tredje eller fjärde. Men där fanns foton och information och det är så intressant att läsa!! Man läser på historia som man läste på mellanstadiet. Lite om Gustav Vasa och så. Jättekul!

Jag rekommenderar varmt alla att läsa Spöket på Torpa Stenhus. Det är en spännande berättelse och på något sätt kändes den väldigt modern. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, kanske att slottet ser ut som det gör. Jag är ett stort fan av att läsa om slott och slottsmiljö, hur man levde på den tiden, så den här boken passade mig perfekt.

Tusen tack för ett par mycket trevliga lästimmar, Kim!!" Åsa Persson

Tusen tack för de fina orden om boken, Åsa!


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller på ditt bibliotek. Den finns hos alla nätbokhandlare, till exempel Adlibris, Bokus (såg att boken hade fått högsta betyg av samtliga som har recenserat den på Bokus, så roligt!) och Akademibokhandeln.


Kramisar från Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 

tisdag 8 januari 2019

Inlagan godkänd på Skräckresan med Titanic

Inlagan godkänd på Skräckresan med Titanic

Inlaga
Nu undrar du säkert vad en inlaga är, eller hur?  Inlagan är det du hittar mellan bokens pärmar (benämns även bokblock), bokens alla sidor minus framsida, rygg och baksida (vilka tillhör omslaget), eller innehållet i en dokumentpärm, utan omslag eller pärm.

Inlagan till Skräckresan med Titanic och Blåkopia
Ovan ser du exempel på den inlaga jag fick på Skräckresan med Titanic. Förr fick jag något som kallades Blåkopia. Det var en kontaktkopia framställd genom ett slags ljuskopiering, tidigare ofta använd som korrekturexemplar vid exempelvis offsettryck. Numera får vi en PDF-fil att gå igenom.

När jag förr fick Blåkopian var det oftast försommar och jag tog med mig pappersmaterialet till hammocken, där jag tillsammans med katterna lade mig för att läsa korrektur.

Numera läser jag inte Inlagan på samma sätt som tidigare. När jag skickar till tryckeriet ska det vara rätt, att korrigera i Inlagan är inte bra, det kostar extra. När det gäller Skräckresan med Titanic är det femte gången vi trycker om boken, så där kontrollerade jag bara att alla kapitel är med och samtliga sidor. Det gör jag genom att läsa sista raden och första raden på varje sida.

Efter 50 böcker går allting på rutin, jag skummar texten utan att vara medveten om det och får på så sätt med mig innehållet varje gång. Jag blev så nöjd med boken när jag nu "läste" den igen. Jag mindes researchen och hur spännande det var att försöka väva in så många riktiga personer som möjligt.

Då är inlagan läst och jag kan skicka godkännande på den.

Jag är lika nöjd varje gång, ännu en bok till tryckning. Känslan är densamma, oavsett om det är nytryck och omtryck.

Eftersom boken är i stort sett slut på Förlagssystem är det i sista stund böckerna kommer från tryckeriet. Nu lär den vara där i början av nästa vecka. Ännu en bok att sätta i mitt referensbibliotek. Det har blivit en hel del nu.

Det börjar bli trångt i hylla.

Ja, nu vet du vad en inlaga är, om du inte redan visste det.

Kramisar från Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


måndag 7 januari 2019

Välkommen hem lilla Kotten

Välkommen hem lilla Kotten!

Igår hämtade vi den här lilla ljuvliga krabaten, Kotten. Moonhavens Criollo Truffle. Född på chokladens dag. En Nederlandse Kooikeerhondje, Kooiker.

Han sov innanför min jacka hela vägen hem, 2,5 timma. Lite frusen i början eftersom han var nybadad, men till slut kröp han ut ur jackan, fortfarande sovande.

En helt ny värld öppnade sig när han kom hem till oss. Han hade fått hälsa på Tudor och Kiara utomhus, sedan fick han gå in själv och undersöka huset, samt få mat. När jag lade ut hans mammas filt blev han överlycklig. Det är den han står på, mina färger, jättefin.

