Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 5 april 2019

Känner mig som en stjärna

Känner mig som en stjärna


Oavsett hur länge jag varit författare, eller hur många böcker jag har skrivit, kan jag aldrig få nog av att höra hur bra någon tycker mina böcker är.

Den här veckan har jag känt mig som en riktig stjärna. Jag har varit och föreläst för 3:or, 4:or, 5:or och 6:or på Nordalsskolan i Mellerud. Varje klass har läst olika böcker, alla älskar böckerna de har fått lyssna till och arbeta med.

Spänd förväntan när jag stiger in i klassrummet, dödstyst under de 50-55 minuter som jag pratar. När det är dags för frågestund viftar ivrigt händer i luften. Alla har flera frågor, men många av de uppskrivna frågorna har de fått svar på under mitt föredrag.

Att stå framför klass efter klass, som sitter trollbundna framför mig, utan en tillstymmelse till ljud, eller vilja till att avbryta mig, det är underbart. Ögonen som fixeras vid mig, munnar som ler, glittret som skymtar till i ögonvrån med jämna mellanrum och tystnaden som är talande.

Kön av elever som vill kramas efteråt. Glädjen när jag delar ut autograf och häfte på mina böcker. Översvallande beröm från lärarna på väg tillbaka till lärarrummet där jag överlämnas till någon ny lärare som för mig vidare till nästa klass.

Så mycket kärlek jag har mött i Mellerud.

Igår hade jag fyra lektioner. Jag var trött efter tredje lektionen, men den fjärde lektionen lyfte mig och jag blev pigg igen. På vägen tillbaka till hotellet i uppförsbacke hör jag någon säga mitt namn och en flicka kommer upp vid min sida. Hon lyssnade på mig dagen innan och berättar hur mycket hon älskade föreläsningen och att hon hade bokat mina böcker på biblioteket. Vi hade sällskap hela vägen till hotellet, jag med andan i halsen eftersom farten ökade något i backen när jag fick sällskap, samtidigt som vi pratade. Mest hon, jag lyssnade och sög åt mig alla härliga ord.

"Varför har jag aldrig hört talas om dina böcker tidigare?" frågade en lärare. Ja, varför? Vad kan jag göra för att synas mer för lärarna. Något förslag?

En lärare berättade hur inspirerad han hade blivit av min föreläsning, han som hade haft skrivkramp i veckor hade åter fått skrivlusten tillbaka efter att ha lyssnat på mina ord. Sådant gör mig glad.

Idag är sista dagen i Mellerud. Det är med sorg i hjärtat som jag lämnar alla underbara elever och lärare. Kanske får jag komma tillbaka igen om några år, för det gör jag gärna.

Jag vänder hemåt igen, men det är lång väg och ännu en övernattning väntar på vägen innan jag är tillbaka i mitt älskade Paradis hos Jan, Kiara och Kotten.

Snart väntar en ny resa. Men den som jag är på väg att avsluta kommer att stanna i mitt hjärta för lång tid framöver.

Tack alla lärare och elever för att ni är så underbara!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 torsdag 4 april 2019

Fantastiskt sätt att använda Kimselius historiska äventyrsböcker i skolorna

Fantastiskt sätt att använda Kimselius historiska äventyrsböcker i skolorna
Befinner mig just nu i Mellerud där de arbetar med mina böcker i undervisningen. Olika årskurser har olika böcker. Sexorna läser Tsunamikatastrofen i Lissabon. I klasserna är det ungefär hälften av eleverna som är nysvenskar. Därför läggs stor vikt vid läsförståelsen. Något lärarna tycker mina böcker är utmärkta exempel på: korrekt svenska, många synonymer och spännande handling som får eleverna att vilja läsa vidare.

Som du ser får eleverna en hel del frågor att besvara, både före och efter att de har läst ett kapitel. Vilket innebär att de inte bara läser, utan de lär sig massor samtidigt.

Både innehåll, tankar och beskrivningar tas upp. Och många ord.
 
Dessutom har de lagt in lite fakta ifrån faktadelen i min bok. Ett rejält arbete har lagts ner för att inspirera eleverna att utveckla språket. Det märks, för eleverna pratade mycket bra svenska.

Det här är andra skolan jag besöker som har gjort ett kompendium utifrån någon av mina böcker och låter eleverna lära sig olika saker med mina böcker som grund. Precis vad jag önskade när min debutbok Tillbaka till Pompeji kom ut, men inget som förlaget var värst intresserade av vid den tidpunkten.


Efter föreläsningar checkade jag in på hotellet i Mellerud och fick en fantastisk svit med ett litet vardagsrum med fönster åt alla håll. Där satt jag och läste på om Mellerud och blev intresserad av att utforska staden mer, trots att jag hade föresatt mig att antingen läsa research eller skriva. Men efter en mulen dag kom solen och strålade in genom fönstret, då var det bara att ge sig ut.

