Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 14 november 2015

Boktips De underkända av Hjort Rosenfeldt

De underkända av Hjort Rosenfeldt

Det här är Hjort Rosenfeldts femte bok i kriminalserien om Sebastian Bergman och hans kollegor ifrån Riksmord. Det här är i mitt tycke den bästa boken i serien.

Mördaren får namnet "Dokusåpamördaren" efter att en känd dokusåpadeltagare hittas mördad, skjuten med en bultpistol. Han sitter i ett hörn, bunden på en stol, i ett klassrum och har en dumstrut på huvudet. Med häftpistol sitter ett frågeformulär som klart och tydligt visar att mannen fått underkänt på frågorna mördaren har ställt. Det här är bara början, snart följer många fler underkända personer.

Vanja och Sebastian har ett ansträngt förhållande till varandra efter att Sebastian i förra boken avslöjade att han var hennes far. Den nygifta polisen Billy har problem, något som Sebastian är medveten om och gör allt för att hjälpa honom ur.

Jag är van vid att hata Sebastian, eftersom han ser sig som en stor charmör och hoppar i säng med alla han ser, dessutom har han en attityd som gör att man retar sig på honom. Men i den här boken är han mer lågmäld och försöker hålla tillbaka sina känslor. Självklart retar han ändå upp de andra i mordkommissionens arbetsgrupp och riskerar på så sätt sitt arbete.

Cliffhangern i slutet på den här boken får mig nästan att skrika av frustration. Jag vill läsa nästa bok NU!

Språkmässigt är det ett rent nöje att läsa de här böckerna, välgjorda, bra personporträtt och härliga miljöskildringar. Rekommenderar varmt både den här boken och samtliga tidigare böcker i serien.


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 13 november 2015

Skrivprocess När man börjar närma sig slutet av berättelsen

 Många böcker på gång
Mördande foto utkommer våren 2016
Just nu har jag många böcker på gång. Det finns alltid någon att skriva på, en härlig känsla. Flödet tar aldrig slut. Jag skriver hela tiden. Jag skriver tills kroppen värker av trötthet och ögonen svider. Jag skriver så länge orden finns där, oavsett hur mycket klockan är. Jag skriver på.

Staden på andra sidan Fjäderpennan utkommer våren 2016

När berättelsen börjar närma sig slutet
Nu börjar en av böckerna närma sig slutet. Det känns vemodigt.

I det här skedet går berättelsen i rasande fart. Orden väller ur mig, jag måste stanna upp, resa mig från stolen, ta en runda på tomten, ta en promenad med hundarna, göra något annat för att få orden att hejda sig. Annars blir orden bara kaos när de kommer ned på papperet.

Jag skulle skriva "gjorde han ändå". Det blev "gjorde än handå" Så där tokigt blir det när orden sprutar ur mig.

Det är nu hela berättelsen ska knytas ihop, alla lösa trådar samlas in, varje fråga få sitt svar. Det är viktigt att tänka till så läsaren inte blir besviken.

Döden på Island utkommer juli 2016.
Det osynliga folket på Island utkommer augusti/september 2016

Men just nu, precis just nu, behöver jag inte tänka på det. Jag bara skriver på. Under pauserna tänker jag igenom orden, inte berättelsen. Jag suger på nästa kapitel, tankarna flyger genom huvudet, orden kräver att få komma ut.

Senare, när alla orden har kommit ned på papperet, först då jag tittar tillbaka och ser om jag har fått med allt det där som gör berättelsen till något folk vill läsa om och om igen och rekommendera andra att läsa.

Just nu lever jag i flödet och älskar varenda minut av det!

Missa inte förmiddagens blogginlägg, då jag tipsar om en riktigt otäck psykologisk Thriller.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Även den går att beställa på nätet.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Boktips De vackraste av Karin Slaughter

De vackraste av Karin Slaughter

Det här är en spännande thriller som inleds med Claire och hennes man som är ute och äter. Efter restaurangbesöket drar maken in henne i en gränd för att ha sex. Där blir de brutalt överfallna och rånade. Claires man skjuts till döds.

Därefter hoppar handlingen över till Claires syster och vi får följa henne ett tag. Vi får också veta att familjen splittrades och inget blev sig likt när den tredje systern spårlöst försvann för många år sedan.

Det börjar hända konstiga saker i de båda systrarnas liv. När de börjar forska vidare kommer de något riktigt ruskigt på spåren. Allt är inte alls som de har trott i alla år.

