Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 28 januari 2012

Boktips: Imorgon när kriget kom av John Marsden

Imorgon när kriget kom är en mycket bra och väldigt annorlunda bok som jag sträckläste! Har aldrig läst någon liknande bok, berättelsen är så annorlunda och mycket spännande.

Sju ungdomar ger sig ut för att leva vildmarksliv under några dagar. När de kommer tillbaka till civilisationen gör de en hemsk upptäckt: husen är tomma, hundarna döda, strömmen är borta och telefonerna har slutat fungera. Snart klarnar bilden: deras hemstad har invaderats av en fiendehär och deras föräldrar och vänner har blivit tillfångatagna. Nu måste de fly.
  De drar sig tillbaka till den undangömda dalgång som kallas Helvetet. Där bildar de en gerillagrupp för att göra motstånd mot ockupationsmakten.
  Ett spännande och skrämmande scenario av krig och motstånd, där läsaren möter den enskilda människans förändring och utsatta position i en krissituation. 

I morgon när kriget kom är den första delen av sju i John Marsdens gastkramande serie om en grupp unga människors kamp för överlevnad i en värld som är för alltid förändrad. 

Läs även: När natten är som mörkast (2:a boken), Den tredje dagens kyla (3:e boken), Nu är mörkrets tid (4:e boken), Så grydde hämndens timme (5:e boken), I skymningens land (6:e boken), På andra sidan gryningen (7:e boken).

Här hittar du John Marsdens hemsida med samtliga hans titlar, som alla är lika läsvärda!

Ja, nu har du några spännande böcker framför dig. Kanske du bara hittar de svenska titlarna på biblioteket eller på Bokbörsen. Önskar jag hade den här serien oläst, för den är otroligt bra och spännande!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 27 januari 2012

"En fin människa rakt igenom som förtjänar uppskattning!" Ny Bloggutmärkelse!

Oj vilka fina ord Trillingnöten på Life is like a box of chocolates skriver om mig och min blogg:  

Kim M Kimselius är en författarinna som har skrivit otroligt många böcker ... Hon är aldrig snål med bra tips, uppmuntrande ord och spännande skildringar av livet i allmänhet. En fin människa rakt igenom som förtjänar uppskattning! 

Wow, vilka ord. Blir varm om hjärtat och glad i själen av orden. Tack snälla Trillingnöten för de orden och för min fjärde Liebster Blog.

Den här fina awarden skickar jag gärna vidare till några av mina bloggvänner:

Till Eva Swedenmarks Värld vars blogginlägg alltid gör mig glad och nöjd med livet. Eva delar med sig av både smått och stort och får mig att må bra.

Boktokig för alla fina, inspirerande Boktips.

Kristina Simars Bokblogg som alltid skriver med sådan värme och stort engagemang om böcker.

Anitha på Novellbloggen som alltid skriver intressanta inlägg.

Ja, alla de bloggar jag följer är värda en award, och jag vet att många av er redan har fått den här awarden av mig. Tack för att ni delar er kunskap, er vardag och ert skrivande med mig på era bloggar!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 26 januari 2012

Grisarna går på toaletten!

Det här låter nästan som ett skämt, men det är som tur inte första april. Läste en artikel i Blekingeposten om att holländska forskare har kommit på ett revolutionerande sätt att få renare grisar och på så sätt även ett billigare och miljövänligare grisstall.

De har inrett en gristoa som kallas Pixie. Vid första försöket gick åttio procent av grisarna på toaletten. Avföring och urin separeras och används som energi och gödning. Genom värme, drag och träning får man grisarna att gå på toaletten.

Grisarna övas även på att uppföra sig bättre när de äter. De har ett chip i örat som talar om för foderbacken hur mycket de ska få att äta. Om en gris försöker knuffa undan en kompis blev grisen utan mat nästa gång den kom till backen.  Lite grymt låter det...

Du vet väl att grisar egentligen är väldigt renliga djur. I det fria använder de en speciell plats som toalett och andra platser för att sova på.

Jag älskar grisar, samlar på dem i alla dess former, ja förutan levande då. När jag var barn låg det en grisfarm bara ett stenkast ifrån där jag bodde. Jag tillbringade mycket av min tid bland grisarna. Kelade med kultingarna och red på de stora suggorna. Det var livet det! Förutom när jag ramlade av ner i sörjan. Då var det inte roligt att komma hem till mamma!

Ett annat holländskt forskningsprojekt, Pro Dromi, är att de försöker styra smågrisar, kultingarna, med hjälp av värme för att undvika att suggan klämmer ihjäl dem. Något som annars är vanligt.

I griskultingarnas box har man ett värme/kyl-system som håller en perfekt temperatur för smågrisarna +35 grader. Suggan får en jutesäck i sitt rede när hon ska föda kultingarna. Säcken får då suggans lukt och placeras sedan i kultingarnas uppvärmda hörn. Det har gjort att färre kultingar kläms ihjäl, dessutom växer de snabbare.