Tvärs över gatan ligger Tingshuset där ett museum är inrett på övervåningen. Här kunde man följa människor genom århundraden, från Backstugessittarna till den förmögna doktorn i staden.

På museet hittade jag den här gamla skrivmaskinen. Visst ser den spännande ut?

Här är ännu ett hem på museet.

Strax efter Tingshuset står en metallskulptur. Den heter Kristallbron och är gjord och skänkt av Bruce White, professor i konst i Chicago. Hans förfäder kom från Dalskogs församling i nuvarande Mellerud kommun. Skulpturen symboliserar de dalsländska amerikafararnas samhörighet med sina svenska rötter. Emigrationen från Dalsland var mycket stor under 1800-talet. Dalsland var det landskap som tappade största andel av sin befolkning. Många flyttade till Norge, men en stor andel hamnade i norra USA. Många av de dalslänningar som emigrerade till Amerika återkom sedermera till Dalsland. 

Till min glädje hittade jag en bokhandel i Mellerud. Där huserade Stefan Perneborg för dagen. Att träffa honom var som att träffa en gammal vän. Vi hade mycket att prata om. Till min glädje fick jag syn på författarkollegornas böcker hos bokhandlaren. Mina böcker skulle genast beställas hem.

Underbara elever och lärare på Nordalsskolan i Mellerud. Här stannar jag till och med fredag då färden ställs hemåt, med en övernattning till innan jag är hemma på lördag.

Du anar inte hur glad jag blir över att höra hur mina historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona används i skolarbetet. Jippi!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 
 
onsdag 3 april 2019

Nytt ljudbokskontrakt Dags att fira igen!

Nytt ljudbokskontrakt. Dags att fira igen!

De tio första historiska äventyrsböckerna om Theo och Ramona är inlästa som ljudböcker. Eftersom jag inte var riktigt nöjd med inläsaren har jag nu fått ny inläsare på de två böcker som nu ska läsas in.

Eftersom den person jag hade kontakt med tidigare är ledig en längre tid, har jag nu fått en ny kontakt som inte känner till mina böcker. Den förra var fan till böckerna och kunde allt om dem. Den nya personen läser böckerna efterhand, sedan skriver vi kontrakt. Faktiskt roligare på det här sättet, för då får jag anledning att fira om och om igen.

Den här gången är det Kinesiska Draken och Snapphaneresan som jag har skrivit kontrakt på med Saga Egmont. Elfte och tolfte fristående boken om Theo och Ramonas äventyr.

När jag skulle fotografera böckerna blev katterna nyfikna och klampade omkring bland blommorna, nosade på böckerna och var allmänt intresserade över vad jag höll på med. Hade tänkt ha ett foto med någon av katterna på, men de bilderna blev tyvärr inte bra. Hela vår trädgård är full av blå blommor, det är så vackert.

Blev du nyfiken på böckerna? Än så länge finns de inte som ljudböcker, men snart... Fram till dess får du nöja dig med pappersböckerna, eller e-böckerna. Fråga efter dem hos din bokhandlare, eller kika efter dem hos nätbokhandlarna, till exempel Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln. De finns även på Storytel (försökte länka till Storytel, men den sidan verkar vara nere) som e-böcker, och snart som ljudböcker.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 


tisdag 2 april 2019

Anlänt Vänersborg

Anlänt Vänersborg

Körde hemifrån i morse och anlände Vänersborg efter en lång bilresa i soligt väder. Många långtradare ute på vägarna, fler än vanligt tyckte jag, men det kanske är så det är nuförtiden.
Efter att ha suttit i bilen större delen av dagen hade jag spring i benen och viljan att uppnå minst 10.000 steg. Därför gav jag mig av på upptäcktsfärd. Jag vandrade utefter vattnet och njöt av livet.

Hälsans stig hette den här rundan och när jag gick den rann bilturen ur mig och energin återvände.

Ibland stannade jag upp och bara andades. Hälsade på de äldre som satt på bänkarna utefter stigen, såg på hundarna som fick sin motionsrunda och log.

Jag rundade kyrkogården och på vägen tillbaka gick jag in och utforskade de gamla gravstenarna. Så vacker kyrkogård!


Här vände jag ansiktet mot havet och njöt av vattnet och solen.

På andra sidan ligger hotellet. Nu ska jag bara över vattnet också...

Tillbaka på rummet. Så här fin utsikt har jag. Nu ska jag skriva autografer och förbereda morgondagens föreläsningar i Mellerud, dit jag kör vidare till imorgon.

Att vara författare är ett enda stort äventyr, men det är också långa, intensiva dagar.

