Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 31 maj 2014

Boktips: Snälla gör en manual så att jag förstår mig på dig...


Snälla, gör en manual så att jag förstår mig på dig av Paulina Bengtsson är en bok som jag läste nonstop. Så jag har skrattat!

Det här är en utmärkt presentbok, eller en bok att ha på gästtoaletten, eller ge till maken, sonen...

Paulina Bengtsson har ett härligt, lättflytande språk och det är nästan att jag hör hennes röst genom meningarna, för hon är väldigt personlig i sitt skrivande.

Rekommenderar varmt den här boken!

Efter att ha läst denna bok kommer våra män att bli precis så som vi kvinnor vill ha dem. Eller? vänta? är vi i en drömvärld nu? i så fall? vänta? snälla? väck oss inte?

Detta är en bok som baseras på kommentarer ur verkliga livet:

"Det ordnar sig..." Ja, såklart att det gör, kvinnan banar ju vägen utan att du märker det.

"Du har det för bra! Jag lagar ju maten...." Mmmm ja just det, men vem gör allt det andra?

"Ska vi handla mat inför helgen?" Ääää, ja? Det vore väl på sin plats ifall vi eventuellt blir hungriga. Eller?

"Jag orkar inte diska för jag har ju jobbat!" Efter två veckors arbete är den inneboende sonen helt utsliten. Stackars honom!

"Det är min mamma som har varit här och städat....." Kommet ur en ung mans mun vars nya flickvän är där för första gången. Inte särskilt smart!

"Enda gången man duger som karl är när det finns en mus i fällan....." Och här antar vi att mannen menar en mus som äter ost.

Så är du fru, sambo, mamma, syster, kusin eller något annat till en man? Missa då inte att köpa

denna bok till de av det motsatta könet i din omgivning. För jag antar att männen själva inte vågar köpa den!


Fråga efter boken hos din bokhandlare, du hittar den hos nätbutikerna, bland annat Adlibris och Bokus.

Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

Recension: Revolt av Lisa Rodebrand

Revolt av Lisa Rodebrand.

När jag skriver mina böcker skriver jag "benet" först. Det innebär att jag gör ett första utkast av boken, korta meningar, inte så många miljöskildringar eller personskildringar. Jag bara häver ur mig berättelsen.

Revolt känns inte klar, det känns som bara "benet" är skrivet. Det är korta meningar och handlingen förs snabbt framåt utan att fånga mig, just för att det går för fort. Det gör mig ledsen, för boken skulle kunna bli så mycket bättre om författaren hade bearbetat boken ännu mer, fördjupat sig i karaktärerna och berättat vad som händer runtom medan de talar. Lisa Rodebrand har en bra idé om en händelse som kan bli mycket spännande, tyvärr når den inte riktigt fram ännu. Ledsen Lisa...

Gillar du fantasy tycker jag ändå att du ska ge boken en chans, för den är lättläst.


André och hans vän Christian lever i en framtid där klykonerna har makten. Tillsammans har pojkarna gjort uppror mot förtryckarna, men deras kamp för frihet är långt ifrån över. Nu är de på vandring mot en stad vid kusten, där mannen som dödade Andrés far befinner sig.

Under vandringen störtar ett rymdskepp i skogen och ut ur vraket kommer Caroline. Hon är från Kolonin, en rymdstation där ingen känner till att klykonerna förslavat jordborna. Hennes mål är att avslöja sanningen och hämta hjälp, men först måste hon skaffa bevis.

Den kraschade rymdfarkosten lockar klykonerna till platsen. Ungdomarna tvingas att fly för sina liv, men de får hjälp från oväntat håll ?


Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.


Den får två stjärnor av fem möjliga.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 30 maj 2014

Första signeringen av deckaren Rädda min lillebror

 Nu är det dags att signera deckaren Rädda min lillebror!


31 maj 11.00-14.00 signerar jag den nya boken

och alla mina andra böcker

hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund.

"Spännande är det från första raden. Kim Kimselius kan verkligen konsten att hålla läsaren på halster." Författaren Åsa Öhnell


Baksidestext till Rädda min lillebror!

Gabriella blir inte glad över att ta hand om sin femåriga lillebror, Dennis, hela sommaren. Det enda hon vill är att få tälta med sina vänner.

Det får henne att hata sin lillebror. När de är på picknick häller Dennis myror innanför hennes tröja. Gabriella blir mycket arg. Hon binder Dennis vid ett träd och lämnar honom ensam i skogen.

Till slut får hon dåligt samvete och återvänder. Då är han borta! Gabriella får panik. Hon har läst i tidningen att kidnappare härjar i trakten. Är det dem som har tagit hennes lillebror?

Ute i skogen möter hon Lisa, som hjälper till i sökandet efter lillebror. Till slut råkar de själva riktigt illa ut när de tar upp jakten på kidnapparna.

