Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 12 november 2016

Boktips Döden den bitterbleka av Anne-Marie Schjetlein

Döden den bitterbleka av Anne-Marie Schjetlein


Om pappa ännu hade levt, och fått läsa den här boken, hade han sagt "När kommer nästa!" För han älskade Anne-Marie Schjetleins debutbok Döden kvittar det lika.


Det märks att Anne-Marie har utvecklats sedan förra boken, för även om debuten var imponerande är den här boken ännu bättre. Det var lite svårt att komma in i boken, eftersom det var ett år sedan jag läste den förra, sedan föll alla bitarna på plats och det var svårt att sluta läsa.

Jag var tvungen att googla på författaren för att se om hon arbetade inom vården, eftersom allt som rörde sig där kändes så trovärdigt. En perfekt deckare för dig som älskar spänning i sjukhusmiljö.  Läs den!

»Du och jag Andreas, vi kommer få det så bra. Du kommer älska mig, bara mig.«

Halmstad plågas av ett pedofilrykte. Som kirurg tvingas Andreas ta emot skadade pojkar på sjukhuset. Utnyttjade kroppar. Oron växer sig större, ockuperar honom. En pedofil. Kan Petra verkligen ha någonting med det här att göra?

Trots att Andreas inte sett skymten av Petra på ett år kan han inte slappna av. Hennes sista ord gnager. Hon mördade för att komma honom nära ändå har han inte kontaktat polisen. Om du gör det kommer jag tillbaka. Men inte till dig. Utan till dina kära söner. Så Andreas tassar på tå, tvekar inför relationer som lockar, osäker på vad som kan väcka Petras vrede.
Döden den bitterbleka är en psykologisk spänningsroman i sjukhusmiljö. Med fingertoppskänsla för dramatik, relationer och vardagsrealism trollband Anne-Marie Schjetlein både läsare och kritiker med sin debut, Döden kvittar det lika. Döden den bitterbleka är den andra, fristående boken i serien om den kantstötta villaidyllen i Tylösand. Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, BookOutlet.se och CDON.COM.


Här kan du träffa mig under höstens signeringar:
13 november 12-14 signerar jag hos Akademibokhandeln Nova Lund.
26 november 11-14 signerar Kim sina böcker hos Lek & Sak i Lund.
27 november 11-13 signerar jag hos Akademibokhandeln Center Syd
3 december 11-13 signerar jag hos Lundins bokhandeln i Karlshamn.

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! Mejla Kim M Kimselius.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


fredag 11 november 2016

Att förvalta orden

Att förvalta orden
Orden har följt med mig sedan lärde mig prata. Tidigt fick jag lära mig att tänka på hur jag uttryckte mig. Senare i livet fick jag även lära mig korrekt svenska.

Det har lärt mig att förvalta orden och ta vara på dem. Inte bara mina egna ord som jag skriver, utan alla de ord som läsarna skriver till mig om böckerna.

De positiva orden får mig att sväva på små moln. Om det kommer negativa kommentarer tar jag till mig dem och funderar över om personen har rätt i sin kommentar. Om så är fallet bättrar jag mig till nästa gång.

Att ta till sig kritik är ett bra sätt att utvecklas och förvalta orden. Men det är inte alltid lätt. Ofta spärrar man ut taggarna och fräser ifrån. Jag har lärt mig att inte göra det, men så har jag varit författare i tjugo år. Under resan till att bli en etablerad författare med 40 utgivna böcker har jag lärt mig ta kritik.

I början av mitt författarskap googlade jag ständigt på mitt namn. Som mest hade jag över 200.000 träffar. Wow! Idag googlade jag namnet för att visa dig hur det ser ut när man söker på mitt namn. Det känns fantastiskt och helt vansinnigt att det kommer upp en ruta med foton och personuppgifter på mig direkt i sökfunktionen. Det är sådant som de stora författarna har...

Om jag inte hade förvaltat orden jag har fått av mina läsare kanske jag aldrig hade fått så många träffar på mitt namn. Kanske den där mäktiga rutan och härliga känslan inte hade dykt upp om jag hade sökt på mig.

Var rädd om det svenska språket och förvalta det väl, oavsett om du är författare eller inte. Det är du som bär orden vidare till nästa generation, det är du som är förebilden som får dem att ta till sig orden för att i sin tur förvalta dem och föra dem vidare.


