Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 9 juli 2016

Boktips för sommarläsning

 Boktips för sommarläsning

Fågelskådaren av Olséni och Hansen. Har du tröttnat på alla blodiga deckare, men ändå vill läsa deckare, är den här boken perfekt. Charmig, lättläst och avkopplande.

Simma med de drunknade av Lars Mytting. Det här är en passande bok för hängmattan, att sträckläsa. Gör det! Läs boken!

Sommar på strandpromenaden av Jenny Colgan. Det här precis så här en sommarbok ska vara: Avkopplande, kravlös, lagom med kärlek och bekymmer.

Alla dessa hemligheter av Annika Estassy. Läs den och må bra!

Vad är en sommar utan en riktig rysare: Blixtsken av Dean Koontz. Det här är en av de bästa böcker Dean Koontz har skrivit.

Ännu en rysligt spännande bok: Den som finner av Stephen King. Bästa boktips. Läs den!!!

Jag är pilgrimen av Terry Hayes. Det här är en bok som har allt och framförallt en rysligt spännande berättelse. Läs den!

Etthundra mil av Jojo Moyes. Det här var en underbar bok, precis som de tidigare jag har läst av Jojo Moyes.

Ready Player one av Ernest Kline. Det här är en av de bästa fantasyböcker jag har läst på länge.

Den magiska kappan av Katarina Genar. Läs boken och sätt den i händerna på alla barn du känner!

Avslutar med en rysligt spännande bok: Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem. Att gripa tag i läsaren direkt är få författare som lyckas, men Stefan Ahnhem lyckas både med det och att hålla läsaren fångad ända till sista ordet.

Kika in här för fler boktips.

Kramisar Kim
Författare och Skrivkursledare

Copyright Kim M. Kimselius

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

fredag 8 juli 2016

Boktips Ödesgudinnan på salong d'Amour av Anna Jansson

 Ödesgudinnan på salong d'Amour av Anna Jansson

Det här är en riktigt härlig må-bra-bok. En bok att försvinna bort i och uppslukas av. Jag blir lite stressad av att huvudpersonen är lite väl blåögd. Jag vill ropa till henne att se upp, vara mer vaksam, inte släppa någon innanför sitt försvar.

En snurrig berättelse, med många förvecklingar. En härlig läsupplevelse helt enkelt.

Baksidestext:
På Södertorg i Visby ligger Salong d'Amour. När du kommer in på min frisersalong och jag frågar: "Vad kan jag göra för dig?" menar jag inte bara ditt hår. Jag menar: "Vad kan jag göra för dig i ditt liv?" Min ambition är större än att få till en fin klippning, den är att ge dig ett möte.

Som frisör möter jag människor i alla livssituationer. Bröllop, begravningar, separationer och skolavslutningar. Livsberättelserna kommer glimtvis, ibland får jag förtroenden. Du kan lita på min tystnadsplikt - dina hemligheter stannar hos mig.

Till hjälp på salongen har jag en ung man från Grötlingbo. Han heter Ricky. Jag har lovat hans mamma att göra honom rumsren och lära honom laga mat.
Om du är en trogen kund och vågar se dig i min spegel kan allting hända.

Vi ses på Salong d'Amour!
Angelika Lagermark

Möt Anna Jansson i en för henne ny genre. Med Ödesgudinnan på Salong d'Amour har hon skapat en fantastisk karaktär, frissan Angelika, som med liv och lust agerar äktenskapsmäklerska i Visby. Men hur ska hon själv finna kärleken? 
Den får fyra stjärnor av fem möjliga.Kramisar Kim
Författare och Skrivkursledare

Copyright Kim M. Kimselius 

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM. (När jag hämtade länkarna till boken såg jag att alla som läst boken hade gett den full poäng.)

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! Mejla Kim M Kimselius.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 7 juli 2016

Imorgon drar det igång

Skrivarkurser 2016
Imorgon börjar det igen, sommarens skrivarkurser. Framöver är helgerna fullbokade av ivriga författare, som inget annat vill än skriva.

Den här helgen är för de skrivkursdeltagare som gick förra året och inte fick nog, utan återkommer även i år. "Du har mycket att lära oss", sa de, när jag frågade vad de hade tänkt sig att jag skulle lära dem på fortsättningskursen.