Djurvänlig grisproduktion från Holland är märkt med en stjärna när det säljs i butik. Pro Dromigrisarna har två stjärnor!

Ja, nu kan du lite mer om grisar.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 25 januari 2012

Bloggmisstag och tips om hur du åtgärdar dem

Skriva om intressanta saker är kärnpunkten i bloggandet om man vill ha besökare till sin blogg. Det är lätt att göra misstag på sin blogg, här kommer några exempel på sådana och även tips om hur du åtgärdar dem.

Ett av misstagen är att bloggen är för fokuserad på dig och det du gör eller bara på dina produkter. Men det är lätt åtgärdat. Ändra synsättet på ditt bloggande. Berätta om saker som får läsarna intresserade av ditt inlägg, lär ut saker, dela fakta, gärna relaterade till det som ligger dig varmt om hjärtat.

Det gäller att ha ett jämnt flöde av blogginlägg, inte för långa uppehåll, för då är risken stor att följarna slutar att följa din blogg. Du behöver inte skriva varje dag, men i alla fall varje vecka för att hålla intresset uppe för din blogg. Jag uppdaterar min blogg dagligen. Något som har blivit lättare sedan jag upptäckte "Alternativ för inlägg", där du kan lägga in blogginlägg i förväg som läggs ut på den dag och tid som du lagt in. Perfekt!

Ett misstag är att du inte lägger in sökord i din bloggtext och rubrik. Gör blogginlägget sökbart genom att i rubriken ange vad innehållet handlar om. Glöm inte skriva sökord i Etiketter på din blogg!

Använd Sociala medier för att berätta om din blogg!  Lägg till appar på bloggen för att läsarna lätt ska kunna dela dina inlägg på sociala medier. Här hittar du länkar till dessa appar.

Håll en bestämd profil på din blogg. Ska den handla om matlagning, skrivandet, böcker etc. Håll fast vid det för att hitta dina läsare!

Besök andra bloggare, kommentera deras inlägg, visa att du finns. Du behöver inte lägga en länk till din egen blogg i kommentaren. Oftast blir man nyfiken på nya bloggbesökare och klickar på namnet för att se vem personen är. Där hittar man din blogg.

Lägg till en bloggräknare för att se hur många besökare du har på din blogg. Här hittar du en sådan.

Lägg även till Blogtoplist, Bloggportalen, Topblogarea. Pinga din blogg på Blogg Ping. Ja, det finns många platser att visa upp sin blogg på. Du hittar fler sådan till höger här på min blogg, väldigt långt ned på sidan.

Du kanske inte ens har en blogg ännu. Då kan du läsa mitt inlägg om hur du ska börja blogga. Att blogga kan vara som att skriva en dagbok, något du vill berätta för släkt och vänner. Men tänk på att bloggen är öppen för vem som helst att läsa.

Lycka till med din blogg!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 24 januari 2012

Kinesiskt Nyår och Drakens år samt Hästens år


Från och med den 23 januari 2012 är det Drakens år och Kinesiskt Nyår. Det är den allra största och viktigaste helgen i Kina. Då hälsar man på släktingar och äter god mat, smäller nyårsraketer för att skrämma bort onda andar, barnen får röda kuvert med pengar, eftersom rött är en lyckosam färg och kuvertet är en symbol för det kommande årets rikedom och lycka.

Kinesiska nyåret  infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari — 19 februari. Den kinesiska kalenderns månader inte är lika långa som i vår gregorianska kalender. Enligt månkalender har en månad 29,5 dagar, kalendern baseras på månens fyra faser, som är fyra veckor. Den första månfasen är alltid nymånen och den inleder en ny månad. Nymåne är när månen inte syns från jorden, eftersom den befinner sig mellan jorden och solen.

I Kina har man sedan mycket, mycket länge använt sig av månkalendern och den används fortfarande när det gäller kinesiska högtider och helger.

Precis som vi gör inför vår jul, städar kineserna sina hus ordentligt inför nyåret. Färgen som symboliserar det nya året är rött och den färgen syns överallt. Som jag skrev tidigare symboliserar rött lycka, och alla vill ju ha ett lyckosamt år. (När jag var i Kina köpte jag flera röda lyckoamuletter.)

Därför hängs det upp röda dekorationer och lyktor, samt röda pappersark med lyckohälsningar. De som arbetar långt hemifrån reser hem till sina familjer för att fira in det nya året. Nyårshelgen firas i tre dagar och den utgör inledning till Vårfesten som firas i femton dagar.


När jag var i Kina fick jag veta att jag är född i Hästens år. Kanske det är därför jag i hela mitt liv har älskat hästar?

