Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 22 maj 2010

Har fått en bloggutmärkelse!

Jag har fått en bloggutmärkelse. Jättekul! Har aldrig fått någon förut och jag blev mycket glad. Det är in-knit som gett mig utmärkelsen! Tack Ingrid för utmärkelsen.

Förutom att ta emot utmärkelsen ska jag berätta 7 saker om mig själv som inte alla känner till och därefter skicka den vidare till 7 andra bloggare som jag tror inte har fått utmärkelsen tidigare.
Först sju saker om mig:

  1. Jag tog mitt körkort på en månad och höll det i min hand på min 18-årsdag.
  2. Har varit med i scouterna.
  3. Jag har varit sjukvårdsgruppchef i Hemvärnet.
  4. Jag har alltid drömt om att kunna spela piano (förutom att bli författare)
  5. Jag har tränat karate...
  6. ...och tävlat i bordtennis.
  7. Jag har ridit Voltige och varit instruktör i det.

Tror inte att många av mina vänner kände till allt detta, framför allt inte mina läsare.

Nu är det min tur att dela ut Bloggutmärkelsen. Jag har valt att ge utmärkelsen till dessa sju bloggar:

1. Livet på Citronodlingen som får mig att längta till Italien, Sorrento och hotell Minerva. Men också att njuta av Helenas blogginlägg.

2. Kimseliusbooks som startats av ett av mina fans. Roxana skriver fascinerande fakta runt mina böcker och andra kul saker som ni inte skulle ha en aning om annars.

3. Kimseliusfan som även den har startats av ett av mina fans, Linda. Bloggen har många jätteintressanta inlägg med anknytning till mig och mina böcker.

4. Kimselius Idolblogg, som startats av ett tredje fans, Jenny. Här hittar ni också kul inlägg om mig och mina böcker.

5. Kimselius Fan-Fic! förtjänar en bloggutmärkelse, eftersom jag tycker det är fascinerande att det överhuvudtaget finns en Fanfiction sida om mina böcker!

6. Eva Linders blogg från Malaysia innehåller alltid fascinerande bilder och text.

7. Svensk tjej på Sicilien är en annan jätteintressant blogg som jag följer.

Jag har många, många fler jag skulle vilja ge utmärkelsen, men många av dem tror jag redan har fått utmärkelser och tanken var att de som nu får den inte skulle ha fått den tidigare.

Det ska bli spännande att se om de som får utmärkelserna tar emot den och berättar lite mer om sig själv och i sin tur skickar utmärkelsen vidare.

Hoppas att du som har läst det här inlägget har tyckt om att få veta några annorlunda saker om mig.

Kramisar Kim

fredag 21 maj 2010

Utmaning Tionde bilden


Fick en utmaning från Helly på Sicilien. Den går ut på att visa den 10:e bilden i sitt bildarkiv och här är min:


Fotot är från Bokmässan 2009. Där startade jag min blogg efter att ha gått kurs för Jocke Jardenberg . Jag spelade även in mina första YouTube filmer och sände från Bokmässan.

Dessutom skulle man föra vidare utmaningen och jag för utmaningen vidare till de följande bloggar/personer :

Trying to follow my dream
Eva Swedenmarks värld
Helenas Hus
Kimseliusbooks
Tio kilo lättare
Tereseh
Eva Linder i Malaysia
Kimselius Fanblogg


torsdag 20 maj 2010

Passion

Alla vet att min passion är att skriva böcker. Men det är inte alla som vet att jag har en annan passion och det är blommor!

Jag har ett inglasat rum fullt med blommor, bland annat en Passionsblomma.

Det har varit fullt upp med skrivandet ett tag och jag har bara slängt till Passionsblomman vatten, för den vill ha vatten varje dag och helst lite kärlek också, men nu har den bara fått vatten.

Jag tyckte den såg lite trist och hängig ut, såg att den hade skjutit en ranka upp mot persiennsnöret och klängde sig fast där, men tänkte inte mer på det, förrän jag skulle flytta blomma och plocka vissna blad. Då förstod jag vad som hade hänt.

