Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 9 augusti 2014

Boktips: Bödelns dotter av Margit Sandemo åttonde boken i Sagan om Isfolket


Bödelns dotter av Margit Sandemo är åttonde boken i serien Sagan om Isfolket.

Det här var en ruskigt spännande bok, lite av en deckare, med flera mord och en mycket listig mördare. En spännande bok som mycket väl kan läsas fristående av de tidigare böckerna i serien.

Hilde var dotter till bödeln, och därför var hon utstött och illa omtyckt. Hon och hennes far hånades av alla, ingen ville ens komma i närheten av dem, förrän den dagen då fyra kvinnolik hittades i närheten av deras eländiga hus. Men dessa fasansfulla mord förändrade helt Hildes liv, för på grund av dem, så mötte hon baronen Mattias Meiden och Andreas Lind från isfolket...
Den får fem stjärnor av fem möjliga.


För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Idag är rubriken "Hjälp!" på Kim M Kimselius Författarblogg.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 8 augusti 2014

Ta hjälp av Hemmingway App i ditt skrivande

Många vill gärna veta om deras text är bra eller inte, letar testläsare, redaktörer och författarcoacher.

Nu har det kommit en app som hjälper dig i ditt skrivande: Hemmingway App.

Hemingway App gör din text djärv och tydlig.

Hemingway belyser långa, komplicerade meningar och vanliga fel. Om du ser en gul markering, förkorta meningen eller dela den. Om du ser en röd markering, är din mening lång och komplicerad att läsarna kommer att gå vilse. Försök att redigera meningen för att få bort det röda.

Adverb visas i blått. Försök att bli av med dem och använd verb istället.

Du kan använda ett kortare ord i stället för ett som är markerat lila. För musen över den lila markeringen för
hjälp och tips om synonymer.

Fraser i grönt har markerats för att visa passiv röst.


För att testa din text kan du klistra in något som du arbetar och redigera. Eller klicka på Write-knappen för att komponera något nytt. Klicka här på Hemmingway App för att testa din text.


Lycka till!

Idag är rubriken "Självförsörjande" på Kim M Kimselius Författarblogg.

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 28 böcker.  Foto Bertil Knoester.

torsdag 7 augusti 2014

"Bra och MYCKET lärorik" Svarta Döden av Kim M Kimselius

Svarta döden är en bok som säljer och säljer och ständigt trycks om. Det är en ruskig bok, men också ruskigt spännande, något som läsarna verkar tycka om. Nedan kan du läsa Cecilias Grips omdöme om boken."Även om denna är en barn och ungdoms bok så är den väldans, väldans mörk. Riktigt otäck faktiskt. Men jag läste den ändå. Pesten var ju ond bråd död. Usch. Jag vill inte berätta så mycket om den här boken för ni som läser den inte ska få veta allt. Men bra och MYCKET lärorik. Inget för den kvacklige eller vad man säger!"
Från bokens baksida:
Det är Pestens år 1348 i Florens. Pesten utplånar allt i sin väg och lämnar byar och städer öde. Det är en ohygglig katastrof som drabbar Europa.
    Theo och Ramona förflyttas i tiden och hamnar mitt i den pestsjuka staden. Där träffar de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon till slut avslöjar den för Theo och Ramona, är det något så fruktansvärt att de knappt tror det är sant. De inser att de måste ta sig därifrån så fort de kan. Deras flykt gör att de till slut står öga mot öga med Svarta döden!!
5 av 5 gripar

Tack för den fina recensionen Cecilia.

Idag är rubriken "Lycka" på Kim M Kimselius Författarblogg.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 6 augusti 2014

Författarförbundets råd till debutanter, till dig som vill ge ut en bok

Författarförbundet har en mycket bra hemsida, som innehåller massor av tips för författare, men även för debutanter, till just dig som vill ge ut en bok. Nedan kan du läsa några av tipsen.

Råd till debutanter

Många hör av sig till Författarförbundet och undrar vad som gäller när man skall publicera sin första bok. Här får du svar på de vanligaste frågorna om erbjudande av manus, författarens rättigheter, förlagets åtaganden, royalty etc.

Steg 1: Att skicka ditt manus till förlag

  • Hur skyddar jag mitt manus?
Att ha upphovsrätt till ett verk innebär att ha ensamrätt att förfoga över verket. I Sverige finns inget formkrav för att få upphovsrätt. Du kan således inte registrera ditt verk för att få upphovsrättsligt skydd. Upphovsrättslagen ger dig som upphovsman automatiskt ett skydd i och med att du skapat verket. Men när du låter andra ta del av ditt verk innan det är utgivet kan det finnas anledning att vara försiktig.

