Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 12 mars 2011

Vinnare av boken Kimberlie - Främlingar är...

Nu kommer snart boken Kimberlie - Främlingar från tryckeriet och då är det dags att dra vinnare bland mina bloggföljare. Eftersom ni nu har blivit 107 stycken har jag bestämt att dela ut sex stycken böcker till er.

Baksidestext:
Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin. De verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned, och ingenting blir sig likt, när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

Röster om boken:
"Den toppar min lista!" Annelie Nilsson
"Kimselius lämnar som vanligt ingen besviken. Detta är en riktig sträckläsarbok och jag väntar med spänning på nästa äventyr på Nya Zeeland." Ingela Svensson.
"Boken är både spännande, känslosam och ger samtidigt hopp i en hopplös situation. En mycket bra bok!" Fil.mag. Kristina Fridensköld

Här kan du läsa Smakprov ur Kimberlie - Främlingar

De lyckliga vinnarna är:
Karin_d
Anneli
Fia
Klingan
Marie R
Kimseliusfan

Jag har skickat ett meddelande till er på er Googleadress, var snäll och kontakta mig så att jag får er adress för att kunna skicka boken till er.

Grattis!

Kramisar Kim

 
Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

fredag 11 mars 2011

Jordbävning i Japan

Jordbävningen som idag skakade Japan på 8.9 magnitude var den kraftigaste på 100 år. Kraftigare än den jordbävning som nästan ödelade Tokyo. När Tokyo återuppbyggdes, jordbävningssäkrades byggnaderna och därför har staden inte drabbats lika hårt den här gången.

Japan är ett av de länder i världen som oftast drabbas av jordbävningar. 1923 omkom 140 000 människor i den jordbävning som går under namnet Great Kanto Earthquake.
Hemska bilder visas på CNN och BBC. Tsunamivågor på 10 meter slår in över landet och drar med sig bilar, båtar och hus på sin väg in över landet. Flygplatsen i Sendai är helt översvämmad och folk har tagit sin tillflykt till taken på byggnaderna. Det som tidigare var en flygplats ser ut som en insjö, där byggnaderna och gater sticker upp.
Bilder visar hur bilar försöker fly från den framrusande vågen som tar sig fram lika fort som ett flygplan i full fart. Folk viftar med vita lakan ifrån fönstren i hus helt omringade av vatten. Vägar har delat sig och sänkt sig flera meter, städerna är fyllda av "skräp" som når över tio meter upp. Det är husdelar, bilar, bussar... Träden är behängda med "skräp", saker som en gång har varit människors tillhörigheter, hus, liv... 

Vägarna är helt förstörda. Tågen står helt still och människor måste ta sig fram till fots. Det är svårt att ta till sig allt det här, och tankarna går till Thailand som den 26 december 2004 drabbades av Tsunamivågen där hundratals svenskar dog och flera hundratusentals människor dog... Det får mig att undra över hur många som får sätta livet till den här gången...

Här på Youtube kan du se filmer som folk har lagt ut från jordbävningen.

Google har en Person Finder för dem som letar efter sina anhöriga.

Tsunamivågen drar vidare över havet och Stilla Havskusten har nåtts av tsunamivarningar: Även västkusten på USA, där folk nu ligger i sina sängar, ovetande om den annalkande faran som väntas slå till i gryningen hos dem. Vi kan bara hoppas att vågens kraft har avtagit tills den når alla öarna ute i Stilla Havet och USA. 

1935 utvecklade den amerikanske seismologen Charles Richter magnitudskalan som döptes till Richterskalan. Varje steg på skalan representerar en tiofaldig ökning av jordbävningens kraft. Det betyder att magnitud 7 är tio gånger starkare än magnitud 6 och hundra gånger starkare än magnitud 5. Richterskalan används av seismologer för att mäta styrkan på jordbävningen, det vill säga hur mycket  energi som frigörs.

