Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 25 januari 2014

Boktips: Det fördolda av Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth

Efter att under julen ha sett serien Bron och uppslukats av den, ville jag se om den även fanns som bok. Då upptäckte jag att Hans Rosenfeldt tillsammans med Michael Hjorth hade skrivit andra böcker. Nu har jag lyssnat på första boken.


Det fördolda av Hans Rosenfeldt och Michael Hjort är en otroligt spännande bok. Författarna är skickliga på personporträtt och det är inte utan att jag tycker mycket illa om en av personerna i boken, medan jag känner sympati för andra.

Spänningen är stundtals olidlig och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Det allra bästa var alla ledtrådar som gjorde att jag själv försökte lista ut vem mördaren var, och givetvis gissade jag fel, eftersom författarna oerhört skickligt har vävt ihop berättelsen.

En bok att krypa upp i soffhörnet tillsammans med en kopp te och därefter sträckläsa!

Beskrivning av boken:
Det fördolda är den första i en serie kriminalromaner med psykologen Sebastian Bergman, en specialist på gärningsmannaprofiler, i huvudrollen. Hjorth/Rosenfeldt gör med denna bok årets största svenska deckardebut.

Det börjar med ett samtal till polisen. En sextonårig pojke, Roger, är försvunnen, och hans mamma är orolig.

Polisen i Västerås rycker ut, efter ett par dagars schabbel då ärendet blivit liggande. Haraldsson - som egentligen borde vara hemma för att befrukta sin hustru - får ansvar för sökandet. Så gör man ett fruktansvärt fynd i ett träskområde och tragedin är ett faktum.

Psykologen Sebastian Bergman, profilerare och en av Sveriges främsta experter på seriemördare, befinner sig i Västerås för att röja upp dödsboet efter sin mamma. Sedan han förlorade sin hustru och sin dotter i tsunamin har han dragit sig tillbaka från allt polisarbete. Han är känslomässigt avstängd, befinner sig lätt på dekis och har återfallit i ett tidigare sexmissbruk.

Men Rikskrim - som tagit över fallet - behöver hans hjälp. Sebastian Bergman finner sig för första gången på mycket länge indragen i en mordutredning. Han blir alltmer engagerad, och har dessutom sina högst personliga motiv för att vilja få tillgång till ett polisregister.

Alla ledtrådar pekar mot den fina Palmlövsskolan, där Roger gick. En till synes perfekt miljö, med allt större sprickor i fasaden.

Det fördolda är intelligent och spännande underhållning som inte släpper greppet. Hjorth/Rosenfeldt har pondus i berättandet och ett driv som gör att allt sitter på plats redan i denna bok, som är den första i en serie med Sebastian Bergman i huvudrollen. Det är sträckläsningsläge.


Leta efter boken hos din bokhandlare, eller sök den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

fredag 24 januari 2014

Helt underbar bok Gone girl av Gillian FlynnGone Girl av Gillian Flynn
Oj, vilken bok! Det gick bara inte att lägga ifrån sig boken. Eftersom jag lyssnade på boken hann jag göra massor av saker i helgen. Huset har nog aldrig varit så välstädat. Jag försakade mitt egna skrivande, jag var helt enkelt tvungen att lyssna klart. En helt fantastisk bok, med många vändningar och mycket oväntat slut.

Boken handlar om Nick och Amy Dunne, det perfekta äkta paret. Amys föräldrar är författare och har skrivit om hela hennes uppväxt i en mycket populär bokserie. För Nick berättar Amy hur hon har blivit förföljd under årens lopp, av personer som har förälskat sig i bokserien.

En dag ringer grannen och berättar för Nick att ytterdörren står på vid gavel. Nick skyndar hem och upptäcker tecken till strid. Amy är försvunnen. Nick kontaktar polisen. Alla bevis pekar på att Nick har mördat sin fru. Är han mördaren, eller spelar han bara oskyldig?

Både den försvunna Amys och Nicks röster hörs genom hela boken, där Amy berättar om sitt liv tillsammans med Nick och där Nick berättar om deras gemensamma liv. Något som är fascinerande, eftersom de ser så olika på sitt gemensamma liv.

En riktigt, riktigt spännande bok som absolut vinner på att sträckläsas. Ja, egentligen har du inget val, för när du väl har börjat läsa kan du helt enkelt inte sluta!

GILLIAN FLYNN är en av världens just nu mest hyllade kriminal-författare, och hennes tredje roman Gone Girl hör till det gångna årets stora deckarsuccéer. Mörka platser, som kom på svenska förra året, fick även den lysande recensioner och utnämndes bland annat av Yukiko Duke i SVT:s Gomorron Sverige till »Höstens absolut bästa deckare!« med betyget »en klar 5:a«. Filmrättigheterna till Gone Girl är sålda till Reese Witherspoons produktionsbolag - Gillian Flynn skriver själv manuset till den kommande filmen.

Några fakta om »Gone Girl«:

* 1:a åtta veckor i rad på New York Times bestsellerlista

* Över 2 miljoner sålda exemplar det första halvåret

* Översatt till ett 30-tal språk

* 2012 års mest recenserade bok på Good Reads 22.383 recensioner!