Om du har en idé till t ex en faktabok kan det vara klokt att inte avslöja allt vid din första kontakt med ett förlag, eftersom idéer i sig inte är skyddade av upphovsrätt. Dokumentera i så fall hellre i ett synopsis som är utformat så att det har upphovsrättsligt skydd (dvs innehar verkshöjd).

För att stärka skyddet för ditt manus kan du numrera, signera och datera varje textsida. Som upphovsman av ett verk kan du också ange copyrightsymbolen © på ditt verk/manus/synopsis. Symbolen står för copyright, det engelska ordet som närmast motsvarar upphovsrätt. Symbolen har ingen rättslig verkan i Sverige, men det är internationellt vedertaget att ange © följt av upphovsmannens namn och årtal för första publicering/årtal för verkets tillkomst. Symbolen tjänar som påminnelse att verket är skyddat av upphovsrätt och varnar den som vill använda verket att de flesta nyttjanden kräver tillstånd. Sedan skickar du synopsiset/manuset jämte ett följebrev till mottagaren samtidigt som du skickar en kopia i rekommenderad försändelse till dig själv. Din egen försändelse behåller du oöppnad. Vid en eventuell tvist om vem som är upphovsman har du möjlighet att visa att din text existerade vid en viss tidpunkt (datumet på det rek. brevet). Spara också alltid ett exemplar av manuskriptet.
  • Vilket förlag ska jag välja?
Välj ett förlag som ger ut just den typen av böcker som du har skrivit. Du kan söka efter förlag på Internet, t ex under Branschsök på Svensk Bokhandels hemsida. Var noga med att följa förlagets anvisningar om hur förlaget önskar ta emot manus för bedömning. Anvisningar finns ofta på förlagens hemsidor.
  • Hur lång tid måste jag vänta?
Det kan vara bra att skriva i följebrevet att erbjudandet förfaller om inte förlaget svarat inom en viss tid (t ex fyra veckor). Då svarar förlaget snabbare och efter fristens utgång kan du utan problem erbjuda ditt manus till andra förlag. Om du skickar ditt manus till flera förlag samtidigt bör du i följebrevet upplysa förlaget om detta.

Steg 2: Inför avtalstecknande

  • Vad ska jag tänka på när jag tecknar förlagsavtal?
Du bör tänka på hur stor del av din upphovsrätt du upplåter. Upplåtelsen i förlagsavtalet omfattar normalt rätten att utge verket i bokform på svenska språket och omfattar således inte andra medier och länder. I regel består förlagsrätten intill utgången av det femte året efter det att den senaste upplagan utgivits.
Om du vill upplåta rätten till t ex elektronisk utgivning bör det regleras i ett särskilt avtal. Upplåtelsen bör vara noggrant specificerad i avtalet och begränsas till det eller de användningsområden förlaget visar att det behöver och kommer att vara verksamt på.
Det förekommer även att förlag vill teckna agentavtal samtidigt som förlagsavtal ingås. Om du vill ge förlaget ett uppdrag att verka som din agent är det viktigt att teckna ett separat agentavtal som reglerar agentens åtaganden. Sveriges Författarförbunds mönsteravtal för agentuppdrag återspeglar vad som bör innefattas i ett acceptabelt agentavtal.
Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på att teckna avtal på ett tidigt stadium och att inte stirra sig blind på enstaka siffror utan istället se till avtalets helhet när man bedömer erbjudandet.
  • Är det vanligt att man inte accepterar förlagets första bud?
Det är inte ovanligt att förlaget ger ett första avtalsförslag som sedan förhandlas mellan parterna. Det kan finnas utrymme att förhandla om t ex högre royalty, royaltystege, högre garantihonorar eller kortare utgivningsfrist m.m.
  • Kan jag få hjälp att granska mitt avtalsförslag?
SFFs Mönsteravtal – Bok återspeglar vad som bör innefattas i ett acceptabelt förlagsavtal gällande villkor och nivåer.
SFF erbjuder dig som är debutant en kostnadsfri granskning för att bedöma villkor och ersättningsnivåer. När du har fått ett konkret avtalsförslag från ett förlag är du välkommen att skicka in det till SFF för granskning. För att kunna granska avtal behöver vi en kopia av ditt förlagsavtal.
Skriv till:
Sveriges Författarförbund
Juridiska avdelningen
Box 3157
103 63 Stockholm
Eller e-posta: juridik@sff.info

Läs fler råd till dig som vill ge ut en bok/debutanter på Författarförbundets hemsida.

Här hittar du även alla bokförlag.

Lycka till med din bok!

Idag är rubriken "Strukturerad" på Kim M Kimselius Författarblogg.

