Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 30 september 2017

Blogga är mer än att skriva om sin vardag

Blogga är mer än att skriva om sin vardag

Har du tänkt på vilken bra marknadsföringskanal en blogg är? Om du nu inte faller i fällan att skriva om vad du ätit under dagen, att du har satt på en maskin tvätt eller dammsugit.

En blogg är mycket mer än att skriva om sin vardag. På bloggen kan du berätta om hur boken blir till. Du kan ta läsarna med genom hela tillblivelsen av boken, från första idén till färdig produkt. Men det gäller att du gör det på rätt sätt. Skrik aldrig KÖP MIN BOK! Lägg en länk i slutet av blogginlägget, där läsaren hittar till din bok på nätet. Försök aldrig tvinga läsaren att köpa boken. Det går inte. Det slutar bara med att de väljer att läsa någon annans blogg.

Expert
Om du inte är expert på det ämne du pratar om ska du inte utge dig för att vara det heller. Var ödmjuk. Dela med dig av dina kunskaper utifrån din egen erfarenhet. Om du väljer att berätta om andras erfarenhet, tala då om varifrån du har hämtat kunskapen.

Jag blir lite ledsen när jag hittar min text på någon annans blogg, utan att de har talat om att det är jag som är författare till texten. En text jag har lagt ned flera timmar på att skriva, rätta upp och fixa till innan jag lägger ut blogginlägget. Sedan har någon bara kopierat rakt av med en enkel knapptryckning och lagt in på sin blogg, som sin egen text. Det är inte rätt!

Utgå alltid ifrån dig själv och berätta om sådant du behärskar. Alla bär kunskap inom sig, något de kan dela med sig av till andra. Ta fram just din kunskap och dela med dig av den!

Tid
Det tar tid att skriva ett blogginlägg, om du nu inte bar rapar upp vad du har gjort under dagen.

Om du berättar om skrivprocessen gäller det att du vet vad du talar om. även om du talar om din egen skrivprocess är det bra att känna till faktauttryck, för att den oerfarna ska lära sig något utifrån ditt blogginlägg.

Läs på! Googla! Glöm inte källhänvisningen och länken dit. Ibland kan ett blogginlägg ta flera dagar att göra. Inläsning av fakta, fundera över vad det är jag ska lyfta fram, hur mycket text som ska vara med och vad det är jag vill säga med inlägget.

Få följare till bloggen
För att få följare till en ny blogg krävs det ännu mer arbete för din del. Det gäller att du ger dig ut i bloggvärlden och läser andras bloggar. Kommentera, men lägg inte en länk till din blogg. Har du ett googlekonto, eller wordpresskonto, loggar du in med det. Då kommer det automatiskt en länk till din blogg när du kommenterar. Den vars blogg du har skrivit hos blir säkert nyfiken och kikar på vem du är.

Förakta inte den tid du lägger på bloggandet och andras bloggar. Ibland kan den vara guld värd.


Det här var ett litet utdrag ur boken 10 tips för att leva på din kreativitet. Kapitlet har samma rubrik som blogginlägget. Vill du läsa kapitlet i sin helhet kan du låna boken på biblioteket.

Här kan du läsa mer om hur man börjar blogga och vad du ska tänka på.

Just nu är jag på Bokmässan i Göteborg, monter B09:20. Där har jag med samtliga de 45 titlar jag har gett ut, bland annat 10 tips för att leva på sin kreativitet.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se fredag 29 september 2017

Presentation av en av Tre hattar, Lennart Guldbrandsson

Presentation av en av Tre hattar, Lennart Guldbrandsson 

Tre hattar är jag, Kim M Kimselius, Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.
Vi samarbetar och ger ut handböcker om skrivandet. Vår styrka är de olika erfarenheter vi har från författarvärlden. Jag, Kim M Kimselius, är författare, skrivkurslärare och föreläsare, Kristina Svensson är bokutgivningscoach och författare, Lennart Guldbrandsson är lektör, spökskrivare och författare. Tillsammans har vi gett ut 10 misstag författare gör, 10 tips för att leva på din kreativitet och 2018 kommer boken 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär.

Lennart Guldbrandsson
Idag tänkte jag berätta lite mer om Lennart. Han har gett ut omkring ett dussin böcker, varav flera handlar om skrivandet: Från manus till färdig bok, Manusförfattarens gudie, Skrivs som ett proffs, Författarens idébok, 10 misstag författare gör, samt 10 tips för att leva på din kreativitet. Han har dessutom gett ut böckerna 9 sätt att skriva snabbare och Antagonisten. De delar han med sig av helt gratis, bara att klicka på böckernas namn.

