Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 17 augusti 2013

En bok som kryper under skinnet på dig: Sandmannen av Lars Kepler

Sandmannen av Lars Kepler är en bok som tar sig in under skinnet på dig och får dig att känna obehag och se dig om över axeln. Boken följer med dig in i drömmen och lämnar dig inte i fred förrän du har läst ut den, om ens då ;-)

Med den här boken har jag verkligen blivit ett fan av Lars Keplers böcker! Kika in under Kimselius Boktips för att se vad jag har tyckt om de tidigare böckerna av samma författare.

Boken börjar med att en man kommer vandrande på ett järnvägsspår en snöig vinterdag. Det visar sig att han har varit dödförklarad i sju år. Seriemördaren Jurek Walter har dömts för mordet på denne man. Nu sitter Jurek Walter inspärrad och är totalt isolerad på rättspsykiatriska sjukhuset. Var har den unge mannen befunnit sig under alla år, det är ingenting han ens vet själv. Däremot vet han att hans syster fortfarande är fången och behöver hjälp innan det är för sent.

Joona Linna bestämmer sig för att skicka in en person på isoleringen, för att vinna Jurek Walters förtroende och få honom att avslöja var den unga kvinnan hålls fången sedan tio år. Det går inte alls som planerat... Tiden rinner iväg för samtliga inblandade.

En kusligt spännande bok, som verkligen håller dig fångad. Inget för den mörkrädde ;-)


Självklart hittar du boken i din bokhandeln. Den finns också på Adlibris och Bokus eller övriga nätbutiker.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

fredag 16 augusti 2013

Föreläsning på Blekinge Wellnessfestival 18 augusti

Den 18 augusti 11.45 ska jag föreläsa på Blekinge Wellnessfestival. Det kommer att bli en spännande och annorlunda föreläsning. Jag kommer att berätta om hur man kan må bättre av att skriva. 

Så här skriver Blekinge Wellnessfestival om min föreläsning:

Söndag den 18 augusti 11.45 Kim Kimselius – skriv en bok för att må bra!
Kim M. Kimselius har skrivit en fristående historisk äventyrsserie om Theo och Ramona som reser i tiden och upplever historiska händelser. 
Böckerna är uppbyggda runt riktig historia och riktiga historiska personer, samt avslutas med en faktadel. Böckerna är så spännande att de är svåra att lägga ifrån sig. 
Kim har också skrivit en äventyrsdeckarserie om Kimberlie och Andy som bor på Nya Zeeland. Även spökbok, hästbok, deckare, tonårsbok, novellsamling och skrivbok har Kim hunnit med. Totalt 26 böcker!

Det här är Blekinge Wellnessfestival:
Beskrivning
Blekinge Wellness Festival "en källa för hälsa"

Mitt i Blekinge, i Ronneby Brunnspark - en av Sveriges vackraste parker, bjuder vi in Er att få uppleva...

• föreläsningar och workshops om hur vi främjar hälsa
• olika motionsformer för att främja hälsa
• hur vi kan bygga hållbara människor för ett hållbart samhälle...
...
Wellness är ett uttryck för ”en sund själ i en stressfri kropp” - Blekinge Wellness Festival erbjuder olika sätt att uppnå detta genom olika kropps- och själsupplevelser blandat med kunskap och forskning med fokus på friskvård och hälsofrämjande livsföring.

Vi definierar Wellness ur ett helhetsperspektiv på människan - hälsa för kropp och själ genom medveten livsföring, vilket innebär hur vi motionerar, äter, tänker, konsumerar och interagerar i samhället.

Välbefinnande är kopplat till naturen, att leva i enlighet med naturen inom oss och omkring oss. Att vistas i parken, i skogen med sin rika natur och i sin egen trädgård - är hälsofrämjande i sig. På festivalen kan du lära dig mer hur vi på ett naturligt och enkelt sätt kan leva sundare och bli gladare människor...

... för att vi tillsammans ska kunna bygga ett hållbart samhälle behöver vi hållbara människor...

Kom och bli inspirerad till ett mer hälsosamt och gladare liv - DU också! 




Kom och hälsa på mig och lyssna på min föreläsning. Jag tar med ett litet antal av min skrivbok Att skriva med glädje, som du har möjlighet att köpa signerade direkt efter föreläsningen.

Vi ses den 18 augusti 11.45 på Blekinge Wellnessfestival! Här ser du alla programpunkter under Blekinge Wellnessfestival och var du kan hitta mig.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

torsdag 15 augusti 2013

Vem äger läsandet? E-böcker och Amazon

Det här var en lika ruggig läsning som att läsa en spänningsroman. Mycket likt George Orwells bok 1984, som jag i min ungdom tyckte var en riktigt otäck framtidsskildring. Nu är vi där, storebror ser dig. Den här gången i form av Amazon som kartlägger sina läsares vanor och lägger ut dem öppet på nätet.