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 5 augusti 2014

Anastasias öde påminde mig om varför du är och för alltid kommer att vara min favoritförfattare

"Denna bok påminde mig om varför du är och för alltid kommer att vara min favoritförfattare."
Linda Myhrman
Linda Myhrman har läst mina böcker sedan hon var riktigt liten, nu är hon en ung kvinna och har blivit en kär vän efter att i många år har varit en stor fan. I år var första gången hon korrekturläste ett av mina manus, så här skrev hon under tiden hon läste Anastasias öde:

"Jag måste säga att din prolog är otroligt välskriven. Den är så otroligt vacker och det gjorde ont i hela min kropp när jag läste den (det kan också bero på att jag är känslig för vackra kärlekshistorier). Den sekvensen visade verkligen att du har utvecklats som författare, Kim! Nu ska jag fortsätta läsa, ville bara skriva det till dig så länge..."

"Du Kim, jag måste bara säga det, att denna bok påminde mig om varför du är och för alltid kommer att vara min favoritförfattare.)"

När Linda hade läst klart hela boken skrev hon så här:

"Åh, läste precis ut Anastasia, gud vad bra den var... ( Jag kan ha fällt ett par tårar i slutet, så blödig som jag är.) 

Den var väldigt hemsk och väldigt lärorik, men det mest anmärkningsvärda var att tsarfamiljen plötsligt blev mänsklig. Självklart har man känt lite medlidande med dem, men eftersom att de var kungligheter är det svårt att se dem som vanliga människor, men det lyckades du verkligen med! 

Jag tycker även att du gjorde Theo och Ramonas relation mycket verkligare...  Jag tycker det är väldigt viktigt att man låter sina karaktärer vara mänskliga och inte perfekta. Men hur blev det med Ramona och Theo sedan?... 

Som sagt, denna boken påminde mig om varför jag började läsa dina böcker. Kram Linda"

"Mitt liv med utropstecken" är dagens rubrik på Kim M Kimselius Författarblogg.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 4 augusti 2014

Skrivtävling: Airton Förlags novelltävling

Nu har du chans att få  medverka i en novellantologi. Det är Ariton Förlag som utlyser en tävling. Läs mer nedan.

Novellantologi
Nu är det dags att vässa pennan för Ariton Förlags tredje novellantologi. Vare sig om du är utgiven författare eller om du hittills endast skrivit för byrålådan är du välkommen att bidra med din berättelse för eventuell medverkan i boken.

Temat för novellantologin med titeln ”Över en fika” är vardagsbetraktelser.

En helt vanlig dag när jag satt på mitt favoritcafé i Sollentuna centrum fascinerades jag över kontrasterna man kan uppleva i vardagen på ett helt vanligt café. Lattemammorna ammade sina bebisar intill ett bord där några unga beslöjade tjejer såg ut att viska förtroligheter till varandra. En bit bort satt en äldre dam med sin mössa på och vid bordet intill henne satt en kostymklädd man med sin laptop. En ung tjej är märkbart irriterad över att fika tillsammans med sin pappa och hans nya partner.

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I denna tredje novellantologi vill vi samla vardagsbetraktelser där vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Åtminstone en del av handlingen ska utspela sig på ett café över en fika. Om din huvudperson fikar ensam eller tillsammans med andra har ingen betydelse.

För att vara med i uttagningen behöver vi ha din novell till e-post info@ariton.se senast 7 september 2014. Senast 17 september meddelar vi vilka författare som kommer att medverka i boken.

I november kommer novellantologin ha en releaseturné till alla medverkande författares städer. Vi börjar med mitt favoritcafé i Sollentuna utanför Stockholm och fortsätter sedan över hela Sverige där respektive författare anordnar bokrelease på sitt favoritcafé i sin hemstad.

Ariton Förlag ger ut böcker inom personlig utveckling och sund livsstil. Vi fokuserar på berättelser som berör som vi sprider genom böcker, artiklar i våra fem webbtidningar, webbradio och webb-tv.

Petra Ariton Förläggare info@ariton.se


För mer information se Ariton Förlag.

Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kim M Kimselius Författarblogg är rubriken idag "Lärdom för livet".

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 3 augusti 2014

Boktips: Ingen återvändo av Lee Child

Ingen återvändo av Lee Child är 18:e boken om Jack Reacher. Den här gången trodde jag absolut inte att han skulle ta sig ur knipan han försätts i.

Det här var en annorlunda bok, på så sätt att Jack Reacher blir återinsatt som major i det militära, mot sin vilja. Dessutom blir han anklagad för ett flertal brott och hamnar i fängelse. Han vänder sig till sin kontakt major Susan Turner på militärpolishögkvarter. Men det visar sig att även hon är fängslad.

En spännande bok, som kändes som Jack Reachers sista.Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Dagens rubrik på Kim M Kimselius Författarblogg är "Orden jagar mig".

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.