Ha en fin kväll!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 

 
måndag 1 april 2019

Kooikervalpen Kotten börjar bli stor

Kooikervalpen Kotten börjar bli stor


Som rubriken antyder börjar Kotten bli stor. I slutet av förra veckan började han lyfta på benet när han kissade. Det tog längre tid att kissa på morgonpromenaden när det skulle markeras lite mer än vanligt. Många intressanta dofter. Kiara och Kotten leker fint ihop fortfarande. Även om leken numera är lite lugnare från Kottens sida, fortsätter han dra henne i svansen och bita henne i haserna. Något hon inte är speciellt förtjust i, men hon låter honom hållas.Kotten har fått vänja sig vid att matte inte alltid är hemma. Han har lärt sig tecknen. Här ligger han och stirrar på mig när jag lägger makeup, vilket innebär att jag kommer att åka iväg. Visst ser han lite ledsen ut?

När jag kom tillbaka den eftermiddagen var Kotten sjövild. Jag slängde in både honom och Kiara i bilen och körde iväg, utan en tanke på vart jag skulle åka. Till min glädje var det full aktivitet på Kolshults Ponnybus som ligger bara drygt 1 kilometer hemifrån. Massor med människor och hästar.

Där bor Kottens kompisar, som idag inte var på lekhumör eftersom både Elsa och Doris var dräktiga. Kotten fick nöja sig med att titta på allt annat som rörde sig på stallplanen.

Han var fascinerad av hästarna. Till en början lite rädd, men sedan släppte det och övergick till fascination. Bra, för Kolshults Ponnybus är en plats vi besöker en hel del.

Kotten har fått upp ögonen för kottar. Nu börjar han bära kottar med sig hem efter promenaderna. De kliar så gott i tandköttet när man som liten valp byter tänder.Oftast står rådjuren och tittar på oss när vi kommer ut på morgonen. Kotten tittar tyst på dem, utan att skrämma iväg dem med ett skall. Ibland står tranorna där istället. I början var Kotten rädd för dem eftersom han inte tyckte om deras skrik, men nu har han vant sig.

Det börjar bli trångt i hundsoffan. Kotten är lite sur när Kiara hoppar upp i "hans" soffa, utan en tanke på att soffan har varit Kiaras i två år innan Kotten kom in i vår familj.

Han gör allt för att få iväg henne, oftast lyckas han.

Då lägger han sig nöjt i soffan och njuter av att få ha den ifred, om inte husse kommer och sätter sig där, men det är helt okej enligt Kotten.

Till slut är både Kiara och husse bortjagade och Kotten lägger sig i sin favoritställning med huvudet hängande ut över kanten.

Våren har kommit till vårt paradis och hela trädgården går i blått. Solen värmer och det har varit runt 14-16 grader varmt i solen och lä. Lördagen var härlig, söndagen var vinden bitande kall.

Kotten har upptäckt humlor. Hoppas han inte får tag på dem, för det är en hel del av dem bland blommorna. Kiara kommer för att se vad det är Kotten letar efter.

Kotten stannar inte på samma ställe någon längre stund. Strax är han på språng igen och Kiara står kvar i det blå blomhavet och tittar efter honom.

Ännu en vecka med Kotten har passerat. Kotten har börjat valpkurs. Förra veckan var det bara jag som var där nu har Kotten fått ha sin första lektion. Lite läskigt att träffa så många olika raser, i alla fall i början. Sedan tyckte han mest att det var spännande. Instruktören, Roland, sa att jag skulle vara glad att jag hade så fin kontakt med min hund, det skulle jag ha stort nytta av i framtiden. Jag blev glad.

Vi tränar på. Den här veckan är jag i Dalsland och föreläser för skolelever. Då ska husse och Kotten gå på valpkursen. Jag ser fram emot att höra rapport om hur det har gått för dem. Jag tror inte det blir några problem, för Kotten älskar husse lika mycket som han älskar mig.

Läs tidigare inlägg om Kotten, vår nya flockmedlem, en liten Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

  

söndag 31 mars 2019

Glädjande och överraskande upptäckt

Glädjande och överraskande upptäckt
Bläddrade i lördagstidningen vid frukosten och såg barnens bokrecensioner i BLT. Alltid intressant läsning. Till min glädje upptäckte jag min bok Faraos förbannelse. Jippi!(Fick just meddelande om att den här artikeln om boktips även finns med i Eskilstunakuriren. Åh, så roligt. Tack Leila för den upplysningen!)


Jag blir lika barnsligt glad varje gång jag upptäcker att någon av mina böcker nämnas i något sammanhang.

Som häromdagen när jag fick reda på att Sofia Pulls i sin avhandling om skrivhandböcker hade nämnt båda min handböcker om skrivandet: Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet och pratat väldigt bra om båda böckerna.

Eller som när folk på Facebook ber om lästips till vissa åldrar och mina böcker ofta nämns. Det känns alltid lika bra och peppar mig att skriva.

En bra start på dagen, som gav energi att gå Karlsnäsrundan på 3 kilometer trots dundrande huvudvärk. Något som gav energi att jobba med min bok när jag kom tillbaka.

Tänk på det när du läser en bok, dina ord lyfter författaren om du berättar vad du tycker om den.

Skriv gärna och berätta vad du tycker om de av mina böcker som du har läst!

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.