Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 13 april 2013

Boktips: Hungerspelen Trilogin av Suzanne Collins


När Hungerspelen kom ut förfasade jag mig över att det handlade om barn som mördade varandra för att få mat. Jag lovade mig själv att jag ALDRIG skulle läsa den boken!

För ett tag sedan såg jag filmen Hungerspelen, mest för att få veta vad den handlade om. Det gick ju att stänga av om den var så hemsk som jag trodde att den skulle vara.

Vad förvånad jag blev när det visade sig att Hungerspelen inte alls handlade om det jag hade trott. Jovisst var det en tävling där den enda överlevaren vann. Men det var inga blodiga strider och sådana hemskheter, då har jag sett värre saker på nyheterna.

Jag tyckte så mycket om filmen att jag genast köpte Hungerspelen Trilogin som e-bok, laddade ned direkt och sedan frossade i tre hela böcker. All min lediga tid har jag ägnat åt att läsa Hungerspelen, som är en bok om vänskap och kärlek och uppror mot förtryckare. Underbara personskildringar och bra språk!

Om du går omkring med samma uppfattning om Hungerspelen som jag gjorde, vill jag uppmana dig att ge boken/böckerna en chans. Tror inte att du kommer att ångra dig. Jag älskade böckerna och vill gärna läsa mer av Suzanne Collins!

Baksidestext till första boken Hungerspelen:
Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem!
Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...
Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television ? som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak ? tittarsiffror.


Baksidestext till andra boken i Hungerspelen, Fatta Eld:
En cynisk teve-värld där deltagarna tävlar med livet som insats. Detta kan vara verklighetens underhållning i framtiden... Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan och att hon blev ökänd. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna - och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och de hon älskar - inklusive de två killar som slåss om hennes gunst. Varje val hon gör får ödesdigra konsekvenser. Och det är då huvudstaden blottar sin slutgiltiga fälla... "Fatta eld" är den andra delen i den gastkramande trilogin om "Hungerspelen".

Baksidestext till tredje boken i Hungerspelen, Revolt: Rebellerna har gjort uppror. Katniss är räddad. Distrikt 12 ligger i ruiner. Peeta är kvar i huvudstadens våld. Finns verkligen distrikt 13? Kommer Katniss och Peeta att återförenas eller tar huvudstaden Peeta från henne. Var är hennes mamma och lillasyster? Och vilka andra från distrikt 12 har undkommit? I de två första delarna av Hungerspelen vävde Suzanne Collins en otroligt tät intrig, nu kommer upplösningen. Hungerspelen har blivit en internationell försäljningssuccé världen över.  

LÄS BÖCKERNA!!!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här:

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

fredag 12 april 2013

Boktips: Hora, Dåre och Martyr av Iréne Svensson Räisänen


Hora, Dåre och Martyr av Iréne Svensson Räisänen är en bok jag vann, något som jag är mycket glad över efter att ha läst den. Boken är en diktsamling som berättar en historia, från början till slut. Efter att ha skrivit Den där Dagen förstår jag alla de känslor texten förmedlar. Jag gråter, det gör ont och jag läser!

Hora, Dåre och Martyr är en självbiografisk diktsamling om att utsättas för en gruppvåldtäkt, överleva och leva vidare.

Hon som var jag

dog på en säng

mellan kväll och gryning

mellan de som höll fast

och den som tog

- så föddes hon som är jag

Tidigt

ute ännu mörkt


Det här är en bok jag önskar många skulle läsa!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka! 

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester. 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

torsdag 11 april 2013

Vad krävs för att din bok ska bli en bästsäljare? Tips och råd!

Drömmer du om att din bok ska bli nästa bästsäljare? Vill du veta hur du ska bära dig åt för att nå dit?  När du har läst nedanstående inlägg förstår du att det inte finns några framgångsrecept, det gäller bara att ha turen på sin sida!

Nedanstående artikel har jag översatt från två olika bloggar. Den första är Author Marketing Expert Inc.

Detta är möjligen ett av de bästa inläggen jag har sett på länge, om vad som krävs för att bli en bästsäljande författare. När någon får en stor hit, vill alla veta hur de gjorde för att nå denna framgång. För att sedan tillämpa det på sitt eget skrivande. Det är inget fel med det. Men i slutändan handlar det enbart om arbete och om boken - men det handlar också om tur helt enkelt. 

Nedanstående text har jag översatt från bloggen Huff Post Books. Länken till den här artikeln fick jag från ovanstående blogg.

