Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 8 februari 2019

Uppslukad av ord och hundar


Uppslukad av ord och hundar
Den här veckan har orden sluppit loss och jag har skrivit för fullt. Det känns skönt efter den ordtorka jag drabbades av när min hund Tudor dog för ett par veckor sedan. Tänk vad tiden går fort.

Boken jag skriver på nu är lite speciell, jag har aldrig skrivit något sådant. Det är svårare när det är något nytt, men jag tycker om utmaningar. Jag får tänka till och gå in i berättelsen på ett annat sätt än vad jag gör med mina Theo- och Ramonaberättelser.

Lite av vad jag utsätter mina skrivkursdeltagare med, genom att jag varje år har ett nytt tema för skrivandet. Det verkar som kursdeltagarna tycker om det, eftersom de kommer tillbaka år efter år efter år. Det är underbart att se hur de utvecklas i sitt skrivande, läsa böckerna de har gett ut och pressa dem till att testa en ny genre.

Det innebär att jag även testar nya genrer själv. Varje år ger vi ut en gemensam novellsamling i olika genrer, där jag och kursdeltagarna har med berättelser.

Den här sommaren är genren skräck, det verkar som om många tycker om det schemat.

Men just nu skriver jag något helt annorlunda. Ibland låter jag mig helt uppslukas av orden och då är det tur att jag har hundarna som "väcker mig" och tar mig tillbaka till verkligheten.Här har du veckans blogginlägg:
Bästa Boktips: Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson.
Novelltävling Tusen och en natt.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kimselius isländska böcker blir inlästa på Storytel. 
Ansök om Skräckslagen Stipendiet från Nordiskt Berättarcentrum.
10 ingredienser för att göra en bra bok
.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.torsdag 7 februari 2019

10 ingredienser för att göra en bra bok

10 ingredienser för att göra en bra bok
En bok ska innehålla så mycket mer än vad man någonsin tror, när man sätter sig för att skriva den där bokidén man har burit inom sig i många år. Ibland blir jag förvånad över vissa beröm från BTJ om mina böcker, för det får det att låta som om jag har tänkt till om vänskapsförhållanden, kärleksförhållanden, genus och allt det där som gör en lyckad bok. Men kanske har jag rent av gjort det, rent intuitivt. För skam till sägandes, det vore ju hemskt om jag inte hade lärt mig något under de 22 år jag har varit etablerad författare. Här kommer några av min ingredienser i böckerna.

1. Humor
Att mina böcker innehöll humor var inget jag själv var medveten om förrän mina läsare påtalade det. För mig är det så naturligt att ha med alla beståndsdelarna i en berättelsen. Theo står för humorn i de historiska äventyrsböckerna om Theo och Ramona. Jag har märkt att det alltid är någon person i böckerna som tillför humor i berättelsen. Det lättar upp stämningen. 

Titta på många framgångsrika böcker de senaste åren, de har alla haft humor som en av ingredienserna.


 2. Kärlek
En riktigt bra bok behöver lite kärlek. Det behöver inte vara hångel och sex, men kärlek ger boken värme och medmänsklighet. Alla behöver vi mer kärlek i våra liv, låt din berättelse dela med sig av kärleken.

3. Magi


Magi kan innebära mycket mer än trolldom och magiska tecken. Det gäller att skriva så du fångar läsaren med din magi, ordens trolldom. Väv ihop en riktigt spännande berättelse, med ledtrådar, även om det inte är en deckare. Fängsla med orden, gör dem magiska!

 
4. Tankenötter


Skriv inte allt, låt läsaren tänka själv. De måste få använda sina hjärnor för att lista ut hur huvudpersonerna känner sig, eller tänker. Gestalta din berättelse och låt läsaren bilda sig en egen uppfattning. Det gör att alla läsare gör sin egen bild av historien.

 
5. Mystik


Vem älskar inte en berättelse som är mystisk, som har hemligheter man måste lista ut. En röd tråd som följer genom hela boken. Oavsett vilken genre du skriver bör du ha mystik i någon form i din berättelse.
  

 6. Vänskap


Hur skulle livet se ut om man inte hade vänner. En bra bok handlar om vänskap i någon form, men även om ovänskap. Låt vänskapen växa fram efter hand och berätta inte att de är vänner, låt läsaren märka det. Gestalta!

 
 7. Dramatisk händelse


Något dramatiskt behöver hända, något spännande, en vändning. (Bilden är från när min hund Kiara hade varit försvunnen i 26 timmar och precis hade hittats. Jag var så lycklig.) Tänk på de bästa böcker du har läst. Vad var det som fick dig att tycka så mycket om dem? Fundera på det och anteckna. Förmodligen har författaren använt sig av alla de här ingredienserna.

