Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 10 februari 2018

Magin vaknar av Gabriella P. Kjeilen

Magin vaknar av Gabriella P. Kjeilen


Sällan har en bok fångat mig så som Magin vaknar av Gabriella P. Kjeilen. Rakt, enkelt och rikt språk, precis som jag skriver mina böcker. Ofta får jag kommentaren "Tack för att du skriver så jag förstår!" Jag tror mina läsare skulle älska Magin vaknar. Det gjorde jag!

Det är en grym bok. Den handlar om en flicka som dödar, men den går inte in på detaljer och dödandet har sin förklaring. Hon dödar inte för att hon vill, utan för att hon räddar andra som annars skulle bli dödade, oskyldiga som onda män är ute efter att förgöra.

Det här är den första bok jag läser av författaren, men det är definitivt inte den sista. Jag är mycket imponerad av Gabriella P. Kjeilens sätt att fånga läsaren och hålla mig fångad ända tills boken är slut. Jag är kvällstrött, men kunde inte sluta läsa, utan var tvungen att läsa klart boken, vilket resulterade att jag somnade någon gång efter midnatt, uppfylld av boken. Längtande efter fortsättningen. Tur att jag har ytterligare en bok av författaren liggande i min recensionshög.

En magisk bok som inte går att lägga ifrån sig! Läs den!


Året är 2096. Rena människors parti styr Sverige med järnhand. Magiska varelser jagas och alla som misstänks vara häxor avrättas vid stora tillställningar.

Häxan Natalja har varit på flykt större delen av sitt liv. Efter att hennes familj fallit offer för häxjägarna känner hon sig vilsen, ända till en främling dyker upp och erbjuder henne en chans att hämnas.

Hon ger sig av på en resa där hämnden snart övergår till något mer och hon hittar tillbaka till en del av sig själv som länge legat dold.

Magin vaknar är en fristående urban fantasyroman som utspelar sig i samma universum som Mellody Looh-trilogin.

Välkommen in i en värld fylld av spänning och slumrande magi.Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 9 februari 2018

Hundkul Världens bästa hundbok

Hundkul! Trickträning för bästa vänner
Världens bästa hundbok

Hundkul! Trickträning för bästa vänner av Jeanette Bergenstav, Nina Roegner och Patrik Bergenstav är den perfekta boken för dig som vill lära din hund roliga saker. Ja, världens bästa hundbok faktiskt, eftersom den är pedagogisk och lättläst.

Med en aktiv tiomånaders Berner Sennenhund blev jag direkt nyfiken på boken när den damp ned i brevlådan. Jag lärde mig gå med en hund som stöd. Min första hund fick jag när jag var tio år och jag födde upp min första valpkull när jag var fjorton. Jag är utbildad instruktör i Svenska Brukshundsklubben och höll mina första kurser som sextonåring. Jag fick min första bok, Tillbaka till Pompeji, utgiven tack vare en hund och många av mina böcker har en hund med i berättelsen.

Med andra ord har hela mitt liv kretsat runt hundar. Jag kan alla de saker boken lär ut, även om några av dem har fallit ur minnet, något som gjorde att boken var en bra påminnelse. Igår fick Kiara lära sig backa. Eftersom hon är lättlärd tog det inte många sekunder innan hon förstod vad som gällde.

Hundkul! är rikt illustrerad, bild för bild kan man se hur varje övning utförs. Det är barn som utför övningarna och tanken är nog att det här är en bok för barn, för att de ska ha kul med sina hundar. Men jag tycker boken passar lika bra för vetgiriga vuxna som vill lära sina hundar lite mer. Lydiga hundar är lyckliga hundar, ju mer vi lär hundarna desto lyckligare blir de.

En bok jag verkligen rekommenderar dig som hundägare, nästan ett måste om du köper en valp! Läs den!

Hundkul! Trickträning för bästa vänner är en lättsam och inspirerande bok som handlar om hur man kan träna in olika trick tillsammans med sin hund. Fokus ligger inte på prestation utan på en mysig samvaro. Resan är målet! Med boken vill vi dela med oss av den glädje det innebär att samverka med sin hund och att lära den nya saker. Alla som har tränat sin hund vet hur det påverkar relationen. Ett förtroende byggs upp och ett samförstånd uppstår – man kommer helt enkelt närmare sin hund.
 
Vi har delat in övningarna i olika klurighetsgrader – klurigt, klurigare och klurigast. Tanken är att man går från en lätt övning till en svårare. Övningarna beskrivs stegvis i både text och bild. När man lärt hunden alla steg i en övning så finns det också en utmaning för den som vill bygga vidare. Boken är tydligt och luftigt layoutad. Träningsmetoderna är positiva och bygger på modern inlärningspsykologi.

Vi som står bakom boken har stor samlad erfarenhet av hundar och hundträning och vi kompletterar varandra väl.

Nina Roegner är grundare av hundutbildningsföretaget Hundakademin i Göteborg. Hon har jobbat i över 30 år med hundar, med tyngdpunkt på just aktivering. Hon har tidigare gett ut två hundböcker.

