Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 11 mars 2011

Jordbävning i Japan

Jordbävningen som idag skakade Japan på 8.9 magnitude var den kraftigaste på 100 år. Kraftigare än den jordbävning som nästan ödelade Tokyo. När Tokyo återuppbyggdes, jordbävningssäkrades byggnaderna och därför har staden inte drabbats lika hårt den här gången.

Japan är ett av de länder i världen som oftast drabbas av jordbävningar. 1923 omkom 140 000 människor i den jordbävning som går under namnet Great Kanto Earthquake.
Hemska bilder visas på CNN och BBC. Tsunamivågor på 10 meter slår in över landet och drar med sig bilar, båtar och hus på sin väg in över landet. Flygplatsen i Sendai är helt översvämmad och folk har tagit sin tillflykt till taken på byggnaderna. Det som tidigare var en flygplats ser ut som en insjö, där byggnaderna och gater sticker upp.
Bilder visar hur bilar försöker fly från den framrusande vågen som tar sig fram lika fort som ett flygplan i full fart. Folk viftar med vita lakan ifrån fönstren i hus helt omringade av vatten. Vägar har delat sig och sänkt sig flera meter, städerna är fyllda av "skräp" som når över tio meter upp. Det är husdelar, bilar, bussar... Träden är behängda med "skräp", saker som en gång har varit människors tillhörigheter, hus, liv... 

Vägarna är helt förstörda. Tågen står helt still och människor måste ta sig fram till fots. Det är svårt att ta till sig allt det här, och tankarna går till Thailand som den 26 december 2004 drabbades av Tsunamivågen där hundratals svenskar dog och flera hundratusentals människor dog... Det får mig att undra över hur många som får sätta livet till den här gången...

Här på Youtube kan du se filmer som folk har lagt ut från jordbävningen.

Google har en Person Finder för dem som letar efter sina anhöriga.

Tsunamivågen drar vidare över havet och Stilla Havskusten har nåtts av tsunamivarningar: Även västkusten på USA, där folk nu ligger i sina sängar, ovetande om den annalkande faran som väntas slå till i gryningen hos dem. Vi kan bara hoppas att vågens kraft har avtagit tills den når alla öarna ute i Stilla Havet och USA. 

1935 utvecklade den amerikanske seismologen Charles Richter magnitudskalan som döptes till Richterskalan. Varje steg på skalan representerar en tiofaldig ökning av jordbävningens kraft. Det betyder att magnitud 7 är tio gånger starkare än magnitud 6 och hundra gånger starkare än magnitud 5. Richterskalan används av seismologer för att mäta styrkan på jordbävningen, det vill säga hur mycket  energi som frigörs.

1902 införde den italienske vulkanologen Giuseppe Mercalli en skala med vilken man kunde ange intensiteten i en jordbävning genom att beskriva de lokala effekterna på jordytan. Precis som med Richterskalan kan den modiferade Mercalliskalan, (som den numera kallas efter att den har modiferats många gånger) användas för att beskriva en jordbävning för allmänheten:

Den modifierade Mercalliskalan
1 Instrumentell = Kan endast uppfattas instrumentellt och för personer under särskilda omständigheter.
2 Svag = Kan kännas av en del personer, särskilt om de befinner sig på de övre våningarna i höga byggnader.
3 Lätt = Jordbävningen är märkbar inomhus, särskilt på de övre våningarna, hängande föremål kan svaja.
4 Måttlig = Uppfattas av många inomhus, tallrikar, fönster och dörrar skakar. Uppfattas bara av ett fåtal utomhus.
5 Ganska stark = Uppfattas av så gott som alla. De som sover vaknar, små föremål rör sig, träd och stolpar kan skaka.
6 Stark = Uppfattas av alla, det är svårt att gå, tunga möbler rör sig, puts faller ned från väggar, skorstenar kan skadas.
7 Mycket Stark = Det är svårt att stå upprätt, måttliga skador på stabila byggnader, omfattande skador på dåligt byggda hus, en del skorstenar skadas.
8 Förstörelsebringande = Omfattande skador på vanliga byggnader, svåra skador på dåligt byggda hus, tunga möbler välter, en del väggar och tak faller samman.
9 Ödeläggande = Avsevärda skador även på specialbyggda hus, byggnader släpper från sina grunder, marken spricker, rörledningar i marken slits av.
10 Förödande = De flesta murade byggnader och deras grunder förstörda, marken full av sprickor, järnvägsräls kröks.
11 Katastrofal = Få om ens några byggnader står kvar. Broar rasar, stora sprickor i marken och marken går i vågor.
12 Total katastrof = Fullständig ödeläggelse, marken går i vågor, tunga föremål kastas upp i luften.

Visst blir man rädd när man läser det här. Tänk då på att Japan drabbats av 8.9, alltså i stort sett 9 på skalan ovan...

Jordbävningen har startat flera bränder i Tokyo, bland annat på ett kärnkraftverk och runt 2.800 personer evakueras nu i kärnkraftverkets närhet. 

Epicentrum för jordskalvet skedde 400 km från Tokyo och skalvet varade i cirka 10-15 minuter. Just nu talas det om cirka 7 kraftiga efterskalv.