Hugh Howey, röner mer framgångar för varje sekund.
 
Howey säljer just nu mer än en halv miljon exemplar av romanen, Wool, Boken hyllas på minst två kontinenter.Tidningarna kallar honom för "tuff förhandlare." Detta är nära sanningen, men det är viktigt att notera att när det är dags att förhandla med förlaget, var Howey i en styrkeposition, en position där kanske mindre än en av 50.000 författare någonsin befinner sig.


Det är värt att påpeka detta, eftersom många människor har börjat titta på Howeys framgång för att lära sig hans knep och för att kunna sälja bästsäljare.


Verkligheten är dock denna: Många författare misslyckas kommersiellt även om de gör på samma sätt som tidigare bästsäljare. En del av dem som gör på samma sätt blir bästsäljare eftersom de även gör många andra saker, eller har ett unikt skrivsätt. En del bara lyckas få en bästsäljare, utan att för den skull ha arbetat hårt för det. Det faktum att agenter och förlag ofta råder författarna att efterlikna en viss väg till bästsäljarlistan, säger nog mer om alls vår önskan att finna ordning i en oordnad värld.


Tänk på följande råd:Skriv den bästa bok du kan skriva

 Skriva en bra bok kan vara sin egen belöning, men du kan bygga en trappa till månen av alla bra böcker som aldrig har nått någon framgång. Wool är en bra bok, enligt min åsikt, och en historia som visar en hel del originalitet. Men problemet med ovanstående råd är tvåfaldig.

Först, om man får tro
Howey (och vi har ingen anledning att betvivla honom), hade  han inte som mål att skriva en bok alls. Han skrev en novell, och den historien blev så populär att han bestämde sig för att spinna vidare tills det blev en hel roman.


Många andra egenutgivare som blivit bästsäljare är inte särskilt bra. Några av dem är i själva verket ganska dåligt - åtminstone enligt normerna för traditionella kritiker eller enligt de stora förlagshusen. Därför är Howeys väg till framgång inte en historia som bekräftar värdet av att skriva en bra bok för att skapa en bästsäljare. Alltför många dåliga böcker har ändå blivit bästsäljare.


Rubriken är viktig

 Jag vet inte vad Howey tänkte om sin titel Wool (Ull). Enligt de stora förlagen är det en dålig titel. Den är inte poetisk, den väcker inte nyfikenhet och gör ingenting för att meddela sin genre till den blivande läsaren. Det förklarar varför Simon & Schuster försökte övertala Howey att ändra titeln på boken. Naturligtvis hade boken då redan etablerat sig som en stor bästsäljare, vilket gjorde titeln till ett ovärderlig varumärke. Howey behövde inte vara ett geni för att inse det negativa av att ändra titeln i det här läget. Han förtjänar beröm för att inte lät sig övertalas av det stora förlagets "visdom".

Få recensioner
Tidningen uppmärksammar att Howey gav bort böcker till bloggare och Goodreads granskare.
Detta är en bra strategi. Det är
i själva verket så bra, att alla gör det. Jag skulle våga säga att den genomsnittliga bokbloggare kan sluta acceptera PDF-filer och ändå ha tillräckligt  med gratisböcker för att hålla igång läsningen de kommande hundra åren. Med andra ord garanterar det inte en bästsäljarstatus genom att skicka gratisexemplar till bokbloggare.


Han fick några bra recensioner från webbplatser - BoingBoing och Wired.com 's GeekDad bland annat - som verkade ge boken ett uppsving. Däremot har många andra romaner fått liknande behandling på välbesökta webbplatser utan att se någon effekt alls på sin försäljning.


Det är möjligt att Howey träffade rätt på  Goodreads i precis rätt tid - precis som det sociala nätverket skulle hyperboliska. Det finns vissa belägg för att de som är aktiva på ett viss socialt nätverk, precis som det slår varphastighet, kan skapa sig ett namn genom att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det finns ett ord för att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Ordet är lycka.


Ha en bra hemsida eller många följare på de sociala nätverken.


Om inte annat, kanske Howeys framgång kan driva en påle genom hjärtat på sociala medier som har, likt sirenernas sång, vilselett så många blivande författare att slösa sin kreativa energi på något fullkomlig meningslöst.


Har Howey byggt sin bästsäljare på en imponerande hemsida? Nej De nuvarande siffrorna säger en hel del. Även efter alla hans framgångar har Howey  3/10/13) 6067 Twitter anhängare. Här finns många författare som du aldrig hört talas om (och aldrig kommer)som  har tiotusentals eller hundratusentals följare. Han har 2.941 vänner på Facebook, och så vitt jag kan se, ingen officiellt författare sidan. Han har 1.268 vänner på Goodreads.