Min älskade Passionsblomma hade inte svikit mig, trots avsaknad av kärlek. Den hade lindat sig runt hela gardinstången och där hängde MASSOR av blommor, utslagna och knoppar. Blommor jag inte sett eftersom gardinen hängt för.

Försiktigt tog jag ned den långa rankan och lindade ihop den och nu har jag en ljuvlig blommande Passionsblomma, full med knoppar och massor av blommor. Jag njuter för fullt!

Vilken är din passion?

Kramisar Kim

onsdag 19 maj 2010

Salvestaden Medeltidsstad Kalmar

Salvestaden utanför Kalmar är en fascinerande medeltidsstad som jag besökte när jag höll på att arbeta med med bok Vikingaträl. Jag var där för att insupa lite atmosfär, även om atmosfären mer skulle ha passat till min bok Riddarsvärdet, som ännu inte var ännu påtänkt.

På bilden ser ni mig iklädd vikingakläder när jag besökte en vikingaby i Danmark. Den researchresan kommer jag att berätta om i ett annat blogginlägg.

Vi hade sådan tur att när vi kom till Salvestaden (ny länk) var det Medeltidsvecka, parad och mycket jippo. Det var fullt med folk i tidsenliga kläder från 1300-talet.


Den här klänningen ville jag ha. Älskade färgen och snittet på den.


Här två charmiga väpnare (som sålde grillad korv...)

Ingen kom in i Salvestaden utan att berätta varifrån man kom och hur man hade färdats dit. Vakten stoppade alla och när någon sa "med bil" såg han konfunderad ut och bara skakade på huvudet. Därför sa vi att vi hade kommit med häst och vagn och vi blev insläppta.


Här kan ni se hur husen byggs upp.

Här är vi på besök hos smeden.


Här är vi hos skomakaren, där en kund sitter och väntar på sin sko.


Här hittade vi någon som gjort något dumt och blivit satt i stocken.

Musiker underhöll från scenen.


Här fanns möjlighet att köpa riddarutrustning och svärd.Om du ville lära dig runskriften kunde du köpa ett sådant här bra lexikon.Vaktombyte i tornet.

Utanför staden fanns det många stånd, som sålde olika saker.


Här kunde du köpa vildsvinshuvud och skinn.


Om du inte var skrivkunnig kunde du få hjälp av munken, som den här flickan.

Så var det dags för drottningen och hennes följe.

Här är drottningen själv.


Här kommer tempelriddarna. I år har Tempelriddarna hela Salvestaden och det kommer att vara många tornerspel och annat intressant. Läs mer här.

Nu håller drottningen tal till folket.

Dags att marschera ut till musikernas taktfasta musik.


En tidsenligt klädd liten flicka.


Här förbereds för tornerspel

Så lämnade vi Salvestaden för denna gång. Men bara för att resa till Danmark och de olika Vikingabyar som finns där. Den resan kommer jag att berätta om längre fram.


Besöket gjorde jag på grund av boken Vikingaträl som jag skulle skriva.


Men Salvestaden passade bättre till min bok Riddarsvärdet.


Det här var ingen resa till fjärran, exotiska länder, men det var en upplevelse som jag minns väl och jag njöt i fulla drag när jag var i Salvestaden. Har du ännu inte besökt staden tycker jag att du ska passa på i år. Tycker du om hästar är det definitivt rätt år att besöka staden eftersom det kommer att vara mycket tornerspel och hästar i år. Ett beduinläger kommer även att sättas upp utanför staden.

Här kan ni se fler saker att göra när ni ändå besöker Kalmar som är en underbar stad.

Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar Kim

tisdag 18 maj 2010

Magiska stenar

Ibland önskar jag att jag hade en magisk sten. Varför köpte jag ingen den gången jag var på medeltidsmarknad och det låg fullt med magiska stenar där och bara väntade på att förgylla livet för mig.

I Boudicas strid mot Romarna dyker det upp en magisk sten, en druidkristall. Kanske skulle jag haft en sådan istället, de verkade kraftfulla.

