Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 31 maj 2019

Kiaras saga av Margit Sandemo

Kiaras saga av Margit Sandemo

Blev så glad när jag hittade nya inlästa böcker av Margit Sandemo på Storytel: Kiaras saga. Min hund heter Kiara, hon är inte döpt efter böckerna, men jag blev glad när jag upptäckte att en av huvudpersonerna i Margit Sandemos böcker hade samma namn som min hund. Ett litet problem blev det dock: När jag lyssnade på boken genom högtalare och de sa KIARA, då kom min hund springande till mig. Till slut fick jag sätta på mig hörlurar för att hon skulle få lite lugn och ro. Nu till böckerna.
Skyddsanden av Margit Sandemo är den första boken i serien Kiaras saga.
Kiara anklagas för att vara häxa på grund av sina helbrägdande anlag, men kommer undan galgen på ett mirakulöst sätt. Under flykten från avrättningsplatsen finner hon en urgammal, keltisk skatt - en skatt medlemmarna i ett hemligt brödraskap har sökt efter i åratal. Kiara är på flykt undan brödraskapet då hon av en tillfällighet möter Sean, en ung man som får hennes hjärta att slå i snabbare takt. Tillsammans med honom fortsätter färden genom det irländska landskapet med förföljarna tätt i hälarna, men vem ska hjälpa dem? I varje fall inte Kiaras hjärtlösa mor och onde styvfar - de är bland de som vill se henne hängd...

En mycket spännande bok, det gick inte att sluta lyssna på den. Rekommenderas varmt!
 
De tre systrarna av Margit Sandemo, andra boken i serien Kiaras saga.
Kiaras hjärtlösa mor och onde styvfar är äntligen satta ur spel. Men livet har ständigt nya utmaningar att bjuda på: Hennes yngsta syster, Mavourneen, är tagen som gisslan, och Kiara har ingen aning om var hon hålls fången. Den andra systern, den charmerande och söta Deirdre, är överlämnad i Seans beskydd. Olycklig inser Kiara att Sean aldrig varit förälskad i henne. Deirdre, däremot, är han visst väldigt förtjust i.

I den här boken är det Mavourneen som är huvudpersonen, men Kiara finns också med. Lika spännande som första boken. Läs den!

Det brinner en eld av Margit Sandemo, tredje boken i serien Kiaras saga.
Kiara hade dragit vinstlotten i kärlekens lotteri, och nu är det hon och Niklas för resten av livet. Men det unga paret möter stora utmaningar - inte minst när de förföljs av gengångarna från det hemliga brödraskapet. De två hämndlystna och giriga riddarna vill få tag i den gamla, keltiska skatten, och skyr inga medel för att nå sitt mål. '- Skjut häxan, skjut häxan! Upprepade Döden och följde sin egen order. Hans kula träffade Kiara i armen, och hon sjönk ihop av smärta. De andra gjorde allt för att stoppa blödningen, men hon blev snabbt ohyggligt blek, och ögonen var slutna.' 

Böckerna utspelar sig på Irland. Jag tror det är 1600-talet eftersom det är häxjakter och andra saker som tyder på det. Margit Sandemo har förmågan att fånga läsaren med sitt raka, enkla språk. Hon håller mig fången rakt igenom alla böckerna. De är lagom långa och om man är riktigt flitig lyssnare, med många promenader, trädgårdsarbete och städning kan man lyssna klart på en dag. 

Rekommenderar dig varmt att lyssna på alla tre böckerna, och jag hoppas att det kommer fler böcker i serien, men eftersom Margit Sandemo numera är död kanske chansen inte är så stor. 

Läs mer om Margit Sandemo och hennes böcker.Alla tre böckerna får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på någon av böckerna? Du hittar alla böckerna hos Storytel.: Skyddsanden, De tre systrarna, Det brinner en eld.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.
Du har väl inte missat att jag har Öppet hus hemma hos mig 3-4 augusti, då får du besöka min skrivarlya.
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!torsdag 30 maj 2019

Skrivtävlingen Bästa berättelsen

Skrivtävlingen Bästa berättelsen
Tänk så många skrivtävlingar det finns nuförtiden. Vilken lycka för alla som skriver och drömmer om att bli författare. Här är en tävling som arrangeras av Kristianstad bibliotek och Lions Club. Läs mer nedan och Lycka till! Inför tävlingen kan du läsa mina skrivtips här på bloggen.