 
 8. Årstid


Innan du börjar skriva berättelsen är det bra om du har bestämt dig för vilken årstid det är. Annars kan det lätt bli fel. Det är många saker som är beroende av årstiden: kläder, väder, stämning, humör, mörker, ljus etc.

 
 9. Miljö


Låt gärna din berättelse utspela sig i en annorlunda miljö, ett annat land. Se till att göra ordentlig research så att du får läsarna att känna det som om de har besökt platsen när boken är utläst. (Bilden är från mitt besök på Nya Zeeland och Pannkaksklipporna.)


10. Älska det du gör


Om du älskar ditt jobb, då märks det på kvalitén. Om du inte tycker det är roligt att skriva, varför gör du då det? Gör skrivandet till en glädjefylld upplevelse, njut av orden och ha kul medan du skriver. Med det kommer du långt.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 
onsdag 6 februari 2019

Ansök om Skräckslagen Stipendiet från Nordiskt Berättarcentrum

Ansök om Skräckslagen Stipendiet från Nordiskt Berättarcentrum
Skräck kan vara så mycket, inte bara otäcka berättelser, utan klimatångest, fobier, rädsla för att tala inför folk. Vad innebär Skräckslagen för dig?  Skriv och berätta, så har du chans till ett stipendium från Nordiskt Berättarcentrum. Läs mer nedan. Lycka till!

Skräckfylld bild eller bara rofylld? Vad döljs i dimman? Sett från mitt sovrumsfönster. Foto Kim M. Kimselius


Vad innebär "skräckslagen" för dig? Den frågan kommer att undersökas när tioårsjubilerande stipendiet Berättarkraft ska delas ut för 2019. Stipendiet är nu utlyst och Nordiskt Berättarcentrum väntar, inte med skräck men med stor spänning, på de bidrag som förväntas komma in med berättelser på temat. 

För en del är skräckslagen tanken på att tala inför folk, för andra klimatångest, fobier, nya jobb, flytt, demokratins framtid, monster under sängen eller ett frieri. Stipendieansvariga Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern, tycker det ska bli väldigt intressant att se hur temat gestaltas i berättelserna.

– Berättarkraft är ett muntligt berättarstipendium där vi välkomnar berättelser i olika genrer. Allt från vardagsrealism till rysare, saga eller fantasy. Det kan bli dokumentära och självupplevda livsberättelser, historiska berättelser eller något helt påhittat. Det viktigaste är lusten att berätta och viljan att arbeta med berättelsen fram till ett muntligt framförande vid finalen.

TioårsjubileumStipendiet har delats ut sedan 2010 så i år firas tioårsjubileum. Syftet är detsamma som vi starten, berättar Lillemor Skogheden.

– Det handlar helt enkelt om att vi vill ge länet inspiration, locka fram nya berättare och ge berättelserna möjlighet att växa och förädlas.

Ny form för stipendiet
Som tidigare kommer en finalgrupp att utses bland inlämnade bidrag. De får chansen att utveckla sitt berättande under en workshop. Slutlig vinnare av stipendiet utses i samband med en publik final under Berättarfestivalen 2019 som genomförs 14-20 oktober. Nytt för i är att stipendiet innebär att vinnaren får chansen att följa med Nordiskt Berättarcentrum till en nordisk berättarfestival för att ta del av föreställningar, workshops och föreläsningar, samt representera Västerbotten och Berättarkraft i mötet med berättarvärlden.

Vilka finalisterna blir meddelas kort efter sista ansökningsdag som är 30 april. Berättarkraft är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och Skellefteå Kraft.
- - - - - - - - - - - - - - - - -

Kontakt Berättarkraft: Lillemor Skogheden, tel 070 – 250 45 99, lillemor.skogheden@vasterbottensteatern.se


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
tisdag 5 februari 2019

Kimselius isländska böcker blir inlästa på Storytel

Kimselius isländska böcker blir inlästa på Storytel

Det har kommit roliga nyheter från min isländska förläggare. Samtliga isländska böcker ska läsas in av Storytel. Både de och jag jublar. Jag tror inte det blir så mycket inkomst av det, men det är ändå roligt. Berättelserna om Theo och Ramona får chansen att nå ut till ännu fler läsare/lyssnare. Kanske ökar det försäljningen av de fysiska böckerna?

Tillbaka till Pompeji, min debutbok som kom ut 1997. Den blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island när den släpptes där 2009. Då hade den bara varit ute i handeln i två månader. Jag var på Island till boksläppet, som blev mycket uppmärksammat i massmedia. En fantastisk upplevelse som du kan läsa om i tidigare Islandsblogginlägg.