Artikeln är hämtad från Svd Kultur. Läs och kommentera gärna så jag får höra vad du tycker om det här! Jag är mycket skeptisk och är glad att jag inte läser mina böcker on-line! Varsågod:

E-boken gör läsaren till ett objekt

Vem äger din läsning? E-boken gör dig till en informationskälla i ett system vars syfte är att optimera ett flöde. Kritiker menar att e-boksläsare är Amazons slavar, andra tycker att återkopplingen ger häftiga inblickar.


Sommaren 2012 publicerade The Wall Street Journal en artikel med rubriken ”Your e-book is reading you” som handlade om att e-boken och framför allt läsplattan ”läser läsaren”. Mer i detalj beskrev deras reporter Alexandra Alter hur nätbokhandeln, med läsplattorna som gränssnitt, samlar in och lagrar detaljerade data om både kundernas köpvanor och hur de läser sina e-böcker, exempelvis hur lång tid det tar att läsa en viss sida eller var man gör paus. Ett syfte är att förbättra de individualiserade rekommendationer som dessa kunder möter på nätbokhandlarnas sajter, något som blir allt viktigare i marknadsföringen. Ett annat är att förse förlag och författare med värdefull information om hur läsarna använder texten, med möjlig avsättning i bokproduktionen. Metodiken är ny i det specifika sammanhanget men enligt Alters beskrivning är e-bokbranschens nya modus operandi allt annat än unik.

Att stora datakoncerner med populär prägel samlar in data från och om sina användare har sedan dess fått en säregen aktualitet. Men även i övrigt finns det skäl att belysa fenomen som e-böcker och medieplattor utifrån ett integritetsperspektiv. Den svenska bokmarknaden står inför en förändring genom att branschjätten Amazon sannolikt förbereder entré på scenen. Den som läser tidningen Svensk bokhandel ser återkommande varsel om detta men också att det råder oklarheter om Amazons ambitioner. De många frågorna speglar strukturella förändringar men kanske även en alltför snäv tolkning av företagets väsen. Amazon är en e-bokhandel, en plattform för egenutgivning och ett viktigt diskussionsforum för bokläsare men också just en datakoncern. Vilket egentligen bara gör att frågorna blir ännu fler.

Prognoserna kan tecknas utifrån de aspirerande författarnas perspektiv och det råder då inga tvivel om att nyordningen kan vara löftesrik (läs Lasse Winklers reportage om Amazon här). Amazon öppnar vägar till publicering och försäljning som annars kan vara svårforcerade. I snart sagt all reklam är det annars läsaren som är den stora vinnaren överlag. Ett utbud med miljoner titlar, låga priser, snabb distribution, möjligheten att bära ett helt bibliotek med sig i läsplattan Kindle eller med hjälp av motsvarande mjukvara för datorer, smartphones och surfplattor – detta och mycket annat vänder sig till bokslukarens begär. I retoriken finns ofta drag av ofrånkomlighet i den tekniska utvecklingen och av att e-bokläsningen är det definitiva uttrycket för det tidiga 2000-talets strävanden efter att förena konsumtion och mobilitet. Oprah Winfrey har sagt sig älska sin Kindle och det vill inte säga lite på den globala mediamarknaden.
 
Men läsaren står också i fokus i en av urberättelserna om e-läsningens problem. Den handlar om signaturen ”Ian” vars konto och alla e-böcker spärrades eftersom Amazon ansåg att han hade reklamerat alltför många köp och eventuellt bröt mot köpvillkoren. Den negativa publiciteten tvingade företaget till eftergifter men känslan av att man hade förgripit sig på en kund och hade rätt att göra det har levt kvar. Sak samma med berättelsen om Justin Gawronski, eleven som hade köpt en e-bok till ett skolprojekt men en dag inte kunde hitta den på sin Kindle. Skälet var en upphovsrättslig konflikt som hindrade Amazon från att sälja den aktuella utgåvan, men detta hamnade i skymundan av e-bokens själva titel och de teknokulturella bilder som den representerar: ”1984” av George Orwell.

Alexandra Alters artikel i Wall Street Journal handlade inte enbart om Amazon. Ändå svävade jätten och också Orwell som skuggor över redogörelsen. Förklaringen är de stora databaser med uppgifter om bokinköp och läsande som man förfogar över – Amazon har totalt över 150 miljoner kunder – samt att modellen för handel med e-böcker har blivit mönsterbildande i det att man knyter läsaren till den egna teknologin. Amazons e-böcker är interaktiva i den meningen att köparna kan ”skriva” i sina egna exemplar. Men de kan bara läsas på en Kindle eller i en Kindle-app, ett obligatorium som lätt lånar sig till diskussioner om makt och rättigheter.

