Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 21 december 2013

Boktips: Marina av Carlos Ruiz Zafón

Marina av Carlos Ruiz Zafón var en magisk bok, som uppslukade mig helt och hållet, precis som författarens tidigare böcker har gjort.

Boken handlar om Oscar som bor på internatskola. På sin fritid utforskar han Barcelona och hittar ett övergivet hus. Han ser en klocka och lyfter upp den för att kika närmare på den. I samma ögonblick blir han skrämd av en rörelse och rusar därifrån. Väl tillbaka på internatskolan upptäcker han att han håller klockan i sin hand. Han har stulit!

Det var aldrig Oscars mening, därför beger han sig tillbaka till huset så snart som möjligt. Då upptäcker han att huset inte alls är obebott och övergivet. Det är nu hela äventyret börjar!

Norrköpings Tidningar skriver så här om boken: "En tidlös berättelse om det nära förflutna och om det godas kamp mot det onda, där det goda faktiskt inte alltid segrar. Den är också en enastående roman om kärlek bortom förnuftets alla gränser. Han skriver lättläst och lättillgängligt. När det fungerar som bäst skimrar hans språk av magisk skönhet, likt det gamla Barcelonas regnvåta gator om natten."

Det här är en bok jag varmt rekommenderar dig att läsa. Den tar dig med till en okänd värld som får dig att hissna av fasa, men även att fälla en tår och lida med de drabbade. Det är många livsöden som dyker upp i handlingen, de är alla väl skildrade och till slut knyts de ihop.

Du hittar boken hos din bokhandlare, men även hos internetbutikerna, bland annat Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

fredag 20 december 2013

Ansök om Arbetarskrivares stipendium 2014

"Alla bäckar små..." Som författare är man tacksam för alla pengar som flyter in. Ett stipendium tas tacksamt emot. Här har du chansen att söka stipendium för att underlätta ditt skrivande:

Dags att söka till Arbetarskrivares stipendium 2014!

Föreningen Arbetarskrivare delar sedan år 1995 ut ett litterärt stipendium till en lovande skribent som ännu inte kommit ut med någon egen bok. Priset kallades tidigare Fem Unga-stipendiet men heter numera Arbetarskrivares stipendium. Inriktningen är densamma; att belöna en icke etablerad författare för att inspirera till en fortsättning i föreningens anda. Det vill säga ett skrivande med utgångspunkt i arbetet med ett underifrånperspektiv, och för att utveckla den svenska arbetarlitteraturen. Namnbytet på stipendiet innebär att åldern hos den sökande inte längre spelar någon roll utan enbart den litterära skaparkraften.

Priset är på 5000 kr och delas ut på föreningens årsmöte.

Om vinnaren inte är medlem i föreningen får den personen ett medlemskap under ett år som extra belöning.

Bidragen kan vara noveller, dikter eller utdrag ur något större verk som inte varit publicerat tidigare. Det sammanlagda omfånget får inte överskrida 6 A4-sidor, med enkelt radavstånd.

Stipendiekommittén önskar texter som skildrar:
Dagens samhälle
Arbetsliv och
Sociala sammanhang.

OBS! De som söker stipendiet måste vara anonyma när texterna sänds in. Namn och kontaktuppgifter bifogas i ett slutet kuvert, med titeln på utsidan, och får inte öppnas innan vinnaren är utsedd. Insända texter returneras ej. Meddelande om vem som har vunnit kommer att finnas på Arbetarskrivares hemsida: www.arbetarskrivare.wordpress.com i slutet av mars, samt i medlemsutskicket. Priset delas inte ut om inget av de insända bidragen anses hålla tillräckligt hög kvalitet.

Skicka ditt bidrag senast 15 januari 2014 till:
Pelle Olsson, Bruksgatan 6, 360 72 Klavreström

Med förhoppning om ett stort gensvar! Föreningen Arbetarskrivares stipendiekommitté; författarna Victor Estby, Maria Hamberg och Pelle Olsson.

Läs mer på Arbetarskrivares hemsida.

Lycka till!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

torsdag 19 december 2013

Årets sista signering sker i Karlskrona

Det känns lite vemodigt att skriva att det nu är årets sista signering. Under tre veckor har jag rest runt i Skåne och signerat, jag har varit med om snöstorm, nästan fått ett träd över bilen, sett en bil flyga av vägen framför mig, mött massor av intressanta människor, fått många kramar och julklappar från fansen. Ja, det har varit intensiva dagar.