Novellsamling Färgargårdens andar
Vi bestämde att vi skulle göra en novellsamling tillsammans. Jag vågade ge mig in i det projektet, eftersom samtliga kursdeltagares berättelser höll hög kvalité. Imorgon kommer de. Det ska bli spännande att höra deras tankar om boken, Färgargårdens andar.

Efter helgen ska boken vara klar för att gå till tryck. För många blir det första gången de får se sina texter i en riktig bok. Jag minns känslan. Den är överväldigande och innerligt underbar. För mig blir det en av de sex böcker som kommer ut i år. Men jag tror jag är lika lycklig som skrivkursdeltagarna.

Igår läste jag två av berättelserna för min guddotter Matilda. "Oj! Så bra de var. Vilken bredd. Olika, men ändå lika", sa min 18-åriga guddotter.

Nu längtar hon ivrigt efter att få läsa hela boken. Kanske jag läser några kapitel till för henne ikväll, för hon vill verkligen läsa mer ur boken. Än så länge finns den bara i min dator.

Under alla år jag har hållit skrivarkurser i Färgargården i Eringsboda har det varit sommarväder, sol, varmt och ljumma vindar. Första året låg åskmolnen runt oss och mullrade. Himlen var kolsvart. Men över oss sken solen och det var rejält varmt.

Även om det idag inte är värst varmt har SMHI lovat att det ska bli upp till 22 grader och sol i helgen. Jag hoppas att de har rätt. Det är betydligt roligare att sitta ute i gröngräset och jobba, med utsikt över sjön och känna sommarvindarna fläkta. Håll tummarna!

Skrivargrupperna
 Skrivarkurs på Färgargården, Eringsboda
11 till 12 juli 2015
Ett av rummen på Färgargården.
Det var fredagen den 10 juli 2015, om bara en liten stund skulle de första deltagarna till skrivarkursen börja strömma in. Medan maken och jag gjorde ordning lokalen, arbetades det fortfarande för fullt för att vi skulle få vatten under kursen och för att toalett och dusch skulle fungera.
Rörmokaren och elektrikern är fortfarande kvar när de första kursdeltagarna anländer.
Rörmokaren och elektrikern arbetade på högvarv. De första deltagarna hann anlända innan vattnet var igång. Vi var lite nervösa, skulle vi ha en fungerande toalett eller inte?

Det arbetas för fullt även ute på gården, in i det sista.
Det grävdes och fixade även ute på gården för att allt skulle bli så bra som möjligt för kursdeltagarna. Vattnet kom igång sent på fredagen, men först på lördagen kom det varmvatten. Det gjorde inte så mycket. De som sovit över vaknade till rejält inför kursstarten.

Eva, Eva och Titti.
På lördag morgon var alla tio kursdeltagarna samlade och vi satte igång. De kastade sig ivrigt över varje övningsuppgift och var så koncentrerade att de inte ens märkte när de blev fotograferade.

Ulla, Marianne och Beatrice.
När de fick i uppgift att skriva "Gula Lappar", som i det här fallet är blå, blev Marianne den som överträffade alla andra och gjorde en lång lista av lapparna, inspirerad av en berättelse jag strax innan hade delat med mig av.

Titti, Ulla, Marianne, Beatrice, Mari.
Det var rätt tråkigt för mig när eleverna satt och skrev, därför började jag skriva på en egen berättelse.

Eva och Eva.
När jag är ute och föreläser kan jag inte få bättre betyg än att bli bokad året efter för en ny föreläsning. När förra årets kursdeltagare kom tillbaka skojade jag och undrade om 2014 års skrivarkurs inte hade gett tillräckligt, utan eleven var tvungen att komma även i år. Då svarade hon att förra kursen hade gett henne så oändligt mycket inspiration att hon ville återkomma för att få en ny inspirationsinjektion. Underbart!

Så här lycklig blir jag när deltagarnas berättelser läses upp.
Eleverna hade mycket roligt tillsammans och jag hade kul tillsammans med dem. Det blev många underbara skratt och applåder när vi lyssnade på varandras berättelser.

Lotta och Kim.
Det var lite kallt den där första dagen och dörrarna öppnades för att släppa in värmen. Men jag tror att vi gjorde helt fel, för det blev lite dragit istället. Jag hade tagit med filtar kvällen innan ifall folk skulle frysa under natten. De användes nu flitigt för att svepa in nakna sommarben och skuldror.