Läsningen kräver därvid att läsaren accepterar att Amazon lagrar data från läsakten, inklusive den senaste sidan man läst, alla bokmärken, understrykningar, anteckningar och kommentarer. Läsaren får i gengäld en hemvist för så kallad social läsning och kan där välja att i sina exemplar se vilka avsnitt, stycken eller meningar som andra läsare har reagerat på och exempelvis strukit under – förutom givetvis att dela med sig av egna reflektioner. Detta sker öppet men öppenhet präglar annars inte upplägget. Amazon betraktar denna information som ”alla Kindle-läsares kollektiva intelligens” men ger i övrigt få detaljer om hur man konstruerar denna resurs.

De allmänna dragen är emellertid kända och föga förvånande går tolkningarna av dem isär. Den traditionella bokbranschen står kluven. På en nivå har man nu potentiellt tillgång till ovärderlig information om läsningens egenarter. Till exempel om att läsare av sakprosa tenderar att läsa fragmentariskt. En sådan insikt används i nuläget i första hand till att optimera de rekommendationer som bokköparen möter i näthandeln men den kan också påverka utbudets karaktär. Läsarnas ombytlighet – exemplet från bokhandeln Barnes & Nobles nätdivision – påverkar redan nu marknadsföringen på så sätt att man erbjuder dem fler kortare böcker. Information om var i en viss e-bok läsarna gör uppehåll kan också göra att det berörda förlaget just där kan komplettera eller anpassa innehållet i nya upplagor. Oavsett vilket så är målet att läsaren ska läsa klart, vara nöjd och i nästa ögonblick beställa en ny titel.

På en annan nivå väcker läsdatainsamlingen oro för att bokproduktionen riskerar att bli alltför reaktiv och att författarnas auktoritet minskar. Det extrema exemplet är förlaget Coliloquy, vars e-böcker säljs via Amazon, Barnes & Noble och Google Play och låter läsarna påverka händelseförlopp och handlingar i de aktuella bokserierna. Författarna är här, aningen tillspetsat, i det närmaste inhyrda för att svara mot läsarnas önskemål. Det återstår att se ifall denna modell hör framtiden till. I nuläget är Coliloquy mest intressant för att det har uppstått ur samarbetet mellan en datavetare (från Google), en dataspelsanalytiker – och Amazon. Av det mötet att döma kan e-böcker idag dela teknologisk bas med både sökmotorer och datorspel.

Från detta perspektiv sett är Amazon ett företag med vida förgreningar i den datatekniska industrin. Utåt sett är det tryckta ordet visserligen norm och vd Jeff Bezos har understrukit att man ska förbättra snarare än revolutionera boken. Samtidigt skiljer sig e-boken tydligt från den konventionella boken genom att kommunikationen mellan säljaren och köparen är konsekvent dubbelriktad. Ingen borde förvånas över detta. Amazon hade tidigt insamlingen av kunddata i sitt kommersiella DNA och läsdatainsamlingen är en förlängning av det. Man handlar i böcker och andra varor men också i information i stil med flera stora besläktade aktörer, bland dem Facebook och Google. Dataanalys med anknytning till e-böcker och läsande är samtidigt på väg att bli en egen industri med ett eget momentum där konkurrenssituationen ser ut så att ju mer data man förfogar över desto bättre blir produkten.

Det är på den punkten som mediehistorikern Ted Striphas har riktat en oväntad kritik mot Amazon och läsplattans teknologi. I hans beskrivningar, med lika talande som svåröversatta titlar som ”The late age of print” och ”The abuses of literacy” (från 2009–2010), är läsningen av e-böcker länkad direkt till Amazons stora servrar och den typ av informationsproduktion som äger rum där. Av detta fall av tethering, konstant uppkoppling, skapar han en rättighetsproblematik: Vem äger läsningen? Striphas hårdrar resonemanget och hävdar att Amazon driver en form av digitalt slaveri genom att tvinga läsaren av e-böcker att utföra en värdefull tjänst som sedan aldrig erkänns. Därmed har man överskridit många gränser i bokläsandets praktik, särskilt sådana som rör läsandets privata och onyttiga prägel.

Både Alexandra Alter och Ted Striphas skriver utifrån förenklade motbilder. Läsningen har inte, historiskt sett, varit fullt så privat och onyttig som de antyder och inte heller är feedback-mekanismerna något nytt. Likafullt skildrar de viktiga nyheter: Alter att nya industriella relationer omstöper det litterära systemet med hjälp av multimediala teknologier och idealbilder, och Striphas att allt mer konsumtion blir allt mer präglad av olika typer av kontroll. Med grepp från sociologen Henri Lefebvre beskriver han våra dagars infrastrukturer för försäljning och distribution där enskilda böcker kan positionsbestämmas exakt. Kärnan är de stora datorerna som lagrar kund- och läsdata och kan instrueras att reagera på ett visst sätt när förändringar sker. Läsningen blir här en del av en reaktiv struktur som kan länka läsakten direkt till produktionen. Läsaren är då inte längre ett subjekt utan ett objekt: en informationskälla i ett system vars syfte är att optimera ett flöde.