Visst är det skönt att vara hemma hos make och hundar igen och det ska bli jättekul att få signera imorgon, allra sista signeringen för i år, i Karlskrona på hemmaplan så att säga.

20 december 11.00-13.00
signerar
Kim M Kimselius sina böcker hos Bokia/Akademibokhandel i Karlskrona
Välkommen!

Här kan du läsa om mitt möte med stormen Sven och allt vad jag råkade ut för.

Hoppas vi ses imorgon! Som vanligt har de mycket bra erbjudande på mina böcker.

Årets nyheter är:

Persiens Pärla
”Sträckläste hela boken, knappt utan pauser den var så himla bra!! Med alla beskrivningar i boken så var jag nästan "där". Jag kunde se platserna de befann sig på. --- Spänningen tog aldrig slut, som vanligt, och jag satt som fastnaglad i boken för att kunna läsa vidare om vad som hände Theo och Ramona.” Christoffer van Woensel


Månstenen
"Mycket spännande och på vissa ställen väldigt skrämmande. Katastrofen som Kim beskriver i boken känns verklig, som att det faktiskt skulle kunna hända." Gabriella Poopuu

 Spöket på Stora Mossen

"Gud vad bra den var! Det var så jag blev spökrädd och det har jag inte varit på väldigt många år." Christoffer van Woensel

Back to Pompeii (Debutboken Tillbaka till Pompeji som nu utkommit på engelska)
"I just finished Back to Pompeii. Wow! What an exciting (and fairly terrifying) story! I would really love to know more about the adventures of Theo, Pluto and Ramona." Dr. Sarah Russell
 Min skrivbok Att skriva med glädje har fått jättefina recensioner.
"Av de skatter jag tog med mig hem från årets Bokmässa är nog Kim M. Kimselius Att skriva med glädje den jag känner varmast för. Inte bara för att jag fick boken signerad, och dessutom en trevlig pratstund med författaren, utan också för att den verkligen väcker glädjen att skriva." Susanne Pelger på bloggen Naturvetarspråk.


 

Hoppas vi ses!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

onsdag 18 december 2013

Skrivprocess: Bra sätt att komma över SkrivkrampHar du provat på att "sovjobba"? Fungerar perfekt för skrivkramp!

Nu är det här ingen uppmaning att sova på ditt arbete, utan istället ett sätt att bygga upp din berättelse medan du sover.

Förstår om du tycker att det låter konstigt, eller till och med helt omöjligt, men det är det inte.

När du avslutar ditt skrivande på kvällen och kryper ned under täcket, ska du tänka över det sista du skrev i din berättelse. Rulla runt orden, meningarna, styckena, handlingen i ditt huvud, som om du leker med små bollar. Låt berättelsen vara det sista du tänker på innan du somnar.

Då kommer du att du vakna med huvudet fullt av nya ord, du kommer att veta hur handlingen ska fortsätta, du är inspirerad och full av energi och längtar efter att skriva.

Om du kör fast i skrivandet är det här ett alldeles utmärkt sätt att jobba. Du kan till och med ta en tupplur mitt på dagen för att få igång ordflödet.

Nu kanske du kommer med undanflykten att du inte kommer ihåg vad du drömmer. Tanken är inte att du ska komma ihåg vad du drömmer, det är ditt undermedvetna som arbetar och får igång skrivandet för dig. Om du dessutom kommer ihåg dina drömmar är det ett plus, men inte ett måste.

Testa det här sättet om du inte kommer vidare i ditt skrivande. Berätta gärna för mig hur det går!

Lycka till!

Du hittar skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Boken finns även på Adlibris och Bokus.
Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

tisdag 17 december 2013

Julsigneringen i Skåne 2013 avslutad

Under tre veckors tid har jag kört runt i Skåne och signerat mina böcker hos olika bokhandlare. Här är de sista sex dagarnas signering i sammanställning.

Den sista, intensiva signeringsrundan i Skåne började med Akademibokhandeln i Landskrona, dit min fan Tina kom på besök. Jag skulle ha varit i Landskrona veckan innan, men var tvungen att ställa in pga stormen Sven.

Dagen därpå stod jag och signerade hos Akademibokhandeln Nova Lund. Där var det mycket folk och som vanligt blir det inte många bilder tagna.