Det här var en intensiv och mycket överraskande bok, som gör många helvändningar och på så sätt håller läsaren fången hela tiden. Upplösningen är oerhört spännande, jag sträckläste.

En bok jag rekommenderar dig att läsa om du vill ha en annorlunda, psykologisk thriller.Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 12 november 2015

Spontana applåder och nya äventyr


Som vanligt lever jag ett hektiskt liv. Häromdagen var jag och föreläste för fyra inspirerande klasser i Killebäckskolan Södra Sandby utanför Lund.

I helgen ska jag signera i Lund.
På lördagen hos Akademibokhandeln Gleerups 11-14 på
söndagen hos Akademibokhandeln Nova Lund 12-15

Igår var jag på begravning.

Kortet togs på mig när jag satt i Fritiof Nilsson Piratens rum på Grand hotell i Lund. Det var min mans bror som begravdes. Sorgligt nog, men för min del återupplevde jag pappas begravning som jag nyligen gick igenom. På pappas begravning hade jag just de här kläderna, för han ville ha en "glad" begravning. Därför tog jag på dem även till min svågers begravning. Jag var den enda med färgklickar på kläderna, alla andra bar helsvart. Men det är okej, det här är jag.

Idag började jag dagen med ett underbart meddelande från Norrevångskolan i Mörrum och läraren Kerstin. Jag arbetar tillsammans med lärarna med att få upp läsglädjen hos eleverna. Nästa vecka blir mitt tredje besök i skolan. Idag fick jag det här härliga meddelandet som lyfte min dag:

"Nu har vi läst ut våra böcker och eleverna var mycket nöjda med den. Vi har också läst ut "Tillbaka till Pompeji" och när jag läste sista meningen så gav eleverna en spontan applåd till slutet av boken. Det har jag aldrig varit med om."
 
Jag antar att du förstår vad det här innebär för mig. Jag är så glad! Och innerligt tacksam. Det är just sådana här ord man som författare vill höra när man blivit engagerad för att få eleverna att läsa mer. Det ska bli oerhört spännande att möta eleverna nästa vecka och få höra deras spontana kommentarer på böckerna. 

Det är tre sexor. Varje klass har fått läsa en bok var, förutom att de har haft Tillbaka till Pompeji som högläsning. Böckerna skolan hade valt var På liv och död i andra världskrigets fasa, Snapphanar och Jag är ingen häxa.

Sedan en vecka tillbaka befinner jag mig i min skrivarstuga i Skåne. Där flödar orden och jag arbetar från tidiga morgonen till sena kvällen. Här blir många ord skrivna.

Jag jobbar för fullt med Månstenen, Staden på andra sidan Fjäderpenna och idag skrev jag det första OCH sista kapitlet på Döden på Island.

Ja, jag vet att det förmodligen låter knäppt, men jag har hela boken helt klar i huvudet. Vid sådana tillfällen skriver jag alltid början och slutet helt färdigt, därefter skriver jag stolpar på resten av texten. Ibland händer det att huvudpersonerna i boken gör något helt annat än vad jag har planerat, men det går bra, det gör ibland handlingen ännu mer spännande.

Dessutom håller jag på med boken Det osynliga folket på Island.

Ja, det är mycket på gång och många nya äventyr att försvinna bort i.

Jag är oerhört tacksam att jag föddes med en flödande fantasi, att orden alltid finns där, närhelst jag behöver dem. Jag älskar att vara författare!

Missa inte morgonens blogginlägg om TudorRosen Kampen om makten.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

TudorRosen Kampen om makten är en helt underbar bok som ger en historielektion på ett lekfullt men ändå spännande sätt"

”TudorRosen Kampen om makten är en helt underbar bok som ger en historielektion på ett lekfullt men ändå spännande sätt.

Även för mig som är en kvinna i medelåldern dras man med i äventyret och man vill inte släppa boken ifrån sig förrän man fått reda på hur det slutar. Tänk om skolans historielektioner hade lärt en lika mycket som du gör i dina böcker. Jag ser redan fram emot nästa bok.” Anna-Lena Andersson
 

 Tack så mycket för de fina orden Anna-Lena!
Några dagar efter jag hade fått den här recensionen, kom det ytterligare ett meddelande från Anna-Lena:

"Hej! Jag ville bara säga att jag verkligen älskar boken TudorRosen. Jag läser den nu för andra gången nu och ser/förstår nu ännu mer av historien. Jag blir lika uppslukad denna gång och jag kommer säkert läsa om den igen. Stor kram Anna-Lena"


Underbart att få sådan respons på min bok.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 11 november 2015

Skriver du skräck och rysare? Fantasi-Förlaget söker manus

Nu har du som skriver skräck och rysare chansen att få ditt manus utgivet. Det är Fantasi-Förlaget som söker nya författare. Läs mer nedan.


