Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 16 juni 2018

Span och Span och Hattmakarens hemlighet av Lisa Kiddo

Span och Span och Hattmakarens hemlighet av Lisa Kiddo

Vilken lycka för alla hästälskande barn att få läsa Span och Span-böckerna. Deckarna Myran och Flisan letar alltid efter äventyr. Den här gången är de på ridläger, ändå håller de ögonen öppna för "luringar", sådana som avviker och är mystiska. Och de båda flickorna har verkligen talang för deckaryrket. Även denna gång hittar de ett mysterium.

Berättelsen är lagom lång för barn, men alldeles för kort för mig, jag vill läsa mer. Språkets enkelhet, värmen mellan barnen och de starka personkaraktärerna gör att jag är med i handlingen. Det känns som om jag rider med barnen, badar med hästarna och smyger på luringarna. En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa!

Än så länge finns den bara som ljudbok, men snart finns den ute i handel även som pappersbok. Håll utkik!


Augustimånen lyser över fyra barn som smyger genom skogen. Vilka är de, och vart är de på väg? Men är det inte Myran och Flisan som tar sig fram mellan träden? Jo minsann, och tvillingarna Aston och Mats har de med sig! De är på världens bästa ridläger, och de har hittat luringar i den lilla byn. Vem är den underliga hattmakare Hansson, och vad har han för sig i sin källare? Och vem är tjuven, som verkar undra samma sak? Span & Span galopperar in i äventyret utan en tanke på faran som väntar dem! Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och Storytel

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 15 juni 2018

Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan


När jag läste rubriken till boken, Sommar på den lilla ön i havet, kändes det som en upprepning av tidigare böcker. Jag var rädd för att det inte skulle bli lika stor behållning av att lyssna på den här boken som de tidigare, men jag hade fel. Visst finns de välbekanta ingredienserna där: ung kvinna som bryter med allt det vanliga och börjar med något helt nytt, två stiliga män som hon ska välja mellan, men ändå är det inte likadant som i tidigare böcker.

Jag njöt när jag läste om Flora och hennes bekymmer, vad är det för hemlighet hon har, varför lämnade hon ön? Ja, frågorna är många och jag lyssnar spänt vidare. En härlig bok för dig som vill koppla bort vardagen och försvinna bort till en blåsig ö utanför Skottland. Rekommenderar den varmt!Flora är säker på att hon gjorde rätt som valde myllret och karriären i storstan framför den ödsliga skotska ö där hon växte upp. Vad fanns det för henne på Mure? En plats där alla har känt henne hela hennes liv, och där ingen någonsin kommer att låta henne glömma det förflutna.

Men när en ny klient ger henne ett uppdrag tvingas hon bryskt tillbaka till ön, i ett försök att få med sig de motvilliga öborna i projektet.

Plötsligt bor hon åter med sina bröder (alla högljudda bjässar tillsynes oförmögna till grundläggande hushållsarbete) och hennes pappa, det liv hon har kämpat så hårt för att komma bort ifrån. I ett försök att göra sin nygamla tillvaro på ön dräglig bestämmer hon sig för att ta sina matlagningskunskaper och gjuta liv i det dammiga, lilla rosa huset i hamnen. Problemet är bara att öborna hon ska övertyga inte har mycket till övers för Flora, som inte varit tillbaka på ön sedan hennes mamma gick bort.

För att kunna lyckas med sitt projekt och komma vidare i livet måste hon sluta fred med de misstag hon en gång gjort. Hon måste bestämma sig för var hennes framtid egentligen finns, och hon måste sluta fly. 

Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem härtorsdag 14 juni 2018

Anpassa skrivandet efter vädret

Anpassa skrivandet efter vädret

När vi flyttade till vår gård för 23 år sedan fick vi berättat för oss om två lador som brunnit ner på grund av blixtnedslag. Vi såg även de svarta märkena runt uttagen för el och telefon, svärtan orsakad av blixtnedslag.