Lotta, Lotta och Raisa. (Tänk att vi hade ett bord med två Evor och ett bord med två Lottor.)
Några hade tagit med sig husvagn och bodde ute på gården under en vacker lind. På lördagskvällen gick de med konstnären Raisa Uotila hem, som även hon gick skrivarkurs för mig. När vi sedan pratade om att ge ut en antologi till nästa höst, föreslog alla att Raisa skulle illustrera boken och göra bokomslaget. Spännande!

Lotta och Lotta.
Ingen konkurrens alls, alla hjälpte varandra.

Raisa.
Många uppmärksamma, intresserade elever. Jag kände mig stolt över dem när de läste upp texterna de hade presterat utifrån mina skrivtips.

Marianne och Beatrice skrev för hand i skrivhäften, med Mari använde datorn.
Det kom långväga kursdeltagare: Leksand, Töreboda, Uddevalla, men även närboende som Backaryd, Karlskrona och Tingsryd. Det var en underbar mix av personligheter och erfarenheter och tillsammans bildade de en perfekt skrivargrupp.

Eva och Eva.
Det var härligt att se alla nöjda leenden när kursdeltagarna tittade upp från sina datorer och skrivböcker.

Mari och Ulla.
Innan det var dags för kvällsmat gick några av kursdeltagarna till Raisa Uotila, medan vi andra, vi som var allergiska mot katter, stannade kvar på kursgården. Det var en ljuvlig sommarkväll, perfekt värme, svaga vindar.

Utsikt från kursgården Färgargården.
Vem blir inte inspirerad av en sådan här skrivmiljö?

Beatrice och Titti vågar livet ute på sjön.
Grannen, Anna-Karin, tvärs över sjön, hade varit vänlig nog att ro över sin båt för att kursdeltagarna skulle kunna koppla av med en roddtur på sjön. (Tack så mycket Anna-Karin!) Här är det Beatrice som sliter vid årorna medan Titti leker drottning. Beatrice sa att om hon ramlade i, skulle hon bli en livserfarenhet rikare och kunna skriva om det. Åh, vad roligt vi hade!

Kursledaren Kim M Kimselius, jag.
När jag kom till kurslokalen på söndagsmorgonen satt alla redan vid frukostbordet, trötta efter att ha pratat en bra bit in på småtimmarna. Jag förberedde dagens lektion, baserad på min bok Att hitta glädje i skrivandet.

Vid lunchen pratade vi om att tillsammans göra en antologi och när vi slog oss ned för att fortsätta skriva var beslutet fattat. Till bokmässan nästa höst ska boken vara klar. Kursdeltagarna var ännu mer motiverade att skriva. Tänk att de nästa höst ska ha en bok med sin berättelse i.

Kursledaren Kim M Kimselius, jag.
Ja, då är kursen avslutad. En hel hög av min skrivbok, Att hitta glädje i skrivandet,  ligger och väntar på kursdeltagarna. Böcker de helst hade velat ha redan när de kom på fredagen, men de fick vänta. Jag hade även med mig min första skrivbok Att skriva med glädje. Men det var inte många som bläddrade i den, de flesta hade redan läst den.

Lotta, Titti, Marianne, Beatrice, Ulla (i bakgrunden), Kim, Raisa, Lotta.
Några av kursdeltagarna hann smita iväg innan vi kom på att vi skulle samlas för ett gruppfoto.

Skulpturparken i Eringsboda ligger vid Färgargården. Mycket vackert!
Bil efter bil körde iväg och till slut hade vi packat ihop och städat Färgargården inför nästa skrivarkurs som hålls 18-19 juli 2015. Redan den 17:e kommer de flesta kursdeltagare.

Kursledaren Kim M Kimselius, jag.
Nu sitter jag här och väntar. Kommer ni aldrig?

En rolig sak hände på kursen, jag lade ut foton på Twitter och Instagram och genom de fotona var det flera som hörde av sig och var intresserade av att gå skrivarkurs för mig nästa år. Det var till och med en person från Danmark. Spännande!