Just nu inleds Drakens år. Det är det femte året i den kinesiska astrologins zodiak. Draken är en viktig legend i den kinesiska mytologin. Drakens år är kejsarens år. Det är ett år som symboliserar makt, framgång och lycka för folket. Därför var titeln självklar när jag skrev min historiska äventyrsbok om Kina, som fick namnet Kinesiska Draken!

Drakens år är ett bra år för nya idéer, det är den oräddas och stoltas år, eftersom draken är en orädd varelse med mängder av energi och kreativitet. Draken är eldig, passionerad och drar sig inte för något!

Som du kanske förstår är det just en sådan person man är om man är född i Drakens tecken: orädd och mycket självsäker. Man tror att man klarar av vilka utmaningar som helst, man är en risktagare och tror sig klara allt. Det är just därför som personer födda i Drakens tecken kan lyckas med sådant som ingen annan klarat av. Det finns inget tecken som är lika storslaget och lyckosamt.

Människor som är födda i drakens tecken är populära, mycket på grund av att de aldrig är rädda för att hjälpa andra. De klarar sig bra själva och anser inte att de behöver någon hjälp. En drake uppskattar att få vara för sig själv, har få nära vänner och många ytliga. Draken tycker om att vara ute och röra på sig, hälsa på vänner, gå på stan och vara ute i naturen. En drake är mycket trogen, har draken väl hittat sin livspartner håller de fast vid den livet ut.

En drake vill gärna synas och höras och bör välja ett arbete där de kan få utlopp för sin fantasi och skaparkraft.

Varje år i den kinesiska kalendern representeras av ett djur och 2012 är det alltså Drakens år. Det finns totalt tolv djur i kalendern och det beror på en kinesisk legend om Buddha: när han skulle lämna jordelivet kallade han till sig alla djuren, men endast tolv av dem kom. Dessa djur belönades med att få varsin plats i den kinesiska kalendern.

Först kom råttan, och fick därför bli första djuret i den kinesiska kalendern. Därefter kom en oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och sist kom en gris. Djurens unika egenskaper sägs påverka de människor som föds under respektive djurs år.

De fem elementen: metall, vatten, trä, eld och jord spelar också en viktig roll i kinesisk astrologi. 

Jag berättade tidigare att jag lärde mig i Kina att jag var född i Hästens år, som är sjunde året i den kinesiska zodiakens cykel om 12 år. För kineserna står hästen för det ädla och eleganta, men också för snabbhet och uthållighet. Hästen är även intelligent, vältalig och står för frihet. Hästens år står för glädje, flexibilitet, humor och fest.

Människor som är födda i hästens tecken tycker om att avancera snabbt. För dem är det inga problem med uppbrott, utan de tycker om alla livets förändringar. Om man är född i hästens tecken är man oftast väldigt självsäker och kanske till och med lite skrytsam.

Hästar gillar att aktivera sig, tycker om sport och engagerar sig. De har lätt för att fatta snabba beslut och tar ofta kommando över andra människor. De har lätt för att lära sig nya saker, men är inte alltid så bra på att slutföra de projekt de påbörjar. Hästen har inte speciellt stort tålamod.

Människor födda i hästens år har både hett temperament och är väldigt envisa, de har svårt att erkänna sina egna fel och brister. Men fördelen är att de inte är speciellt långsinta och har lätt för att förlåta. De har svårt att lyda order och har därför svårt att ha arbeten som kräver allt för mycket samarbete med andra.

Hästar är kreativa och riktigt bra problemlösare, men de har en viss benägenhet för att drömma sig bort och bli lite tankspridda. Kanske beroende på att de oftast håller på med många olika saker samtidigt. Hästar är rättframma och ärliga och förväntar sig detsamma från sin omgivning.

Är man född i hästens år har man lätt för att bli kär, men också lätt för att tröttna på sin partner. (Något som verkligen inte stämmer in på mig, eftersom jag nu varit lyckligt gift med samme man i 33 år!)

En häst kan välja vilket yrke som helst, eftersom personen har lätt för att lära och är flexibel. Ledaryrken eller yrken där personen arbetar självständigt passar dem bäst. De har dock stort behov av att träffa många människor. Är man född i hästens år bryr man sig inte så mycket om pengar och är ofta väldigt generös.

Ja, vad säger ni som känner mig, verkar jag vara en typisk Häst, eller har jag drag även av Draken?

När jag var i Kina köpte jag tre jadefigurer. En gris, eftersom jag samlar på grisar. En häst eftersom det är mitt kinesiska tecken och en drake eftersom jag skrev om den Kinesiska Draken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu.

Vill du läsa mer om min bok Kinesiska Draken kan du göra det här.

