Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 25 september 2010

Bokmässan Dag 3, 25 sept 2010, massor av kändisar

Oj, vilken fantastisk dag det har varit på Bokmässan i Göteborg. Så många människor att prata med, så otroligt många trevliga möten och en så intensiv dag att klockan var 18.00 innan vi ens hade hunnit bli trötta...

På bilden ser du mig och min fan Moa.Författarkollegan Britt-Marie Norrgård med dotter kom på besök ifrån Österbotten i Finland. Det var ett kärt återseende. Vi har inte träffats sedan jag var i Finland 2008 för att högtidlighålla minnet av de som stupade i kriget 1808-1809. Jag var där med anledning av min bok Det glömda kriget 1808-1809. Som tur var kom Britt-Marie precis när jag var på väg till lunch, så vi fick en trevlig pratstund under lunchen.


En av de saker som gjorde mig väldigt glad idag var att det var så många i 20-årsåldern som kom och entusiastiskt berättade om hur mycket de älskade mina böcker och hur de hade läst böckerna sedan de var barn. Alla hade de börjat med Tillbaka till Pompeji. Här är en av fansen och du kan även höra henne berätta vad hon tycker om boken på nedanstående filmklipp.Min agent för utlandsrättigheter Philip Sane kom med goda nyheter, och jag kan knappt bärga mig förrän jag får berätta det för dig. Men jag vill vänta tills jag ser det svart på vitt.Det var en strid ström av besökare hela tiden och det såldes både böcker, muggar och t-shirts. Här signerar jag en Theo/Pluto-mugg som är årets motiv.


Jag tror inte det är unikt, men för mig är det första gången och det känns stort. En av mina läsare har döpt sitt barn efter mig: Oskar, Hans, Kim, Daniel. Mamma Jessica som är stor fan till mina böcker, ägnade den sista tiden av graviditeten med att läsa mina böcker. Idag kom hon till bokmässan för att visa upp min namne och vet du... jag kände mig nästan som gudmor åt den lille pojken, som var gudomligt söt.


Varje år återkommer fansen och jag blir lika glad varje gång. Tydligen blir de också glada när jag känner igen dem. Jag minns nästan aldrig vad de heter, men jag kommer ihåg deras ansikten. Här har vi Paulina med sin sambo.


Paulina älskar mina böcker och passade på att köpa en t-shirts som jag fick skriva autograf på och en Theo/Pluto-mugg.Johan Dahlberg har jag känt i väldigt många år och träffat många gånger. Idag när jag skulle signera hans böcker fick jag en black-out och mindes plötsligt inte hans namn. Det var jättehemskt. Tror jag har sovit för lite och var alldeles för trött. Samma sak hände mig i torsdags när jag stod på scen och föreläste, alla ord bara försvann ur huvudet, det väl förberedda föredraget var som bortblåst. Men efter många års föreläsningar kunde jag snabbt fortsätta igen, eftersom jag ju trots allt visste vad jag skulle prata om, även om det inte blev ordagrant det jag hade tänkt.Ännu en lycklig läsare som fått många av mina böcker att läsa.
Det har varit en helt fantastisk dag som avslutades med en gemensam middag för alla de som arbetat i montern. Då passade vi på att berätta om de upplevelser vi hade haft under dagen.

Roxana berättade när hon skulle filma Tommy Körberg utan att han upptäckte det (ni kan se resultatet i filmklippet).

Matilda berättade om jakten på Krister Fuglesang i 1,5 timma för att filma honom i tio sekunder.

Anki berättade om två små pojkar som blivit helt fascinerade av den stora bilden på omslaget till Boudicas strid mot Romarna och hur den ena pojken berättade att han också hade ett sådant och sedan pekat på svärdet på bilden. Därefter förklarade han med både ord och händer hur man använde svärd.

Jan sa att den här bokmässan inte utmärkt sig på samma sätt som förra år, däremot var hans starkaste minne från förra året förlaget Normals monter, som såg allt annat än normal ut.