Omdömen från kursdeltagarna 2015:
"Underbara Kim, finns ingen bättre lärare som lär ut på ett så upplyftande, pushande, inspirerande och tryggt sätt. I en fantastisk skrivmiljö som inspirerar och med hjärtat på rätta stället är det den bästa skrivkurs man kan gå. Du ger mig vingar, tack finaste Kim!" Lotta Karlsson Strömberg

"Tack Kim för en helt fantastisk kurs! Huset och dess läge väcker fantasi till liv direkt man kommer innanför dörren. Bra upplägg med innehållet och man fick det som behövdes för att bli kickstartad! Längtar redan tillbaka till nästa kurs och alla små inspirerande skrymslen och vrån. Varm, inspirerande och supergo kvinna, svår att inte älska! Kram!" Beatrice Nyström

"Intensiv, lärorik, inget flum! Intressant att höra hur andra skriver, det vidgar vyerna. Konkreta tips driver mitt skrivande framåt! Vad skulle hända ifall jag inte hade åkt på skrivarkursen i Eringsboda? Då hade jag fortfarande funderat på om det verkligen var någon idé för mig att satsa på skrivandet. Mina tankar har här i Eringsboda har gjort en twist. Jag vill skriva och skriver helt okej. Visst har skrivandet både mening och mål. Vi ska ge ut en antologi!" Marianne Toftebjörk

Väldigt inspirerande, tillåtande stämning. Gillar att vi får konkreta uppgifter, behöver den sparken i ändan. Lite jobbigt att jag inte skrivit nåt innan, kände mig lite efter och hade inte så mycket att komma med i början. Men känner nu att jag börjat iallafall, fastän det fladdrar lite i magen. Tack för god mat, härlig miljö, inspiration, och lust att skriva. Du är en positiv glädjespridare!" Lotta Gunnarsson

"Mycket bra pedagogik och enkel väg att bli författare. Gruppandan är otroligt inspirerande. Nu kommer vi att både synas och höras. Tack Kim för ditt generösa och mycket inspirerande sätt att ge. Kram!" Raisa Uotila

"En inspirerande kurs i en härlig miljö. Lagom stor grupp. Bra övningar med bra skrivtid. Kim inspirerar och ger konstruktiv kritik. Lagom med två dagar." Mari Jagdell

 "Att känna glädje i skrivandet. Kunskapsgenerositet utöver det vanliga. Kursen och Kim skapar ett sug efter att få åka hem, sätta mål och komma igång. Kim har avdramatiserat skrivandet, det gäller att bli en "do-er". Nu ska det skrivas noveller! Eva Nyman

"Kursen har gett mig en lång rad "aha-upplevelser" som jag kommer att ha stor nytta av när jag sitter ensam framför datorn! Tydliga instruktioner och vägledning genom skrivövningarna. Konstruktiv feedback. Och sist, men inte minst: nya vänner som jag även kan kalla 'mina skrivarkollegor'". Titti Nilsson

"Detta är min andra kurs för Kim och som vanligt är det en bred kunskap, korta övningsuppgifter blandat med korta föreläsningar, vilket ger mig stor inspiration och skrivglädje. Kim lyckas verkligen plocka fram skrivandet i mig och får mig att skriva långt mer än vad jag visste att jag kunde. En härlig, öppen, glad och generös stämning i gruppen förenar." Eva Franksson Colliander

"En väldigt trevlig och rolig kurs. 2 dagar är perfekt. Kim är en otroligt generös människa som verkligen bjuder på sig själv och sin stora kunskap och verkligen vill att vi allihop ska lyckas i vår strävan att skriva böcker. En kurs jag varmt rekommenderar alla som när författardrömmar." Ulla Adamsson

Kan man bli annat än glad när över sådana här fina kommentarer. Orden inspirerar och får mig att vilja dela med mig till ännu fler skrivsugna.


Färgargårdens skrivarkurs vecka 29 2015


Ingången till Färgargårdens skrivarkurs.
Efter en mycket lyckad skrivarkurs vecka 28, såg jag med förväntan fram emot att ta emot en ny grupp människor att inspirera. Någon hade ställt ut välkomnande blommor, både utanför och inne i huset. Det skänkte trevnad och uppskattades både av mig och deltagarna. Tack så mycket!

Skylt vid väg 122 som visar var Färgargårdens skrivkurs är.
Eftersom i stort sett alla på förra skrivarkursen körde förbi Färgargården, för att vända och komma tillbaka, satte vi den här gången upp en tydlig skylt. Ändå hörde vi bilar tvärnita innan de svängde in. Husägaren har lovat att sätta upp en stor, tydlig skylt med texten Färgargården till nästa sommar. Då kommer alla att ha lätt att hitta.

Christina, Maria, Jenny och Jackie har anlänt, fredag kväll.
De första deltagarna har anlänt fredag kväll och sätter sig ute i skuggan. Den här omgången bodde nio av tio deltagare i Färgargården.