Här kan du följa med mig på min researchresa till Kina, en otrolig upplevelse!
Kinesiska muren på kryckor 
Terracottaarmén Xi'an Kina
Shanghai Kina
Förbjudna staden i Peking

Önskar er alla ett riktigt fint Gott Nytt Kinesiskt år!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 23 januari 2012

Nedräkning...

Det pirrar av förväntan, det är mindre än fyra veckor kvar: Min resa till Mexiko och Mayariket.

Jag läser just nu mängder av fakta, samtidigt som berättelsen vävs ihop i mitt inre. Det är lika fascinerande varje gång jag börjar med ett nytt ämne. Tänk vad mycket det finns att lära sig, så mycket jag inte vet, så många böcker jag har kvar att skriva, så många historiska händelser jag vill lära mig mer om och berätta om.

Just nu ligger fokus på Mayafolket och ju mer jag läser desto mer fascinerad blir jag. Det känns inte som med researchen till På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Det var en jobbig research.

Nej, nu känner jag mer förväntan och vänder nyfiket blad i varje bok jag läser. Vill veta mer och mer och mer... Vill vara väldigt förbered när jag vill sätter mig på planet för vidare färd till Yucutanhalvanön och bussfärden runt till de olika Mayastäderna.

Ramona kände hur hon blev stel och viljelös, hennes tankar var inte längre hennes egna. En stark röst talade inom henne och det kändes som hon frös till is när hon förstod vad rösten sa.

Det var lite text ur Mayafolkets Hemlighet. Här kan du följa arbetet med Mayaboken och läsa fler utdrag ur boken.

Lovar att du kommer få läsa en hel del om min resa och se många fina bilder längre fram.

Nu fortsätter nedräkningen, medan jag läser fakta, skriver på boken och tränar intensivt för att orka ta mig ända upp till toppen av Mayabyggnadernas 365 trappsteg upp mot himlen!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 22 januari 2012

Magisk vit värld

Igår snöade det tung, blöt snö. Det gjorde att vi fick strömavbrott ett par timmar. Men det går bra att läsa i stearinljus och ficklampans sken, så jag hann med riktigt mycket researchläsning trots strömavbrottet. När till slut strömmen återkom och det var dags att ge oss ut på sista kissrundan var det en magisk vit värld utanför.

Jag testade min nya kamera för att se om den dög att ta bilder i mörkret med och visst blev det bra bild?

Den här bilden tycker jag är riktigt magisk med ljuset som strömmar ut från huset och hundarna som är på väg hem.

Så här ser trädet på första bilden ut i dagsljus. Det här är utfodringsplatsen för fåglarna. Här hänger många foderautomater, talgbollar, kokosnötter och fett från julskinkorna. Här är det alltid full fart på fåglarna. Stora flockar kommer och landar, äter och flyger upp till de träden omkring och bjuder på en ljuvlig konsert.

Det här är en bit av hundarnas hundgård. De är inte så mycket i hundgården nuförtiden. Det är mest när vi har besök som hundarna får vara här. Annars är de med oss på hela tomten (2 tunnland).

Hundarna älskar fågelfrön och idag lockade även de lågt hängande talgbollarna. Men de var duktiga, de tog ingenting från träden, även om de stora berner sennenhundarna lätt skulle kunna ha plockat till sig det de ville.

Här är det full fart upp mot parkeringen och vår skogsrunda. Öronen fladdrar på hundarna när de rusar efter varandra. Just nu är det Tickie som är först.

Snön ligger tung över allting och det är otroligt vackert!

Här ser du den snöiga grinden som jag även har ett nattfoto på.

Tola mumsar lyckligt i sig så mycket snö hon orkar.

Tickie har gett upp och vill gå hem, för snön fastnar i STORA klumpar runt benen på henne och hon får allt svårare att gå. Till slut lämnar hon oss och vi möts igen när vi en stund senare kommer till yttertrappan där hon står och väntar på oss.

De stora hundarna älskar snö och hänger med på hela rundan. Här är det Tola.

Här poserar Pluto.

När träden hänger tunga av snö är det som att vandra i ett helt annat landskap. Allt är tyst och mjukt. Inga steg hörs. Det känns rent och fräscht. Men det är tungt att gå i snön, när temperaturen ligger runt +/-0 grader.

Pluto skyndar ivrigt i förväg, på väg till källaringången för att mata katterna. Han ÄLSKAR katter, det är bara det att ingen av de katter vi har just nu älskar honom... När han var valp hade vi en katt som fostrade honom och hans kullsyskon. Sol, som katten hette, var tillsammans med valparna och lärde dem, på ett mycket försiktigt sätt, att man inte jagar katter. Saknar Sol. Han bara försvann en dag. En granne hade sett honom bli jagad av en lokatt...

Ja, idag är det sannerligen en magisk vit värld utanför fönstret. Maken är ute och skottar och nya stora snöflingor har börjat falla. Dags för mig att gå ut och ta ett tag med snöskyffeln!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se