Om du bryr dig om den här sortens siffror, är detta inga siffror att eftertrakta. Lyckligtvis för Howey, spelar det dessa siffror inte så stor roll som alla säger.


En hemsida kan vara avgörande för den genomsnittliga fackförfattaren, men Howey visar hur onödigt det är för romanförfattare. Howey har något mycket mer värdefullt än ett fantastiskt socialt nätverk: han har folk som köper hans böcker!


Engagera dina fans.


Howey har gjort en annan beundransvärd sak (förutom att skriva en bra bok). För att citera tidningen: "Han var värd för en" Fråga mig något "session på den  populära hemsidan Reddit. Där skulle han besvara frågor under 12 timmar Han uppmuntrade fan konst och fan fiction som har ull som centrum, hans läsare har utformats bokomslag. och skrivit sin egen novell utifrån hans bok. Han använde sig av 30 av hans mest hängivna fans till att vara testläsare. Som tack fick de böckerna så fort de kommit ut."


Problemet med dessa åtgärder är dock att de lider av kyckling-och-ägget-problem. För att få fans, måste du ha läsare.


För att sammanställa Hugh Howeys framgångar. Han har gjort ett par saker rätt. Först, han
skrev en bra bok. Men många bra böcker blir inte bli bästsäljare och många bästsäljare är inte bra böcker i  kritikernas ögon. Han engagerar sina fans, men tills en författare har fans finns det ingen att engagera. Det är alltså inget som hjälper den genomsnittliga romanförfattare.


Han har också gjort ett par saker fel (enligt normerna för vad experterna säger). Han satte en till synes dålig titel på sin bok och han har inte satsat på sociala nätverk.


Vad Howey har haft mest nytta av är en stor mängd recensioner, vilket är rimligt eftersom han har sålt massor av böcker - mer än en halv miljon. Goodreads har Wool Omnibus har 12.726 betyg och 2.219 recensioner. Däremot har John Grisham Företaget nästan 20 gånger bättre betyg.

 
Med dessa sista siffrorna får vi en inblick i orsaken till Howey framgång. Det krävs mer ansträngning för att skriva en Goodreads recension än det gör att betygsätta en bok, och betygsgenomsnittet på Howeys bok är högt. Vilket indikerar, tror jag, att han bildar en vänskaplig förbindelse med sina läsare.


Men här är vi tillbaka på hönan-och-ägget-problem. Ingen tvekan om du kan fylla hela bibliotek med författare vars arbete utgörs av en vänskaplig koppling till läsarna. Tyvärr försvinner de flesta av dessa författare i glömska. Vad beror då Hugh Howeys framgång på? Kanske borde vi göra exakt det som Howey själv gör. Han är charmigt ärlig om det som förvandlade honom till nr 1 av science fiction författare i Amerika.
I en nyligen publicerad artikel i Kirkus, säger han, "Jag undrar om lotterivinnare får e-postmeddelanden där folk ber om råd om hur man vinner nästa storvinst",  "jag tror att turen spelar stor roll om man ska lyckas eller ej".

 

Kanske hittade du några tips och råd du kan följa för att få större framgång med din bok, eller du kanske bara tyckte det var kul läsning, precis som jag gjorde. Det var därför jag ville dela med mig av detta till dig!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

onsdag 10 april 2013

Nu finns Tillbaka till Pompeji snart på engelska: Back to Pompeii


Om några veckor kommer Tillbaka till Pompeji ut på engelska med titeln Back to Pompeii. Om jag har tur har böckerna kommit till mina signeringar den 26 april hos Junior bok och film på Kronprinsen i Malmö och den 27 april hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Läs mer om signeringarna på www.kimselius.se

Baksidestexten till den engelska Pompejiboken:
Ramona can hardly believe her eyes! She stares at Theo and a sense of dread starts to well upp inside her. What began as an eagerly-awaited school trip to Italy has now turned into a nightmare.
The class has just visited the museum in Pompeii, the ruined Roman city that was buried beneath volcanic ash when Mount Vesuvius erupted nearly two thousand years ago. Ramona is feeling queasy from looking at the casts of people who died in the eruption that destroyed the city. Suddenly, a strange sensation comes over her and she sits down to rest. Within minutes, she falls into a deep sleep.