Varför vill jag då ha en magisk sten? Jo, för att tiden aldrig räcker till för mig. Nu är det snart kväll IGEN, och jag har inte hunnit med hälften av vad jag hade planerat att göra. Jan säger att jag planerar för mycket... Han har förmodligen rätt. Han säger också att jag är tidsoptimist... Han har rätt som vanligt...

Men tänk, om jag nu hade en magisk sten, vad mycket jag kunde göra med hjälp av den... Vilket får mig att tänka på mitt nya projekt boken Mysrys.

Åh, vad jag vill skriva. Men jag måste sansa mig, eller "hia mig", som en av mina skånska vänner alltid säger. Först ska jag se till att bli helt klar med Boudicas strid mot Romarna och få iväg den till tryckeriet.

Men tänk ändå... vilken skillnad min magiska sten hade gjort!

Kramisar Kim

måndag 17 maj 2010

Florens Italien Digerdöden Svarta Döden

Florens är en stad jag alltid har längtat till. Därför var jag tvungen att leta upp ett historiskt ämne att skriva om. Jag valde Digerdöden, Pesten, Svarta Döden...

Här står jag vid Ponte Vecchio. Den bro jag hade satt på många bilder, i många filmer och alltid drömt om att se. Så här på avstånd är den vacker och jag njöt av att vara i Florens.


Vårt hotell låg alldeles vid Domen och 1300-talskvarteren. Perfekt när jag skulle skriva om pesten under 1300-talet. Hotellet hette La Residenza del Proconsolo. Så här vackert är sovrummet.


Ponte Vecchio


Tornet på Palazzo Vecchio sticker upp överallt och det är svårt att gå vilse. Domens runda kupol är också en siluett som inte går att ta miste på. Eftersom vi bodde precis vid Domen var det alltid lätt att hitta hem.


Här går vi på Ponte Vecchio. Överst ser ni gången som för från gamla palatset till det nya, "Prinsens korridor". Varje dag var hertig Cosimo I tvungen att gå genom gången från sitt nya palats till det gamla där han arbetade. Han hade låtit bygga gången för att han inte ville beblanda sig med folket. Förr fanns det även slaktarbutiker på Ponte Vecchio, men på grund av lukten förbjöds dem av hertig Cosimo och nu finns det bara guld och silverbutiker här. Förälskade fäster också hänglås här på bron för att befästa sin eviga kärlek.


Här har jag upptäckt något intressant mitt på bron. Som ni ser är det en öppning till vänster om mig och det är där på staketet som alla hänglåsen sitter.


Jag fotograferade och noterade detaljer, allt för att minnas så mycket som möjligt till min bok Svarta Döden.


Det kom en parad med folk i tidsenliga kläder, förutom polisen och turister som hakade på.


Här kommer lite fler människor i paraden.


Jag var på jakt efter gator där Theo och Ramona skulle gå när de besökte staden och jag fotograferade många gatuvyer.


Ännu en gata...


Boken Svarta Döden börjar på ett torg och här hittade jag det perfekta torget.


Nu gällde det att hitta de vägar Theo och Ramona tog på sin väg ut ur staden.


Ny gatubild


Här ser ni de öglor som var till för att binda fast hästarna i. Denna byggnad låg precis utanför vårt hotell.


Tillbaka till torget igen och då hade det kommit upp ett fruktstånd!!! Ni som har läst Svarta Döden vet vad fruktståndet har för betydelse i boken.


Vandringen fortsatte i Theo och Ramonas spår. Det kändes som om jag hade varit här förut. Och kanske hade jag det, i ett tidigare liv...


Se den vackra byggnaden i slutet av gatan.


Här har vi kommit in i en byggnad och här lät jag Bouccaccio bo i min bok, eftersom Theo och Ramona stöter på 1300-talsförfattaren som skrev boken Decamerone


Här ser ni trappan upp och på väggen hänger vapenskölder.


Taket inuti huset var fantastiskt vackert och påminde mig om Tutankhamons tempel i Egypten, eftersom taket där var fullt av guldstjärnor på blå botten.


Smala trånga gator överallt.

Här är Palazzo Vecchio


Fantastiskt hus, synd att de förstört det med reklamen på ytterväggen.