När det var dags för kvällspromenad runt tomten fick Kotten följa med. Jag kände mig som en kängurumamma med Kotten innanför jackan, för där trivs han. Han är sååååå liten. Vägde bara 2 kilo när vi hämtade honom. Jämfört med Kiara och Tudor som vardera vägde 10 kilo.

Här är han trygg, men kan inte komma riktigt till ro.

Det är först när jag tar av mig tröjan och lägger in i hans lilla hus som han slänger sig på den och till slut somnar. Han får låna tröjan ett par dagar tills han känner sig mer hemma.

Tudor var snabb med att hämta sin apa och "rädda den" från Kotten. Han hoppade upp i hundsoffan, där jag har sovit inatt för att hålla Kotten sällskap. När Tudor kom som ny valp i huset lade sig vår gamle hane, Pluto (döpt efter Pluto i Tillbaka till Pompeji), i soffan och tillät inte Tudor att ens komma innanför dörröppningen. Tudor är lite snällare, Kotten får komma in, bara han inte tar apan.

Blev så glad när vi fick en Kotte, Igelkott, som mjukisdjur av uppfödaren Katarina Bladh på Moonhavens kennel. Den släpade Kotten direkt in i sitt hus, du skymtar den längst in till vänster. Tror den blev lite som en valpkompis att luta sig mot. Kotten sover här lugnt och skönt, uttröttad av dagens händelse.

Medan Kotten sover passar Kiara på att vila, annars måste hon vakta honom hela tiden.

Kiara har ständigt ett vakande öga på Kotten så att allt går bra för honom. Hon är som en extramamma för honom och han tyr sig till henne. Även om hon tyckte det var otäckt i början när han pussade hennes tassar.

Kotten pussas mycket. Han är pigg och glad och väldigt modig som vågar springa runt med de stora hundarna. Men vi släpper dem inte ensamma tillsammans. Ett enda felsteg så krossar de stora hundarna den lilla Kooikervalpen, och det vill vi inte ska hända. Men jag tror inte vi behöver oroa oss, för Tudor och Kiara är så måna och försiktiga med Kotten.

Kotten har redan stulit våra hjärtan och vi älskar honom redan.

Nu sover han i sitt lilla hus och jag ska försöka hinna jobba så mycket jag kan innan han vaknar igen.

Ha en fin dag!

Kramisar från Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.söndag 6 januari 2019

En riktigt välskriven bok 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär Rekommenderas varmt

En riktigt välskriven bok
10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär
Rekommenderas varmt

"Den är så mycket mer än de vanliga tipsen som man oftast får höra om och om igen som på ett magiskt sätt ska hjälpa dig inom bokbranschen" skriver Alexander Nilsson och höjer 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär till skyarna. Du kan läsa hela hans recension nedan. Han tackar även gästskribenterna för välskrivna artiklar. Ja, en bra bok helt enkelt. Blir oerhört glad för alla fina ord om boken.


"Först och främst, en ursäkt till författaren Kim M Kimselius eftersom detta var ett recension exemplar som jag fick så tidigt som i höstas och det är först nu som jag läst färdigt den. Och sedan, ett stort tack för alla frikostliga råd som ni författare delade med er av!

Den är en handbok, även om jag drar mig för att kalla den för handbok, för den är så mycket mer än de vanliga tipsen som man oftast får höra om och om igen som på ett magiskt sätt ska hjälpa dig inom bokbranschen. Författaren Kim M Kimselius, lektören Lennart Guldbrandsson och bokutgivningscoachen Kristina Svensson har strålat samman, för att skriva en serie böcker tillsammans. Och jag, som läsare, är väldig tacksam för denna trio! 

De lämnar inget åt slumpen, säger det som det är och målar inte upp en fantasibild hur bokbranschen fungerar. Nej, de kommer med nyttig information om hur avtal mellan olika samarbetspartners funkar, intäkter och för- och nackdelarna med att arbeta med nära vänner! Rekommenderas varmt, även till er som inte planera att skriva en bok med någon annan!

Det var en riktigt välskriven bok, och det ska ni författare och alla gästskribenter få beröm för." 

Alexander Nilsson


Stort tack för alla dina fina ord, Alexander!

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, eller på ditt bibliotek, annars finns den hos samtliga internetbokhandlare, till exempel Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.

Kramisar från Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.