Just nu minns jag inte vilket mitt starkaste minne av dagen var, för egentligen var minnena så många, små fragment dyker upp, om damerna i toalettkön som jag pratade med, om flickan som kom och frågade om jag var Fridas farmor, vilket jag är, alla fantastiska människor som berättat hur mycket de tycker om mina böcker, om ägaren och grundaren till Opal förlag som jag hade en jättetrevlig pratstund med, om... ja, det har varit så otroligt många fina stunder idag, minnen som jag bevarar inom mig och njuter av när jag återigen är tillbaka i skogen och sitter i min skrivarlya utan att se någon mer människa än min man på flera dagar. Ett leende som jag minns extra starkt är Anna Källdéns när hon hälsade på i montern. Alla glittrande, lyckliga ögon jag har mött, alla händer jag har tryckt, alla kramar jag har fått. Allt detta är bevis på att det jag gör är uppskattat och det värmer ända in i hjärterötterna. Det får mig att vilja skriva, skriva, skriva, skriva och det gör jag, här på bloggen, trots att det är sent och jag helst av allt skulle vilja sova. Men som min kära mor alltid sa: "I graven får du vila!"

Matilda och Roxana har varit ute på Kändisjakt med min filmkamera även idag. De kändisar de hittade var Märta Tikkanen, Martin Widmark, Krister Fogelsang, Tommy Körberg, Sven Nordqvist och Mats Wänehem. Dessutom filmade de några fantastiska scener från Mun & Fotmålarnas monter, samt några roliga figurer som lullade runt på mässan. Kika in här får du se:Ja, det var allt för idag. Imorgon kommer ett nytt blogginlägg från mässan och då har vi packat ihop och är på väg hem för att avlösa våra hundvakter. Har inte ens hunnit ringa dem för att fråga om allt går bra. Det får vi ta imorgon. Var dag har nog av sina bekymmer, men jag lovar dig, idag har det bara varit glädje.

Godnatt! Kramisar Kim

fredag 24 september 2010

Bokmässan Dag 2, 24 sept 2004 Kändisgalleri

Idag firar min blogg ETT ÅR. Det var på Bokmässan förra året som bloggen startade. Eftersom jag nu har en trogen skara på 75 bloggföljare och mellan 800-1200 unika bloggbesökare i veckan lottar jag ut lite böcker som tack för att ni troget följer min blogg. De dragna vinnarna är: LOUISE, JANNICA SJÖSTEDT, MOLLY BRANDER samt JOHANNA. Hör av er till mig så skickar jag en signerad bok till dig. Grattis!

Andra dagen på bokmässan började intensivt. Redan när portarna slogs upp kom det fullt med folk. Här är det läraren Katarina, en trogen läsare.


Folket kom i vågor, plötsligt blev det helt tomt och endast någon enstaka person passerade.
Min Maskot hade glömt följa med, så det blev en ny liten Maskotina som fört tur med sig så här långt.Johanna Wistrand från Multimanus Författarcoach kom och gjorde en filmintervju om min skrivprocess. Jag kommer att lägga ut en länk här på bloggen när filmen är klar.
Hanna från ett danskt förlag kikade in i montern och beundrade böckerna.


Linn är en trogen fan som kommer varje år till bokmässan och har nu följt mig i åtta år.


Jag skrev autografer för fullt, det är det bästa med bokmässan.


Till vänster ser ni lärare från Tuggeliteskolan som tålmodigt väntar på sin tur.


När en läsare blir så här lycklig över att möta sin författare, kan man då annat än bli jätteglad?


Det var fart och rörelse på bokmässan, mycket ljud, många människor och en enorm glädje i början av dagen. På eftermiddagen var människorna betydligt tröttare.


I en monter strax bredvid oss hittar du Muminfamiljen. Jag passade på att bli fotograferad med några av dem.Här är en av mina Facebookvänner, Marie, som kom och hälsade på. Kul att få träffa den "levande människan" bakom alla ord som bollats mellan oss på facebook.


