Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 10 november 2012

Boktips: Fallvatten av Mikael Niemi

Den här boken grep tag direkt och förde mig framåt i ett rasande tempo. Jag fick följa flera personers öde, minuterna innan vågen drar med dem och hur de kämpar mot vattenmassorna. Först älskade jag boken och ville bara läsa, läsa, läsa, men sedan hände det något. Jag tyckte att personporträtten kändes konstlade och overkliga. Jag tvivlade på att personer uppförde sig på det här sättet i stunder av katastrof. Därför avslutade jag boken med en helt annan känsla inom mig än när jag startade läsningen. Det är ÄR en bra bok och många älskar den. Men... Ja, jag kan inte riktigt peka på vad det är, men den är inte helt bra. Pratade med en annan person om den igår och hon hade samma uppfattning om boken.

Beskrivning av boken:
Ett intensivt regnande har plågat nordligaste Norrland hela hösten. Det är här, i Lule älv, mot den norska gränsen, som kraftverkens enorma vattenmagasin ligger på rad.
En dag händer det ofattbara plötsligt reser sig en grå vägg, det är dammarna som till slut brister, enorma krafter släpps lösa och en flodvåg som inte borde finnas sveper undan allt i sin väg.

Bland de som drabbas finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i backspegeln. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och den förlupna hustrun, här finns den utbrända lärarinnan och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som faktiskt är starkast.
Deras öden flätas samman i den desperata kampen mot katastrofen.
Längs sin väg mot havet kommer vattenväggen inte bara att förändra landskapet för alltid, människornas liv blir aldrig detsamma i den mån de överlever
Fallvatten är något så ovanligt som en svensk katastrofroman. Den utspelar sig under en enda, ödesdiger dag i Norrbottens skogsland, med ett tempo och en intensitet som tar andan ur läsaren.


Boken är klart läsvärd och jag tycker du ska ge den en chans. Det skulle vara roligt att få veta vad du tycker om den!

Kramisar Kim
 
Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här. 

fredag 9 november 2012

Mörk choklad som hjärtmedicin!

En bit mörk choklad är både ett gott och billigt sätt att förebygga hjärtsjukdomar.

Nu har australienska forskare kommit fram till att det verkligen går att förebygga hjärtsjukdomar hos de patienter som har förhöjd risk, det enda som behövs är att patienterna äter en bit choklad med 70% kakao varje dag. Kostnaden blir endast cirka 250 kronor per person och år...

Detta har forskarna kommit fram till genom att forska på försökspersoner som lider av syndrom X. Det är en ämnesomsättningssjukdom som ökar risken för att personen ska drabbas av hjärt-, kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Forskarna säger att en enda ruta choklad varje dag gör att cirka 85 personer per 10.000 patienter undviker att få hjärtinfart beräknat på tio års tid. Chokladen sänker både blodtryck och kolesterol.

De där mayaindianerna var inte så dumma som kom på det där med choklad och använde chokladen som betalningsvaluta. Du kan läsa mer om det i min bok Mayafolkets Hemlighet.

Ät en god bit choklad med gott samvete nästa gång, för du vet att du gör ditt hjärta en stor tjänst!

Läs tidigare inlägg om chokladens nyttiga effekt.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.


torsdag 8 november 2012

"Berättelsen drar läsaren med sig och spänningen stiger" Bibliotekstjänst om Den där dagen av Kim M Kimselius

Alltid lika spännande att vänta på Bibliotekstjänsts (BTJ) utlåtande om en ny bok. Desto större glädje när lektörsomdömet blir bra. Den här gången har Bibliotekstjänst recenserat min bok Den där dagen.

"Berättelsen drar läsaren med sig och spänningen stiger. När, var, hur ska det hända? Och det händer! --- Många tjejer behöver en sådan här berättelse..." BTJ, Lektör Ulla Britt Westelius

Visst var det fina ord? Resten var lika fin, men avslöjar för mycket om handlingen.

Här kommer baksidestexten till boken:
Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva:
"Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att...
Det här är berättelsen om en tonårsflickas tysta rop på hjälp.