Han är även med i Storydoktors. Gruppen bildades 2014 och har därefter blivit en av de namnkunnigaste organisationerna inom lektörsarbete.

Han håller kurser och föreläsningar, är lektör och skrivcoach, spökskrivare och wikipedian.

Lennart har varit aktiv på Wikipedia sedan 2005, han var svenskspråkiga Wikipedias presskontakt mellan 2006 och 2010, och var Wikimedia Sveriges första ordförande (2007-2011). 2009 kom han ut med en av världens första böcker om Wikipedia, Så fungerar Wikipedia (pdf) – som fick följande omdöme i Biblioteksbladet (nr 9/2009): ”På det stora hela är […] Lennart Guldbrandssons bok lärorik och chosefri samt bitvis också riktigt underhållande.”

Sedan 2007 har Lennart föreläst eller hållit workshoppar om Wikipedia och näraliggande ämnen på snart ett hundratal platser, inklusive Kungliga biblioteket, Göteborgs Bok- och Biblioteksmässa (flera gånger), Stockholms Stadsmuseum, Kungliga Tekniska Högskolan, Lunds universitetsbibliotek, Göteborgs universitetsbibliotek, och National Institutes of Health i USA. Han har föreläst vid två av de internationella Wikipedia-konferenserna Wikimania, i Haifa 2011 och Washington 2012.
Dessutom har Lennart varit anställd som konsult av Wikimedia Foundation vid två tillfällen.

2012 blev han den förste svenske Wikipedian In Residence, vid Riksantikvarieämbetet. (Rapport) Läs mer om hans arbete med arkiv, bibliotek och museer här.


Du hittar Lennart lite då och då i min monter B09:20 på Bokmässan i Göteborg nu i helgen.

Lennart har en hälsning till dig:
Har du några riktigt svåra problem med dina berättelser? Kommer du till bokmässan i Göteborg? Hugg tag i mig när du ser mig och ge mig en ordentlig utmaning. Förklara problemet kort, så ger jag dig ett par möjliga lösningar. Om jag inte lyckas ge dig hjälp, ger jag dig ett ex av Författarens idébok. (Boken går att köpa av mig för mässpriset 100 kr också, och finns dessutom att köpa via bokhandlar.)

Ja, nu vet du mer om en av oss i Tre hattar. Jag kommer att presentera Kristina Svensson en annan dag.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se torsdag 28 september 2017

Lava på Hemön Island och boksignering

Lava på Hemön Island och boksignering
Här kommer ännu ett blogginlägg från min Islandsresa. Jag var där i åtta dagar och upplevde mycket. Jag föreläste och signerade och den här dagen var jag ute på ett riktigt äventyr. Det var nämligen dags att gå upp tidigt för att köra till färjeläget och ta båten över till Hemön. Du vet, ön där stora delar av staden begravdes vid ett vulkanutbrott. Jag minns det väl. Nu tänkte jag dela med mig av mina upplevelser på ön.
Vi var uppe tidigt och fick en magnifik soluppgång.

Vulkanen Eyjafjallajökull ligger rakt framför oss. Den här dagen körde vi inte mot Hekla.
Ljuset på Island är magiskt, speciellt så här i gryningen när molnen dansar runt på himlen och förändrar ljuset.

Även denna dag såg vi stora flockar av islandshästar.

Eyjafjallajökull.

Ser du vattenfallen? Det här är slutet på Eyjafjallajökull. Hela det här området var begravt i aska efter utbrottet 2010.

Även på Island var det höst och flyttfåglarna kom i stora flockar. I bakgrunden ser du Västmannaöarna, dit vi är på väg den här dagen.

På Hemön och öarna runtomkring finns massor av Lunnefåglar. Efter att ha läst Det lilla bageriet på Strandpromenaden har jag förälskat mig i Lunnefåglar. Och det verkar jag inte vara ensam om.

Jag är fylld av spänd förväntan över att resa till Hemön. Tänk om vulkanen får utbrott? I bakgrunden ser du Västmannaöarna.

För att ta tillbaka betesmarken efter vulkanens utbrott har de skopat ihop askan i högar. På en del har gräset börjat gro, för askan är mycket bördig.

I väntan på att båten ska komma som ska ta oss till Hemön.

Stranden är svart av aska.

Här står jag i hamnen med vulkanen Eyjafjallajökull i bakgrunden.

Äntligen kommer båten.