Bland läsarna av e-böcker och användarna av Kindle finns det ingen entydig hållning till denna nyordning. Inte heller finns det några säkra svar på två av de viktigaste följdfrågorna: Hämmas läsningen av insynen? Vad händer om läsdata kommer på drift? När Striphas för läsarnas talan för han ändå sin kritik långt och menar att de utsätts för regelrätt övervakning av de dominerande kommersiella aktörerna. Vilket också innebär att de är åtkomliga för staten. I framställningen finns här drag av uppgivenhet men också ansatser till en civil protest. Skulle man till exempel kunna missbruka teknologin genom att skapa meningslöst brus i dataflödet? En koordinerad aktion skulle visa att den inte är stängd utan öppen och möjlig att påverka. Bara så kan rätten att läsa i fred upprätthållas.

Protesten känns avlägsen idag. I den diskussion som följde av Alexandra Alters artikel ställde somliga läsare den mest brutala av frågor: Vem bryr sig? Noteras kan också att aktiekurserna – ett av flera mått på förtroenden – för de ledande leverantörerna av storskaliga datalagringstjänster, Amazon bland dem, inte påverkades nämnvärt av Edward Snowdens avslöjanden om elektronisk övervakning i statlig regi. Var är alltså indignationen? Möjligen kvävd av nyhetens behag. Som någon skrev: ”Jag vet att det kan vara oetiskt, jag vet att det är ett intrång, jag vet att det kan vara fel, men herre min skapare vilka häftiga inblickar man får.”

Nå, vad tyckte du om artikeln och det Amazon gör? Ser fram emot din kommentar!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

onsdag 14 augusti 2013

En ny Selma Lagerlöf?

"Kim har ett unikt sätt att uttrycka sig. Har läst massor av författare, men aldrig någon med ett så unikt ordflöde. En ny Selma Lagerlöf?"
De fina orden skrev Carita Hägglund till mig när hon höll på att läsa Den där Dagen.

Nu tycker jag själv inte att jag är i närheten av Selma Lagerlöf, ändå minns jag orden min redaktör på förlaget sa om min debutbok Tillbaka till Pompeji: "Precis som Selma Lagerlöf!"

När jag frågade vad hon menade, svarade hon att jag hade en unik förmåga att kasta in läsaren i handlingen och sedan behålla greppet om dem.

Fina ord som gör mig glad :-)

Har du något du vill säga om mina böcker kan du maila mig på Kim M. Kimselius.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 13 augusti 2013

Vad är en e-bok?

För mig är det självklart vad en e-bok är för något, men när jag talar om e-böcker med min 90-årige far talar jag om elektronisk bok, för att få honom att förstå dagens teknik.

Vad är då en e-bok?

En e-bok, ebok, elektronisk bok eller digital bok är en text- och bildbaserad publicering i digital form som kan läsas på datorer, läsplattor och vissa mobiltelefoner. Ibland motsvarar e-boken en vanlig tryckt bok, men den kan också ha skapats digitalt. Oxford Dictionary of English definierar e-boken som "en elektronisk version av en tryckt bok", men e-böcker kan finnas utan någon tryckt motsvarighet.

Historia

De tidigaste allmänna e-böckerna fanns i det digitala biblioteket Project Gutenberg, år 1971. Tidiga e-böcker var generellt skrivna för specialområden och en begränsad publik, och var tänkta att läsas enbart av små och hängivna intressegrupper. Under 1990-talet blev överföring av elektroniska filer, bland annat e-böcker, mycket enklare.

Åtskilliga e-boks-format växte fram och frodades. Vissa stöddes av större mjukvaruföretag som Adobe med sitt PDF-format, medan andra stöddes av oberoende och öppna källkodsprogrammerare.

(Denna artikel är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 21 mars 2011.)
Ebok är ett innehåll som har lagrats i en digital fil med text eller med text och bild. Eläsare, läsplatta är en apparat där man kan läsa eboken. Läsprogram kallas de program som används för att läsa eboken. Sådana program kan finnas för dator, mobiltelefon eller läsplatta.

Layouten på eboken baseras på stilmallar: Cascading Style Sheets, förkortat CSS. Texten kan vara flödande eller i låst format som i en PDF. Tabeller kan formateras. Faktarutor kan läggas in i den löpande texten. Fotnoter kan länkas till texten. Eboken kan exporteras ut som en Epub-fil.

Förklaringen om e-böcker har jag hämtat från Wikipedia, som är en mycket bra sida, med massor av information!

Personligen tycker jag mycket om e-böcker, som jag läser i en liten läsplatta på 286 gram. Där kan jag ha 2.000 böcker. Behändigt att ta med på resan.

Nu börjar mina titlar komma ut som e-böcker. Du hittar dem på E-böcker av Kim M. Kimselius.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

måndag 12 augusti 2013

Nu finns många av Kim M Kimselius böcker som e-böcker

Eftersom jag själv läser e-böcker är jag mån om att samtliga mina böcker ska komma ut som e-böcker och det är nu på gång. Listan uppdateras ständigt. Det börjar bli rätt många böcker nu.