Alltsedan dess har vi alltid dragit ur kontakterna när åskan går. Trots det har vi fått tre datorer förstörda vid blixtnedslag. Det är de gånger ovädret kommit hastigt och oväntat. En gång satt jag vid datorn när blixten slog ned i modemet, 30 centimeter från mitt huvud. Det blev en rejäl knall och jag blev döv på det örat som var närmast modemet. Dessutom brände det till på kinden och jag var röd i flera dagar efteråt, som om jag hade fått en rejäl solbränna.

Efter det arbetar vi inte alls vid datorerna när det är åskväder. Vi ser inte heller på tv, efter ett blixtnedslag i parabolen.

Igår åskade och blixtrade det för fullt runt omkring oss, vi höll utkik på väderkarta och när vi ansåg att ovädret var alltför nära stängde vi ner våra datorer och ägnade oss åt annat arbete. Det finns alltid mycket att göra när man håller på med böcker och har eget förlag.

Vi låter vädret styra vad vi gör, precis som jag tror urtidsmänniskorna gjorde. Vi är inte beroende av att ständigt vara uppkopplade, därför drar vi alltid ur datorerna när arbetsdagen är slut. Det skulle kunna komma ett åskväder på natten och överraska oss. Med sladdarna urdragna riskerar vi inget.

Att anpassa skrivandet efter vädret innebär också att jag gärna sitter ute och skriver under sommarmånaderna, eller läser research i skuggan under ett träd eller en parasoll. Oftast i sällskap med katterna eller hundarna.


Trots ovädret igår fick vi bara 2 millimeter regn, allt vi har fått sedan det fina vädret inleddes i slutet av april.

Att leva på landet innebär att leva nära naturen och jag älskar det. Att dessutom få ägna mitt liv åt skrivandet det är en ynnest som är få förunnat. Jag älskar att leva här i mitt paradis.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 

onsdag 13 juni 2018

Skrivtävling Steampunk


Skrivtävling Steampunk
Du håller väl hela tiden pennan vässade, datorn redo? Nu är det dags för ännu en novelltävling. Deadline 10 juli 2018. Det är Catoblepas förlag som utlyst en steampunknovelltävling. Sätt igång och skriv!

I Att skriva med glädje hittar du tips och råd, precis som på min Skrivarblogg.

Vi letar efter en riktigt ångande novell till vår bokserie Catoblepas ångnoveller. Gillar du steampunk och att skriva? I så fall är det här det perfekta tillfället att slå två kugghjul i en smäll! Kanske blir det ditt namn som pryder omslaget på No 4.

Vinnaren får detta:
  • Utgivning som tryckt novellbok
  • Utgivning som ebok
  • Fyra stycken tryckta böcker samt e-versionen av Catoblepas ångnoveller No 4
  • Ett exemplar vardera av Catoblepas ångnoveller No 1, No 2 och No 3
 

Så här deltar du:
Skicka ditt bidrag till post@catoblepas.se Skriv Ångnovell i ämnesraden
Senast 10 juli måste vi ha ditt bidrag
Novellens längd: 50 000 – 70 000 tecken

Villkor:
Novellen får ej vara publicerad tidigare
Förlaget har ensamrätt på materialet i 12 månader, därefter återgår alla rättigheter till författaren
Förlaget och författaren redigerar manuset i samråd innan utgivning
Royalties utgår ej
Genom att delta i tävlingen accepterar du ovanstående villkor.