Flera omdömen om boken:
"Denna var väldigt bra!" Bokugglan

"Starkt skrivet av Kimselius!" Lektör Ingela Svensson

"Kimselius beskriver mycket målande känslorna hos en ung flicka. Man 'ser' flickans känslor inifrån hennes tankar. Det är skrämmande verklighet bakom beskrivningen. Jag hoppas innerligt att denna bok kan hjälpa någon..." Lektör Annelie Nilsson

"Bra, men ganska otäckt. Viktig bok till rätt läsare" Bokhandlare Niclas Ottosson
 


Om du fick lust att läsa boken kan du vara med på månadstävlingen och ha en chans att vinna boken. OBS, detta är en tonårsbok! Ingenting för mina yngre läsare!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

onsdag 7 november 2012

Skrivtävling: Skrivarsidan har utlyst en jultävling

Då var det dags för en skrivtävling igen. Den här gången är det SkrivarSidan som har utlyst en jultävling. Något för dig?


SkrivarSidans jultävling
För 13:e året i rad utlyser vi en jultävling för våra betalande medlemmar.

Temat är ”Jul”och du kan antingen delta med en novell, ett kåseri, en krönika eller en dikt.
Texten får vara högst 2 sidor i Word lång  eller 4 000 tecken inklusive mellanslag och typsnittet storlek 12. Blankrad istället för indrag. Du får bara delta med ett bidrag och texten ska inte ha varit publicerad tidigare.


Två priser delas ut, ett till bästa prosatext och ett till bästa dikt. Bidragen publiceras på SkrivarSidan den 20 december.

Skicka in ditt bidrag senast den 13 december 2012 genom att välja kategorin Jultävling när du klickar på Skicka in/redigera texter och Ny text.

Priser:
Priset i klasse Prosa får vinnaren boken Revansch 2012 och ett års medlemskap på SkrivarSidan samt ett diplom.

Priset i klasse Dikter får vinnaren boken Revansch 2012 och ett års medlemskap på SkrivarSidan samt ett diplom.
Jag vill bli betalande medlem hos Skrivarsidan!

Läs mer om tävlingen här!

Lycka till med skrivandet!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

tisdag 6 november 2012

Politikers pensioner och invigning av Åryds Bibliotek

Du kanske tycker att rubriken "Politikers pensioner och invigning av Åryds bibliotek" är en konstig blandning, men du kommer att upptäcka att de hör ihop. Iallafall enligt min åsikt. Men jag börjar med invigningen av Åryds bibliotek.

Åryds skola och bibliotek var tidigare kommunalt, men kommunen lade ned både skola och bibliotek, vilket fick invånarna att reagera. De startade en friskola och till slut även ett bibliotek som jag fick den stora äran att inviga. Allt sker på ideell bas, böckerna är ihopsamlade och Johnny Karlsson på Holje Bok har skänkt över 2.000 böcker! Jag skänkte också några stycken, fast inte lika många!

Jan var med och dukade upp ett bokbord och genast folk kom grep de tag i de böcker de var intresserade av och höll hårt i dem. Det var underbart att se. Jag smög ut ur lokalen för att få en stund för mig själv, medan Jan höll ställningarna.

Det var 80 föranmälda till invigningen och lika många oanmälda kom, så det blev fullt hus. Arrangörerna var jätteglada och hämtade fram fler stolar.

Jag har tidigare invigt ett bibliotek och då skulle jag bara prata cirka 3 minuter, så det hade jag förberett även denna gång. Göran, som var min kontaktperson, talade om för mig att han skulle tala i cirka 3 minuter, därefter var det min tur. När jag sa att jag också skulle tala i 3 minuter svarade han att jag fick allt tala minst 20-30 minuter. Så det gjorde jag.

Det var inga problem för mig att prata, jag har massor av roliga saker att berätta. Jag berättade om mina resor, bland annat om resan till Mexiko. Där jag köpte den vackra klänningen jag har på mig på bilderna. Många var mycket nyfikna på den. När jag var klar förklarade jag biblioteket invigt genom att lämna över min gåva bestående av mina böcker.

Den officiella biten av invigningen bestod av att jag, som första person, fick skriva i bibliotekets gästbok. Det gällde att tänka till och skriva något bra.

Här ser du bibliotekarien som håller i bokgåvan från mig, medan jag skriver i gästboken.