Dags att anmäla sig till årets skrivtävling för barn och unga

Bästa berättelsen 2019 - Genom dina ögon. Form: Bravissimo Agency.

"Bästa berättelsen" är en skrivtävling för barn och unga som anordnas av Kristianstad bibliotek och Lions Club Kristianstad i anslutning till Kristianstad bokfestival. Årets tema är ”Genom dina ögon” och ska tolkas brett. Berättelsen kan se ut på olika sätt och vara t ex en novell, dikt eller tecknad serie.

- Förra året fick vi in rekordmånga bidrag och vill naturligtvis nå så många framtida författare som möjligt även i år, säger Mimmi Ly, barn- och ungdomsbibliotekarie på Kristianstads stadsbibliotek.
Tävlingen vänder sig till tre ålderskategorier, 10-12 år, 13-15 år samt 16-19 år. Varje åldersgrupp tävlar om såväl bokpaket som pengar och biobiljetter. Det finns inte så mycket som begränsar berättelsens innehåll mer än att den får vara på högst två A4-sidor eller max 7000 tecken. För att få delta i tävlingen ska man bo i Skåne.

- Temat "Genom dina ögon" kan tolkas väldigt fritt, säger Ulrika Wirdebo. - Vad eller vem ser du när du betraktar världen? Vem eller vad ser andra när de ser dig? Är din värld samma som min eller är din värld en annan planet eller ett annat årtusende? Vems historia vill du berätta?

Berättelsen ska vara inlämnad senast 30 juni och bidragen bedöms av en jury. Prisutdelning sker i samband med Kristianstad bokfestival.

För mer information:
Mimmi Ly, barnbibliotekarie
mimmi.ly@kristianstad.se, 0733-13 67 09
Ulrika Wirdebo, barnbibliotekarie
ulrika.wirdebo@kristianstad.se, 0733-13 67 05
Kristianstad bokfestival är ett av de mest besökta litterära arrangemangen i Skåne. Sedan starten 1999 har festivalen arrangerats årligen och alltmer ökat i omfattning, kvalitet, bredd och spets. Varje år presenteras ett 20-tal författare, präglade av aktualitet och ofta med fokus på någon särskild tematik.

Du har väl inte missat att jag har Öppet hus hemma hos mig 3-4 augusti, då får du besöka min skrivarlya.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

onsdag 29 maj 2019

Kommer du på Öppet Hus hos Kimselius 3-4 augusti 2019?

Kommer du på Öppet Hus
hos Kim M Kimselius
3-4 augusti 2019?


3 till 4 augusti 2019 har jag Öppet Hus här hemma hos mig Kolshult 28, Eringsboda, Blekinge

Vill du försäkra dig om att få exemplar av de nya böckerna kan det vara bra att berätta att du tänker komma. Då är chansen större att jag har tillräckligt många böcker hemma för att du ska få ditt signerade exemplar. Mejla Kim M. Kimselius, döp mejlet till ÖPPET HUS, eller skriv här i kommentarer att du planerar att komma.

Som du vet har jag inte längre alla böcker hemma, utan jag tar hem det antal böcker jag tror kommer att gå åt.

Redan nu har två titlar kommit ut: Staden på andra sidan Pyramiden och Historiens vingslag runt Färgargården.

Under Öppet Hus har jag boksläpp på FYRA nya böcker om allt går som planerat. Jag jobbar på!

Gästförfattarna släpper även de nya böcker samma helg (berättar mer om dem längre fram). Med andra ord händer det mycket spännande saker i mitt Paradis den helgen. Du kan läsa mer nedan på de tidigare inläggen om Öppet Hus.

