Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 27 maj 2019

Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur

Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur

Förra veckan såg det ut som om hundarna gick på snö, när sälgen lät alla sina fluffiga frökapslar lägga sig som ett vitt täcke på marken. Inget hundarna tänkte på, däremot förundrades jag över det.

Det har varit en intensiv vecka, med några nya upptäckter för Kottens del.

För min del var det boksläpp av två nya böcker: Staden på andra sidan Pyramiden och Historiens vingslag runt Färgargården.

Älskar de här små kamraterna. De är oskiljaktiga, förutom när Kiara "har valpar" i någon undanskymd vrå, som nedan.
Då får Kotten inte komma in, men han kan inte låta bli att försöka.

Vi var och tränade alla tre på Brukshundsklubben i Ronneby. Även husse följde med och kunde föreviga oss.

Efteråt var Kotten jättetrött. Det är jobbigt att träna lydnad och skott.

Myror är något spännande. Kotten kan iaktta dem hur länge som helst, nästan...
 

När jag arbetar i trädgårdslandet ligger Kotten och iakttar mig. Men just den här gången tror jag det är någon av katterna han tittar på.

Min guddotter, Matilda, kom på besök. Hon är som en dotter för oss och Kiara älskar henne. När Kiara var sex månader bodde Matilda hos oss i 8 dagar medan vi var på Bokmässan i Göteborg. Det märks att de har knutit an sedan långt tillbaka. Kotten tycker också om Matilda, han skällde bara på henne varje gång hon vaknade och kom in i huset, annars fick hon kela hur mycket hon ville med honom, men i första hand var det hos mig han ville vara.

"Blomstervattenfallet" kallar jag den här busken eftersom den bara växer åt ett håll och ser ut som ett vattenfall av vita blommor.

Kiara börjar komma ur skendräktigheten och sitter ovanför "valplådan", medan Kotten sitter under och iakttar.
En rätt typisk scen från hur vi har haft det de här dagarna Matilda har varit här. Vi rensar ogräs och hundarna har fördelat sig mellan oss. Kiara mer i knät än vid sidan vilket innebar att det inte alltid blev så mycket gjort. Men vad gjorde det, vi hade det mysigt med hundarna.

Tror Kotten kände sig lite mobbad ibland, eftersom Kiara och Matilda hade sådan jättefin kontakt. Matilda ville smuggla med Kiara hem i resväskan. Tur att Kiara är för stor för det.

Att ha gäster som bor dygnet om och ska vaktas gjorde Kotten trött.

Efter förra veckans överraskande bad blev det den här veckan en planerad simtur. Tyvärr fick jag ingen filmsnutt från när Kotten och Kiara var en bra bit ut i Ronnebyån, eftersom jag hade fullt upp med att se till att inte falla i vattnet själv. Hundarna älskade att bada. Så roligt för Kiara att få sällskap i vattnet.

.....
Under vår promenad i Karlsnäs såg vi det här trädet. Halva nederdelen är borta, ett riktigt häxträd som är fint lövad på toppen.

Det är så roligt när någon annan är med på promenaden och kan fotografera mig tillsammans med hundarna. Igår var det riktigt, riktigt kallt, regnigt och blåsigt. Men det hindrade inte hundarna från att bada och inte mig från att ta hundpromenader.

På eftermiddagen tittade solen fram och Kiara och Kotten lekte för fullt med en pinne. Jag trodde att Kotten skulle ligga utslagen hela eftermiddagen efter de många simturerna, men han var lika pigg som vanligt och vi tränade, gosade och lekte.

Tänk vad roligt man kan ha det som hundägare.

Ha en fin dag! Nu ska jag ge mig ut på lunchpromenad med hundarna, i regnet.


Läs tidigare inlägg om Kotten, vår nya flockmedlem, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
Kooikervalpen Kotten fem månader
.
Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
Kooikervalpen Kotten testar spår.
Kooikervalpen möter haren.
Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
Kooikervalpen Kotten sex månader.

OM KOOIKER:


Nederlandse kooikerhondje, eller kooiker, härstammar från Holland, där den användes för att föra ankor mot jägarna och in i deras fällor. När de inte var ute med ankjägarna användes de på gårdarna för att döda råttor. Rasen har funnits sedan 1500-talet, men dess exakta ursprung är okänt. Precis som för många andra raser slog andra världskriget hårt mot kooikerna, och rasen försvann nästan helt. De är fortfarande relativt ovanliga, men blir mer och mer vanliga utanför Holland. De klassas som en spaniel.

Beteende
Kooikers är kärleksfulla hundar, och deras lugna personligheter gör dem till perfekta familjehundar. De är fantastiska med respektfulla barn, men passar mindre bra för spädbarn och yngre barn som inte förstår hur man ska handskas med en hund. Om de växer upp med katter och andra husdjur brukar det gå bra, men de kan vara blyga mot främlingar och behöver mycket socialisering som valpar. Se till att vänja dem vid olika människor, hundar, platser och situationer för att motverka framtida problem. Det gäller för de flesta hundar, men speciellt med kooikerhunjer. De anpassar sig bra till förändringar och passar för de flesta som vill ha en aktiv och vänlig hund.

Kooikers har starka personligheter men kan vara väldigt känsliga. De är intelligenta och tycker om att lära sig, men kräver konsekvent träning för att få ut så mycket som möjligt från dem. De svara bra på beröm, ätbara belöningar och klickträning. Hårda ord kommer inte fungera med denna ras. De är aktiva, både fysiskt och psykiskt, och måste få bli av med all sin uppdämda energi. Spårträning, agility, lydnadsövningar och allmän lek hjälper till att hålla dem lugna inomhus. De älskar att vara i vatten och mår som bäst när de får vara med dig.

Nederlandse kooikerhondjer avlades för att arbeta, och behöver därför en aktiv livsstil. De behöver en lång promenad om dagen, och massvis med mental stimulans. De är fantastiska vandrings- eller löpningspartners, men kommer inte alltid tillbaka som de ska. Deras jaktinstinkt kan ta över när som helst, och då kommer de försvinna, så det är bäst att ha dem i koppel eller motionera på en säker plats. När de fått springa av sig är de vanligtvis lugna och nöjda inomhus.

Kooikers kan vara väldigt glupska och giriga, så det är viktigt att hålla koll på deras vikt, så att de inte blir överviktiga. Koaguleringssjukdomar kan ses hos rasen. På grund av att det finns ganska få individer kan vissa medfödda problem uppstå, men de minskar för varje år, tack vare skickliga uppfödare.

Det kan ta två år innan pälsen växer klart, så se bara till att borsta dem regelbundet och klippa när det behöva.

Temperament
Kooikerhondjes är lätthanterliga och pålitliga hundar som kan anpassa sig efter många olika platser eller situationer. De är viktigt att träningen hålls positiv, och att man börjar tidigt. Detta i kombination med tidig socialisering hjälper dig få en vänlig och lydig hund. Kooikerhondjes behöver massvis med motion och tycker om agility eller motion i vatten.

Nu vet du lite mer om Kotten.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!