Jag har själv samtliga böcker som e-böcker på min läsplatta, trots att jag som författare till dem redan har läst böckerna. Det är ett bra sätt för mig att ha med alla mina böcker när jag är ute och föreläser. Det är bara att plocka upp läsplattan och läsa ett kapitel ur någon av alla mina böcker.

Du hittar givetvis böckerna hos fler internetbokhandlare än de som jag har lagt in som länk. Du har Bokus, Adlibris, Bokon, Ebokshuset , Dito och många fler. E-böckerna finns också att låna på samtliga bibliotek!

Här ser du de böcker som hittills har kommit ut som e-böcker.


Ladda ned e-boken Snapphaneresan.

Läs Smakprov ur Snapphaneresan.

Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde...

Detta är en fristående fortsättning på "Snapphanar!".

"Kimselius skriver underbart! Det är så roligt att läsa varje ny bok av Kimselius!"
Bokrecensent/bokhandlare Lars-Olof Wiksten

Älskar du spännande berättelser? Är du nyfiken på hur folk levde förr? Då är de fängslande historiska äventyrsböckerna om Theo och Ramona något för dig. I böckerna väver Kim samman fakta med fantasi på ett så sinnrikt och fängslande sätt, att man inte kan sluta läsa.

11:e fristående boken i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona. 




Ladda ned e-boken Spöket på Stora Mossen.

Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet.

Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke.

Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig ut på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

En härlig spökberättelse, hästbok och deckare!

"Ett kapitel och sen var jag fast. Det är så det ska vara när man läser en riktigt bra bok!" Christoffer van Woensel

"Ett välskrivet äventyr som hela tiden håller läsaren på halster. Kim är bevisligen lika bra på att skriva spökhistorier som historiska äventyr!" Lektör Ingela Svensson

"Nu har nagelbitarboken kommit ut! En spännande historia som definitivt får er att ha nattlampan tänd ikväll!" Lektör Annelie Nilsson



Ladda ned e-boken Mayafolkets Hemlighet.

Läs Smakprov ur Mayafolkets Hemlighet.

Orden som kom ur schamanens mun var starka och hördes långt in i djungeln. Aporna och fåglarna, liksom människorna blev tysta, stumma av skräck över styrkan i schamanens ord, när han vräkte ur sig förbannelsen, som i slutändan drabbar Theo och Ramona. De har genom en liten mayafigur färdats genom tiden till mayafolkets stad Palenque i Mexiko på 600-talet, där de genast drabbas av schamanens vrede.

I Mayafolkets Hemlighet får du ta del av mayafolkets visdom och deras fantastiska kultur. En bok som överraskar från första till sista sidan och håller dig fångad i ett järngrepp.
"Måste sträckläsas!" Lektör Ingela Svensson

"Som alltid bjuder Kim sina läsare på en spännande blandning av myt, fiktion, fantasi och historia, presenterat i miljöer som vittnar om hennes noggranna researcharbete och kunskap om de tider och platser där bokens händelse utspelar sig." Lektör Kristina Fridensköld

"Mayafolkets Hemlighet är en bok som fick min fantasi att flöda och gav mig en känsla av att magi är möjligt!" Lektör Roxana Kaboli
17:e fristående boken i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona.



Ladda ned e-boken Boudicas strid mot Romarna.

Läs Smakprov ur Boudicas strid mot Romarna.

Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

Drottning Boudica hyllas som hjälte i England och finns som staty på många platser. I Sverige är det inte många som vet vilken betydelsefull roll hon hade under romartiden.

"En bra bok som ger mycket kunskap på ett spännande sätt!" Ann-Christin Ahlberg
"Ännu en bra bok av Kimselius!" Annelie Nilsson
"Kimselius har än en gång lyckats skildra en historisk händelse på ett sätt som är lätt att ta till sig. Boken överraskar och tar hela serien om Theo och Ramona vidare till en ny nivå." Kristina Fridensköld

14:e fristående boken i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona 



Ladda ned e-boken Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland.

Läs Smakprov ur Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland.

Kimberlie första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och sätter skräck i henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia skildras i en nervkittlande berättelse. En spännande thriller som tar andan ur läsaren...

Du som älskar Kimselius böscker om Theo och Ramona, kommer att ta även Kimberlie och Andy till ditt hjärta och sluka den första boken i den nya serien.

"Detta är en riktig äventyrsbok och det händer saker hela tiden. En dramatisk inledning och man är fast." Boktipsaren.se

"En härlig äventyrsbok som kan läsas lika bra av vuxna som ungdomar." Kristina Simars Bokblogg

1:a boken i äventyrsserien om Kimberlie och Andy



Ladda ned e-boken Faraos förbannelse.

Läs Smakprov ur Faraos förbannelse.