Fantasi-Förlaget tar nu emot manus.
Vi letar specifikt efter en skräckroman/rysare. Det beror på att vi gett ut en fantasy och en science fiction i år och därför är det skräckgenren som står på tur. Vi tar emot både psykologiska rysare och skräckromaner med övernaturliga inslag. Målet är att ge ut en skräckroman för ungdomar och en för vuxna under 2016.

Innan du skickar in manus till oss vill vi att du kontrollerar att manuset är färdigt. Du kan öka dina chanser att bli antagen genom att anlita lektör och korrekturläsare. Undvik fantasifulla formateringar, det är texten som vi bedömer. Skicka ditt manus som Word eller PDF-fil per mail till lisa.rodebrand@fantasiforlaget.se.


Låter det som något för dig? Sätt igång och skriv, eller plocka fram de alster du redan har liggande i dina byrålådor. Läs igenom dem noga och skicka in!

Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Även den går att beställa på nätet.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Färdigt omslag på fantasyboken Staden på andra sidan Fjäderpennan


Nu har Mats Minnhagen gjort omslaget helt färdigt till Staden på andra sidan Fjäderpennan. Nu ska bara rubrik läggas in.

Jag blir helt lyrisk när jag ser omslaget. Ännu en gång har Mats levererat ett fängslande omslag. Ser du Matilda och Berner Sennenhunden? Det är jag och Tudor som har stått modell för omslaget. Se bilden nedan. Nu har både Pluto (Theos Pompeji) och Tudor varit med på bokomslagen till mina böcker. Tickie är med i Kimberlieböckerna även om hon inte är med på bild.

Med på den här bilden är även Tickie.

Blev du nyfiken på Staden på andra sidan Fjäderpennan? Det är andra boken i min fantasyserie om Markus och Matilda. Första boken hette Staden på andra sidan Kompassen.

I Staden på andra sidan Fjäderpennan, väntar ett nytt äventyr för Markus och Matilda. Ännu en gång tar de sig genom den skimrande bubblan i grottan och beger sig in i den purpurfärgade världen. Här väntar en obehaglig överraskning.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 10 november 2015

"En bra början för den som vill börja skriva" Att hitta glädje i skrivandet

Författaren Anna-Karin Andersson har recenserat Att hitta glädje i skrivandet. Nedan kan du läsa hennes tankar om boken.

Recension av ”Att hitta glädje i skrivandet” av Kim M. Kimselius

Nu har jag läst Kim M. Kimselius bok Att hitta glädje i skrivandet. Det är en 416 sidor lång bok, som behandlar skrivandet från olika vinklar, det mesta baserat på Kimselius egna erfarenheter.

Boken är uppdelad i 114 (!) korta kapitel, där varje kapitel tar upp en aspekt av skrivandet. Det är allt från idé, till särskrivningar, till att hitta rätt förlag när din bok väl är färdigskriven. Att hitta glädje i skrivandet är uppdelad i fyra delar, Från idé till färdig bok, steg för steg hur du skriver din bok, skrivregler och skrivtips och boktips, skrivkurser och efterord. Det gör det enkelt att slå upp den del man är intresserad av vilket underlättar läsningen, och användningen, av boken.

Jag uppfattar Att hitta glädje i skrivandet som en bok vilken passar utmärkt för personer som är intresserad av att skriva men inte riktigt vet hur de ska komma igång, eller kanske inte riktigt vågar lita på att det går. För är det något som genomsyrar Kimselius bok, är det budskapet att om du vill skriva, är det klart att du ska skriva! Det här är ett viktigt budskap som jag ser det och Kimselius delar även med sig av sina egna erfarenheter av branschen. Vi som läsare får reda på att det inte alltid är lätt att arbeta som författare, det är hårt arbete. Själv arbetar Kimselius mellan 8-17 nästan dagligen och väntar inte på inspiration, utan skriver även om inte flödet alltid finns där. Men och det är ett viktigt men, skrivandet i sig ska vara lust- och glädjefyllt även om det ibland är hårt arbete. Det gäller att förstå och se på skrivandet som en viktig uppgift, något man behöver skapa tid till.