Här är dagens videoklipp från Bokmässan. Idag har Roxana roat sig med att filma kända författare och mig när jag blir intervjuad av Johanna Wistrand.Någon författare du känner igen?

Fått länk till intervjun som Johanna Wistrand gjorde med mig. Här kan du se hela intervjun:Vad tyckte du om dagens inlägg?

kramisar Kim

torsdag 23 september 2010

Bokmässan Dag 1, 23 september 2010
Första dagen på Bokmässan är över. Det har varit en mycket intensiv dag med många underbara möten. Normalt brukar det vara lugnt på torsdag morgon/förmiddag, men i år var det full fart redan från tidiga morgonen.

Här håller Anki och Jan på med de sista justeringarna av montern.

Anki och Roxana jobbar med förberedelserna. Roxana är prao hos mig. Hon är ett stort fan och har fanbloggen Kimseliusbooks.


Hade en föreläsning som hette "Skriv en bok" på dagens mässa. Kände mig lite stressad eftersom jag skulle iväg på ett seminarium direkt efteråt och bara hade tio minuter på mig att ta mig från ena ändan av mässan till den andra. Jag hade klockat tiden på morgonen, fem minuter skulle det ta, när det inte var några människor ivägen.Kom fram i tid och fick en jättego kram av författarkollegan Jonna som jag aldrig träffat tidigare, men som sa att det kändes som om hon kände mig eftersom hon hade följt min blogg och läst mina böcker. Ett trevligt mottagande.


Det var ett mycket trevligt seminarium där vi pratade om fantasy och sagor. Den som höll i föredraget var Karin från Olika förlag.


De andra författarna var Jonna Berggren och Anna-Klara Mehlich som både hade kommit ut med mycket spännande fantasyböcker som jag ser fram emot att läsa: Gunga mot Öster och Isporten.


Efteråt gick vi till VIP-loungen och andades ut. Något jag behövde efter en mycket intensiv torsdagsförmiddag med besök av två olika utländska förlag som ville översätta hela min serie om Theo och Ramona. Jättekul! Efteråt kom Jonna och Anna-Klara till min monter och vi bytte böcker med varandra. Här är det Jonna och jag.Här fick jag ett mycket trevligt besök av en ung kvinna, Louise, som hade läst mina böcker ända sedan hon gick i första klass och jag hade besökt hennes skola i Örkelljunga. Nu var hon nitton år och älskade fortfarande mina böcker.
Som vanligt på torsdagen på Bokmässan avslutades dagen med mingel i olika montrar. Det gällde att inte stanna så länge, det är ju en morgondag också.

Tillbaka på hotellet blev det en simtur i poolen och sedan en stund i bubbelbadet. Oj, vad skönt!

I morgon väntar två inbokade intervjuer och så blir det säkert några spontana också. Vi får se vad morgondagen har för överraskningar åt mig. Varje dag på bokmässan är alltid lika spännande.

Idag mötte jag facebookvänner, författarkollegor, fans och många utländska förlagsredaktörer som var imponerade av mina böcker. Ja, det var en fantastisk dag. Undrar om morgondagen blir lika spännande...

Här ser du några filmklipp från dagens mässa, föreläsning och seminarieum.
Första Bokmässedagen avklarad, tre kvar. Imorgon blir en tuff dag, då arbetar vi ända fram till 19.00...

Bäst att hoppa i säng!

Kramisar Kim

onsdag 22 september 2010

Bokmässan, dag 0
Dagen började med en ljuvlig soluppgång och vita frostiga gräsmattor.Vi bodde hos goda vänner första natten och blev väl omhändertagna med en mycket god frukost innan vi gav oss iväg till Bokmässan.

Igår körde vi in allt material, så idag var det "bara" att packa upp. Men först skulle vi få monterservice att ta ned ställningarna för skyltar, som vi inte skulle ha. Efter några timmar var det klart och vi kunde äntligen bygga montern färdig. Här håller jag på att lägga ut tyg på bord och pyramiden.