Jeanette Bergenstav, journalist sedan snart 30 år och med hundar som ett av sina specialområden. Jeanette är en av de journalister i Sverige som skrivit mest om hundaktivering för ”Svensson-hunden” samt om vardagsrelationen mellan hund och människa. Hon har också gett ut tre barnböcker om hundar. Jeanette är också aktiv inom hundsporten freestyle och har deltagit i både SM och VM. Nyligen representerade hon och hennes dotter och deras två hundar Sverige, i lagklassen i Nordiska Mästerskapet och vann både landskampen och den individuella klassen.

Patrik Bergenstav, en av våra mesta och bästa hundfotografer, står bakom bokens alldeles fantastiska bilder.

Provläsning :Hundkul! Trickträning för bästa vännerDen får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 8 februari 2018

Att samarbeta

Att samarbeta

Skriver nu på nästa Tre Hattarbok, 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär.

Det här blir en annorlunda bok, på många sätt, eftersom vi inte bara samarbetar med varandra, jag, Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson, utan även med flera andra personer. Allt för att du ska kunna ta till dig så mycket som möjligt om samarbete, inom alla kreativa karriärer, inte bara författarskapet.

Nu tänkte jag att du skulle samarbeta med mig. Det är nämligen så att jag skulle vilja ha din hjälp med att bestämma vilken färg som är snyggast på bokomslaget.

Den här som ligger lite åt det mörkare "solros"-hållet, som du även ser hela omslaget på ovan.

Eller det här som är ljusare och har lite text i bakgrunden. Jag har stirrat mig blind på färgerna, ju längre jag tittar på de båda omslagen, desto svårare blir det.

Nå, vad tycker du? Vilken färg lockar dig mest?

Skriv och berätta på mejl till Kim M. Kimselius. Av de inkomna svaren lottas en bok ut, direkt den kommer från tryckeriet, oavsett om det blir den färg du har valt, eller ej.

Hela boken handlar om samarbete, så nu sätter vi igång. Tyck till och mejla mig! Glöm inte skriva din adress, för att vi ska kunna skicka boken direkt till dig när den kommer från tryckeriet, om du har turen att vinna boken!
 

(Rubriken kommer inte att vara avstavad, texten är bara där som markering. En roligare rubrik kommer så fort layoutaren har tid att ta tag i det.)
 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
onsdag 7 februari 2018

Tack Kim för att du med din otroligt fina bok fick igång mitt skrivande

Tack Kim för att du med din otroligt fina bok fick igång mitt skrivande

Fick den här jättefina recensionen av Att hitta glädje i skrivandet av Monica Ivesköld på bloggen Milord Inspiration.

Kim tar med alla de viktiga ingredienserna i sin underbara bok, som att skapa karaktärer, gestalta, miljöskildringar, dialoger, inspiration, komma ur skrivkramp, redigering och tips för detta, skicka till förlag, eller ge ut på eget, teknik för att skriva, bokomslag och mycket mer. Boken som är på 416 sidor är en riktig bakelse i den här världen. ---

Boken är som en skrivarkurs och jag som har gått mängder med kurser sedan hösten 2013, i konsten att skriva skönlitteratur, slukade varje omsorgsfullt och genomtänkt ord från Kim. Hon gav mig mod när jag startade mitt skönlitterära skrivande. Nu tre romaner senare, en barnbok och många utgivna noveller, kan jag återigen konstatera att detta är en av mina stora biblar inom skrivkonsten. Själv har jag skrivit mer än 60 facklitterära böcker och kan kalla mig expert inom det området. Kim som skrivit en uppsjö av romaner kan verkligen kalla sig expert inom sitt område (45 publicerade böcker 2017). ---

Tack Kim för att du med din otroligt fina bok, fick igång mitt skrivande. Din bok blev den förlösande proppen till mitt skönlitterära skrivande. Skrivarkramar Monica

Tack snälla, Monica, för den jättefina recensionen. Ska se till att uppdatera innehållsförteckningen till nästa tryckning, tack för att du påpekade det!

Vill du läsa hela Monicas recension kan du gå in på bloggen Milord Inspiration.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.tisdag 6 februari 2018

Då var det dags att ta tag i nästa bok

Då var det dags att ta tag i nästa bok


Igår skickade jag korrektur på Tsunamikatastrofen i Lissabon. Jag känner saknad efter boken, speciellt efter den värmande känsla som infann sig när jag gjorde de sista ändringarna och lade in foton från researchresan. Idag är det nämligen -15 och jag hade behövt lite värme.

Men det är ingen idé att sitta och längta, det är bara att kasta sig över nästa bok: 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. Den här boken skriver jag snabbt, eftersom jag bara gör en tredjedel av den, resten gör Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.

Har klart för mig vad jag ska skriva. Kristina har strukturerat upp boken och det är bara att följa hennes riktlinjer och ta fram det bästa jag kan dela med mig av utifrån mina 21 års erfarenhet som författare. Tillsammans har vi 40 års erfarenhet inom branschen. Egentligen har jag längre erfarenhet inom tryckeribranschen, eftersom jag redan som 14-åring började arbeta på Göteborgs Posten.