Kika gärna in hos Akademibokhandeln Gleerups och hälsa på. Jag vet att de som vanligt har mycket bra erbjudande på mina böcker. Saknar du någon bok i samlingen kan du passa på att köpa den också.

Men... Du behöver inte köpa någon bok. Titta bara in och hälsa på, få en autograf och ta med dina osignerade böcker så signerar jag dem. Årets första signering, den känns lite speciell, så jag hoppas många kommer.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 29 maj 2014

"Spännande från första raden" Rädda min lillebror av Kim M Kimselius

När jag läste recensionen av Rädda min lillebror! hos Bokhemligheter blev jag tårögd av lycka. Det var författaren Åsa Öhnell som skrivit recensionen. Nedan kan du läsa vad Åsa har skrivit.


Rädda min lillebror! av Kim M Kimselius

När jag var barn läste jag massor. Hästböcker och deckare var favoriterna och de flesta böckerna utspelade sig på den engelska landsbygden.

Kim Kimselius Rädda min lillebror! flyttar mig nästan tillbaka till denna tid. Det är inte engelska hedar, det är inga hästar eller detektivgäng, men något i sättet att skriva för mig tillbaka till barndomens bokslukartider.

Kanske är det inte så konstigt med tanke på att detta är en så kallad byrålådsbok. Det är så Kim Kimselius kallar alla de böcker som hon skrivit och lagt i byrålådan från åtta års ålder och fram till sin debut vid 39 års ålder. Nu plockar hon fram dem en efter en och ger ut dem på sitt förlag Roslagstext.

Kim Kimselius har varit imponerande produktiv sedan hennes första bok Tillbaka till Pompeji gavs ut på Wahlströms förlag 1997. Det blev succé och Kim fick smeknamnet Blekinges Astrid Lindgren, eftersom debutboken sålde extremt bra (11 000 böcker på en vecka!). Kim är framför allt känd för sina böcker med historiska äventyr (serien om Theo och Ramona), men även andra äventyrsböcker.

Rädda min lillebror! är nummer 28 i ordningen. Bokens jag-person Gabriella har planerat att tälta med sina vänner på sommaren, men inget blir som hon har tänkt sig. När hennes mamma får en ny baby alldeles för tidigt och föräldrarna tvingas tillbringa all tid på sjukhusets neonatalavdelning, skickas Gabriella och hennes 5-årige lillebror Dennis till mormor på landet. Att Dennis är urjobbig i vanliga fall har väl Gabriella kunnat stå ut med, men nu när hon tvingas ha ansvar för honom börjar hon verkligen hata honom. Det är ju faktiskt hans fel att hon inte får åka och tälta och i stället tvingas bo hos mormor utan en enda kompis i närheten. Ja, om man bortser från tjocka Fislisa, men henne vill Gabriella till varje pris undvika. När Gabriella hör talas om kidnappare som tar barn är det nästan så att hon hoppas att Dennis ska bli kidnappad. Ända tills han faktiskt blir det och allt är hennes fel!

Gabriella får omvärdera sina elaka tankar om Lisa och Dennis. Nu gäller det livet!
Spännande är det från första raden. Kim Kimselius kan verkligen konsten att hålla läsaren på halster och även om jag som vuxen kan få otäcka tankar om vad kidnapparna egentligen tänker göra med barnen, kommer Gabriella aldrig in på sådana funderingar och det är ganska befriande. Det gör också att boken kan läsas av bokslukare i alla åldrar.

Jag har länge varit nyfiken på Kims böcker och detta är definitivt inte den sista jag läser … Jag ska ta mig an hennes historiska böcker, men också Att skriva med glädje, där hon delar med sig av sina kunskaper.

Rädda min lillebror! rekommenderas av bokslukare från 7 år och uppåt.

Här kan du köpa Rädda min lillebror!:
http://www.adlibris.com/se/bok/radda-min-lillebror-9789186485429
http://www.bokus.com/bok/9789186485429/radda-min-lillebror/

Tack Åsa för en fantastisk recension, det märks att du är författare. Om du inte känner till Åsa Öhnell kan jag berätta för dig att hon skriver KlaraBella-deckarna, magiska böcker som förflyttar dig till spännande platser.

På lördag 31 maj 2014, signerar jag Rädda min lillebror för första gången hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund 11.00-14.00. Jag vet att de kommer ha specialpris på samtliga mina böcker, eftersom det är lite extra festligt med boksläpp. Kom gärna och hälsa på!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 28 maj 2014

Vill du gå en skrivkurs som Kim M Kimselius håller?

Har funderingar på att hålla en skrivkurs och nu funderar jag på hur många som skulle vilja gå en skrivkurs där jag undervisar.