Det är fortfarande rätt rörigt i montern, men efter ett par år med egen monter känner jag inte längre samma handlingsförlamning i början som jag gjort tidigare. Nu vet jag rutinerna och vad jag ska börja med och vilket som är allra viktigast: Att ta det lugnt!

Montern är klar. Vi har täckt över böckerna när vi går hem för kvällen. Imorgon är den stora dagen. Då slår portarna upp till bokmässan och besökarna väller in. Det ska bli spännande att se om alla hunnit färdigt med sina montrar, för några hade väldigt mycket kvar när vi gick. Vår närmaste granne till exempel kom för att börja bygga upp sin monter när vi lämnade vår och var klara.
Här ser du lite filmsnuttar från bokmässan och hör hur hög ljudnivån är, något som är mycket tröttande efter fem dagar i den miljön. Ändå tänker man inte på den när man är mitt upp i det. Då är bara allt kul!

Om du är på bokmässan får du gärna komma och hälsa på i min monter B09:20 eller komma och lyssna på mina föreläsningar. Här hittar du tid och plats.

Nu ska jag ta och varva ned och förbereda min föreläsning för morgondagen. Ska försöka ha lite mer överblickande film över mässan imorgon kväll.

Hoppas vi ses på bokmässan!

Kramisar Kim

tisdag 21 september 2010

Bokmässan med döden flåsande i nacken

Trodde aldrig att jag skulle komma levande till bokmässan i Göteborg...

Med fullproppad bil och tungt släp hade vi kommit halvvägs då en dåre, totalt utan vett och sans får för sig att köra om 4 stora långtradare och 6 personbilar, rakt mot oss, TROTS att vår bil syntes klart och tydligt.

Jag tänkte: han är totalt vansinnig, eller så tänker han begå självmord. Det fanns ingenstans att ta vägen för oss, på ena sidan var ett kraftigt betongräcke, på den andra var alla de mötande långtradarna på väg mot oss.

Tack vare Jans tvärbromsning undkom vi döden, med endast några millimeter tillgodo. Det var nästan så att jag trodde lacken på bilen strök med när bilen som var på väg att frontalkrocka med oss, slängde sig in mellan vår bil och långtradarens front. Jag lovar dig, det var så nära att jag inte kan förstå hur vi undkom med livet i behåll. Jag hann inte bli rädd, eller så var det insikten att jag nu skulle dö som gjorde mig lugn, lika lugn som den där gången på Island när bilen råkade ut för blixthalka.

Minns fortfarande ljudet av bilen när det sa swosch, och så var han förbi. Han måste ha kört VANSINNIGT FORT!!! Hann inte se bilmärket, bara att bilen var röd och av sportmodell. Var är det för dårar som kör på det här sättet. Okej att han riskerar sitt eget liv, men varken jag eller min man hade lust att dö där och då, och alla de andra, de hade inte heller haft en chans att undkomma krocken. Det hade blivit en seriekrock att tala om. Nu klarade vi oss. Lite darriga blev vi, men det konstiga var att vi var mest arga och inte rädda.

Någon timma senare var vi ute på motorvägen. Inte långt från Göteborg. Då blev vi omkörda av en långtradare, eller rättare sagt han körde upp med fronten till vår front och sedan låg han där länge. Så länge att han glömde av vår bil som nu tydligen befann sig i hans döda vinkel, för plötsligt lade han bara över ratten rakt mot vår bil. Ännu en tvärnit och vi undkom ännu en krock. Tror inte att lastbilschauffören var medveten om oss över huvud taget.

Visst låter det som någon verkligen försökte utsätta oss för så många obehagliga saker som möjligt på väg till Bokmässan. Hade inte varit rädd innan, men efter det här med lastbilen var jag faktiskt rädd hela vägen ned till Göteborg. Förväntade mig att bilar skulle svänga ut framför oss, tvärnita... Ja, du kan tänka dig min fantasi. Det kändes som om döden flåsade mig i nacken hela tiden.