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

torsdag 10 november 2016

Skrivarkurserna har börjat för Hållbar Personlig Utveckling

Skrivarkurserna har börjat för Hållbar Personlig Utveckling

Karlskrona
Äntligen är jag igång med skrivarkurserna för Hållbar Personlig Utveckling. De som jag har berättat om vid tidigare inlägg. Första dagen vaknade jag till ispansar på bilen. Det tog ett tag att få upp bildörren. När jag väl kom in i Karlskrona steg solen över taken och det var en sådan där frisk, nästan spröd luft som bara kan upplevas på hösten vid minusgrader.

Aldrig tidigare har jag kört in till Karlskrona i rusningstid och inte heller varit där sedan de började bygga om rejält i staden. Därför blev jag försenad. Tur att jag och Anna hade bestämt en tid långt innan kursdeltagarna skulle komma.

Att hålla skrivarkurs för personer som älskar att skriva och som anmäler sig till mina skrivarkurser är en sak. Att lyckas inspirera och locka personer att skriva trots att de aldrig haft en tanke på att skriva, det är verkligen en utmaning. Men med hjälp av Gula Lappar-tekniken händer mycket. Här ser du resultatet av första dagens kreativa övningar.


Från att ha varit ett sterilt rum med kala väggar börjar kurslokalen få en personlig, kreativ framtoning. Här är målningen som samtliga kursdeltagare har gjort tillsammans. Ovanför ser du kursdeltagarnas utvärdering av första dagens kurs.Anna är mig behjälplig under kursen i Karlskrona och även den som följer kursdeltagarna under alla tolv veckorna. Med andra ord är hon deras trygghet när de får nya lärare i de olika kreativa ämnena.


Andra lektionsdagen började vi med yogamattor där deltagarna fick lägga sig ned för att lyssna när jag läste ur Mördande foto. Det blev en hel del kreativa ord utifrån det passet, härliga kommentarer också, eftersom de ville att jag skulle fortsätta läsa tills boken tog slut.Även denna dag skulle de skriva ett ord som sammanfattade vad de tyckte om dagens övningar. Dessutom skulle de illustrera det genom piprensare. Deras ord lyfte mig och gav mig energi.

För att få in lite natur i lokalen hade en stor växt köpts in. Genast blev salen mysigare.
Karlskrona visade sig från sin allra bästa sida när jag lämnade staden.Ronneby
Att hålla skrivarkurs i Ronnebys kommun innebär att vi är på Bräkne Hobys folkhögskola. Jag har betydligt närmare och behöver inte sitta i några köer.


Att inspirera kursdeltagarna att skriva var inga problem och jag fick tårar i ögonen vid flera tillfällen när de läste upp sina texter. Vilka författare!


I Ronneby är det Annie och Johan som är mina medhjälpare. Annie som normalt arbetar med teater, visade sig vara en mycket duktig författare och illustratör också. Ser fram emot hennes första bilderbok. Inser att jag inte tog någon bild på Johan, som är musiker. Ska bättra mig till nästa gång. Däremot bloggade jag om när Annie och Johan höll i en teaterföreställning med pensionärerna i Eringsboda. Tillsammans driver de Teater för äldre.


Te, kaffe och smörgåsar bjuds det på, något som behövs för att ge energi under de tre timmar vi är kreativa.
Även här blev det många gula lappar. Ett bra sätt att komma igång att skriva om man tror att man inte har några ord inom sig. De kommer med hjälp av post-it-lapparna.


Den färggranna målningen har samtliga kursdeltagare gjort och precis som i Karlskrona är den en färgklick i rummet.
Även här får kursdeltagarna skriva ett ord som utvärdering efter vardera kursdag. Den andra dagen får de även illustrera orden med piprensare.
 Här ser du fler detaljer på den fina målningen.

När jag kom hem tog jag en promenad i min egen lilla skog tillsammans med Tudor. Jag fascinerades av löven på boken vars blad hade många olika färger.

Tudor sitter snällt och väntar medan jag fotograferar. Han har blivit van.

Ja, det var min första skrivarvecka för Hållbar Personlig Utveckling och jag är glad för den utbildning jag fick innan jag höll de här kursdagarna. Det har stärkt mig som person och jag känner att jag har betydlig mer att ge som skrivkurslärare än vad jag hade innan. Om några veckor är det dags att träffa grupperna ännu en gång. Ska bli spännande att se hur mycket de har hunnit göra på läxorna.