Även jag fick en gåva, en fin blomsterbukett som fortfarande står lika vacker trots att det nu har gått några veckor. Ibland nyper vi i blommorna för att se om de verkligen är äkta, och det är de!

Jan och jag fick varsin mugg som minne av invigningen, vilket vi tacksamt tog emot. Därefter var folk ivriga att köpa böcker och få dem signerade. Det var roligt att ha tid att prata med folk och få höra vad de tyckte om det jag hade pratat om och vad de tyckte om mina böcker.

Sedan var det dags för fika innan vi nöjda och belåtna åkte hem.

Nu kommer vi till politikerdelen. I söndagskväll såg jag på tv att politiker får pension trots att de bara är 36 år, vissa så mycket som över 500.000 per år. Totalt uppgick siffran i 36 miljoner, eller var det miljarder kronor, per år. De har alltså pension ifrån staten trots att de har andra arbeten. En del bryr sig inte ens om att söka andra arbeten, varför skulle de göra det, de har det bra ställt ändå.

Därefter följde ett inslag (säkert noga genomtänkt) om en kvinna som hade haft assistent p.g.a. att hon var totalförlamad i benen och ena armen efter en stroke. Nu hade assistenten dragits in, p.g.a. pengabrist... Häromveckan hörde jag också att pensionerna för de vanliga pensionärerna skulle sänkas nästa år, inte politikernas pensioner...

De här uppgifterna gjorde mig mycket arg och upprörd. Här får friska, unga människor pension utan någon som helst anledning, medan staten drar in på skolor, bibliotek, tvingar cancersjuka människor ut i arbetslivet, drar in assistenter för personer som verkligen behöver det och försämrar det för allmänheten. Medan de själva sitter med skyhöga löner, fallskärmar, pensioner och allt vad det är.

När vi flyttade till Eringsboda fanns här både bank, post, buss och bensinstation. Nu finns inget av det längre.

Kanske vi skulle göra revolution, som de gjorde i Frankrike på 1700-talet (se min bok Giljotinen).

"Har de inget hut i kroppen", skulle mormor ha sagt och med det menat "Skäms de inte!"

Det tror jag inte att de gör, för då hade de avsagt sig sina pensioner och låtit dem som verkligen behöver pengarna få dem istället! Det hade i alla fall jag gjort!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Giljotinen.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

måndag 5 november 2012

"Bra tips och intressant att läsa" Bokugglan om Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius

Har varit mycket nyfiken på responsen av min bok Att skriva med glädje och nu börjar omdömena strömma in. "Bra tips och intressant att läsa" skriver Bokugglan om min, Kim M Kimselius, bok Att skriva med glädje. Jättekul. Nedan kan du läsa lite mer av recensionen:

 Att skriva med glädje

av Kim M. Kimselius.


Förlag: Roslagstext (Tack för boken!)
Sidor: 300 sidor
Ålder: Går att läsa från ungefär 12 år men funkar lika bra som vuxen.

Handling: Kim har skrivit 23 böcker (jag läste Den där dagen för ett tag sen) och i den här boken delar hon med sig av skrivtips om allt från slutet, till titel. Hon berättar också hur allt går till när man har ett eget förlag. Jag tycker att boken både kan hjälpa ungdomar och vuxna.

Omdöme: Bra tips och intressant att läsa om Kims väg och hur allt går till. Jag tycker den är lättläst trots att den är på 300 sidor, för det är lättläst text och luftigt. Det står att man kan hoppa runt i texten och att man inte behöver läsa den från början till slutet, men jag gjorde det så vissa tips skrevs flera gånger men annars vara tipsen unika.

Betyg:
Nu väntar jag på fler omdömen om mina böcker. Skriv till mig och berätta vad du tycker om någon av de böcker du har läst, då har du chans att vara med i tävlingen om att vinna en signerad, valfri bok, se nedan.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den där dagen.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

söndag 4 november 2012

Vinnarna i Icakurirens Novelltävling 2012

Var du med och tävlade i Icakurirens Novelltävling 2012? Nedan kan du se vinnarna och läsa deras berättelser. Missa inte nästa års novelltävling, en bra förberedelse är att läsa nedanstående noveller och sedan sätta dig ned för att skriva något som är ännu bättre. När det sedan är dags att skicka in till tävlingen kanske du har byrålådan full med bra och spännande berättelser? Det enda svåra är att veta temat för nästa års tävling...