I nästa skrivhandbok av Kimselius (vilken jag tror att vi kan se fram emot om ett par år) ser jag gärna en fördjupning av en del av de ämnen hon tar upp. Ibland blir kapitlen lite för korta och läsaren hinner aldrig riktigt ner till djupet.

I baksidestexten till Att hitta glädje i skrivandet skriver Kimselius:
”Det här är en bok för dig som drömmer om att bli författare, eller bara vill förbättra ditt skrivande.”

Jag tycker det stämmer väldigt bra. Jag uppfattar boken som en bra början för den som vill börja skriva, men inte riktigt har kommit igång, eller kanske för den som kört fast i sitt skrivande.

Boken är skriven med glatt humör och Kimselius kärlek till orden skiner verkligen igenom.

Att hitta glädje i skrivandet får 4 av 5 stjärnor av mig.

Tack för de fina orden Anna-Karin


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Även den går att beställa på nätet.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

måndag 9 november 2015

"Visst kan man skriva även om det är svårt att få fram orden" Skrivprocess

Här kan du läsa ett fint reportage om mig, publicerat på Eva Karlssons blogg "Det måste kännas på riktigt".

Kim M. Kimselius om att skriva med glädje

Kim1


FREDAGSINTERVJUN. Författaren Kim M. Kimselius har gett ut 23 böcker. Hon bloggar, föreläser och har skrivarkurser. Ända sedan hon var liten har hon vetat att hon skulle bli författare. Men debutboken Tillbaka till Pompeji tog fyra år på sig från det att hon skickade in manuset till B. Wahlströms förlag. Först dröjde det två år innan en redaktör ringde upp henne och sa de ville skriva avtal. Och sedan ytterligare två för att den skulle hamna rätt i deras planering.

Hej Kim! Även om du blev belönad med grymma försäljningssiffror – 11 000 sålda ex redan första veckan – verkar det otroligt tålamodskrävande att gå och vänta i hela fyra år. Hur stod du ut?
– De första två åren tänkte jag inte så mycket på det, jag skrev nya berättelser och stoppade i lådorna. Till slut glömde jag faktiskt av att jag hade skickat in ett manus. När förlaget ringde och berättade att de ville ge ut min bok förstod jag först inte att de verkligen menade det, eftersom redaktören inte sa det rakt ut. Hon bara berömde och berömde och jag satt och väntade på “men tyvärr …”
Kim2
– När väl manuset var antaget var det mycket annat som skulle göras som fotografering och att skriva text om mig själv, vilket var svårare än att skriva boken. Min första “säljtext” om mig själv. Hemskt! Nu önskar jag att jag hade sluppit vänta så länge, för jag vill gärna skriva hundra böcker innan jag dör och åren tickar iväg. Ibland klandrar jag mig själv för att jag inte skickade in några manus tidigare, utan väntade tills jag hade fyllt 39 år.

Efter två böcker om Theo och Ramona började en ny redaktör på förlaget som ville göra om din tredje historiska äventyrsbok till en banal kärlekshistoria. Så bra att du var stark och inte gav med dig utan började ge ut dina böcker själv. Är det här vanligt inom branschen, att författare får ge avkall på sina berättelser?
– Nej, absolut inte på det här sättet. En vän, och redaktör på Rabén och Sjögren, sa att “det var det jävligaste han hade sett, så gjorde man inte med en författares manus.” Visst kan man få tillsägelse om att berättelsen skulle bli bättre om man ändrade si och så, men att få hela sitt manus omskrivet och det väsentligaste struket, historia och miljöskildringar som gjort de tidigare böckerna så populära, så gör man bara inte.
att-skriva-med-gladje 
Jag har precis avslutat din bok Att skriva med glädje. Du har varit med om mycket sorg, ändå spritter du av glädje inför orden. Det är smittsamt. Man vill kasta sig in i sin egen text och bara njuta. Har du något enkelt tips till den som får värka fram orden?
– Åh, vad glad jag blir när jag läser din text, tack! Sluta ställ så höga krav på dig själv, skriv det du brinner för istället för att pressa dig att skriva det du tror kommer att accepteras av förlagen. Det är oftast de unika manusen, de som sticker ut, som förlagen tar. Våga tro på dig själv och skriv från hjärtat. Kanske låter det banalt i dina öron om du har svårt att komma igång med skrivandet, men då ska jag berätta en sak för dig:

