Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 25 augusti 2012

Boktips: Blodläge av Johan Theorin

Upptäckte författaren Johan Theorin genom boken Sankta Psyko som jag tyckte väldigt mycket om. Blodläge är också en bra bok, men inte lika fängslande som Sankta Psyko, eller så hade jag helt enkelt för stora förväntningar på den här boken, eftersom många sa att den var mycket bättre än Sankta Psyko. Blodläge fick mig i alla fall att längta till platserna som beskrivs i boken, och den var bitvis mycket spännande, men tappade farten lite då och då. Ändå vill jag rekommendera den här boken, för jag tyckte om den!

Mellan älvorna och trollen
Citat:
Vendela lade händerna på stenen och kände med fingrarna i de tomma groparna. "Folk har kommit hit i århundraden för att vila och glömma resten av världen en stund."
Per såg sig om. "Det verkar som en bra plats för det."
"En bra plats? Jag vet inte. Men tiden går saktare här."

Genom kalkstenen vid den öländska kusten löper blodläget, ett mörkrött stråk som man förr sades vara förstenat blod från en strid mellan trollen inne i berget och älvorna på alvaret.
Ovanför klippkanten vid det övergivna stenbrottet i byn Stenvik står nybyggda lyxvillor sida vid sida med stenhuggarnas små baracker.
Vid påsk, när snön smält, får flera av husen nya invånare som flyttar in och måste lära sig att komma överens. Men grannsämjan fungerar inte alltid som det är tänkt och svartsjuka och misstänksamhet börjar gro bakom husväggarna. Den här våren kommer flera personers liv att förändras för alltid.
På andra sidan byvägen har den 83-årige skepparen Gerlof Davidsson flyttat tillbaka till sin lilla stuga för att se flyttfåglarna anlända och njuta av vårsolen, kanske för sista gången. Men friden störs när han återfinner sin döda fru Ellas dagböcker.
Gerlof får ännu mer att fundera över när en förvirrad gammal man från fastlandet dyker upp på hans tomt och påstår att han är jagad, innan han ger sig av mot stenbrottet. Det korta mötet drar in Gerlof i en gåtfull historia där gamla synder verkar straffas av en okänd hämnare.
Blodläge är den tredje fristående spänningsromanen av Johan Theorin. Liksom föregångarna Skumtimmen och Nattfåk är det en berättelse om konflikter mellan gammalt och nytt, mellan öbor och fastlänningar, mellan traditioner och turism, och om hur nästan bortglömd folktro bryter in i det moderna samhället.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Jag är ingen häxa.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

fredag 24 augusti 2012

Signering av de nya böckerna i Eslöv och Lund

Då var det dags att ge sig ut på signeringsturné igen. Första anhalt är Eslöv och dagen efter kommer jag till Lund.24 augusti 17.00-19.00 signerar jag min nya bok Mayafolkets Hemlighet (och även alla övriga böcker) hos Kindvalls Bokhandel i Eslöv.
Det här är en speciell signering eftersom det är en kvällssignering efter att butiken har stängt. Tror säkert att bokhandlaren tänker hitta på något alldeles extra, eftersom jag kommer att ha många nya böcker med mig till signeringen.


25 augusti 12.00-15.00 signerar jag Mayafolkets Hemlighet och alla mina andra böcker hos Akademibokhandeln Nova Lund.

Har du inte möjlighet att träffa mig i Eslöv, får du en ny chans hos Akademibokhandeln Nova Lund.

Bor du i Blekinge kan det vara bra att veta att jag kommer dit den 1 september 12.00-14.00 för att signera mina nya böcker Att skriva med glädje, Den där dagen, Mysrys och Mayafolkets hemlighet, samt alla de andra böckerna, hos Bokia i Karlskrona.

Här har bokhandlaren lovat att ställa till med jippo och bjuda på te och något annat. Ska bli spännande att se vad det blir.

Hoppas vi ses vid någon av tillfällen.

För dig som inte har möjlighet att komma till några av dessa tillfällen kan jag berätta att det kommer flera signeringstillfällen runt om i vårt avlånga land.

Ska du till Bok & Biblioteksmässan i Göteborg hittar du mig där.
27-30 september signerar jag mina böcker på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20. Jag berättar om Mayafolkets Hemlighet på Unga Scenen torsdag 27/9 10.30-10.50.
Varje dag lottar jag ut 10 gratis böcker på Bokmässan.