Men vi kom i alla fall lyckligt fram till mässan. På översta bilden ser du lasthallen, det är vårt släp som står öppet framför den röda bilen i bakgrunden.

Så här ser utsikten ut från min monter just nu, rörigt, inga mattor, massor av packlådor med böcker och annan utrustning.


Här arbetar de med montern mittemot vår.


I år är det lätt att hitta till min monter. Det är bara att ta sikte på OPAL-skylten i taket, min monter ligger mittemot den.


När bilen var urpackad och allt material staplat i montern såg den ut så här. Det är den syn som förhoppningsvis möter oss i morgon bitti, då vi börjar bygga upp montern, med pyramid, kassa-apparat, planscher, tavlar och givetvis böcker.
Imorgon återkommer jag med ett nytt blogginlägg. Förhoppningsvis med en liten filmsnutt från mässan också.

Vi får se hur nätet uppför sig. Har hållit på i en timma för att komma in på blogger.

Nu ska jag gå och lägga mig, det har varit en lång, händelserik och mycket dramatisk dag och jag har fem intensiva dagar framför mig på Bokmässan i Göteborg.

Vi ses på torsdag-fredag eller till helgen i monter B09:20.

På fredag firar min blogg ett år. Då väntar en överraskning för mina bloggföljare!

Kramisar Kim

måndag 20 september 2010

Bokmässan, historik

Vad vet du egentligen om Bokmässan i Göteborg?

Här får du lite fakta och historik:

Bokmässan arrangeras av Bok & Bibliotek i Norden AB och är Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen. Mässan startade 1985 och hade då 5.000 besökare. Sedan dess har den vuxit år för år och 2008 registrerades 101.280 besök under fyra dagar! Den 26:e mässan äger rum den 23-26 september 2010 och har Afrika i fokus.

Mässan är ett spännande evenemang för både branschfolk och allmän publik. 31% av besökarna är branschbesökare och de två största grupperna bland dessa är lärare och bibliotekarier.

På International Rights Centre träffas förlag och agenter från hela Europa för att knyta kontakter och köpa och sälja rättigheter.

Historik:
Under hösten 1984 träffades vännerna Conny Jacobsson och Bertil Falck. De kom överens om att arrangera seminarier för dem som arbetade inom bibliotekssektorn. Arbetsnamnet var Bibliotek 2000.

Bertil Falck var administrativ chef vid Göteborgs stadsbibliotek. Conny Jacobsson hade tidigare startat ett biblioteksserviceföretag i Hagfors, där han också var kulturnämndens ordförande. Dessförinnan hade han varit bibliotekschef i kommunen.

Målet var att göra ett seminarieprogram som skulle ge ilningar i själen. Det gällde att finna en bra lokal. Valet föll på Svenska Mässan i Göteborg. Det fanns möjlighet att hyra seminarielokalerna i augusti 1985. Då blev det också naturligt att försöka locka utställare till mässan.

Med god hjälp av Gunnel Enby, kulturjournalist och författare, lyckades de engagera Isaac B Singer, Mikael Ende, Neil Postman och ett stort antal andra välkända personer till seminarieprogrammet. Dessutom anmälde sig flera företag som utställare. Mässan, som var en renodlad fackmässa, gick under namnet Bibliotek'85. Den pågick i tre dagar och lockade 5.000 besök. Mediaintresset var stort.

Uppmuntrade av framgången vände de sig till nya målgrupper. Förlagsbranschen bjöds in liksom utbildnings- och kultursektorn i sin helhet. Dessutom ökades öppethållandet till fyra dagar. Två av dessa var öppna för allmänheten. Resultatet blev att mässan 1986 fick 26 000 besök. Mediaintresset var rekordstort. Tillsammans startade då Jacobsson och Falck företaget Bok & Bibliotek i Norden AB.