Jag är ingen häxa.

Faraos förbannelse, den enda bok där de inte tog det svenska omslaget.

Giljotinen.

Riddarsvärdet. Det här året var jag tillbaka på Island, inbjuden av Nordens förening för att föreläsa i skolorna i Reykjavik och Aukyreri. En fantastisk upplevelse. 2013.

Svarta Döden. Den här boken kom ut 2017, då besökte jag Island igen. En ny del av landet, nya skolor och nya elever, samt inspiration för boken Pirater och vulkanutbrott på Island som kommer ut på svenska i höst.

Döden på Island är den senast utkomna boken. Som du ser ger de inte ut böckerna i den ordning de har kommit ut i serien, utan väljer de titlar som de tror säljer bäst på Island. Klokt val. Böckerna är ju fristående och kan läsas i vilken ordning som helst.

Island är det land som har översatt flest av mina böcker, det tycker jag är underbart. Älskar landet och folket och till hösten ska jag tillbaka till Island igen.

ISLAND 2017 September 2017 var jag på Island för boksläpp av min bok Svarta Döden på isländska, Svartidudir. En magisk upplevelse. Har redan blivit bokat för att komma tillbaka maj 2019, med ännu en bok om Island. Du har väl inte missat Döden på Island och Det osynliga folket på Island?
Blogginlägg från min resa till Island 2017:Island i mitt hjärta.
Föreläsning i Hella och Selfoss Island.
Vulkanen Hekla och Lavacenter på Island.
Lava på Hemön Island och boksignering. 
Det kommer fler blogginlägg om den här resan, har bara inte hunnit, det har varit hektiskt. 
 
Island 2013 Hösten 2013 var jag tillbaka på Island, då var det dags för min femte bok, Riddarsvärdet, att komma ut där. Men det var inte förlaget som hade bjudit in mig, utan Nordens Förening som tog mig runt Island på en föreläsningsresa. Här kan du läsa om resan och se många fantastiska foton på Islands underbara natur.

Blogginlägg gjorda under mitt besök på Island 2013:
Island är en magisk plats som väcker fantasin.
Akureyri på Island är en fantastisk plats.
Heta källor, Myvatn, Godafoss, Dimmurborgir och mystik på Island.
Föreläsningar i undersköna Akureyri på Island.
Vikingamuseet i ReykjavikIsland 2009
Hösten 2009 var jag på Island i samband med att min bok Tillbaka till Pompeji släpptes på isländska (Aftur til Pompei). Här kan du följa min resa över halva Island och se många av de foton jag tog och en liten kort filmsnutt. Jag har även bloggat om min resa efter att jag kom hem, där hittar du fler och andra foton.


Blogginlägg gjorda under mitt besök på Island 2009: 
Kimselius är på väg till Island 
Första dagen på Island 
Andra dagen på Island besöker jag bland annat Pingvellir 
Tredje dagen på Island har jag en nära-döden-upplevelse 
Fjärde dagen på Island Selfoss och mycket mer  
Femte dagen på Island Reykjavik 
Sjätte dagen på Island Golden Circle 


Blogginlägg om Island med många foton:
Island Pingvellir Golden Circle

Blogginlägg om Vulkanen Eyjafjallajökull:
Eyjafjallajökull på Island har fått utbrott 

Onormal tystnad på grund av vulkanutbrottet 
Vulkanförfattaren 
Vulkanaskan kväver mig 

Filmer från Island:
Filmsnutt från Island 


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 

måndag 4 februari 2019

Snön ligger lika djup som Kotten är hög

Snön ligger lika djup som Kotten är hög

Ännu en vecka har gått tillsammans med Kotten. Han är nu 12 veckor och det är dags för hans vaccination. Världen har blivit större och mycket har hänt den här veckan.

När Kotten kom ut en morgon hade det kommit mer snö. Fortfarande hanterbart för en 12-veckors Kooikervalp.

Den här gången är det "mormor" Smilla som har räddat sig upp i soffan för att undkomma Kottens vilda framfart.

Smilla och Kiara älskar snö.

Kotten undrar vad det är de äter.

Det droppade från stuprännan ned i den frusna vattenskålen. Jättespännande tyckte Kotten som aldrig hade upplevt något sådant förut.

Kotten är full av bus och har kul tillsammans med de vuxna hundarna. Har har vuxit rejält och är snabb i benen.

Efter att ha busat runt i snön är det skönt att krypa intill "mamma" Kiara.