Steampunk:
Steampunk kan bäst beskrivas som retrofuturism, en typ av science fiction där författaren utgår från 1800-talets teknologi. Ångmaskinen var den tidens stora innovoation och många uppfinningar drevs av ånga,  därav genrens namn. Framförallt kan steampunk sägas vara en estetik där anhängarna ofta skapar sina egna fantasifulla kläder och accessoarer. För den som inte mött den här stilen kan det tyckas snävt, men så är det verkligen inte, Det finns några grundkriterier att hålla sig till, i övrigt är det bara fantasin som sätter gränser. Mitt tips för den som vill veta mer är att kolla runt lite på nätet efter inspiration och kanske läsa några böcker i genren,

Vi ser fram emot att läsa era bidrag!
//Lupina, förläggare

Läs mer här:
http://catoblepas.se/novelltavling-steampunk/

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 

tisdag 12 juni 2018

Två fina omdömen om Den där dagen på samma dag

Två fina omdömen om Den där dagen på samma dag

När jag var i tonåren blev jag våldtagen. Istället för att berätta för någon skrev jag av mig, det blev boken Den där dagen. En bok jag har fått mycket beröm för. En bok jag aldrig har ändrat ett enda ord i. Den har fått vara precis som den blev till, ord för ord. Länge låg den i byrålådan, närmare 40 år. Till slut fattade jag mod och tryckte boken. Ibland har jag ångrat det, ibland har jag varit glad för det, speciellt när jag får brev ifrån personer som har råkat ut för precis samma sak som jag gjorde i den åldern. Jag lider med dem och jag är tacksam om min bok har kunnat hjälpa någon att våga prata om det, att inte bära det inom sig i 40 år som jag gjorde.

På samma dag kom två fina omdömen om Den där dagen:
“Jag måste bara börja de här mailet med WOOW. Jag tänkte ge dig så otroligt mycket cred angående din bok "Den där dagen". WOOW säger jag bara. Jag blev såå tagen av den. Så mycket sanning det ligger mellan raderna. Jag kan läsa sidorna där Angelica förklarar sina känslor flera gånger. Man blir lika berörd varje gång. Jag vill bara skriva att du lär iallafall inte lämnat någon oberörd med den här boken.” Jonna Halvarsson

"Vilken intressant bok! Jag är mycket imponerad av hur bra du skriver, ditt tänkesätt är gudomligt. Jag tror verkligen att METOO-kampanjen skulle behöva dig som rådgivare eller även mer. Jag känner inte dig men, jag älskar verkligen din personlighet. Du förtjänar all kärlek och bra saker i världen." Viktorafrika

Förstår du hur rörd jag blir över alla fina ord. Det gör det värt att lida efter att ha gett ut boken, för led gjorde jag verkligen. Jag grät mig igenom vissa föreläsningar. Jag har fått massor av kramar efteråt och jag känner att jag kanske, kanske har gjort världen till en bättre plats för någon av de som har läst boken. Eller vad tror du?

Vill du också läsa Den där dagen kan du göra det på Wattpad, helt gratis.


Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva:
"Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att..."
Det här är berättelsen om en tonårsflickas tysta rop på hjälp.

"Starkt skrivet av Kimselius!" lektör Ingela Svensson

"Kimselius beskriver mycket målande känslorna hos en ung flicka. Man 'ser' flickans känslor inifrån hennes tankar. Det är skrämmande verklighet bakom beskrivningen. Jag hoppas innerligt att denna bok kan hjälpa någon." Lektör Annelie Nilsson

Boken är utgiven och finns att köpa hos de flesta nätbokhandlare, bland annat hos Adlibris https://www.adlibris.com/se/bok/den-dar-dagen-9789186485092

Har du läst boken får du gärna skriva till mig, Kim M. Kimselius och berätta vad du tyckte om den!

Våldtäkt är att mot en persons vilja tvinga på denna samlag eller annan jämförbar sexuell handling. Wikipedia.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 

 

måndag 11 juni 2018

Dagen började med en katastrof

Dagen började med en katastrof

Ordet katastrof används så lättvindigt nuförtiden. Snart får vi hitta på ett nytt ord som har samma tyngd som katastrof hade förr.