Djupt nere i en faraos grav i nutidens Egypten händer någet märkligt: Ramona lägger händerna över två hieroglyfer på gravkammarens vägg, uttalar en ramsa och i nästa stund upptäcker Theo förvånat att Ramona är försvunnen.
Ramona har hamnat i ett mörkt, kallt och kusligt utrymme. Hon ångrar sitt tilltag och försöker komma tillbaka till ljuset och Theo. Men hon misslyckas. Skälvande slår Ramona armarna omkring sig och försöker hålla paniken borta.
Theos sökande efter Ramona för honom på en resa genom tiden, längre bort än han någonsin vågat drömma om, till cirka 1323 före Kristus födelse och farao Tutankhamons rike. En tid av makt, överflödande rikedom och intriger. Där väntar många fler faror än Tutankhamons förbannelse på Theo och Ramona.

"Bokens styrka är den intresseväckande, faktamässigt tillförlitliga beksrivningen av den forntida egyptiska sociala och eografiska miljön. Författaren väver samman de historiska faktauppgifterna med en flödande berättarfantasi som hela tiden håller läsaren fängslad." BTJ, lektör Lars Rask.

"En rafflande bok, välskriven med stark närvarokänsla." Blekinge Läns Tidning, Johanna Rundgren.



Ladda ned e-boken Svarta Döden.

Läs Smakprov ur Svarta Döden.

Det är Pestens år 1348 i Florens. Pesten utplånar allt i sin väg och lämnar byar och städer öde. Det är en ohygglig katastrof som drabbar Europa.

Theo och Ramona förflyttas i tiden och hamnar mitt i den pestsjuka staden. Där träffar de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon till slut avslöjar den för Theo och Ramona, är det något så fruktansvärt att de knappt tror det är sant. De inser att de måste ta sig därifrån så fort de kan. Deras flykt gör att de till slut står öga mot öga med SVARTA DÖDEN!

"Miljöer och händelser känns obehagligt trovärdiga... Spänningen hålls på topp genom hela boken." BIF, bibliotekarie Ulrika Thorbjörnsson

"Svarta Döden griper tag i läsaren." BTJ, Thomas Storn

"Man kan inte lägga den ifrån sig." BLT, Hanna Josefsson



Ladda ned e-boken Snapphanar.

Läs Smakprov ur Snapphanar.

I en gammal kista hittar Ramona ett dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden. Hon hamnar hos Snapphanarna, frihetskämparna i kriget mellan Sverige och Danmark år 1676. Vid en olycka förlorar Ramona minnet och minns inte vem hon är. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden, men hamnar på motståndarsidan. Plötsligt möts de tidigare vännerna i en strid på liv och död.

"Har bara ett ord för denna bok: PERFEKT! Spännande från första till sista sidan, bra öppning, bra handling och snyggt avslut. Med andra ord TOPPEN!" Fil Mag. Kristina Fridensköld

"Kimselius ger en levande skildring av snapphanarna i de skånska skogarna. Hon gestaltar på ett bra sätt hur vanliga bönder drabbas av kriget och visar genom sin nyanserade skildring att historia skrivs av segrarna." BTJ, lektör Agneta Warheim

"Snapphaneboken som ingen bör gå miste om." BLT, Hanna Lindbom

"Boken är fylld med spännande vändningar och de fantastiska skildringarna fängslar från första sidan." Sofie Magnusson, Commersen

"Otroligt! TOPPEN! Den är så perfekt! DEN ÄGER!!!" Aziza Tariq Mirza

Läs även den spännande fristående fortsättningen Snapphaneresan.




Ladda ned e-boken Att skriva med glädje.

Läs Smakprov ur Att skriva med glädje.

Beskrivning av boken:
Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 26 böcker utgivna och 16 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok.

Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok.

En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!

"Skriv direkt från hjärtat!" uppmanar Kim, och det är precis det hon har gjort!

"Kim skriver om hur viktig gestaltning är, och själv är hon suverän på det. En inspirerande bok för den som vill lära sig att själv skriva böcker." Författarcoachen Kristina Simar

"Den här boken om att skriva är verkligen jättebra, både heltäckande och detaljrik. Går att läsa styckvis och ger många roliga råd och ovanliga ingångar. Jag arbetar som bibliotekarie och kommer att använda den när jag gör skrivövningar med barn - samtidigt är den tillräckligt lättläst så att jag kan rekommendera dem att läsa den själva!" Bibliotekarie Erika

"Här finner vi enkla instruktioner för den som vill lära sig att skriva populära berättelser. --- Författaren bjuder på inspiration för att komma loss och ger goda råd till den som vill marknadsföra sig själv som författare." BTJ, Maria Nyman

"Jag blev oerhört sugen på att sätta mig och skriva för varje stycke jag läste --- Älskar du själv att skriva så ska du definitivt läsa den här boken. Jag kommer att återvända till Att skriva med glädje många gånger! :-)" Författare Eva Holmqvist


Ladda ned e-boken Vikingaträl.