– Min pappa dog den 18 juni 2015. Då hade jag precis stängt in mig i min skrivarlya för att skriva TudorRosen Kampen om makten, som redan då var en månad försenad till tryckeriet. Hela min värld tippade över ände när pappa dog. Vi pratades vid varje dag och hade alltid massor att prata om. Han följde spänt med i mina berättelser om TudorRosen, som under lång tid hade formats i huvudet på mig. Boken var starkt knuten till pappa. Han längtade efter att läsa den. När han hastigt dog kunde jag inte skriva. Det gick bara inte. Normalt skriver jag av mig min sorg, men den här gången tog orden slut. När jag satte mig vid datorn grät jag bara. Dessutom skulle vänner och bekanta informeras, begravning ordnas etc.

– Paniken växte inom mig för att boken inte skulle hinna bli klar till Bokmässan i Göteborg i september, samtidigt som jag var ordfattig på grund av sorgen. Minnet svek mig, orden blev fel, jag kunde inte sova och tårarna rann konstant. Då kom jag på ett sätt att skriva boken. Jag lät en av figurerna i boken bli pappa. Jag gestaltade min pappa, hans humör, hans kärlek till musiken, glimten i ögat, glädjen till livet och allt det där andra han stod för. Hans livsord till mig innan han dog, var desamma som han hade fått av sin far: “Allting är möjligt!” Med de orden inom mig skrev jag boken och lät figuren i boken ha just de orden som sin livsfilosofi. På så sätt skrev jag en tjock bok på 350 sidor. Tårarna strömmade fortfarande, men jag gladdes varje morgon över att få träffa “pappa” igen när jag öppnade datorn. När sista ordet var skrivet var det med sorg i hjärtat jag tog farväl av pappa ännu en gång.

– Så visst kan man skriva även om det är svårt att få fram orden, det gäller bara att se till att göra det och hitta på ett sätt att komma över hindren man själv skapat.

Du säger att de bästa berättelserna föds när du sover. Och att du ofta får rusa upp till datorn när du vaknar. Ger du dig själv ett uppdrag innan du somnar eller kommer det av sig självt?
– När jag håller på med en berättelse tänker jag på den innan jag somnar. Då kommer ibland flera kapitel till just den berättelsen när jag sover. När jag inte är inne i ett intensivt skrivskede händer det att det dyker upp nya berättelser inom mig. En del blir noveller, andra skriver jag ned första kapitlet och stolpar, för att sedan lägga in i en mapp i datorn. Där ligger nu 49 påbörjade berättelser. Bara att plocka fram och skriva vidare på.

– Ett exempel på en sådan berättelse är Mördande foto. Den fick jag inspiration till efter att jag hade varit iväg och föreläst. På natten drömde jag fram berättelsen. Jag valde att lägga ut det första kapitlet på Wattpad, en plats där man kan lägga in sina berättelser och få respons på dem. Detta gjorde jag för att mitt barnbarn älskade Wattpad och jag visste att hon skulle älska den här berättelsen och få följa hur den blev till. Tanken var att det bara skulle bli en lite längre novell, men berättelsen fortsätter att växa inom mig under nätterna och nu har jag bestämt att den ska komma ut som bok 2016. Gå in på Wattpad och sök på Kimselius och Mördande foto.


kim4
Tar du någonsin semester?
– Nej, orden tar aldrig semester. Jag är författare 24 timmar om dygnet. Jag har varit på spa 3 dagar i år. Det är den enda semestern jag har haft och kommer att få det här året. För mig är inte sammanhängande semester viktig. Jag har fördelen att kunna ta långa promenader med hundarna när höstens färger sprakar utanför fönstret och solen lockar mig ut. Jag älskar att få vara tillsammans med min man dygnets alla timmar när jag är hemma. Jag är ute och reser en hel del, signeringar, föreläsningar och research. Då är Jan hemma. “Semester” för mig är att vara hemma med min familj och få skriva så mycket jag vill. Då mår jag som bäst.

Tack Kim för dina fina svar. Önskar dig och alla som läser en härlig helg med många fantastiska drömmar.