1902 införde den italienske vulkanologen Giuseppe Mercalli en skala med vilken man kunde ange intensiteten i en jordbävning genom att beskriva de lokala effekterna på jordytan. Precis som med Richterskalan kan den modiferade Mercalliskalan, (som den numera kallas efter att den har modiferats många gånger) användas för att beskriva en jordbävning för allmänheten:

Den modifierade Mercalliskalan
1 Instrumentell = Kan endast uppfattas instrumentellt och för personer under särskilda omständigheter.
2 Svag = Kan kännas av en del personer, särskilt om de befinner sig på de övre våningarna i höga byggnader.
3 Lätt = Jordbävningen är märkbar inomhus, särskilt på de övre våningarna, hängande föremål kan svaja.
4 Måttlig = Uppfattas av många inomhus, tallrikar, fönster och dörrar skakar. Uppfattas bara av ett fåtal utomhus.
5 Ganska stark = Uppfattas av så gott som alla. De som sover vaknar, små föremål rör sig, träd och stolpar kan skaka.
6 Stark = Uppfattas av alla, det är svårt att gå, tunga möbler rör sig, puts faller ned från väggar, skorstenar kan skadas.
7 Mycket Stark = Det är svårt att stå upprätt, måttliga skador på stabila byggnader, omfattande skador på dåligt byggda hus, en del skorstenar skadas.
8 Förstörelsebringande = Omfattande skador på vanliga byggnader, svåra skador på dåligt byggda hus, tunga möbler välter, en del väggar och tak faller samman.
9 Ödeläggande = Avsevärda skador även på specialbyggda hus, byggnader släpper från sina grunder, marken spricker, rörledningar i marken slits av.
10 Förödande = De flesta murade byggnader och deras grunder förstörda, marken full av sprickor, järnvägsräls kröks.
11 Katastrofal = Få om ens några byggnader står kvar. Broar rasar, stora sprickor i marken och marken går i vågor.
12 Total katastrof = Fullständig ödeläggelse, marken går i vågor, tunga föremål kastas upp i luften.

Visst blir man rädd när man läser det här. Tänk då på att Japan drabbats av 8.9, alltså i stort sett 9 på skalan ovan...

Jordbävningen har startat flera bränder i Tokyo, bland annat på ett kärnkraftverk och runt 2.800 personer evakueras nu i kärnkraftverkets närhet. 

Epicentrum för jordskalvet skedde 400 km från Tokyo och skalvet varade i cirka 10-15 minuter. Just nu talas det om cirka 7 kraftiga efterskalv.

En stor virvel bildades i havet, utanför Japan, där fartyg sögs in. Många människor har svepts med av Tsunamivågen som dragit fram över Japan.

Jordbävningar uppkommer när spänningar utlöses efter rörelser i jordskorpan. Energi frigörs och sprids i form av seismiska vågor genom jorden. Det är dessa jordvågor som vi kallar för jordbävning. 

De områden som är mest jordbävningsdrabbade på vår jord ligger vid, eller nära, gränsen mellan de olika tektoniska plattorna som bygger upp jordskorpan. Även vulkanutbrott och landhöjningar kan utlösa jordbävningar. Kärnvapenprover under jord kan även utlösa jordbävningar. 

Stora jordbävningar följs alltid av många efterskalv. De kan hålla på i månader och vara upp till tusentals. Ibland händer det att det efter kraftiga jordbävningar kan komma efterskalv som är i stort sett lika kraftiga som det första huvudskalvet.

Så ännu kanske vi inte har sett slutet på den här jordbävningskatastrofen.

Och du minns väl att det inte var länge sedan Christchurch på Nya Zeeland drabbades hårt av en jordbävning.

Allt som händer nu skyller många på Supermånen: Den 19 mars är Supermånen här, det är då månen passerar jorden med endast ett avstånd av 356.577 kilometer, vilket är det närmaste månen har varit jorden på 19 år. Många människor tror att jordens klimatmönster kommer att drabbas så allvarligt av Supermånen att vi kommer att få flera jordbävningar och vulkanutbrott.

Supermånar uppkommer med jämna mellanrum och har tidigare sammanfallit med extrema väderförhållanden. Jordbävningen och tsunamin i Indiska Oceanen 2004 inträffade bara ett par veckor före den senaste supermånen.

Ja, vi får se vad som händer i framtiden... 

Kramisar Kim
Lördag morgon, 12 mars 2011: Uppdatering av blogginlägget. Enligt CNN har det varit ETTHUNDRAFEMTIO (150) efterskalv. Det största på 6,8. Ett av kärnkraftverken brinner och släpper ut radioaktiv gas. Över 1000 döda har påträffats, många är fortfarande instängda och ropar på hjälp. 1 person dödades i USA när tsunamin svepte in längs kusten.
Än har vi inte sett slutet på katastrofen.

Måndag morgon, 14 mars 2011: Uppdatering av blogginlägget. Över 300 efterskalv har uppmätts. Två explosioner på kärnkraftverk. Hela städer utplånade av Tsunamin. Det snöar och är kallt i Japan. När jag ser bilderna från förödelsen, där bilar och material är staplat huller om buller över varandra,  i över tio meter höga drivor, är det svårt att förstå att någon över huvud taget har kunnat överleva det som har hänt. Tack och lov är det trots allt några som har gjort det. 