Hoppas vi ses! Glöm inte berätta om du planerar att komma!
24 februari 2019
Då var det bestämd. Första helgen i augusti blir det Öppet Hus hemma hos mig, Kim M Kimselius. Till dess är tanken att jag ska ha presterat fler än de 50 böcker jag har skrivit och gett ut fram till nu. Med andra ord kommer det att finnas nya böcker att köpa. Någon av dem kommer förmodligen att släppas under de här dagarna.ÖPPET HUS
3 TILL 4 AUGUSTI 2019
12.00-18.00
Hemma hos Kim M. Kimselius

I fredags träffades kärntruppen för Öppet hus. Våren hade kommit på avvägar och vi hade fått 10 cm snö dagen innan.  Det var soligt och vackert och vi plumsade i snön för att diskutera var allt skulle ske.

Här ser ni alla de som bollade idéer. Många av dem kommer att medverka under de båda dagarna i augusti.

Kim M Kimselius böcker till Bokmässepris
Självklart kommer mina böcker att finnas till försäljning med Bokmässepriser, eftersom vi gör det här istället för att åka till Bokmässan i september.


Gästande författare
Det kommer att finnas andra författare på plats för att visa upp och sälja sina böcker.


Aktiviteter för barnen
Eftersom vi även hade barn i kärntruppen kommer det att finnas aktiviteter för barn.


Aktiviteter för alla
Dessutom kommer vi att ha aktiviteter som passar alla åldrar, ung som gammal.


Kaffe och fikabröd
Vi kommer även att sälja kaffe och fantastiskt gott kaffebröd, bland annat kladdkaka som efterfrågades av de yngre, eftersom de vet hur god min kladdkaka är.


Korvgrillning
Det kommer även att finnas grillad korv till försäljning.


Välkomna!
Nu hoppas vi på fint väder och att alla mina läsare vill komma för att hälsa på, pussa på hundarna, besöka min skrivarlya och se hur jag bor.

Eftersom jag öppnar mitt hem första helgen i augusti för bokförsäljning, hoppas jag alla respekterar att inte komma övriga tider under sommaren.

Vi ses första helgen i augusti!

Hjärtligt välkomna


Blogginlägg:
Hemma hos Kimselius.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
tisdag 28 maj 2019

Kämpar med deadline

Kämpar med deadline

1 juni hade jag satt som deadline på Pirater och vulkanutbrott på Island. Nu kämpar jag intensivt för att få boken klar. Ibland tänker jag "Jag borde inte ha..." "Istället borde jag ha skrivit!"

Ofta kommer tanken när jag har tagit en extra lång morgonpromenad, sovmorgon, eller lite längre lunch. Samtidigt säger jag till mig själv att det finns en anledning till att jag har gjort just de här sakerna: Kroppen behöver vila, jag behöver hämta inspiration och jag behöver röra mig för att må bra och orka sitta stilla länge.

Då känns det bättre.

Idag blir det till att Vrålskriva. Ett ord som stod som rubrik i en tidningsartikel om mig för många år sedan. En av mina vänner tyckte det var ett fult ord och klankade ned på journalisten. Då förklarade jag att det var jag som kallade det för att Vrålskriva när jag sätter mig ner och fokuserar helt på orden.

Mitt isländska bokförlag väntar på manuset för att översätta. Kanske blir det ingen islandsresa i höst om den isländska versionen av boken inte hinner bli klar i tid... Vi får se. Tills dess skriver jag på!

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


måndag 27 maj 2019

Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur

Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur

Förra veckan såg det ut som om hundarna gick på snö, när sälgen lät alla sina fluffiga frökapslar lägga sig som ett vitt täcke på marken. Inget hundarna tänkte på, däremot förundrades jag över det.

Det har varit en intensiv vecka, med några nya upptäckter för Kottens del.

För min del var det boksläpp av två nya böcker: Staden på andra sidan Pyramiden och Historiens vingslag runt Färgargården.

Älskar de här små kamraterna. De är oskiljaktiga, förutom när Kiara "har valpar" i någon undanskymd vrå, som nedan.
Då får Kotten inte komma in, men han kan inte låta bli att försöka.

Vi var och tränade alla tre på Brukshundsklubben i Ronneby. Även husse följde med och kunde föreviga oss.