Nu är vi på väg och Västmannaöarna dyker upp. Framväxta av vulkanutbrott har de alla säregna utseenden.


Nu går vi in mellan öarna för att ta oss till hamnen på Hemön.


Det var något speciellt med den här grottan, men jag minns tyvärr inte.

I det här läget trodde jag att vulkanen rakt fram på bild var den som hade förstört staden. Ser du lavafältet som går ända ned till vattnet?


Ett tag var byborna rädda för att lavaflödet skulle stänga av hamnen, men det blev istället en bättre hamn, efter att lavan runnit ut i havet och stelnat med en skyddande tarm mot vinden.

Jag tittar bakåt innan jag vänder blicken framåt mot staden.


En karta över hur staden såg ut före vulkanutbrottet.

När vi gått iland väntade bibliotekarien på oss på det stora biblioteket. Där hade mina böcker fått hedersplatsen vid ingången.

Jag fick se hela biblioteket, vartenda skrymsle. Biblioteket hade många gamla böcker, det var en fröjd att se.

Ovanför biblioteket låg museet. Där hade de lunnefåglar. Uppstoppade sådana. Jag fick veta att när lunnefåglarna först börjar flyga flyger de mot ljuset = staden. Men de kan inte lyfta från marken, de måste hoppa från hög höjd. Därför samlar barnen ihop alla ungfåglarna i kartonger och tar dem upp på hög höjd där de kastar ut fåglarna i luften. Samma sak sker varje år och har blivit en tradition.

På biblioteket hade barnen ritat vulkaner. Kanske inte så konstigt, för de lever med vulkaner hela dagarna.

Här fanns även en utställning om vulkanutbrottet 1973.

Det är inga avstånd på ön, så vi tog en promenad till världens bästa fiskrestaurang, där bibliotekarien bjöd på lunch.

Därefter gick vi tvärs över gatan till hans hus där han bjöd på kaffe. Visst är det ett passande bord för en bibliotekarie?

Ser du vulkanen resa sig i bakgrunden av husen?
Här har vi kommit till utkanten av vulkanutbrottet. Här finns ett av de hus som kan ses.

Det fanns även ett museum över vulkanutbrottet. Fascinerande, skrämmande och tårögt.
Här fick man se hur folk försökte gräva fram sina hus. På de här tre bilderna är det samma hus.
 Lite mer framgrävt.

På en film fick man se hur ägaren gick omkring och grävde bland tillhörigheterna för att hitta något användbar.

Här kunde man följa hela vulkanutbrottet. Invånarna hade tur. Det hade stormat dagen innan och hela fiskeflottan låg inne när vulkanen fick utbrott på natten. Därför kunde alla invånare räddas.....
Den här bilden påminner mig om ett samtal jag hade under signeringen. En man berättade att han vaknat på natten vulkanutbrottet skett. Hans rum "var lika rött som din tröja" sa han.

 Här är vulkanen Eldfell.
Utsikt åt andra hållet.

Självklart måste vi klättra upp på vulkanen.

Jag fotograferade och zoomade in kyrkogården.

Eftersom jag var sjuk gav jag upp efter att nästan ha nått toppen. Jag hade lärt mig av min Mexikoresa då jag blev sjuk 10 veckor efter att jag klättrat uppför tre pyramider trots feber i kroppen.

Ett lavablock på vägen.

Här kör vi mitt bland lavan som förstörde delar av staden. Under oss ligger hus begravda.

 I bokhandeln väntade mina böcker på att signeras.

Här signerar jag åt journalisten som just intervjuat mig.

Efter signeringen skyndade vi tillbaka till färjan. Inga foton tagna på hemfärden. Men väl när vi kommit av färjan och fågelsträcken drog fram över oss.

Himlen var lika makalöst vacker vid solnedgången som vid soluppgången.
Kika gärna in på övriga Islandsinlägg:
Island i mitt hjärta.
Föreläsning i Hella och Selfoss Island.
Vulkanen Hekla och Lavacenter på Island.
2009 var jag på Island första gången.
2013 var jag tillbaka igen.

Det här var en resa som min förläggare mycket medvetet tog med mig på, eftersom han vill att jag ska skriva om Västmannaöarna. Efter mitt besök där har historien tagit form och jag har börjat skriva på min tredje bok om Island. Den här boken kommer att bli något helt annat än Döden på Island och Det osynliga folket på Island.


När jag inte skriver blogginlägg packar jag för fullt inför Bokmässan i Göteborg som börjar på torsdag den här veckan. Du hittar mig i monter B09:20 med samtliga mina 45 titlar. Vi ses!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se