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

torsdag 10 mars 2011

Läromedelsmässan i Kristianstad 2011

 Igår var jag på Läromedelsmässan i Kristianstad, en alltid lika rolig mässa.
 

Här träffade jag många entusiastiska lärare som talade varmt om mina böcker, vad de hade betytt för deras elever och hur de använda böckerna i sitt arbete. Jätteroligt att höra!


Dessutom träffade jag lärare som en gång för många år sedan läst min debutbok Tillbaka till Pompeji. Tänk vad länge sedan det var... Tretton år... Vad tiden rusar iväg...
Jag mötte även Märtas man. Märta jobbar på Edenryds skola och vi har träffats många gånger när jag har varit där och föreläst för eleverna.

Läromedelsmässan i Kristianstad är en rolig tillställning, folk pratar, skrattar och umgås, både utställare och besökare. Därför är det alltid lika roligt att komma tillbaka dit. Nu dröjer det ett år till nästa gång, men innan dess väntar många skolbesök, en hel del signeringar och den stora Bokmässan i Göteborg...

Ja, livet rullar på lika fort som vanligt och det är aldrig en lugn stund. Men det är så livet ska vara, fullt av underbara möten, men också stunder av stillhet och eftertänksamhet och lugn och ro. Härligt att jag som författare har möjlighet att kombinera allt detta...

Kramisar KimKommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

onsdag 9 mars 2011

Ögonblick...

Ibland stannar världen upp ett ögonblick och står helt stilla. Det kan vara sekunden före en trafikolycka, du vet vad som är på väg att hända, men du kan inte förhindra det. Tankarna far igenom ditt huvud: Är det slut nu? Kommer jag att dö? Vad händer med mina barn, mina hundar, mina ofärdiga böcker? Du ser glimtar av lyckliga minnen fladdra förbi, korta ögonblick i ditt liv som har passerat för länge sedan.

Det kan vara ögonblicket då sorgen slår till med all sin kraft när du får ett dödsbud. Allt rasar, det känns som om du står på kanten av ett stort svart hål som hotar att dra ned dig, sluka dig helt och hållet och aldrig släppa taget om dig igen. I det ögonblicket känns det som om du dör en liten bit, för att aldrig mer leva helt och hållet igen.

Det finns ögonblick av lycka, som gör så hjärtskärande ont, bara för att det känns så bra att det helt enkelt inte kan vara sant. 

Det finns små ögonblick som värmer ditt hjärta, när din hund ger dig en blöt puss, när barnet lägger sina små armar om din hals och säger att det älskar dig, när din älskade ser på dig med ögon som säger att du är hela hans värld.

Ögonblicket kan skänka dig glädje för stunden: när du passerar ett rådjur som fridfullt står ute på ängen och betar, när du hör skriet från den första tranan som med sin ankomst meddelar att våren har kommit. Ögonblick när du är ett med naturen, sitter i dess grönska, drar in dofter, lyssnar på fågelsång, hör humlors surr, eller tar en skidtur i gnistrande snö som skimrar likt kristaller i solen, vars strålar nätt och jämnt värmer dig, men ändå skänker dig ögonblick av lycka.

Det är ögonblicken som är livet, en väv av ögonblick som blivit till ett lapptäcke fyllt av minnen: sorgsna, lyckliga, hänförande, förtjusande minnen. Ögonblick att ta vara på, njuta av i just den stunden, inte sedan utan NU. För det är nu ögonblicket existerar, om ett ögonblick är det bara ännu ett minne på livets stig.

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

tisdag 8 mars 2011

Internationella Kvinnodagen

Tror inte att någon har missat att det är den Internationella Kvinnodagen idag. Däremot kanske inte många vet varför det är den dagen och hur den uppkom.

1910 anordnades den första internationella kvinnokonferensen i Köpenhamn. På detta möte föreslogs en internationell kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt. 

Detta skedde på initiativ av den kända tyska socialisten Clara Zetkin. Inget datum fastlogs, men året därpå, 1911, firades Kvinnodagen den 19 mars i Österrike, Danmark, Tyskland och Schweiz, och över en miljon människor slöt upp. I år, 2011, är det därmed hundra år sedan Kvinnodagen började firas.