Palazzo Vecchio med en kopia av Michelangelos staty David stående utanför


Älskade att utforska alla trånga gator och gränder.


Det var fascinerande att se hur gatorna vindlade fram och inte låg på raka linjer.


Fascinerande bro... får aldrig nog av den.


Här är jag tillbaka i vimlet på bron Ponte Vecchio (som betyder den gamla bron).


Här är jag på väg mot stadsmuren och stadsporten som jag länge hade letat efter, eftersom den fanns med i min bok.

Vägen ut från staden, mot stadsporten.


Här har vi kommit ut genom stadsporten och står vid Forte di Belvedere, fortet vid stadsporten.


Här ser ni karta över staden och om ni förstorar upp kartan kan ni läsa namnen på de olika platserna och också hitta den väg Theo och Ramona gick ut ur staden (om ni har läst boken Svarta Döden).


Mycket vacker stadsport.


Nu är vi utanför staden.


Vi följer en spännande väg, med stadsmuren på vänster sida kantad av olivträd och landet på högra sidan.


En mycket brant backe och jag är glad att vi går nedför och inte uppför. Men i och för sig hade vi gått en annan brant backe på vägen hit.


Här ser ni stadsmuren och vakttornen.

Vy över Florens. Vid den runda kupolen, Domen, bor vi.


Vy ut mot landet


Ännu en vy över Florens

Här ser ni ett av de gamla vakttornen. Här är muren riven runtom.


När vi vandrade utefter floden fick vi se en folksamling som stod och lutade sig ut över floden. Nyfiken som jag är klämde jag mig fram för att se vad de tittade på. En RÅTTA! Ser ni duvorna och råttan till höger, så kan ni göra er en föreställning hur stor råttan är.För det är väl en råtta, eller? Jag tyckte det var jättekul eftersom jag skrev om pesten och döden och råttor och elände...Vacker byggnad


Älskar alla de olika färgerna på byggnaderna.


Se de fantastiska utsmyckningar som husen har.


Här ser ni tornet av Palazzo Vecchio i bakgrunden och jag i förgrunden.


Domen! Fantastiskt byggnadsverk!


Man kunde gå upp i tornet, men det var så långa köer och vi hade ingen lust att stå där. Eftersom det var i februari vi besökte Florens och det egentligen inte var många turister i staden så undrade jag hur långa köerna var när det verkligen var turistsäsong... Vet du? Har du varit där och köat? Eller varit uppe i tornet?Här hittade vi ännu en stadsport som står ensam mitt i en korsning. Längre bort ser du ett vakttorn.


Vy över Florens


Domen


Utsikt över Domen från vårt fönster


Över den här gången leder "prinsens gång".


Så här ser det ut när butikerna är stängda på Ponte Vecchio.


Här ser ni hur gången klänger sig utanför tornet och över gatan på sin väg mellan hertigens Palats.


Denna italienska trädgård fick mig att tänka på Pompeji.


Fantastiskt vacker byggnad.Vi besökte även marknad. Jag ville ha en röd skinnryggsäck. På turistmarknaden hittade jag en, men den var alldeles för dyr. Vi gick vidare och på den allmänna marknaden hittade jag exakt samma röda ryggsäck för halva priset. Där hittade jag också denna skinnsjal som jag var så sugen på att köpa, men jag valde väskan istället och det har jag inte ångrat. Den ryggsäcken har nu följt med mig på många resor över hela världen.


Allt detta fick jag uppleva tack vare min bok Svarta Döden. Du kan läsa mer om boken här. och här på min hemsida.Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Om du vill lära dig mycket om Digerdödens härjningar i Italien och Florens, då är detta en perfekt bok. Vill du ha en ruskigt spännande och samtidigt otäck bok, då är Svarta Döden ett perfekt val. En av mina vänner har sagt att jag kan skriva hur många böcker jag vill, men jag kan aldrig skriva en bok som är bättre än Svarta Döden...

Här kan du se foton från mina researchresor till Italien:
Vesuvius, Sorrento i Italien inför min bok Tillbaka till Pompeji  Florens i Italien inför min bok Svarta döden
Pompeji, Herculaneum och Vesuvius.


Kramisar Kim