Då var det blysättning som gällde. Blybokstäver som plockades ihop och sattes samman till den text tidningen skulle innehålla. Fascinerande, men också betydligt mycket mer arbete än vad som krävs idag.

Jag är glad att jag har fått följa med i hela utvecklingen, det ger mig respekt för orden och erfarenhet som många yngre inte har. Det gör också att jag vet hur mycket samarbete betyder och hur det kan utveckla den kreativa karriären.

Men nu ska jag inte sitta här och skriva mer om det. Nu ska jag kasta mig över boken istället! Det ska bli riktigt, riktigt roligt att skriva den här boken. Hoppas du kommer att tycka om den.

Du har väl inte missat de två tidigare böckerna i Tre Hattar-serien: 10 misstag författare gör och 10 tips för att leva på din kreativa karriär.

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

måndag 5 februari 2018

Ny vecka i en ny månad

Ny vecka i en ny månad

Vi är många som tar chansen att påbörja något när det är något nytt: som nytt år, måndag (vem kan ärligen säga att att du aldrig sagt "på måndag börjar jag"?), ny vecka eller en ny månad.

Därför tycker jag att vi ska använda oss av det temat. Det är måndag, en ny vecka har börjat och en helt ny månad ligger fräsch framför oss.

Låt oss därför ge oss själva ett löfte, om du inte redan har gjort det vid nyår och lyckats hålla det. Löftet om att försöka skriva en liten stund varje dag. Oavsett hur länge det blir.

Du har fortfarande nästan ett helt år framför dig, med möjlighet att få ditt stora romanprojekt färdigt.

Skrivbok
Kanske du ska tänka i nya banor för att kunna hålla det löftet? Istället för att sätta dig vid datorn för att skriva, kan du ha en skrivbok. Den kan du ha liggande vid sängen. Det är bara att skriva tio till femton minuter sittande på sängkanten, eller med skrivboken stödd mot knäna när du har lagt dig. Varje kväll.

Om du gör detta varje dag, kommer du att ha skrivit riktigt mycket när året är slut.

Börja idag! Skjut inte upp det längre. Det är bara att sätta igång. Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 
 

söndag 4 februari 2018

Kim M Kimselius Mästare på cliffhangers Döden på Island

Kim M Kimselius Mästare på cliffhangers Döden på Island


Blev glad när jag hittade den här recensionen av Jenny Forsberg på Jennys Bokblogg av Döden på Island. En bok som betyder mycket för mig. Jag har besökt alla platser jag beskriver i boken, när jag skrev berättelsen kändes det som om jag var tillbaka igen. Nu ska du få njuta av Jennys recension, gå gärna in och läs hela recensionen på hennes blogg.


Kim M. Kimselius Mästare på cliffhangers
Kim M Kimselius är en framgångsrik egenutgivare som jag alltid imponeras av. Förra året gästbloggade hon här på min blogg och gav Kim M Kimselius 3 bästa tips för lyckad bokförsäljning. Men trots att jag länge varit nyfiken har jag faktiskt inte läst någon av hennes böcker. Förrän nu. Jag har läst Döden på Island.

Boken är inget mindre än den tjugoförsta i den här serien, med Theo och Ramona i huvudrollerna. Kim Kimselius är extremt produktiv och har sammanlagt skrivit ett fyrtiotal böcker. Det kan ju ta emot lite att börja läsa en bok så långt in i en serie, men det var inget problem alls. Tvärtom är Kim noga med att i början av boken serva sina läsare med den information som behövs för att bli insatt i situationen.

Theo och Ramona kan resa i tiden, och den här gången hamnar de på Island. De gör flera tidsresor under bokens gång, så de besöker landet under flera olika tidsepoker. Eftersom det är en äventyrsbok råkar de ut för massor, och boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel.

Island är ett av mina absoluta favoritplatser, och trots att jag bara har varit där en gång, och då endast i några dagar, så längtar jag ofta tillbaka till naturen och landskapet. Jag vill definitivt tillbringa mer tid på Island. Och med de här böckerna får jag det. Det är också roligt med det historiska sammanhanget – att få vara med på den tiden när Thingvellir inte var en turistattraktion utan faktiskt användes som domstol.

Jag som är relationsinriktad i både mitt skrivande och mitt läsande uppskattade även hur relationerna mellan huvudpersonerna skildras. Boken var mycket sorgligare än vad jag hade räknat med, och jag vill ju gärna läsa böcker som får mig att känna saker.

Eftersom jag har en viss allergi mot etiketter tilltalas jag av att Kim Kimselius inte kallar sina böcker för ungdomsböcker, utan bara pratar om dem som äventyrsböcker. Spänningen, miljön, relationerna och alla grymt välplacerade cliffhangers gör att jag definitivt rekommenderar den här boken.

Här hittar du Döden på Island hos Adlibris.
Här hittar du Döden på Island hos Bokus.

Tack för den fina recensionen Jenny!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.