Efteråt var Kotten jättetrött. Det är jobbigt att träna lydnad och skott.

Myror är något spännande. Kotten kan iaktta dem hur länge som helst, nästan...
 

När jag arbetar i trädgårdslandet ligger Kotten och iakttar mig. Men just den här gången tror jag det är någon av katterna han tittar på.

Min guddotter, Matilda, kom på besök. Hon är som en dotter för oss och Kiara älskar henne. När Kiara var sex månader bodde Matilda hos oss i 8 dagar medan vi var på Bokmässan i Göteborg. Det märks att de har knutit an sedan långt tillbaka. Kotten tycker också om Matilda, han skällde bara på henne varje gång hon vaknade och kom in i huset, annars fick hon kela hur mycket hon ville med honom, men i första hand var det hos mig han ville vara.

"Blomstervattenfallet" kallar jag den här busken eftersom den bara växer åt ett håll och ser ut som ett vattenfall av vita blommor.

Kiara börjar komma ur skendräktigheten och sitter ovanför "valplådan", medan Kotten sitter under och iakttar.
En rätt typisk scen från hur vi har haft det de här dagarna Matilda har varit här. Vi rensar ogräs och hundarna har fördelat sig mellan oss. Kiara mer i knät än vid sidan vilket innebar att det inte alltid blev så mycket gjort. Men vad gjorde det, vi hade det mysigt med hundarna.

Tror Kotten kände sig lite mobbad ibland, eftersom Kiara och Matilda hade sådan jättefin kontakt. Matilda ville smuggla med Kiara hem i resväskan. Tur att Kiara är för stor för det.

Att ha gäster som bor dygnet om och ska vaktas gjorde Kotten trött.

Efter förra veckans överraskande bad blev det den här veckan en planerad simtur. Tyvärr fick jag ingen filmsnutt från när Kotten och Kiara var en bra bit ut i Ronnebyån, eftersom jag hade fullt upp med att se till att inte falla i vattnet själv. Hundarna älskade att bada. Så roligt för Kiara att få sällskap i vattnet.

.....
Under vår promenad i Karlsnäs såg vi det här trädet. Halva nederdelen är borta, ett riktigt häxträd som är fint lövad på toppen.

Det är så roligt när någon annan är med på promenaden och kan fotografera mig tillsammans med hundarna. Igår var det riktigt, riktigt kallt, regnigt och blåsigt. Men det hindrade inte hundarna från att bada och inte mig från att ta hundpromenader.

På eftermiddagen tittade solen fram och Kiara och Kotten lekte för fullt med en pinne. Jag trodde att Kotten skulle ligga utslagen hela eftermiddagen efter de många simturerna, men han var lika pigg som vanligt och vi tränade, gosade och lekte.

Tänk vad roligt man kan ha det som hundägare.

Ha en fin dag! Nu ska jag ge mig ut på lunchpromenad med hundarna, i regnet.


Läs tidigare inlägg om Kotten, vår nya flockmedlem, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
Kooikervalpen Kotten fem månader
.
Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
Kooikervalpen Kotten testar spår.
Kooikervalpen möter haren.
Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
Kooikervalpen Kotten sex månader.

OM KOOIKER:


Nederlandse kooikerhondje, eller kooiker, härstammar från Holland, där den användes för att föra ankor mot jägarna och in i deras fällor. När de inte var ute med ankjägarna användes de på gårdarna för att döda råttor. Rasen har funnits sedan 1500-talet, men dess exakta ursprung är okänt. Precis som för många andra raser slog andra världskriget hårt mot kooikerna, och rasen försvann nästan helt. De är fortfarande relativt ovanliga, men blir mer och mer vanliga utanför Holland. De klassas som en spaniel.

Beteende
Kooikers är kärleksfulla hundar, och deras lugna personligheter gör dem till perfekta familjehundar. De är fantastiska med respektfulla barn, men passar mindre bra för spädbarn och yngre barn som inte förstår hur man ska handskas med en hund. Om de växer upp med katter och andra husdjur brukar det gå bra, men de kan vara blyga mot främlingar och behöver mycket socialisering som valpar. Se till att vänja dem vid olika människor, hundar, platser och situationer för att motverka framtida problem. Det gäller för de flesta hundar, men speciellt med kooikerhunjer. De anpassar sig bra till förändringar och passar för de flesta som vill ha en aktiv och vänlig hund.