Tack själv Eva för att jag fick vara med på din blogg. En rättning: Jag har nu gett ut närmare 40 böcker.

Missa inte morgonens blogginlägg, där jag berättar om den 21:e historiska äventyrsboken Döden på Island.

Blev du nyfiken på mina böcker? Fråga efter dem hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

Följ med i arbetet på Kimselius 21 historiska äventyrsbok Döden på Island

 Döden på Island av Kim M Kimselius


Följ med på arbetet av den 21 historiska äventyrsromanen om Theo och Ramona som reser tillbaka i tiden och upplever riktiga historiska händelser. I Döden på Island reser de som du förstår till Island. Ett land som har fascinerat mig sedan jag var ung.

Därför är det extra roligt att flera av mina böcker har blivit översatta till isländska och Tillbaka till Pompeji blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker när den kom ut på Island 2009.

Följ med från start och se hur omslaget växer fram. Du kan även följa hur texten växer fram, men då får du gå in på www.theoochramona.se

Här kan du se blogginlägg från mina signerings- och föreläsningsresor till Island.

Idag får du se det första svartvita utkastet på omslaget. Tycker du att det ser spännande ut?

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 8 november 2015

Skrivtävling Spökberättelser

Tidningen Skriva har varje månad en skrivtävling. Den här gången handlar det om Spöken. Lite kort om tid, men kanske du hinner iallafall!


Missa inte nästa omgång av Skrivas novelltävling på temat ”Spöken”. Deadline 15 november.
Bidragen ska vara på max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

Eventuella frågor rörande tävlingen hänvisas till redaktionen@tidningenskriva.se.
Priser
1:a-pris: Presentkort på 700 kronor hos Adlibris.com
2:a-pris: Presentkort på 300 kr hos Adlibris.com
3:e-pris: Presentkort på 200 kr hos Adlibris.com

skriva-adlibris
Tävlingen arrangeras i samarbete mellan Skriva och Adlibris.

Skicka in ditt bidrag här.


Lycka till!

Missa inte morgonens blogginlägg där jag recenserar en spännande fantasybok.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Även den går att beställa på nätet.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Boktips Drakhjärta och Hamnskiftare av Jerker Hultén


Drakhjärta och Hamnskiftare av Jerker Hulten


"Med darrande händer lyfte han staven mot den grådisiga himlen utanför fönstret. Det bleka ljuset spelade över runorna som var ingraverade längs med dess sida och de tycktes komma till liv framför hans ögon, glödande och slingrande över den blanka ytan. Det var runor av ett mycket gammalt språk, laddade med trolldom mörkare och mer kraftfull än någon annan i Nordanländerna, runor precis som de som täckte hans egen kala hjässa och ansikte." 

När jag läser prologen tänker jag "så här bra vill jag skriva".

Efter den inledningen var jag fast och slukade boken.

Jerker bygger skickligt upp spänningen genom hela boken. Miljöskildringarna tar mig med till alla platser författaren beskriver.

Jag älskar de oväntade vändningarna och hur Albin leker med sin nya förmåga när han upptäcker att han är Hamnskiftare. Ibland under läsningen önskade jag att jag också hade förmågan att skifta gestalt när det passade. Det känns som om allt är fullt möjligt, även om Albin skiftar från noshörning till fluga. Något som är mycket användbart när han ska bekämpa ondskan som tagit makten över landet.

Tillsammans med sin syster Vera är de ett ovanligt syskonpar. I början av boken går Vera vilse och räddas av en liten drake. Utan att tänka sig för bjuder Vera in draken och hans familj att komma och bo i deras borg. Där finns ju plats för alla, tänker Vera.

Det är med denna handling allt startar. Alla tycker inte om drakarna, många är rädda för dem och det finns personer som vill lägga beslag på drakarna för egen del.

När Vera upptäcker att även hon har en unik förmåga, blir jag lite avundsjuk. Jag är där, i berättelsen, tillsammans med Vera och Albin och jag vill också ha en unik förmåga och få möjlighet att umgås med drakar.

Magin skimrar mellan raderna. Börjar du läsa har du svårt att sluta! Det här är fantasy när den är som bäst! En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa. Nu kastar jag mig över nästa del i berättelsen om Albin och Vera.

Ett stort plus för det magiska bokomslaget som lockar till läsning.

Jag har fått en ny favoritförfattare: Jerker Hultén.Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.