I första skedet tänkte jag ha en endagskurs, en lördag i sommar. Boken Att skriva med glädje kommer att ingå i kursavgiften.

Nu har jag lite frågor till dig som jag gärna vill att du skriver till mig och besvarar.

1. Vill du gå en skrivkurs för mig?
2. Hur gammal är du?
3. Var bor du?
4. Vilken månad skulle passa dig bäst?

Kursen kommer att hållas i Blekinge.

Skynda dig att svara! Om intresset är stort kommer kursen att hållas så fort det går att ordna. Deltagarantalet är begränsat för att jag ska kunna ge så mycket som möjligt till varje deltagare.

Om du kommer långväga ifrån kommer jag att tipsa dig om var du skulle kunna bo. Boendet ingår alltså inte i kursen.

"Det är ett viktigt jobb du gör! 
Du skriver med glädje, sådant andra
läser med glädje
och glädje behöver vi mycket av.
Du är en ambassadör för läslusten,
glädjen och för det skrivna ordet."
Solveig Vähäkuopus

Hör av dig snarast om du vill gå en skrivkurs för mig!

Om du har någon konstintresserad i din omgivning finns det möjlighet för medföljande att gå målarkurs för konstnären Raisa Uotila, medan du går skrivarkursen. 

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 27 maj 2014

Föreläsning i Markaryd nära döden upplevelse och boende i Vittsjö

Nu har jag varit ute och rest igen. Den här gången gick resan till Markaryd, en resa som hade kunnat vara den sista jag gjorde, när långtradarchauffören somnade, kom utanför väggrenen, vred häftigt på ratten, kom över i motsatt körfält, såg den mötande bilen, svängde tillbaka, vilket fick släpet att tippa över på två hjul över den motsatta körbanan. Jag fick hjärtat i halsgropen, det rörde sig om sekunder innan döden skulle vara ett faktum. Men så kom det en räddande ängel och styrde upp lastbilens släp och millimeter mellan lastbil och bil. Jag körde en bit innan jag stannade. Skakade och var illamående av händelsen. Trots det gick föreläsningen bra.

Det var en journalist på besök i klassrummet vid ett av tillfällena, jag berättade att jag kunde se spöken och att det hade hänt en gång när jag bodde i Markaryd. Något mer sa jag inte, bara att de kunde läsa om händelsen i första kapitlet i min bok Mysrys.

Men se, det nöjde sig inte journalisten med. Han skrev att jag flydde hals över huvud från hotellet mitt i natten... Något jag inte gjorde alltså. Ja, det mesta var egentligen fel i den här artikeln, men de skrev i alla fall om mitt besök. På grund av att hotellet i Markaryd var fullbelagt var jag tvungen att sova i Vittsjö, det var inte för att jag inte ville bo på spökhotellet igen.

Furuliden i Vittsjö har också spöken, har inte alla gamla hus det? De här spöken var mysiga och berättade några roliga saker. Här ser du mitt fina sovrum.


Efter en dags föreläsningar i Markaryds kommun, två skolor och flera klasser, reste jag alltså till Vittsjö, en plats jag har skrivit om i min bok Snapphaneresan. När jag checkat in på hotellet tog jag en promenad i den härliga lilla staden.

Sist jag gick här var det vinter och kallt och jag gjorde research för boken Snapphaneresan.
 Den här vackra vägen leder till Sjöstugan.

 Här sitter jag och fikar med en bedårande vacker utsikt.

På vägen tillbaka till hotellet tog jag lite andra vägar än på ditvägen. Eftersom det var närmare 30 grader varmt såg den här viloplatsen väldigt inbjudande ut.

Men den här stigen lockade och jag gav mig in på den istället.

Himlen var full av änglar. Kanske en av dem hade vakat över mig tidigare den dagen?

Tillbaka på hotellet slog jag mig ned i trädgården och ringde till min käre 91-årige far, vårt dagliga telefonsamtal för att tala om att vi lever.
Furuliden verkar vara ett golfhotell för personalen berättade att de höll golfkurser och ett stort gäng just hade checkat ut. Nu såg jag bara fyra karlar på hotellet.

Det här var det första jag såg när jag kom in och kände direkt att jag ville bo här.


Så här såg receptionen ut, med ytterdörren längst bort.

En myshörna i vardagsrummet på hotell Furuliden.

Jag hade vardagsrummet helt för mig själv den kvällen och somnade gott i den högra soffan. Tv brukar vara rena sömnpillret för mig.

Frukosten intogs nästa morgon i den här ståtliga matsalen.
Sedan bar det av till nya orter i Markaryds kommun, nya skolor och nya elever, alla lika entusiastiska, tysta och snälla, fulla av frågor.