Hoppas att vi ses vid något av signeringstillfällen. För i år har jag fyra kanonbra böcker!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

torsdag 23 augusti 2012

Videofilm från min Mexikoresa i mayafolkets underbara land

Nu har du möjlighet att ta del av min resa i Mexiko genom några små filmsnuttar som jag tog på min resa. Här får du följa med till Chichén Itzá, se cenoten, pyramider, tempelbaser, gå i gångarna nere under palatset i Palenque, följa med upp till pyramidernas topp och blicka ut över omgivningarna. Du får även se hur det ser ut i mayastaden Becan och Uxmal. Fler filmer kommer!Det skulle vara roligt att få höra vad du tyckte om filmen!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

onsdag 22 augusti 2012

Skriv bästa sommarnovellen, vinn 25.000 kronor och bli publiceradNu har du chans att vara med i Hemmets Journals stora novelltävling. Det är inte bara de tre vinnarna som har chans att få sin novell publicerad, ALLA inskickade noveller har chans att få vara med i tidningen. Läs mer här nedan. Texten är hämtad från Hemmets Journal.


Många läsare älskar noveller och tycker att det är bland det bästa i tidningen. En bra novell är en berättelse som berör och som bjuder på spännande, gripande och underhållande läsning. Formatet tilltalar många - man behöver inte vänta till nästa vecka för att få veta hur det går!

Vem kan vara med?
För att hitta det allra bästa i läsväg utlyser vi nu en tävling om den bästa sommarnovellen. Vi vet att det finns många begåvade skribenter i Sverige – både erkända författare och amatörförfattare som tidigare inte fått något publicerat. Tävlingen är öppen för alla. Det vi är på jakt efter är spännande och bra underhållning av högsta klass.

De tre prisbelönta novellerna publiceras i Hemmets Journal under sommaren 2013.
Första pris: 25 000 kronor
Andra pris: 10 000 kronor
Tredje pris: 5 000 kronor
Vad ska novellen handla om?
Vi vill ha en nyskriven novell med en kvinnlig huvudperson. Det är viktigt att novellen har en engagerande och spännande handling med trovärdiga huvudpersoner. Vårt enda krav när det gäller handlingen är att miljön är svensk sommar. Författarna bestämmer själva genre - det kan vara spänning, romantik eller drama.

Var och när publiceras novellerna?
Vinnarnovellerna kommer att användas som noveller i Hemmets Journal. Vi förbehåller oss rätten att köpa rättigheter till icke prisbelönta noveller under en period på sex månader efter sista inlämningsdatum. Dessa noveller köps in för vanligt honorar. Icke använda manuskript returneras inte.

Juryn består av:
Chefredaktör Håkan Ström, Hemmets Journal, fictionredaktör Sara Hemmel, Hemmets Journal, författarinnan Margit Sandemo.

Vill du vara med?
Novellens tema ska vara svensk sommar.
Tävlingsbidraget får inte vara publicerat tidigare.
Önskvärd längd är 16 000 - 18 000 nedslag inklusive mellanslag (cirka 3000 ord).
Novellen skickas in anonymt. Namnuppgifter får inte stå på novellen. Namn och adress ska bifogas novellen i ett igenklistrat kuvert, märkt med novellens titel. Författarna är anonyma för juryn fram till dess att vinnarna utsetts – först då öppnas kuverten.

Novellerna ska skickas in i pappersform till följande adress: Hemmets Journal AB,
205 07
Malmö.
Märk kuvertet "Novelltävling". Vi tar inte emot digitala bidrag.

Tävlingsbidragen ska vara oss tillhanda senast den 1 december 2012.

Inskickat material returneras ej.
Eventuell vinstskatt betalas av pristagaren.
Juryns beslut kan inte överklagas.

Det är gott om tid innan din novell behöver vara färdig. Tveka inte, sätt dig ned och skriv om du bär författardrömmar inom dig, om du vill bli publicerad, eller bara tjäna lite extra pengar!

Lycka till!

Kramisar Kim 
 
Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Att skriva med glädje.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

tisdag 21 augusti 2012

Tonårsboken Den där dagen av Kim M Kimselius. "Starkt skrivet av Kimselius!"

Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva:

"Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att...

Det här är berättelsen om en tonårsflickas tysta rop på hjälp.