En stor virvel bildades i havet, utanför Japan, där fartyg sögs in. Många människor har svepts med av Tsunamivågen som dragit fram över Japan.

Jordbävningar uppkommer när spänningar utlöses efter rörelser i jordskorpan. Energi frigörs och sprids i form av seismiska vågor genom jorden. Det är dessa jordvågor som vi kallar för jordbävning. 

De områden som är mest jordbävningsdrabbade på vår jord ligger vid, eller nära, gränsen mellan de olika tektoniska plattorna som bygger upp jordskorpan. Även vulkanutbrott och landhöjningar kan utlösa jordbävningar. Kärnvapenprover under jord kan även utlösa jordbävningar. 

Stora jordbävningar följs alltid av många efterskalv. De kan hålla på i månader och vara upp till tusentals. Ibland händer det att det efter kraftiga jordbävningar kan komma efterskalv som är i stort sett lika kraftiga som det första huvudskalvet.

Så ännu kanske vi inte har sett slutet på den här jordbävningskatastrofen.

Och du minns väl att det inte var länge sedan Christchurch på Nya Zeeland drabbades hårt av en jordbävning.

Allt som händer nu skyller många på Supermånen: Den 19 mars är Supermånen här, det är då månen passerar jorden med endast ett avstånd av 356.577 kilometer, vilket är det närmaste månen har varit jorden på 19 år. Många människor tror att jordens klimatmönster kommer att drabbas så allvarligt av Supermånen att vi kommer att få flera jordbävningar och vulkanutbrott.

Supermånar uppkommer med jämna mellanrum och har tidigare sammanfallit med extrema väderförhållanden. Jordbävningen och tsunamin i Indiska Oceanen 2004 inträffade bara ett par veckor före den senaste supermånen.

Ja, vi får se vad som händer i framtiden... 

Kramisar Kim
Lördag morgon, 12 mars 2011: Uppdatering av blogginlägget. Enligt CNN har det varit ETTHUNDRAFEMTIO (150) efterskalv. Det största på 6,8. Ett av kärnkraftverken brinner och släpper ut radioaktiv gas. Över 1000 döda har påträffats, många är fortfarande instängda och ropar på hjälp. 1 person dödades i USA när tsunamin svepte in längs kusten.
Än har vi inte sett slutet på katastrofen.

Måndag morgon, 14 mars 2011: Uppdatering av blogginlägget. Över 300 efterskalv har uppmätts. Två explosioner på kärnkraftverk. Hela städer utplånade av Tsunamin. Det snöar och är kallt i Japan. När jag ser bilderna från förödelsen, där bilar och material är staplat huller om buller över varandra,  i över tio meter höga drivor, är det svårt att förstå att någon över huvud taget har kunnat överleva det som har hänt. Tack och lov är det trots allt några som har gjort det. 

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

7 kommentarer:

 1. det e bra att du tar uppp detta ,jag uppskattar det för just nu känns allt som obetydligt jämfört med detta ..Har ingen lust att blogga om nåt annat jag heller så då läser jag hellre om det här..Tänkte oxå på supermånen...men när jag ser bilder från japan live ..det är så surrealt..usch måtte det inte bli värre..kram =)

  SvaraRadera
 2. Hej Pixi
  Ja, det kändes liksom inte lönt att försöka skriva om något annat idag. CNN och BBC har varvats här idag och jag har följt nyheterna hela dagen. Otäckt är det och jag önskar att det fanns något jag kunde göra.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Det är svårt att förstå vilka enorma krafter som satts igång. moder jord är inte att leka med. Detta med supermånen var helt nytt för mig. tack för en informativ och itressant blogg:)

  SvaraRadera
 4. Det är så läskigt med sånt här. Jag har fortfarande hemska tankar kvar sen 2004 när man fick se den tsunamin. Jag hoppas att Japan klara sig mycket bättre!

  SvaraRadera
 5. Hej "med näsan i en bok"
  Roligt att du tyckte om mitt blogginlägg. Jag vill alltid VETA, det är därför jag tar reda på mer och bloggar om det.
  Kram Kim

  Hej Trillingnöten
  Precis så är det för mig med, tänkte direkt på Thailand 2004 och alla de hemska bilder som vi fick se den gången. Hoppas också att det inte går så illa för japanerna.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Det är verkligen otäckt med jordbävningen. Min lilla "svärdotter" lyfte med sitt plan från Tokyo 2 timmar innan jordbävningen. Även om Tokyo inte är så drabbat så var det säkert en mycket hemsk upplevelse. Och sedan gick inte några plan så hon hade fått stanna kvar. Vet inte om flyget har börjat gå ännu.

  SvaraRadera
 7. Hej Monika
  Ja, när man ser bilderna på tv är det svårt att förstå hur de någonsin ska reda ut allt...
  Vad skönt att hennes plan lyfte INNAN jordbävningen. De som var på flygplatsen i Senai när jordbävningen kom är fortfarande kvar där och sover där, för de kan inte ta sig någonstans. Annars har planen börjar gå, men i begränsad omfattning.
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!