När jag passerade tonårsbokhyllan såg jag att personalen rekommenderade min bok Den där dagen.

Även Mysrys hade fått rekommendationslapp. Samma dag hade jag även fått en jättefin recension av Mysrys som jag hade lagt ut på min blogg. Därför blev jag inte förvånad när boken helt hade sålt slut i bokhandeln.

När jag är ute och signerar pratar jag med alla jag möter, antingen de köper mina böcker eller inte. En sådan person var Birgitta. Hon stannade till för att prata, inte för att köpa böcker. Vi fick så fin kontakt att hon kom och hälsade på mig även dagen därpå när jag var och signerade hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Där var det sådan rusch att det inte blev ett enda foto taget.

På lördagen var det dags att signera på Akademibokhandeln i Jägersro center i Malmö. Här kom en av mina stora fan, eller jag kanske ska säga två av mina stora fan, för det är Zahra som har börjat läsa mina böcker och fått även sin mamma, Sherin, att gilla dem. På bilden ser du Sherin.

Zahra passade på att köpa en rejäl hög med böcker, eftersom de hade mycket bra priser hos Akademibokhandeln Jägersro Center. Här i sällskap med sin mamma Sherin.

Förra året när jag signerade i Jägersro sålde jag slut varenda bok. Därför hade bokhandlaren tagit hem betydligt fler böcker. Det var jag glad för, eftersom det kom massor av glada läsare som ville få en kram, eller köpa signerade böcker. Här är en liten entusiastisk läsare på åtta år.

På söndagen var det dags att signera på Akademibokhandeln Center Syd i Löddeköpinge. Där står jag varje söndag före jul tillsammans med författaren Bodil Mårtensson. Vi har jättekul tillsammans, även om vi inte hinner prata så mycket som vi egentligen vill.

Här fick vi njuta av skönsjungande tomtenissar.

Tomtefar var där och övervakade allt, samtidigt som han delade ut pepparkakor till alla snälla barn. Tror inte att jag har varit snäll, för jag fick ingen pepparkaka, eller så tyckte tomten inte att jag är något barn längre...

Min stora fan Caithlin kom på besök tillsammans med lillasyster och mamma. En mycket entusiastisk och glad läsare.

Det som är så roligt med mina läsare är att de inte nöjer sig med att komma till en signering, utan de kommer till flera. Här är det Tina från Landskrona som besöker mig även i Löddeköpinge.

Här ser du Bodil Mårtensson och jag framför våra respektive roll-up med foton på våra böcker.

Bokhandlare Johan kom och såg till att vi hade böcker, dricka och trevligt. Något vi alltid har vid våra signeringar, men det är skönt att någon ser efter oss.

Måndag morgon och sista signeringen i Skåne. Det kändes både skönt och lite vemodigt. Jag har haft otroligt roligt, mött många fans och fått många fina minnen. Samtidigt längtar jag hem till make och hundar.

Tickie har hållit mig sällskap i Skåne och älskat att få rå om matte alldeles själv. Det är inte alltid lätt att vara minst OCH äldst, när man är PON och bor tillsammans med Berner Sennenhundar.

Sista signeringen gjorde jag hos Akademibokhandeln Burlöv Center i Arlöv/Malmö.

Även här mötte jag många trevliga människor, bland annat den här mysiga damen som gav mig en härlig pratstund. Det roligaste under den här signeringsdagen var dock när det kom två fransmän och frågade om jag talade franska "ja lite granna" svarade jag. Men det är en sak att ha lärt sig franska och att diskutera mina historiska böcker på franska, plötsligt kändes det som om jag inte kunde någon franska alls. Får börja plugga igen... Kul hade vi iallafall och de var mycket intresserade av mina böcker.

När jag skriver detta inlägg sitter jag fortfarande i min skrivarstuga. Bilen är packad, redo för hemfärd. Nu ska skrivarstugan stängas ned till nästa gång jag kommer. Kanske blir det till våren igen när det är dags att "vrålskriva" på nästa bok.

Tack alla underbara läsare, fans och nya vänner för att ni berikade den här julsigneringen. Hoppas att ni hör av er till Kim M Kimselius per mejl och berättar vad ni tyckte om de böcker ni köpte av mig under signeringen.

Nu far jag hem till Blekinge.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 16 december 2013

Vinnare av julklappsboken är...