"Starkt skrivet av Kimselius!" Lektör Ingela Svensson

"Kimselius beskriver mycket målande känslorna hos en ung flicka. Man 'ser" flickans känslor inifrån hennes tankar. Det är skrämmande verklighet bakom beskrivningen. Jag hoppas innerligt att denna bok kan hjälpa någon..." Lektör Anneli Nilsson

Utdrag ur Den där dagen:
Minns du första dagen efter sommarlovet? Du kom leende emot mig. Vinden försökte rufsa om ditt ljusa, korta hår. Det hår som jag smeksamt brukade dra genom mina fingrar. Du gick med lätta steg och såg glad ut. Du riktigt strålade. Det var härligt att se dig, men samtidigt...

En smärta sköt upp genom magen, for genom min kropp och jag stelnade till.

Förmodligen såg du min förändrade kroppshållning, för dina steg var inte längre lika självsäkra och lätta. De saktade lite, tvekade, men fortsatte ändå sin färd framåt. Men leendet fanns kvar på dina läppar, ja över hela ditt ansikte. Där visades inte den tvekan som fanns i dina steg. Åh, vad ditt leende värmde. Det sköt en ny intensiv smärtvåg genom min kropp. Jag ville suga i mitt det leendet, få det att stanna kvar för evigt i ditt ansikte, få det att etsas fast i mitt minne. 

För jag var rädd att det kanske inte skulle stanna kvar där. Jag var rädd för att du inte längre ville ha mig.

Rädd...

Du ropade... Minns du? Du ropade på långt håll mitt namn. Det tycktes eka över skolgården, det kändes som om allas blickar vändes mot dig och mig.

"Angelica!"

Det låg glädje i ropet. Mycket glädje, längtan och samtidigt... anade jag inte också lite smärta?

Min blick flaxade osäkert bort från dig och din utstrålning, ned till asfaltens svarta tomhet. Ett kolapapper fångade min blick, en färgklick i allt det svarta. När jag lyfte blicken igen, insåg jag att det var samma sak med dig. Du var färgklicken i allt det grå som omslöt mig. Du var den som stod mig närmast. Säkert den som skulle förstå mig bäst om jag berättade.

Men du skrämde mig. Din självsäkerhet, din ägandemin, din lycka och glädje. Allt det skrämde mig. Helst ville jag bara vända mig om, rusa därifrån, gömma mig, gå upp i rök. Vad som helst utom att befinna mig just här, just nu. Och det fastän du, den person som jag tyckte mest om i hela världen, just nu befann sig bara några meter ifrån mig. Det lyste av glädje i ditt ansikte. Jag kunde tydligt se att du älskade mig. Skulle du fortsätta att älska mig om jag berättade?

Den där dagen är Angelicas berättelse, något hon skriver till sin pojkvän Rikard. Boken är berättelsen om en alldeles speciell dag. Den här boken var både lätt och svår att skriva. När jag började skriva den flödade orden ur mig, samtidigt som jag satt och grät över orden som formades på papperet. Ja, den skrevs faktiskt på papper, för Den där dagen skrev jag för 30 år sedan. Långt innan jag slog igenom som författare.

Minns hur vår sons (17 år) flickvän låg i soffan och läste mitt manus. Hon låg med huvudet i sonens knä och läste. Vi andra såg en spännande film. Någonstans i bakhuvudet hörde jag hur hon vände manusblad. Efter ett tag insåg jag att det hade blivit helt tyst. Hon hade vänt huvudet in mot sonens mage. Jag frågade om hon inte tyckte om boken. Då vred hon på huvudet och visade upp ett rödgråtet ansikte, och svarade att det var den bästa bok hon hade läst i hela sitt liv! Då fick jag tårar i ögonen.

Den där dagen har legat i mina byrålådor och följt med på flytt runt om i landet. Nu har den äntligen fått se dagens ljus och jag hoppas att du kommer att tycka lika mycket om boken som jag gör, för det här är den absolut bästa bok jag har skrivit! Det är i alla fall min åsikt! Vad tycker du? Hör av dig när du har läst boken så jag får veta!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den där dagen.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

måndag 20 augusti 2012

Att skriva med glädje och Den där dagen har kommit från tryckeriet. 21:a och 22:a boken av Kim M Kimselius

I fredags kom mina två nya böcker, 21:a och 22:a boken: skrivboken Att skriva med glädje och tonårsboken Den där dagen.