Läs Smakprov ur Vikingaträl.

Beskrivning av boken:
Ovädret är över Theo och Ramona innan de hinner reagera och plötsligt ligger de i vattnet tillsammans med sin hund Pluto.

Innan Theo dras ned under vattnet ser han en märklig syn, ett stort skepp med ett fyrkantigt rött segel och en drake i svart på seglet. Runda mönstrade färggranna sköldar på utsidan av båten, i fören sticker ett stort ondskefullt drakhuvud upp! Ett vikingaskepp!

Theo och Ramona inser att den lugna fisketuren har bytts ut till något betydligt farligare. De har förflyttas i tiden, till 900-talet och vikingatiden. Nu börjar en kamp på liv och död.

"Ofta blir berättelserna så spännande att läsaren har svårt att tro att de faktiskt bygger på historiska händelser." Sydöstran

"Författaren varvar historiska fakta med fantasifull fiktion och skapar en fascinerande brokig och spänningsladdad vävnad, som läsaren inte kan ta ögonen ifrån förrän de sista trådarna vävts samman." BTJ, lektör Lars Rask

"Det som gör Kim Kimselius böcker speciella är att de tilltalar både vuxna och ungdomar." BLT



Ladda ned e-boken Mysrys.

Läs Smakprov ur Mysrys.

Beskrivning av boken:
Kryp ned under filten och följ med på en spännande resa genom Kim M. Kimselius noveller. Här möter du både glädje, sorg och berättelser om andar.

En bok som både är mysig och ryslig att läsa! Den här boken lämnar inte någon oberörd.

Många läsare har fascinerats av Kims historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker.

"Känner du mig?" börjar Kim med att fråga. Efter att ha läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna både författaren, hennes flödande berättarglädje och sprudlande livsglädje.

"En bok som gjord för att avnjutas i soffan med en mysig filt, en varm kopp te och kanske någon att hålla i handen. Känn de kalla kårarna uppför ryggen och släck inte lampan ikväll."Lektör Ingela Svensson

"Vill bara säga, att jag alltså är imponerad av, inte bara dina berättelser som sådana, utan även av ditt mycket flödande och spänstiga språk!" Carsten Palmer Schale



Ladda ned e-boken Den där Dagen.

Läs Smakprov ur Den där dagen.

Beskrivning av boken:
Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva:

"Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att..."

Det här är berättelsen om en tonårsflickas tysta rop på hjälp.

"En bok jag sträckläste en kväll ända till mitt i natten, jag bara inte kunde lägga den ifrån mig. Detta var ännu en bok av Kim M. Kimselius som jag älskade, hon gör mig aldrig besviken med sina underbara böcker. Hennes sätt att skriva gör att jag lever mig in i berättelsen, jag glömmer tid och rum och kan läsa tills ögonen säger ifrån att nu måste vi få vila lite. Efter att jag läst Kims böcker måste jag bearbeta dem, och händelserna sitter kvar i mitt minne. Det är så en bok ska vara, man ska minnas det man läst länge, länge. Som vanligt var detta en helt underbar, men också en mycket tragisk och gripande roman." Författarcoach Kristina Simar

"En av de bästa böcker jag har läst! Blev så berörd, och har tänkt så mycket på den." Jessica Bengtsson

"Jag blev mycket gripen av boken, fick då och då lägga ifrån mig den, för att låta den smälta in i mig. Språket du använder är underbart, känsligt och flyter lätt med handlingen." Astrid
"Berättelsen drar läsaren med sig och spänningen stiger. När, var, hur ska det hända? Och det händer! --- Många tjejer behöver en sådan här berättelse..." BTJ, lektör Ulla Britt Westelius


Ladda ned e-boken På flykt från andra världskrigets fasa.

Läs Smakprov ur På flykt från andra världskrigets fasa.

Beskrivning av boken:
Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget.
 

Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger. Motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv.

 En rafflande bok som skildrar andra världskriget i ett ockuperat land: motståndsrörelsens kamp, judarnas öden, händelsen i Vélodrome d´Hiver, nedskjutna flygare, samt de franska invånarnas liv. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser.

 En ruskigt fascinerande historisk äventyrsbok, som avslutas med en gedigen faktadel om andra världskriget.

"Den bästa bok Kim har skrivit." Harry Eriksson

"Man sitter som på nålar ända till sista sidan." Ingela Svensson

"Det här är en av Kims bästa böcker hittills!" Kristina Fridensköld

"Kim har faktiskt överträffat sig själv!...Hon har funnit en ny vinkel i tidsresandet som är en riktig nervkittlare... LÄÄÄÄÄS!!!" Annelie Nilsson



Ladda ned e-boken Back to Pompeii

Läs utdrag ur Back to Pompeii

Beskrivning av boken:
Ramona can hardly believe her eyes! She stares at Theo and a sense of dread starts to well up inside her. What began as an eagerly-awaited scholl trip to Italy has now turned into a nightmare.
 