Temat för Icakurirens stora novelltävling var ”Väntan”. 

Här är 2012 års tio vinnare:
1:a pris. Längtar efter dig av Sofia Frtizson, Örby
Motivering: Med känslighet och närvaro beskriver Sofia Fritzson i novellen "Längtar efter dig" om sorgen efter älskade familjemedlemmar. Juryn fastnade för Sofias novell för att hon fångar den längtan och känslan på ett skickligt vis. Mot slutet låter hon berättelsen ta en oväntad vändning, och hon lämnar läsaren med en tår i ögat och en känsla av ett hopp någonstans i framtiden.

2:a pris. Älgjakten av Markus Hedegaard-Friis, Stockholm
Motivering: Vi tyckte alla att din novell "Älgjakten" var skickligt genomförd, med både bra närvaro och känsla i berättelsen och miljön.

3:e pris. Planen av Åsa Melander, London
Motivering: Novellen "Planen" beskriver en skruvad situation, som man ändå delvis kan känna igen sig i, den där irritationen man kan känna över kolleger som inte sköter gemensamma utrymmen. Den är skriven med lätt hand och en humoristisk blick.

4:e - 10:e pris utan inbördes ordning
  • Ingela och den glada pistolen av Marita Nilsson, Landskrona 
Motivering: Juryn tyckte att "Ingela och den glada pistolen" var välskriven och målande, obehaglig på ett fängslande sätt. Vi fastnade för dialogerna, beskrivningen av Gunnars person och så Ingelas nästan tvångsmässiga ordvitsande i hjärnan. Samtidigt som det mest dramatiska utspelar sig.
Läs Ingela och den glada pistolen  (öppnas i en pdf-fil).

  • En jul utan John av Lotta Hoffback-Kaljo, Habo 
Motivering: Juryn tyckte att "Ett liv utan John" var en fin, välskriven och känslig beskrivning av saknad, där den största sorgen också blandas med vardag och kärlek.
Läs En jul utan John  (öppnas i en pdf-fil).

  • Smultron av Victoria Everbrand, Göteborg 
Motivering: Juryn tyckte att "Smultron" var en drabbande och intressant novell, som väckte känslor och satte igång tankar och diskussioner. Författarens sätt att beskriva saknad känns i både magen och hjärtat.
Läs Smultron  (öppnas i en pdf-fil).

  • När hjärtat har väntat av Niklas Magnusson, Norge
Juryn tyckte att "När hjärtat har väntat" var en välskriven, känslig och detaljrik novell, och du fångar verkligen den där känslan av väntan och längtan hos huvudpersonen på ett träffande sätt.
Med den obehagliga vändningen på slutet kröp den verkligen under huden på oss i juryn.
Läs När hjärtat har väntat   (öppnas i en pdf-fil).

  • Väntan av Monica Thorman, Hägersten
Juryn tyckte att "Väntan" var välskriven och med en bra känsla för miljö. Trots att den kretsar kring en enda person så känner man av relationerna, och med talang för miljöbeskrivningar befinner sig läsaren med lätthet tillsammans med den ensamma kajakpaddlaren ute på ön.
Läs Väntan    (öppnas i en pdf-fil).

  • Vem kunde väl tro av Cecilia Hultberg, Hörby 
Juryn tyckte att "Vem kunde väl tro" var en underhållande och lite skruvad berättelse, skriven med en humoristisk och driven blick, där man som läsare kan känna igen sig i hur lätt det är att liksom huvudpersonen rusa i väg i fantasin och skapa sig egna sanningar.
Läs Vem kunde väl tro (öppnas i en pdf-fil).

  • Väntan av Fredrik Wastesson, Finspång 
Juryn tyckte att "Väntan" var välskriven, med bra närvarokänsla, och inte bara temat var fängslande. Novellen beskriver verkligen koncentratet av ordet väntan.
Läs Väntan (öppnas i en pdf-fil).

Nå, tyckte du om novellerna? Kanske blir det DITT namn som syns här nästa år?

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.