Lördag morgon kommer Tudor på besök. Kursdeltagarna har följt honom på nätet sedan han var fem veckor och blir mycket glada.
På lördag morgon överraskade Jan kursdeltagarna genom att ta med Tudor. Alla blev överlyckliga och det blev stort pusskalas. Först tyckte Tudor det var mysigt, sedan såg han lite besvärad ut.

Maria, Michaela, Dominiq och Emma skriver för fullt.
 Alla lyssnade uppmärksamt och slängde sig över övningsuppgifterna.
Christina Gustavsson, Lisa och Liza är också fulla av ord.

Utsikten genom fönstret ifrån där jag sitter under skrivarkursen.
Det här var min utsikt medan kursdeltagarna skrev. Förra kursen hade jag långtråkigt när jag väntade på att de skulle skriva klart. Den här gången hade jag tagit med en bok. Den var så spännande att jag var tvungen att sätta larmet på min mobil för att inte glömma av kursdeltagarna.

Alla kursdeltagarna på en och samma gång.
Här är samtliga tio kursdeltagare, även om en av dem just när jag tog bilden har lyckats böja ned huvudet över datorn.

Det gick åt mycket fika, eftersom vi gjorde av med massor av energi.

Lördagen innehåller ett intensivt program, det kräver energi och det var många fulla kakfat bredvid datorerna och skrivblocken.

Maria, Michaela och Dominiq.
Det enda som hördes var knattret från datortangenter och raspandet från pennor som fördes över pappren. Annars var det tyst i Färgargården, inte ens spökena störde.

Annie och Jenny provar på Yoga.
Eftersom Jackie hade berättat för mig att hon tränade yoga och var duktig i det, frågade jag om hon ville hålla ett lätt yogapass för deltagarna. Jacke erbjöd sig att göra det och alla ville vara med.
Jackie leder yogapasset, bredvid sig har hon Liza.

Alla deltar i yogapasset, här är det Dominiq, Michaela, Emma och Anni.

Lisa och Christina gjorde så gott de kunde under yogapasset.
Till och med de som inte kunde sätta sig på golvet gjorde de övningar de hade möjlighet till. Vi hade suttit still många timmar den här dagen, så det var ett välbehövligt pass.

Maria tar en vilopaus.
Några av oss tog en promenad och när vi kom tillbaka upptäckte vi att de som stannat kvar hade passat på att ta en tupplur.
Även Christinas energi tog slut och en välbehövlig tupplur blev perfekt.

Medan några sover passar andra på att skriva, här är det Jenny och Anni.
 Andra hade valt att stanna kvar i kurssalen för att skriva.
Även Dominiq skriver för fullt, trots att lektionerna är slut för dagen.

Färgargården! En plats du har möjlighet att bo på du också!

Färgargården har någon mystisk dragningskraft. Så fort man kliver in i huset vill man skriva. Något samtliga kursdeltagare påpekade. Eller så var det min kurs som fick dem att känna så...

Maria tecknar.

Maria satt och knåpade med något på lördagskvällen och visade upp sina fantastiska tuschteckningar. Det gjorde att vi bestämde oss för att hon skulle få vara med och illustrera antologin vi ska ge ut tillsammans nästa höst. Det ska bli en bok om spöken...
En av alla Marias underbara teckningar.


Jackie och Tudor.
På kvällen hade Jan med sig Tudor igen. Jackie som är hundmänniska och saknade sin hund, tog hand om Tudor. De kom mycket bra överens.

Modiga Anni tar ett dopp i sjön.
Färgargården ligger vid en liten sjö och Anni passade på att ta ett dopp i sjön. Modigt! Hon sa att vattnet var mycket varmt. Ingen annan vågade testa.
Vackra badnymfen Anni

Dominiq var inte rädd för att hugga i och länsa båten från regnvatten.
Däremot tog de yngre flickorna chansen att ta en tur med roddbåten. Här är det Dominiq som länsar båten från regnvatten, medan Michaela och Emma står och tittar på.
Michaela och Emma tittade på medan Dominiq arbetade.

Tudor kikar fram bakom vindskyddet.

Tudor hade fått följa med ned till sjön, och satt bunden vid ett träd medan jag fotograferade allt som hände.

Färgargården.
 Visst är det en magisk plats så här i kvällsljuset?