I lärarrummet berättade jag om gårdagens änglavakt. Vilket gjorde att när jag höll den sista lektionen och var klar, kom en hel skolklass för att krama mig och säga hur glada de var att jag inte hade dött, för jag skrev så böcker och de ville jag skulle skriva många fler.

Med de orden i huvudet, känslan av alla kramar och leende på läpparna reste jag tillbaka hem till Blekinge, i ett sommarhett Sverige.

Blev välkomnad av både tvåbent och fyrbenta kära som överöste mig med pussar, kramar och lite skäll.

Nästa vecka bär det av ned till Skåne, där jag ska föreläsa på Kunskapsskolan i Lund och hålla skrivarkurs. Ska bli jättekul.


Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 26 maj 2014

"Du är en ambassadör för läslusten,glädjen och för det skrivna ordet"

Det kommer rätt många brev och mejl till mig, många frågor om skrivandet, om att läsa manus, eller om vad läsarna tycker om mina böcker.

Ibland kommer det ett brev som jag känner att jag gärna vill dela med mig av. Det här är ett sådant:

"Det är ett viktigt jobb du gör, du skriver med glädje, sådant andra läser med glädje och glädje behöver vi mycket av.

Vet du, jag tycker att du är en ambassadör för läslusten, glädjen och för det skrivna ordet. Att du engagerar dig så mycket för dina läsare - du föreläser, signerar böcker och har en skrivarstuga och jag vet inte allt. Det märks att du älskar att skriva och jag tycker du verkar vare en jättego människa som ger så mycket av dig själv till andra."
Solveig Vähäkuopus

Tack för de jättefina orden Solveig, de värmer och inspirerar mig mycket. Kram :-)

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 25 maj 2014

Vill du medverka i en novellsamling?

Ta chansen att få en av dina berättelser utgivna genom att medverka i Discemus förlags antologi. De söker just nu berättelser. Tyvärr är tiden lite kort, men du kanske hinner ändå.Discemus firar Världsbokdagen 2014 genom att bjuda in dig som är över 18 år till att medverka i en barnboksantologi för åldern 6-9 med temat Att börja skolan

För varje såld antologi kommer 5% att gå till organisationen Friends och ytterligare 5% till BRIS.

Dina bidrag kan vara dikter, verser, småberättelser och lite längre berättelser upp till 10.000 tecken.

Utgivningen av antologin kommer att ske under sommaren 2014 på Discemus Förlag.

Sista dagen för att skicka in ditt bidrag är kl.12:00 den 31 maj 2014, mejla ditt bidrag till info@discemus.se

Senast 31 maj meddelas de medverkande författarna i antologin.

Välkommen med dina alster! Läs mer här.


Ledsen att jag upptäckte det här så sent, men bättre sent än aldrig och det kanske ger dig chansen att få en berättelse publicerad.

Lycka till!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips eller Författartips för fler skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Boktips: Porten av Astrid Ahlberg

Porten, första delen om ön av Astrid Ahlberg. När jag lade ifrån mig den här boken längtade jag efter att få läsa nästa del i serien. Porten var en magisk bok, härliga personporträtt och mycket bra miljöskildringar som tog mig med till platserna i boken.

Ja, allt var precis så magiskt som en fantasybok ska vara: Den magiska porten, den alternativa världen, som i sin tur hade en alternativ värld, hmmm mer ska jag nog inte säga, för då avslöjar jag alltför mycket.

Hade tagit med mig boken när jag skulle tillbringa fyra dagar på Ystad Saltsjöbad Spahotell. Det blev fyra magiska dagar, både på grund av omgivningen och av boken Porten. Om du tycker om fantasy tycker jag absolut att du ska läsa boken, om du inte är så värst förtjust i fantasy tycker jag gott du kan läsa den ändå, för allt känns som om det verkligen kunde hända, på riktigt! Läs den!


Året då Miranda fyller tjugo, förändras hennes liv dramatiskt. Hennes trygga tillvaro som enda barnet till ett lantbrukarpar på vars gård hon arbetar som djurskötare, splittras utan återvändo. 


Mirandas hjälpsamhet för henne hem till en gammal dam. Hon säger saker som får Miranda att börja fundera, saker som senare ska visa sig mycket betydelsefulla. Miranda tänker återvända till den gamla damen för att ställa följdfrågor, men tiden går och hon kommer inte iväg. En dag blir Miranda kontaktad av en advokat. Det visar sig att den gamla damen är borta och Miranda har ärvt både pengar och gård.

Det är nu äventyret börjar på riktigt!

När jag läste boken tänkte jag att författaren kände till mycket om djur och det visade sig att mina aningar var rätt.

Veterinären Astrid Ahlberg har länge tyckt om att läsa fantasy och för några år sedan upptäckte hon även magin med att skriva. Debutromanen Porten är första och fristående delen av en serie kallad Ön.


Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus

Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.