Kooikers har starka personligheter men kan vara väldigt känsliga. De är intelligenta och tycker om att lära sig, men kräver konsekvent träning för att få ut så mycket som möjligt från dem. De svara bra på beröm, ätbara belöningar och klickträning. Hårda ord kommer inte fungera med denna ras. De är aktiva, både fysiskt och psykiskt, och måste få bli av med all sin uppdämda energi. Spårträning, agility, lydnadsövningar och allmän lek hjälper till att hålla dem lugna inomhus. De älskar att vara i vatten och mår som bäst när de får vara med dig.

Nederlandse kooikerhondjer avlades för att arbeta, och behöver därför en aktiv livsstil. De behöver en lång promenad om dagen, och massvis med mental stimulans. De är fantastiska vandrings- eller löpningspartners, men kommer inte alltid tillbaka som de ska. Deras jaktinstinkt kan ta över när som helst, och då kommer de försvinna, så det är bäst att ha dem i koppel eller motionera på en säker plats. När de fått springa av sig är de vanligtvis lugna och nöjda inomhus.

Kooikers kan vara väldigt glupska och giriga, så det är viktigt att hålla koll på deras vikt, så att de inte blir överviktiga. Koaguleringssjukdomar kan ses hos rasen. På grund av att det finns ganska få individer kan vissa medfödda problem uppstå, men de minskar för varje år, tack vare skickliga uppfödare.

Det kan ta två år innan pälsen växer klart, så se bara till att borsta dem regelbundet och klippa när det behöva.

Temperament
Kooikerhondjes är lätthanterliga och pålitliga hundar som kan anpassa sig efter många olika platser eller situationer. De är viktigt att träningen hålls positiv, och att man börjar tidigt. Detta i kombination med tidig socialisering hjälper dig få en vänlig och lydig hund. Kooikerhondjes behöver massvis med motion och tycker om agility eller motion i vatten.

Nu vet du lite mer om Kotten.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

söndag 26 maj 2019

Ingenmansland av David Baldacci

Ingenmansland av David Baldacci

I John Pullerserien blir böckerna väldigt personliga, eftersom det ofta är någon som står John Puller nära som råkar illa ut. Den här gången är det hans far och mor, som står i centrum för handlingen. Grymt spännande berättelse, som absolut inte gick att sluta lyssna på.

Det som var extra bra med den här boken var det starka personporträttet av en brottsling. Ja, Baldacci är en mästare på att få mig att känna med karaktärerna.

Du är lycklig om du ännu inte har läst något av David Baldacci, för då har du många spännande timmar framför dig. Börja läs varje serie i rätt ordning. Det ger dig mycket mer än om du läser lite här och där i de olika serierna.

Rekommenderar dig varmt att läsa den här boken!


KRIGSHJÄLTEN JOHN PULLER hör till den amerikanska arméns skickligaste brottsutredare. När Puller bara var ett litet barn försvann hans mor, Jackie, spårlöst från militärbasen Fort Monroe där familjen hade sitt hem. Puller fick aldrig veta vad som hände med henne.

Tre decennier senare dyker plötsligt militärens brotts utredare upp på det sjukhus där John Pullers demenssjuke far, en tidigare trestjärnig general, får vård. Med sig har de ett brev från en gammal vän till Jackie som anklagar John Puller senior för mord på sin hustru.

John Puller och Veronica Knox, som arbetar för den amerikanska underrättelsetjänsten, tar sig an fallet för att ta reda på vad som egentligen hände den där ödesdigra natten på Fort Monroe. Det visar sig vara värre än någon kunnat ana. John Puller är fast besluten att ta reda på sanningen. Ingenting ska få stoppa honom.

Ingenmansland en välskriven thriller med högt tempo och oväntade vändningar är den fjärde delen i Baldaccis serie om amerikanska arméns kriminalpolis John Puller. 
Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!