When she wakes up, she finds that everything is different. Pompeii is no longer in ruins. The city is bustling with life and Ramona realises that this is Pompeii before the eruption! She also knows that Vesuvius will soon undergo a terrifying transformation. Glowing lava and choking hot ash will come raining don and bury the entire city and its inhabitants. Will she and Theo be able to get away in time? Ramona has no idea when the vulcano will erupt. It could happen in a hundred years' time, in ten years or in ten minutes...

Back to Pompeii is Kim M. Kimselius' first book. It has enjoyed great success and beeen translated into many languages and is popuar with readers of all ages. Kimselius skilfully brings the history of Pompeii to life and takes the readers on a thrilling journey back in time. It's a book you won't want to put down!

Jättespännande nu när min debutbok kommer ut på engelska! Om du skulle vilja läsa den engelska versionen kommer den att finnas hos de svenska internetbokhandlarna.

Ha det så gott!

Kramisar Kim
 
Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka! 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

tisdag 9 april 2013

Så här blev det färdiga omslaget på spökboken: Spöket på Stora Mossen

Mats Minnhagen har varit otroligt flitig och snabb med omslaget till Spöket på Stora Mossen. Nu är omslaget helt klart, nedan kan du se det färdiga resultatet.


Så här såg den senaste skissen ut.
 
Det här var den föregående skissen.

Det här är den allra första skissen.

För mig är det värdefullt att få följa bokomslaget växa fram. Ser du skillnad mellan de olika omslagen? Vad tycker du om slutresultatet?

Här är bokens baksidestext:
Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet.
Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke.
Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

Och så här skriver de som hittills har läst boken:
"Ett välskrivet äventyr som hela tiden håller läsaren på halster. Kim är bevisligen lika bra på att skriva spökhistorier som historiska äventyr!" Lektör Ingela Svensson
"Nu - alla spänningssugna killar och tjejer - nu har nagelbitarboken kommit! En spännande historia som definitivt får er att ha nattlampan tänd ikväll!" Lektör Annelie Nilsson
Eftersom bokomslaget nu är klart är det bara att skicka iväg boken till tryckeriet. Så snart kan du läsa min allra första spökbok. Ska bli kul att höra vad du tycker om den!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. 
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka! 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 8 april 2013

Skrivtävling! Vinn skrivarkurser

Nu är det dags för en ny skrivtävling. Den här gången är det författarcoachen Ann Ljungberg som utlyser skrivtävlingen på sin sida. Det här tycker jag låter som en mycket spännande skrivtävling. Fatta pennan och sätt igång!Tävlingsuppgift:
1. Skriv baksidestexten på en roman som du skriver på eller skulle vilja skriva (den får inte vara publicerad redan). Max 200 ord.

2. Berätta vilken utgiven bok som du tycker har bästa baksidestexten! Motivera varför. Max 100 ord
3. Sprid tävlingen till andra via Twitter, Facebook, Youtube etc med taggar

Priser
1:a pris – delta i Romankurs i Stockholm 25-26 maj (om du vinner och inte kan komma till Stockholm kan du byta mot distanskurs eller coaching)

2:a pris – delta i Sommarskolan 10 veckor start 1/7

3:e pris1:a-kapitletanalys

4:e pris – Valfri självstudiekurs: Bloggande författare, Kreativ författare eller Produktiv författare

Alla bidrag skickas till:  baksida@annljungberg.se
Sista tävlingsdatum: 9 maj
Vinnaren annonseras: 17 maj

Visst låter det som en intressant tävling? Lycka till!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka! 

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se 

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

söndag 7 april 2013

Har du upptäckt Boktipset?

Tycker du om att läsa böcker? Vill du ha många boktips, på olika typer av böcker? Vill du själv lämna boktips? Då är Boktipset något för dig!

Sedan ett par år är jag medlem i Boktipset, med det är bara det senaste halvåret som jag har blivit aktiv där. Jag har upptäckt att det är ett bra sätt för mig att hålla reda på vilka böcker jag vill läsa och vilka jag har läst. Dessutom är det ett bra sätt att få tips om andra böcker än de "bäst-säljare" som alltid talas om i massmedia.

Om du vill följa mig och mina boktips Går du in på den här länken på Boktipset.

Du hittar även många boktips här på min blogg. Då kikar du in under Mina Boktips. Jag är en "allätare" när det gäller böcker, vilket innebär att det finns massor att välja på i olika genrer.

På Boktipset kan du även lägga in recensioner på mina böcker. Om du gör det får du väldigt gärna höra av dig till mig på min mailadress.

Vi ses på Boktipset!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.