Färgargården och skrivande Jenny.
Jag skymtade någon som satt vid huset och zoomade in. Jodå, Jenny satt och skrev för fullt. Flitiga kursdeltagare.

Dominiq, Michaela och Emma på väg ut från bryggan.
Båten är färdigöst, flickorna på plats och ger sig ut på sjön. Jag lämnar dem där och går upp till huset för att titta igenom manus för de som vill visa upp dem.
Dominiq, Emma och Michaela vinkar glatt.


Koncentrerade kursdeltagare tar sig an dagens uppgift, här Christina, Lisa och Liza.
På söndagen är alla betydligt tröttare än dagen innan. Det visade sig att de hade pratat till midnatt och säkert en bra bit efter det också. Det var zombies som mötte mig när jag kom till kurslokalen. Tur att jag hade sovit hemma!

Lisa, Maria, Michaela och Dominiq.
Jag ruskade liv i dem och gav dem en rejäl uppgift. Trots trötthet slängde de sig ivrigt över den och började skriva.

Emma, Jenny, Jackie och Anni.

Jag i bortre hörnet i soffan.
Jan greppar kameran innan han ger sig iväg och tar foton från andra vyer än vad jag har gjort under kursen. Nu får även jag vara med på bild.

Kursdeltagarna lyssnar uppmärksamt.

Kursledaren på skrivarkursen, jag, Kim M Kimselius.
Ja, jag vet att jag ser trött ut och det är jag. Men framförallt är jag ledsen. Sorgen efter pappa överväldigade mig ibland på skrivarkursen och jag klarade inte av att behärska mig utan grät. Tack alla som tröstade och gav mig så goa kramar.

Nästan hela gruppen samlad. Från vänster: Anni, Emma, Dominiq, Kim, Maria, Michaela och Jenny.

På förra kursen kom vi på att vi skulle ta ett gruppfoto på deltagarna. Tyvärr kom vi på det när några redan hade åkt. Den här gången skulle vi komma ihåg att ta ett foto, sa Jan och jag. Men så blev det inte. Många hade redan hunnit ge sig av när jag kom på det. Även Jan hade åkt, för att köra en av kursdeltagarna till tåget. Jag sprang ut på vägen och stoppade en bil och frågade om han kunde fotografera oss, tror hans namn var Jörgen, eller Jesper. Tack för hjälpen! Visst blev det bra foto?

Trött, men mycket nöjd kursledare, Kim M Kimselius 2015.

Då sitter jag där igen. Kursdeltagarna har åkt. Huset ska röjas och städas. Alla saker ska med hem igen, sängar, madrasser, stolar, bord, filtar... Det är mycket att göra efteråt också. Vi har praktiska lådor för mat och porslin, går lätt att stapla och ta med.

Mat och material från kursen plockas ihop och tas hem igen.

Så här skrev kursdeltagarna om kursen:
"Skrivarkursen har gett mig inspiration och fått fart på mitt skrivande igen. Kim har förmågan att på ett enkelt och tydligt sätt berätta hur man faktiskt skriver och ger ut en bok. Bra övningar som gör att man vill skriva mer. Och ännu mer. Jag återvänder hem med känslan att mina böcker nu kommer bli verklighet. Det var bara ett enda fel med kursen - den var för kort! Tack bästa Kim!" Anni Svensson

"Kursen var bra. Även övningarna och de praktiska tipsen - bra! Vi behövde pushen, mer kurage, tro på oss själva. Det fick vi av Kim." Maria Attestål

"Informativ, strukturerad, ger praktiska tips, avslappnad atmosfär i inspirerande miljö. Ett stort plus att ha en kompetent kursledare med egen gedigen bakgrund och erfarenhet av författarskapet." Christina Gustavson

"Det här har varit en underbar kurs med mycket skratt. Kim har varit en underbar lärare och jag har fått så mycket inspiration av att lyssna på henne. Uppgifterna har varit mycket roliga och lärorika. Det har varit jätteroligt att träffa andra som också älskar att skriva. Och jag har lärt mig så mycket av att lyssna på andras underbara berättelser. Längtar redan till nästa gång som jag får komma hit." Michaela Larsson

"Från att vara ett blankt papper blev jag fylld av tips och idéer så jag vet att jag kommer skriva många böcker. Med Kims enkla och underbara person, fångade hon mig och gav mig mitt driv att fortsätta skriva och känna mig som en REDAN författare. Jag har varit en blomknopp som börjat blomma! TACK!" Liza Licazzo