Redan året därpå, 1912, firades dagen för första gången i Sverige. Vilket innebär att vi 2012 har firat Kvinnodagen i hundra år här i Sverige.

De kvinnor som slöt upp vid den första Kvinnodagen, den 19 mars 1911, krävde bland annat rösträtt, rätt till offentliga ämbeten och bättre arbetsrättigheter. Ett par dagar senare inträffade Triangle-branden i New York. Mer än än 140 kvinnor som arbetade i byggnaden omkom, vilket senare ledde till att arbetslagstiftningen i USA förändrades. Då började det diskuteras mer aktivt på arbetsplatserna om kvinnornas rättigheter.

Ryska kvinnor firade sin första kvinnodag sista söndagen i februari 1913, som en del av den fredsrörelse som fanns mot det kommande kriget. Följande år hölls flera kvinnomöten 8 mars för att protestera mot vad som skulle komma bli känt som första världskriget. 1917 hade två miljoner ryska soldater dött och folket svalt. Sista söndagen i februari strejkade de ryska kvinnorna för ”bröd och fred”. Det kom att bli startskottet för februarirevolutionen 1917. Fyra dagar senare avsattes den ryske tsaren. Den provisoriska regeringen som tillsattes gav kvinnorna rösträtt.

1921 bestämdes det att dagen skulle firas vid ett speciellt datum varje år. Till minne av februarirevolutionen i Ryssland 1917 valdes man att lägga Kvinnodagen den 8 mars.

I alla länder där fascistiska och nazistiska partier kom till makten under mellankrigs- och krigsåren förbjöds Kvinnodagen, den s.k. Röda dagen. Redan den 8 mars 1945 samlades vänsterkvinnor från Europas motståndsrörelser till möte i London. 

I Sovjetunionen och Östeuropa levde 8 mars vidare som officiell högtidsdag.

Efter andra världskriget började dagen mer och mer förvandlas från en rent socialistisk till en mer opolitisk högtidsdag för att hylla kvinnors rättigheter över hela världen. 1977 utnämnde FN dagen till en officiell högtidsdag för alla världens kvinnor.

I Bosnien Hercegovina är Internationella Kvinnodagen en mycket viktig dag, då är det fest och fullt med blommor överallt. Kvinnor får ledigt från jobbet och slipper laga mat.

Den 8 mars är idag en nationell helgdag i Angola, Armenien, Azerbajdzjan, Burkina Faso, Cypern, Eritrea, Georgien, Guinea-Bissau, Kazakstan, Kambodja, Kirgizistan, Laos, Madagaskar, Moldavien, Mongoliet, Nepal, Ryssland, Serbien, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ukraina, Uzbekistan, Vietnam, Vitryssland och Zambia. I Kina får alla kvinnor en ledig eftermiddag från sina arbeten. 

Det känns väldigt passande att jag ikväll, på Internationella Kvinnodagen, ska föreläsa på Centerkvinnornas möte.

Ha en trevlig Kvinnodag!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

måndag 7 mars 2011

Börja Blogga...

För ett och ett halvt år sedan startade jag min blogg efter att ha gått på kurs i Sociala Medier hos Joakim Jardenberg. Han sa "Om min mamma kan börja blogga då kan ni". Jag tog till mig de orden och startade min blogg samma kväll.

Det var mycket enklare än vad jag hade trott. Jag valde Blogger, men det finns andra platser att starta sin blogg.

Innan du kan skapa en gratisblogg på Blogspot, värdtjänsten i Blogger, måste du redan ha skaffat ett konto på blogger.com. När du har loggat in på blogger.com klickar du på länken Skapa en blogg under din blogglista.

I steg två skriver du in en rubrik och en bloggadress (URL). Du behöver också skriva in kontrollordet som visas på den här sidan, så att du bekräftar att du är en riktig person och inte en dator. När du är klar klickar du på Fortsätt.
Skärmbild: Skapa en Blog*Spot-blogg
I steg tre kan du välja en mall för bloggen. Det är så den kommer att se ut när du publicerar den. Sedan skapas din nya blogg i Blogger och du får en plats på BlogSpot. När du skickar ditt första inlägg visas sidan på den adress som du angav. Nu är du redo att sätta i gång och blogga!