Oj, vad många det var som ville ha en julklappsbok av mig. Jättekul! Tack alla ni som har skrivit till mig och önskat böcker. Det kom så många önskningar att jag beslutade mig för att dela ut två böcker. De lyckliga vinnarna är:

Susann Björnström i Kiruna som hade önskat sig Riddarsvärdet.

samt Lena Molin i Järfälla som hade önskat sig På liv och död i andra världskrigets skugga.

Stort grattis till er båda och stort tack till alla er andra. Ni vet ju att jag är lite tokig som tycker om att dela ut böcker ibland, håll utkik, snart kanske jag får för mig att dela ut en bok igen! Lycka till nästa gång!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

söndag 15 december 2013

Skrivprocess Hur bär man sig åt för att lyckas?Författarpepp av Kim M Kimselius
En dröm blir verklighet
När jag var åtta år skrev jag min första bok. Då bestämde jag mig för att bli författare när jag blev stor. Allt sedan dess har jag skrivit oändligt mycket. I tonåren tvivlade jag på mig själv och stoppade alla mina berättelser i lådorna. Jag gav inte upp drömmen, inte heller skrivandet, jag skrev på och bevarade drömmen inom mig, även om den kändes ouppnåelig.

En dag hände det, drömmen blev sann. Jag fick inte bara min bok utgiven utan jag gjorde en bejublad debut genom att sälja 11.000 exemplar första veckan av min debutbok, Tillbaka till Pompeji. Något som vid den tiden inte alls var vanligt, då en debutant normalt sålde 200-300 böcker på ett år.

Nu, 2013, har jag varit etablerad författare i sexton år och har gett ut tjugosex böcker. Mina böcker har blivit översatta till sex språk, jag har fått kulturpris och Tillbaka till Pompeji blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009.
 
Tack vare mina böcker har jag fått resa jorden runt, på research, signeringar och föreläsningar.

Sedan debuten lever jag på mitt författarskap.


Hur bär man sig då åt för att lyckas?
Det finns otroligt många som drömmer om att nå ära och framgång, att få sin bok utgiven, att få många läsare. Det enda som drev mitt skrivande var att jag ville sätta boken i min egen bokhylla, jag tänkte aldrig på att någon skulle vilja läsa det jag skrev. Det var liksom inte viktigt, orden var viktiga, själva berättelsen var viktigast, läsarna kom i sista hand.

Därför är mitt råd till dig som drömmer om att slå igenom: Skriv från hjärtat, om något du brinner för, något du vill läsa själv. Tänk inte på att andra ska läsa din berättelse, då låser det sig. Skriv med glädje och ha kul.

Många säger att skrivandet är ett rent helvete, att det är svårt att få ur sig orden, att få till texten. När jag hör det undrar jag ofta varför den personen skriver. För mig kommer orden som rinnande vatten, de håller mig vaken om natten, orden får mig att leva i en helt annan värld än alla omkring mig. Berättelserna bara finns inom mig och jag älskar att skriva.

Det är dit du ska nå, det är då dina läsare älskar det du skriver. Det är då förlagen får upp ögonen för dina berättelser. 

Skriv något unikt, något ingen annan redan har skrivit. Konstla inte till texten, bara skriv!

Om du kan visa på att du har skrivit flera berättelser än det manus du skickat in, blir förlagen glada. Då vet de att det inte är en engångsföreteelse, det kommer fler manus. Då är chansen större att de vågar satsa på dig.

Ändå ska du inte ha förlagen i tankarna när du skriver. Bara skriv och ha roligt medan du gör det!

I min bok Att skriva med glädje, berättar jag hela historien om min väg till författarskapet i första kapitlet, därefter är boken späckad med tips om hur du ska skriva, ta dig ur skrivkramp, skriva följebrev till förlagen och mycket mer.


 

Du hittar fler skrivtips på:

Vill du läsa mer om mig och mina böcker kan du göra det på www.kimselius.se
 
Lycka till!


Det här inlägget publicerades första gången på Rose Marie Bouws blogg  som Författarpepp av Kim M Kimselius.

Så här presenterar Rose Marie sig: Jag heter Rose Marie, är född och uppvuxen i Sverige men bor numera i Nederländerna. Jag älskar att baka, läsa och skriva. Jag har en man, två barn och tre hundar. Jag bloggar om allt och inget. Häng med!


Konsekvenser av att dö är Rose Marie Bouws debutroman.

Tack Rose Marie för att jag fick gästblogga hos dig.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här