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 

Den 15 oktober håller jag Skrivarkurs i Karlskrona.
 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Här ser du mina handböcker i skrivandet:

10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"Hej, Tre hattar. Det var ett nöje att få läsa er generösa bok. Jag lärde mig mycket nytt (om bokmässan, egenutgivning, förlagsbranschen etc) och det var spännande och underhållande att få följa era personliga vinklar. Lättläst, informativ, rolig och varierande. Tack!" Med vänlig hälsning Matilda Brasch, svensklärare och hobbyskrivare


 
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

onsdag 9 november 2016

Kim M Kimselius är en mästare på cliffhangers

Kim M Kimselius – mästare på cliffhangers

Den fina rubriken har Jenny Forsberg på Jennys Författarblogg skrivit efter att ha läst min bok Döden på Island. Nedan kan du läsa hela hennes recension av min bok. Det är extra roligt att få en sådan här fin recension av Jenny, eftersom hon aldrig tidigare har läst någon av mina böcker.

Kim M Kimselius är en framgångsrik egenutgivare som jag alltid imponeras av. Förra året gästbloggade hon här på min blogg och gav Kim M Kimselius 3 bästa tips för lyckad bokförsäljning. Men trots att jag länge varit nyfiken har jag faktiskt inte läst någon av hennes böcker. Förrän nu. Jag har läst Döden på Island.

Boken är inget mindre än den tjugoförsta i den här serien, med Theo och Ramona i huvudrollerna. Kim Kimselius är extremt produktiv och har sammanlagt skrivit ett fyrtiotal böcker. Det kan ju ta emot lite att börja läsa en bok så långt in i en serie, men det var inget problem alls. Tvärtom är Kim noga med att i början av boken serva sina läsare med den information som behövs för att bli insatt i situationen.

Theo och Ramona kan resa i tiden, och den här gången hamnar de på Island. De gör flera tidsresor under bokens gång, så de besöker landet under flera olika tidsepoker. Eftersom det är en äventyrsbok råkar de ut för massor, och boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel.

Island är ett av mina absoluta favoritplatser, och trots att jag bara har varit där en gång, och då endast i några dagar, så längtar jag ofta tillbaka till naturen och landskapet. Jag vill definitivt tillbringa mer tid på Island. Och med de här böckerna får jag det. Det är också roligt med det historiska sammanhanget – att få vara med på den tiden när Thingvellir inte var en turistattraktion utan faktiskt användes som domstol.

Jag som är relationsinriktad i både mitt skrivande och mitt läsande uppskattade även hur relationerna mellan huvudpersonerna skildras. Boken var mycket sorgligare än vad jag hade räknat med, och jag vill ju gärna läsa böcker som får mig att känna saker. Det enda jag inte köpte fullt ut var faktiskt bokens slut, som jag tyckte var förutsägbart och lite för klyschigt. Men eftersom det är en bra bok i stort så är det förlåtet :-)

Eftersom jag har en viss allergi mot etiketter tilltalas jag av att Kim Kimselius inte kallar sina böcker för ungdomsböcker, utan bara pratar om dem som äventyrsböcker. Spänningen, miljön, relationerna och alla grymt välplacerade cliffhangers gör att jag definitivt rekommenderar den här boken.

Här hittar du Döden på Island hos Adlibris.
Här hittar du Döden på Island hos Bokus.

Tack snälla Jenny för den fina recensionen

Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

tisdag 8 november 2016

En bok om de gåtfulla guldgubbarna i Västra Vång

En bok om de gåtfulla guldgubbarna i Västra Vång
Kulturbloggen av Martin Moberg har skrivit ett inlägg om min bok Mysteriet med Guldgubbarna. Jag är inte bara glad över att han har skrivit om min nya bok, utan även för att jag har hittat en ny bra blogg att följa. Gå in och se om även du tycker om bloggen. Nedan kan du läsa lite av Martins text:


Författarinnan Kim Kimselius, bördig från Eringsboda, skriver just nu på en ny ungdomsbok i serien om Theo och Ramona. En bok som kommer kretsa kring de gåtfulla guldgubbarna, som hittades i Västra Vång i Johannishus. Kimselius gör därför ett researcharbete på plats på Blekinge museum, och det ska bli spännande att få ta del av det slutliga resultatet. Lokalhistoria kan på många sätt vara en källa till bl a äventyrsböcker, och det i sig kan också öka intresset hos unga att läsa mer. Det apropå satsningarna som regeringen initierat på läslov som äger rum under denna vecka, när barn och unga är lediga från skolan…
 

Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 
Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
 
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
 
 
 
 
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
 
 
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här