Mitt första blogginlägg var kort och hade rubriken: Kimselius är här på Blogger nu, och jag skrev:
Hej alla fans och läsare
Nu har jag skapat mig ett bloggkonto också. Här kommer jag att berätta lite mer om min dag. Men just nu måste jag gå och förbereda mig inför dagens bokmässa. Vi ses kanske 12.00 när jag sitter i debattpanel i Finlands monter, eller 15.00 i Bokburen, eller någon annan tid under dagen då du hittar mig i min monter B09:20! Vi hörs snart igen.
Kramisar Kim

Det var inget långt blogginlägg, men efterhand blev mina blogginlägg längre. Jag lärde mig att göra GADGET, de hittar du under DESIGN och det är alla de där små rutorna som du ser till höger här på min blogg, där jag lämnar boktips, visar mina böcker, länkar till bloggar jag följer etc.

Kika lite längre ned på min blogg så ser du olika Bloggtoppar där du kan lägga in din blogg för att andra ska upptäcka den. Klicka på de jag har lagt till på min blogg så kommer du direkt till varje ställe.

Lägg även till BLOGGINTRESSERADE/FÖLJ GÄRNA MIN BLOGG, så att de som är intresserade av din blogg kan lägga in sig med bild och namn. Då ser du att någon läser din blogg.

Det är också bra att lägga in ett räkneverk för att se hur många som läser din blogg. Allt detta hittar du under LÄGG TILL EN GADGET under DESIGN.

Gå in på andras bloggar, kommentera, läs och se hur de gör. Efterhand kommer din blogg att få fler och fler intresserade.

Första gången jag skrev på bloggen tänkte jag: "Så löjligt av mig att tro att någon kommer att läsa det här!" Men nu har jag ungefär 7.000 som läser min blogg varje månad. Jättekul! Men jag vet att det finns bloggare som har så många läsare varje dag!

Tänk som så, att du skriver till en speciell person när du skriver, då får din text ett naturligt flyt. Men var medveten om att det kanske är väldigt MÅNGA som läser texten.

Ja, svårare är det inte. Det är bara att gå in på Blogger.com och skaffa dig ett konto. Skriv gärna och berätta hur det går! Lycka till!

Kramisar Kim

 
Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

söndag 6 mars 2011

Scooby-Doo och Svamp Bob hos Underbara Ungar i Kristianstad

Idag var det andra dagen hos Underbara Ungar i Kristianstad. Redan direkt de öppnade dörrarna var det full fart, betydligt mycket mer folk än igår. Idag var Scooby-Doo och Svamp Bob Fyrkant där. Tycker väldigt mycket om Scooby-Doo och när han sträckte ut armarna för att ge mig en kram slängde jag mig i hans famn. Se det lilla barnet i nederkanten som sträcker sig upp efter Scooby-Doo.


Svamp Bob Fyrkant var jättegod att klappa och jag passade på att känna på honom, tillsammans med många barn. 


Förra året på Underbara Ungar, när jag var som hungrigast, kom det en snäll kvinna och gav mig pannkakor. För några månader sedan kom jag i kontakt med Ingrid på hennes blogg och hon berättade att det var hennes syster som hade gett mig pannkakorna. Idag kom Ingrids syster, Kerstin, tillbaka med sina barn, för att köpa fler böcker. Även denna gång hade hon pannkakor med sig. Här ser du Kerstin med familj och sin väninnas barn.
Som jag sa igår fanns det jättemycket att titta på, göra, handla och uppleva...
Här är ännu ett gosigt djur att krama, men denna gång var det jag som höll i kameran och fick ingen kram...


Här fanns det möjlighet att prova på fäktning...


 ...prova och köpa kläder...


...vinna en cykel...


...kramas...

...köpa ballonger i alla möjliga färger och former...

...eller lyssna på eleverna från Kommunala Musikskolan som har underhållit oss med vacker musik under två dagar...

 ...titta på fantastiska leksaker hos Leklådan... Mannen till höger på bilden nedan berättade att han hade haft den overallen när han var liten och att hans mamma hade sparat den under alla år. Jättemysigt!
...Prova mer kläder...
...eller så kunde man se och köpa  pysselsaker hos Trollhörnan och göra sådana här fantastiska djur.


Minns du att jag berättade om de fina smyckena jag hittade igår. Det var Barncancerfonden som sålde dem och idag köpte jag denna fina skyddsängel.


Det har varit en intensiv och lång dag, som har varit otroligt rolig och givande, med många positiva kommentarer från läsare, möten med människor och framförallt all glädje som har genomsyrat lokalerna, från alla dessa lyckliga barn som har fått ta del av allt detta fantastiska evenemang Underbara Ungar, som verkligen gör skäl för namnet. Hoppas vi ses där nästa år!


Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.