Är van att få böckerna i "lösvikt" och vara tvungen att packa om dem i kartonger för att ta med hem. Därför kändes det lyxigt när de nya böckerna kom färdigpackade i kartonger. Bara att lyfta in i bilen. Men tunga var de! Några av lådorna innehöll 112 böcker! Puh!

Vet inte om jag är unik, men jag känner fortfarande samma barnsliga glädje när jag får packa upp en av mina nya böcker. Dubbel lycka när det kommer två titlar samtidigt! Jan, min man, skrattar alltid åt min iver när jag sliter i emballaget för att komma in till böckerna. Här ser du mig stolt hålla upp de båda böckerna.

De här två böckerna betyder något alldeles extra för mig. Den där dagen skrev jag för 30 år sedan! Jag har hela tiden sagt att det här är min bästa bok, och efter att ha läst den igen säger jag fortfarande så. Nu har den äntligen fått se dagens ljus, tack vare envisa fans.

Att skriva med glädje är en sammanställning av mina samlade erfarenheter från 15 års författarskap och 50 års skrivande! Usch vad jag låter gammal plötsligt... I den här boken kan du läsa om min uppväxt med orden och vad som fick mig att vilja bli författare, du får följa min väg till författarskapet. Här får du också MASSOR av tips och goda råd om skrivandet, att ge ut på eget förlag och mycket mer. Läs mer om vad boken innehåller här.

Går hela tiden till lagret här hemma och kikar på de nya böckerna, lägger händerna på dem och gläds över att de äntligen finns här, de två böcker jag har burit inom mig i så många år. Vilken lycka!

Imorgon kan du läsa mer om Den där dagen här på bloggen!

Böckerna är redan släppte till bokhandeln, men de har inte hunnit levereras ut, är du intresserad av att köpa en bok måste du be din bokhandlare ta hem boken/böckerna.

Nu ska jag gå och lukta och känna på böckerna igen!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om  Den där dagen.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

söndag 19 augusti 2012

Intervju med Kim M Kimselius

Den här intervjun har jag hämtat från Författardrömmar.

Kim M Kimselius har skrivit över 20 böcker och har haft eget förlag i 10 år. I sin blogg delar hon med sig av sin vardag, arbetet med sina böcker och nyttiga skrivtips. Jag skickade några intervjufrågor till henne och här kan ni läsa vad hon svarade.

Hur kom det sig att du började skriva?
När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. Då skrev jag min första bok och har alltsedan dess skrivit.
Du har skrivit drygt 20 böcker, hur får du inspiration?
Jag har en flödande fantasi och sprudlande berättarglädje och min inspiration verkar aldrig sina. I helgen var det en blick som gav mig en idé till en serie om fyra böcker. Ibland är det något en person säger, något jag ser på tv eller vill lära mig mer om.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Finns egentligen inga typiska arbetsdagar. Här kan du läsa om några av mina dagar.

Du skriver historiska ungdomsböcker. Vilken typ av böcker läser du själv?
Det stämmer att jag bland annat skriver historiska äventyrsromaner, baserade på riktig historisk fakta, där huvudpersonerna är Theo och Ramona. Dessutom har jag gett ut en äventyrsserie som utspelar sig på Nya Zeeland och handlar om Kimberlie och Andy, en Skrivbok Att skriva med glädje, en tonårsbok Den där dagen och en vuxenbok Mysrys. (De sistnämnda kommer nästa vecka). Jag läser ALLT! Väldigt många faktaböcker som researchböcker inför mina egna böcker.

Vilka är dina tips till de som vill bli författare?
Skriv från hjärtat, om något som berör dig. Skriv till dig själv och tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver. DU ska tycka om din berättelse, då blir den som allra bäst.

Du har haft eget förlag i 10 år. Vad bör man tänka på om man vill starta eget förlag?
Det viktiga man ska tänka på när man ger ut på eget förlag är att det KOSTAR och man måste arbeta JÄTTEMYCKET! Dessutom bör man skaffa sig bra korrekturläsare och ha bra kontakter med ett tryckeri. Här kan du läsa om min berättelse.

Klicka på bilden ovan eller här för att komma till Kims blogg. Du kan även klicka här för att hitta ännu fler av Kims nyttiga och välformulerade tips om skrivande.

Alltid roligt att bli intervjuad och se vilka frågor det blir. Oftast liknar frågorna varandra, men ibland kommer det en annorlunda fråga, kul!

Kramisar Kim 


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.