Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 25 september 2017

Götene Kata och Varnhem

Götene Kata och Varnhem
Efter boksläpp och signering i Uddevalla, åkte jag direkt vidare till Götene för att föreläsa i många av kommunens skolor.
Jag fick en magnifik solnedgång över hustaken.
Nästa dag tipsade läraren Birgit mig om Varnhem och Kata och läraren/bibliotekarien Birgitta erbjöd sig genast att ta mig med dit. Jag var trött och hade egentligen tänkt vila och sedan skriva, men jag är alltid nyfiken på nya historiska händelser, därför tackade jag ja. Det ångrade jag inte. Efter dagens alla föreläsningar hämtade Birgitta mig på hotellet, sedan bar det av. Det var längre än jag trodde, men värt resan.
Varnhems kloster i sig är värt ett besök, bara på grund av sin fantastiska omgivning. Vi hade tur och solen sken.

Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum! Här finns också en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet – sensationellt tidiga dateringar! Runt omkring ligger de äldre gravhögarna från järnåldern som visar att gårdens historia går långt tillbaka i forntiden.

Här öppnades i maj 2017 en helt ny spännande informationsbyggnad där modern arkitektur möter 1000-åriga murar. Platsen kallas Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede. Läs mer på Västergötlands museums hemsida.

När jag såg den här byggnaden kom jag att tänka på guldgubbar och min bok Mysteriet med Guldgubbarna. Det var speciellt kulthuset som kom för mig när jag såg huset på kullen.

En bit upp i backen vände jag mig om och blickade tillbaka, mest för att hämta andan, för hostan var ihärdig. Utsikten var bedövande vacker.

Väl inne i byggnaden på kullen kunde jag läsa om Varnhem innan munkarna kom, men även om Kata. Tack vare en runristad gravsten känner man namnen på några av dessa personerna – Kata, hennes man Kättil och hennes bror Torgils.

Katas grav är en imponerande välbyggd murad kalkstenskista från mitten av 1000-talet. Läget precis intill kyrkoruinen på norra sidan, den fina kistan och runstenen ger tydligt besked att Kata tillhörde samhällets elit. Troligen var hon gårdsägarinnan på storgården Varnhem under 1000-talets första hälft.

Det välbevarade skelettet visar att hon var 160 cm lång och spensligt byggd. Det finns inga förslitningsskador på skelettet, inga tecken på hårt arbete. Hon hade fina jämna tänder, utan karies, infektioner eller påtagligt slitage. Skelettet vittnar om ett priviligierat liv, men trots det blev hon bara 30-35 år gammal. Kata var troligtvis en kvinnlig viking som levde för 1000 år sedan. På Västergötlands museum kan du läsa mer om Kata.

....Här ser du skelettet av Kata och hennes kista.

Rekonstruktion av den första träkyrkan i Varnhem.Insidan av byggnaden där man tydligt ser resterna av både den gamla träkyrkan och den nyare stenkyrkan.
Rekonstruktion av stenkyrkan.

Efter vandringen runt Katas gård var det dags att ta en fika. Vad passar bättre än att äta en Katabakelse. Den var supergod! Eftersom det var varmt och soligt satt vi utomhus och njöt av sensommaren.

Dagen därpå var det dags att checka ut för nya föreläsningar, tre olika skolor skulle besökas. Jag var glad för gps:n somtog mig runt i Götene kommun på slingriga små vägar. En skola jag kom fram till var jag väldigt skeptisk till. Den såg mer ut som en arbetsplats, med grävmaskiner, avspärrningsband och staket. Persiennerna var nere, de hängde på trekvart och var trasiga. Det var byggstaket överallt och alldeles tyst. Inte ett enda barn. Men jag litade på gps:n och min intuition och gick in genom rätt dörr. Där jag blev mött av en entusiastisk lärare som berättade att hon använde sig av mina youtubefilmer i undervisningen. Hon uppmanade mig att göra fler sådan filmer. Läraren berättade att skolan skulle rivas, det var därför det såg ut som det gjorde.

Efter avslutad föreläsning körde jag vidare till nästa skola. Då fick jag syn på skylten "Utsiktsplats". Där är bilden ovan tagen. För givetvis körde jag in för att titta, min gps talade om att jag hade tid till det.

Färden mellan skolorna var en skönhetsupplevelse. Alla gamla kyrkor, med sina träportar, snidade gångjärn, gamla gravstenar och höga stenmurar, de gamla husen, slingrande landsvägar och vacker natur. Och inte en enda människa. Det var nästan så jag trodde jag var ensam i hela världen. Den känslan försvann när jag kom till nästa skola. Även där blev jag väl mottagen och erbjuden att äta lunch, men jag körde vidare efter föreläsningen.

Nästa skola var större, där jag skulle hålla två föreläsningar. De undrade om jag hade ätit lunch, vilket jag inte hade. De bjöd på mycket god mat innan de två föreläsningarna började. Jag roade mig med att stå vid fönstret och försöka klura ut vad barnen lekte för någon. När de senare kom in frågade jag. Det visade sig att de övade sig inför ett idrottsevenemang där de skulle vara hejarklack, lite som chearleaders.

Hela tiden när jag körde runt i Götene kommun sken solen och jag njöt för fullt. När jag vänt nosen mot hemmet och kört en stund kom regnet. Det blev dessutom betydligt livligare trafik och många långtradare. Det gick inte speciellt fort.

När jag körde in på vår lilla byväg hade regnet upphört och solen tittade fram precis innan den sade godnatt. Ännu en intensiv vecka var över och mitt liv hade berikats.

På onsdag kör jag till Bokmässan i Göteborg. En dag senare än normalt, så det kommer att bli hektiskt att bygga montern på onsdagen, men jag är borta så mycket nu att jag vill vara hemma de få stunder jag kan.

Hoppas vi ses på bokmässan. B09:20 är monternumret som vanligt.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se 


3 kommentarer:

 1. Hej Kim!

  Kul att läsa om dina äventyr. Alltid några betraktelser och några trevliga bilder.

  Jag gillar typografin i dina böcker. Century Schoolbook är bra.

  Hälsningar

  Per

  SvaraRadera
 2. På SVT Play kan man i programmet Vetenskapens värld se utgrävningarna i Varnhem. Mycket intressant!

  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Hej Per

  Blir alltid lika glad över dina kommentarer :-D

  Vad kul att du tycker om typografin i böckerna. Ja, Century Schoolbook är lättläst.

  Kram Kim


  Hej Birgitta

  Åh, vad spännande. Tack för tipset. Det får jag se när jag kommer tillbaka från bokmässan i Göteborg.

  Kram Kim :-D

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!