Logotypen:
Sjöjungfrun var en illustration i den första tryckta boken på svenska, Skapelsens sedelärande samtal, från 1483. Samma bild hade använts som symbol när den svenska boken firade 500 år 1983. Bertil och Conny hade hittat en av jubileumsårets plastpåsar med sjöjungfrun, slätat ut påsen så gott det gick och sedan placerat den i en kopieringsapparat. Det är därför stjärtfenan ser en aning bucklig ut på de tidiga affischerna. Några år senare ritades bilden om av formgivaren Bo Berndal, som gjorde logotypen till 500-årsjubiléet. Sjöjungfruns överkropp vreds åt höger och hennes stjärt fick ny spänst.

Åren som gått:
Genom åren har mässan utvecklats till en viktig mötesplats för kultur- och utbildningssektorn och är idag norra Europas största bokmässa med över 108 000 besök år 2007. Mer än 1 100 journalister bevakar evenemanget.

Mässan har från början haft en nordisk profil. Alla Nordens länder har var för sig varit i fokus på mässan. Evenemanget är en nordisk kulturmanifestation.

1990 lämnade Conny Jacobsson företaget för att ägna sig åt annan verksamhet.

I september 2009 kom Boken om Bokmässan ut - spännande läsning om de första 25 åren med Bok & Bibliotek.

Faktauppgifterna har jag hämtat härifrån.

Här kan du läsa om alla mina år på Bokmässan i Göteborg.

Om du besöker Bokmässan i år är du välkommen att hälsa på mig i min monter B09:20. Här har du möjlighet att få autograf, kika på böckerna, höra mig berätta om dem och träffa andra likasinnade.

Vi ses!

Kramisar Kim

söndag 19 september 2010

Min 87-åriga pappa spelar dragspel

I september var jag och hälsade på min 87-åriga pappa. Då videofilmade jag när han spelade dragspel för mig. Pappas dragspelsmusik är något jag är uppväxt med. På alla fester, kalas, kvällar och helger, ja jämnt och ständigt har dragspelsmusiken flödat i vårt hem. Den har tillfört glädje, sång och många glada stunder. Här får du ett litet smakprov av pappas dragspelsmusik och sång:Några av mina bloggvänner har bett att få se inspelningen, därför lägger jag ut ett litet klipp. Hoppas du tyckte om det!

Kramisar Kim

Idag är det en sådan där dag...


...då det känns som om jag inte får någonting gjort.

Börjar vattna blommorna, för att plötsligt komma på att jag måste slänga in en tvätt i maskinen, och så ska hundarna ut, dags att fixa lunch, och så var det blommorna, måste skriva föredraget, oj, den där måste jag ju tvätta innan jag reser till Göteborg, och hundarnas mat ska packas, måste vattna färdigt blommorna, har jag nu allting inför bokmässan färdigt, inget jag måste ringa innan dess, inget... jovisst, måste tömma filmkameran och kameran och så var det dags att hänga upp tvätten och sedan var det hundarnas tur igen och blommorna, nu har jag glömt att vattna färdigt blommorna och...

Känner du igen dig? På något sätt känns det som om jag inte får någonting gjort när jag har alldeles för mycket att göra, bara för att jag inte sätter mig i lugn och ro och gör just det jag måste göra då. Istället springer jag från den ena saken till den andra. Lika bra att slå mig ned med en kopp te, tänka efter en stund, prioritera och bara vara! Då slår de till, orden... Plötsligt väller de över mig och jag vill bara skriva, skriva, skriva... Lika bra att resa mig upp och springa vidare på min jakt i att hinna med så mycket som möjligt innan jag reser till Göteborg. För när jag kommer hem igen har jag bara en enda dag hemma och sedan bär det iväg igen.

Bäst jag tar itu med de där sista blommorna, ser efter att filmkameran har laddat ned de sista filmerna, och så är det ju snart dags för mat igen...

På tisdag blir det bättre, då är jag på väg till Göteborg, till Bokmässan. Då inträder ett lugn inom mig, för då finns det ingenting mer jag kan göra för att förbereda mig. Då kan jag bara vara, eller sova hela vägen till Göteborg!

Kramisar Kim