"Kursen är utmanande, specifik och tar upp det en blivande författare behöver veta för att lyckas i framtiden. Kim går även igenom de fällor man ska undvika och vikten av korrekturläsning! Ett härligt gäng får inspirationen att braka loss. Skitkul, med andra ord. Tusen tack för att du tror på mig, Kim." Jackie Fremark

"En mycket inspirerande kurs, som verkligen förmedlar skrivglädje. Fin blandning av teori, korta skrivövningar och längre. Mycket bra att vi kursdeltagare fick prata så mycket om vårt skrivande och våra problem. Nyttigt att läsa högt och få andras kommentarer och ärliga kommentarer om texterna från dig, Kim. Den här kursen fick mig att verkligen inse att jag borde och kan satsa på mitt skrivande. Och den förmedlade verkligen skrivglädje på ett mycket inspirerande och kraftfullt glatt vis." Jenny Holmström

"Kursen har varit till stor inspiration och en väldig kunskapskälla att ösa ur. Bra med ett varvat innehåll. Kursinfo, eget skrivande. Kursen har givit förslag till olika stilar att skriva på. Varje deltagare har sin egen stil. Bemötandet och sammanhållningen inom gruppen har varit berikande. Roligt att kursen ska leda till en bok. Häftigt med spöktema! Upplever att kursen har ett helhetsperspektiv. Från uppstart till skrivandet, till färdig bok." Lisa Linander

"Jag tycker att både kursen och hela upplevelsen har varit väldigt inspirerande och jag känner att jag har utvecklats mycket. En del av kursen har jag tidigare läst om i din bok 'Att skriva med glädje', men jag tyckte inte att det gjorde något. Istället förtydligades innehållet när jag fick höra det en gång till fast muntligt. Allting har känts så äkta och känslan över att fått vara i detta hus har varit riktigt bra. Jag känner att jag redan börjat tro mer på att jag kan, och verkligen insett att det viktigaste är att jag tycker om det jag gör!" Emma Sturesjö

"Denna  kurs har gett mig otroligt mycket så att jag har utvecklat skrivandet och glädjen för att skriva har mångdubblats. Kim har varit en så charmig ledare, som lär ut på ett bra sätt och lyckas förmedla mycket på kort tid, utan att det blir överväldigande. Övningarna var roliga att utföra och inspirationen flödade fritt med kreativiteten alla dagarna! Infon om hur man tar sitt skrivande, var precis vad man ville och behövde veta. Jag ser fram emot att ta mitt skrivande till nästa nivå och få lära mig mer på en fortsättningskurs. Tack Kim!" Dominiq Lindsol

Några kommentarer om boendet:
"Mysigt boende, där man känner att historien lever kvar i väggarna och tillför mycket till skrivarkursen. Mysiga rum, både för middagen, att skriva, umgås och sova."
"Boendet har varit helt underbart!! Det är mysigt att det är ett äldre hus."
"Vilket härligt hus! Nytt och gammal i en skön blandning."
"Inspirerande, gammalt boende. Lugn, fridfull omgivning."
"Det har varit mysigt att bo här och området är så vackert och ger en verkligen inspiration. Maten har varit otroligt god varje dag."
"Boendet mysigt! Bra 'skrivarlya' som ger inspiration. 

Anni var så laddad med ord att hon satte sig och skrev på tåget hem till Stockholm. Hon skrev ett blogginlägg om skrivarkursen. Så här skriver Anni bland annat: Nu sitter jag lycklig på tåget hem från hennes skrivarkurs i Eringsboda. Under två dagar har jag fått ny inspiration och ännu mer fart på mitt skrivande. Jag kan varmt rekommendera Kims skrivarkurser. Hon är en perfekt coach som gör skrivandet ännu roligare.


Nu är jag laddad
Förstår du hur inspirerad jag blir av att hålla skrivarkurser. Efter att ha läst alla kommentarer om förra årets skrivarkurser är jag laddad och full av förväntan inför helgens skrivarkurs.

Blev du sugen på att gå en skrivarkurs för mig? Jag har några få platser kvar sista helgen 22-24 juli, vecka 29. Hör av dig snarast om du är intresserad. Du kan läsa mer om mina skrivarkurser här. 


Kramisar Kim
Författare och Skrivkursledare

Copyright Kim M. Kimselius

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina 40 böcker.  Foto Bertil Knoester