Men för mig innebar starten på dagen en katastrof. Nja, egentligen inte direkt, för jag hade en underbar morgonpromenad. Det hade kommit någon 0,001 mm regn inatt och plattorna var lite våta. Solen var framme och de tunga, svarta regnmolnen drog bort för att släppa sitt vatten någon annanstans. Hundarna var pigga och glada och blev ännu gladare när grannen kom med sin hund. Det är den enda hunden vi möter här ute på landet och vi träffas inte varje dag eftersom jag oftast går betydligt tidigare. Men idag blev promenaden senare eftersom det inte var närmare 30 utan bara 18 grader.

 Lydiga, glada hundar som sprang omkring och lekte, låg och brottades och direkt kom på inkallning när två andra grannar kom tillbaka från sin morgonpromenad. De är faktiskt mer morgonpigga än jag.

Glad kom jag hem, pussade på katterna och förberedde min morgonsmoothie. Körde nötterna först, hade sedan i melon, egenodlad gurka, blåbär, egna jordgubbar, alger och lite tranbärsjuice. När jag satte på mixern tänkte jag: Oj, vilken fart det var idag. Sedan såg jag hur min smoothie vällde ut under tillbringaren, ut på maskinen, bänken och nedför skåpet innan jag kom mig för att stänga av och dra sladden.

När jag tog tag i tillbringaren för att dra loss den, följde den med rakt upp, utan någon vridning alls. Kvar satt knivarna och runt allt det rann min smoothie. Nu värre än någonsin. Det blev storrengöring av köket. Maken undrade om jag inte skulle äta den geggan jag hade samlat ihop, men för mig såg det bara ut som spyor och jag hade tappat aptiten. Det blev knäckebröd och en kopp machate istället.

Magen känns tom utan smoothien, men det enda jag kan tänka på är den otäcka gröna sörja som fanns överallt i köket innan jag hade fått bort den. Det får bli bananpannkaka ett par dagar framöver.

Få se om dagen fortsätter i den lugna harmoni som morgonpromenaden gav mig, eller den stressfyllda besvikelse som fyllde mig när mixern gick sönder...

Önskar dig en underbar dag.

Nu ska jag låta mig uppslukas av orden och spökena på Torpa Stenhus.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.söndag 10 juni 2018

Rummet av Lisa Hågensen

Rummet av Lisa Hågensen

I fredags berättade jag om Lisa Hågensens bok Gäld till Djävulen, andra delen i serien om Raili och Ylva. Det här är tredje fristående boken. Jag var helt enkelt tvungen att fortsätta lyssna på den, efter att ha avslutat den föregående.

Rummet är mycket annorlunda. Den fick mig att tänka på Stephen Kings bok Drömfångaren. Har du läst den boken?

Rummet är ännu en nagelbitarbok som inte gick att sluta lyssna på. Den var hemsk, spännande och ryslig, samtidigt satt jag med ett leende hela tiden, för jag älskade boken!

Lisa Hågensens styrka är att hon kan variera sig, ingen bok är den andra lik. Starka personporträtt och bra miljöskildringar gör att det känns som om man är mitt inne i boken, i handlingen, bland alla dessa stackars människor som blir utnyttjade.

När boken var klar hade jag svårt att släppa taget, lite som när jag har skrivit en egen bok. Jag ville inte skiljas från Rummet. Om du vill läsa en riktigt spännande bok ska du definitivt läsa Rummet av Lisa Hågensen. Läs boken!


När Ylvas sjuttioåriga mamma plötsligt sätter ut sitt hus till försäljning och försvinner, tar det inte lång tid för Raili och Ylva att spåra henne till en sekt i en ödslig herrgård långt inne i de bohuslänska skogarna. De två bibliotekarierna tar sig under falsk förespegling in i sekten, bara för att upptäcka att det som pågår där är mycket värre än de någonsin kunnat föreställa sig, och begreppet "att ta sig in i någons huvud" får en helt annan, och mycket farlig, innebörd. Om människor får möjlighet att leva ut sina innersta drömmar och fantasier på riktigt ska man hålla sig långt därifrån, inser Raili och Ylva - försent.  

Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.