Även de vuxna hundarna är trötta, här är det Smilla och Kiara.

Något du inte såg på förra bilden var att Kotten låg framför Kiara. Alltid nära.

"Varje vecka ny social träning!" sa uppfödaren och vi följer hennes råd. Förra veckan åkte vi in till stora staden, Ronneby. Där gick husse och handlade medan Kotten och jag ställde oss utanför och bara var. Jätteläskigt med alla skramlande vagnar, alla människor och flygvapnets plan som flög lågt över oss. Jag tog Kotten på en tur genom svängdörrarna, trygg innanför min jacka, men ändå lite otäckt. Efteråt körde vi till en lugnare plats för att Kotten skulle kissa, men han roade sig istället med att åka rutschkana nedför slänten...

Nu är Smilla verkligen en i flocken, för nu får Kotten ligga även hos henne, även om det inte sker så ofta.

Fram till alldeles nyss var soffan en plats för de stora hundarna att dra sig undan...
...men en kväll när jag vände på huvudet låg Kotten i sängen bredvid Kiara. Jag vet inte om hon är besviken eller nöjd
.
Kotten fryser ofta om tassarna, lättare om man lyfter upp en, eller springer på frambenen...

Ser du hur långa ben Kotten har fått?


Hela livet är bus, tycker Kotten.

De vuxna hundarna äter snö, även Kotten ska testa, men det verkar inte som om han tyckte det var så gott.

Kiara och Smiller hjälper till med snöröjningen genom att äta så mycket snö de orkar.

Ibland blir Kiara lite trött på att ha Kotten i soffan...
...då är det bara att trycka ned honom en stund tills han lugnar ned sig...
...i några sekunder, sedan är han igång igen. Kiara ser ut som om hon gett upp.

Eftersom vi har stort hus har Kotten ännu inte utforskat hela huset. Här går han på upptäcktsfärd i vår glasgång, övervakad av Kiara
.
Kristina och Torbjörn var de första som fick hälsa på Kotten. Nu kom de tillbaka för ett nytt besök. På bilden är det bara Kristina, Kiara (som älskar Kristina) och Smilla. Kotten är nog hos Torbjörn.

På söndagen vaknade vi till en helt ny värld för Kotten. Alla hans kisställen var borta. Det hade kommit 20 centimeter snö under natten och nu började det bli tufft för en liten valp att ta sig fram.

Vi gav oss ut medan solen var på väg upp för att skotta fram bilarna och göra en liten lekplats till hundarna.

Kiara tycker det är roligast att leka i snöhögarna.

Kotten är duktig på inkallning, även i hög snö.

Om du tittar riktigt noga på den här bilden, i slutet av Smillas svans och en liten bit upp, ser du en skymt av Kotten bakom all snö...

Snälla, kan någon ta upp mig nu...
...om jag ber riktigt, riktigt snäll?

Full fart igen.

Ompysslad och pussad blir Kotten av Kiara varje gång vi kommer in.

Snö är allt rätt kul ändå, tycker Kotten som följer de stora hundarnas exempel.

Kiara har upptäckt en plats där hon får vara ifred för Kotten. Mitt ute i hundgården.

Kotten kämpar över snön för att ta sig dit, men vände tillbaka...

Smilla är tokig i godis och håller sig hela tiden nära mig för att få lite Kottegodis, små, små bitar...

Jaha, då får jag dela soffan igen, ser Kiara ut att tänka och lägger sig till ro. Huvudändan har blivit Kottens favoritplats, där ligger han på natten. Jag blev orolig när jag först såg Kotten i soffan, rädd för att han skulle skada sig när han hoppade ner, men jag fick tipset om att sätta en puff nedanför och det gjorde jag. Så nu studsar han upp på puffen och vidare till soffan och tillbaka i omvänd ordning när han ska ner.

Oj, oj, oj, här är det mycket snö, lika mycket som Kotten är hög.

Kotten, Smilla och Kiara.

Efter ett äventyr i snön var Kotten supertrött och la sig på rygg i den stora soffan. Husse trodde han var sjuk eftersom han var så lugn i flera timmar, men jag visste hur mycket Kotten hade sprungit i snön, så jag var inte förvånad.
En ny vecka har börjat, nya utmaningar för Kotten och för oss. Besök hos veterinären väntar den här veckan, en ny utmaning och nya besökare.

Det här inlägget läggs ut på kvällen istället för på morgonen som jag brukar eftersom jag hade så många ord inom mig som jag var tvungen att skriva ner under dagen.


Läs tidigare inlägg om Kotten, vår nya flockmedlem, en liten Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.