The class has just visited the museum i Pompeii, the ruined Roman city that was buried beneath volcanic ash when Mount Vesuvius erupted nearly two thousand years ago. Ramona is feeling queasy from looking at the casts of people who died in the eruption that destroyed the city. Suddenly, a strange sensation comes över her and she sits down to rest. Within minutes, she falls into a deep sleep.
 

When she wakes up, she finds that everything is different. Pompeii is no longer in ruins. The city is bustling with life and Ramona realises that this is Pompeii before the eruption! She also knows that Vesuvius will soon undergo a terrifying transformation. Glowing lava and chocking hot ash will come raining down and bury the entire city and its inhabitants. Will she and Theo be able to get away in time? Ramona has no idea when the volcano will erupt. It could happen in a hundred years´ time. in ten years or in ten minutes...

Back to Pompeii is Kim M. Kimselius' first book. It has enjoyed great success and been translated into many languages and is popular with readers of all ages. Kimselius skilfully brings the history of Pompeii to life and takes the readers on a thrilling journey back in time. It's a book you won't want to put down!


Back to Pompeii was voted one of the best youth books of 2009 by booksellers on Iceland.



Ladda ned e-boken Theos Pompeji

Läs Smakprov ur Theos Pompeji

Beskrivning av boken:
Här kan du lära dig mer om Theos liv i Pompeji innan han träffar Ramona. Du får även träffa de historiska personerna Plinius den yngre och Plinius den äldre. Tycker du om vulkaner, vulkanutbrott eller att läsa om slavar, är detta boken för dig! En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji. En fängslande historia, där ödet spelar en stor roll.



Ladda ned e-boken På liv och död i andra världskrigets skugga

Läs Smakprov ur På liv och död i andra världskrigets skugga

Beskrivning av boken:
En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter, som bara har en enda utväg: Döden!

En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser. En ohyggligt spännande historisk äventyrsbok om andra världskriget, som avslutas med en gedigen faktadel.

"Författaren väver skickligt ihop olika levnadsöden... genom att beskriva händelserna från olika sidor, t.ex. den tyska familjen eller judarna i koncentrationslägren, får man en översikt som skapar perspektiv och ger boken en extra dimension." BTJ lektör Agneta Blomgren

"Denna bok var kusligt bra... Som vanligt var karaktärerna och miljöerna suveränt gestaltade." Kristina Simars bokblogg


Nu har du både pappersbok och e-bok att läsa av många titlar. Fler är på gång! Du kan alltid gå in på min blogg och se vilka titlar som har kommit ut som e-böcker. Kika in på E-böcker av Kim M. Kimselius.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

söndag 11 augusti 2013

Ett mer privat socialt nätverk är Path

Är alltid sugen på att utforska nätet och hitta nya sociala medier. Där hittade jag Path, som är ett socialt nätverk för familj och nära vänner. Inlägget har jag hämtat från Telias sida.

Path – ett mer privat socialt nätverk

Path är inte som Facebook och inte heller som Twitter, inte på långa vägar. Jag är själv väldigt aktiv i båda ovannämda nätverk och var först tveksam till Path. Tanken var: Nej, inte ett nätverk till att följa och uppdatera. För mig är Twitter nätverket för personer jag kanske inte känner men som delar samma intressen. Facebook för mig är snäppet mer personligt men där finns verkligen alla som jag på något sätt har stött på under mitt liv. Inget ont om de båda.
Path är som en smart journal där man delar med sig av sitt liv till de allra närmaste, familj och de som betyder mest. Därför har också Path en gräns för antalet vänner man kan ha: 150 st. Siffran kommer från “Dunbar’s number” och enligt detta är 150 en teoretisk gräns för antalet sociala relationer en person kan ha under sitt liv.
Med Path kan man dela med sig av foton, videos, tankar, musik, platser, när man går och lägger sig och när man vaknar, som en smart journal helt enkelt. Vill man inte dela med sig av något så kan man självklart posta allt privat. Path kan även automatiskt posta ett inlägg när man anländer till en ny plats/stad eller dylikt. Appen är lik Instagram vad gäller funktionen med riktigt vackra fotofilter. Om ett inlägg delas på andra nätverk än Path får inlägget en unik URL-adress där webbgränssnittet är riktigt vackert, som här.
Om vill så finns alltså möjligheten att dela med sig av sina inlägg till även Facebook, Twitter, Tumblr och Foursquare. Men det allra bästa med Path, förutom dess briljanta idé, är gränsnsittet. Appen är oerhört vacker, smidig och smart. Jag blev mäkta övertygad att börja använda Path efter att ha läst alla fördelar med Path.

Path är helt gratis och finns för Android och iPhone/iPad.


Ja, då vet du, och jag, lite mer om Path! Blev du sugen på att testa?

Är du med i något socialt nätverk som du vill tipsa om? Skriv gärna i kommentarsfältet eller mejla Kim M Kimselius.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.