»Given utmanare till Årets kriminalroman. Bara måste läsas.« THE GUARDIAN


Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 26 böcker.  Foto Bertil Knoester.

torsdag 23 januari 2014

Skrivarkurser sommar och höst 2014

Ibland vill man så mycket och ändå blir det inte av. Du kanske tillhör dem som länge har funderat på att gå en skrivarkurs, men bara har skjutit det på framtiden. I år kanske det blir av.

Här har jag hittat många olika skrivarkurser på Fridhems Folkhögskola. Se om du hittar någon som passar dig.
Skrivarkurser

Novellskrivarkurs 23 - 27 juni 2014 


Reportageskrivande 23 - 27 juni 2014


Skrivarsafari 23 - 27 juni 2014


Skrivarkurs med Jan Sigurd 30 juni 2014 - 4 juli 2014


Kreativt skrivande 7 - 11 juli 2014


Skrivarkurs med Jan Sigurd 7 - 11 juli 2014


Kreativt skrivande- fördjupningskurs 14 - 18 juli 2014


Att skriva en bok 21 - 25 juli 2014


Att skriva för scenen 4 - 8 augusti 2014


Kreativt skrivande i Campello, Spanien 22 - 26 september 2014Hoppas att du hittade något som passade dig!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka! Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester. Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/har-kan-du-kopa-kims-bocker.html

onsdag 22 januari 2014

Kurs för dig som vill ge ut din bok själv

Nu finns det en kurs på Folkuniversitetet i Göteborg för dig som vill ge ut din bok själv. Kursen startar den 8 april och håller på i fem veckor. Klicka in på Folkuniversitet för fler uppgifter och läs även nedan.


Funderar du på att ge ut din bok själv?
På den här kursen får du hjälp att komma igång.

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som arbetar med ett manus och funderar på att ge ut det själv på ett eget förlag. Du kan ha utbyte av kursen även om du inte har ett färdigt manus, men det är bra om du vet vilken typ av bok du skulle vilja ge ut eftersom man väljer olika vägar beroende på genre och syfte. Den här kursen har en mer praktisk inriktning än Bokutgivning – hur funkar det?

Mål
Efter kursen har du kännedom om de moment som ingår i processen kring egen bokutgivning och vet hur du ska genomföra ditt utgivningsprojekt. Du känner till hur du gör en kalkyl för bokutgivning och har grundläggande kunskaper om relevanta tryckmetoder.

Innehåll och arbetssätt
Kursen baseras på föreläsningar, diskussioner mellan kursdeltagarna och praktiska moment. Innehållet anpassas efter kursdeltagarnas förutsättningar i processen mellan manus och utgivning.

Vi börjar med att formulera vilket syfte du har med utgivningen för att se vilken utgivningsform som passar dig bäst. Ekonomin är en viktig del i beslutet. Vi arbetar med olika kalkyler så att du ser hur mycket du kan behöva satsa, vad du kan ta betalt för boken och hur mycket du kan komma att tjäna.

Vi skissar på en tidsplan och tar upp de moment du behöver gå igenom innan du lämnar boken till tryck. Det kan handla om redigering av texten, utformning av omslag och val av tryckeri. Vi pratar om hur tryckerier vill ha materialet levererat, hur boken ska bindas och hur den ska distribueras. Vi tar även upp e-böcker.

Därefter går vi praktiskt igenom alla de moment som är nödvändiga för att göra boken tillgänglig för bibliotek och bokhandlare, bland annat hur man beställer ISBN-nummer och registrerar en bok på Bokrondellen. Du får också reda på vilka branschorganisationer du bör känna till och ha kontakt med.

Slutligen brainstormar vi om hur egenutgivare kan hitta sin marknad. Visst hemarbete kan förekomma, till exempel kontakt med tryckerier och research på nätet.

Kurslitteratur
Vi rekommenderar att du läser nedanstående böcker i samband med att du går kursen, men litteraturen är inte obligatorisk.
Björkqvist, Joanna & Svensson, Kristina – Förverkliga din bokdröm (KS förlag, 2012)
Dahlgren, Sölve & Rambe, Lars – Lyckas som författare (Hoi Förlag, 2013)
Öhrlund Dag – Skriv din bok och sälj den (Bra Böcker, 2012)

Kursledare
Ann-Kristin Agesund

Kursfakta
Max tio deltagare

Bokningsinformation
Skriv gärna några rader om dig själv och varför du vill gå kursen i fältet ”Meddelande” då du gör din bokning. Boka kursen här.

Ha det så kul på kursen och lycka till med boken!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 26 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 21 januari 2014

"En viktig bok som tar upp ämnen som egentligen inte bara berör ungdomar utan människor i alla åldrar"

 "En viktig bok som tar upp ämnen som egentligen inte bara berör ungdomar utan människor i alla åldrar" 

Den där dagen av Kim M Kimselius
Det här är en bok om skuld och skam, om rädslan för att berätta om vad man utsatts för och för omgivningens reaktioner på ens berättelse. En bok om hur fel det kan gå om man i livet känner att det inte finns någon som man kan anförtro sig till och väljer att sluta sig inombords när man upplever saker som borde komma upp till ytan.

Angelica går på gymnasiet och tycker att hon har det mesta i livet, bra kompisar, en kille som hon är kär i och mycket tid över för sitt stora fritidsintresse, fotbollen. Men så är hon med om en fruktansvärd upplevelse och går sönder inombords, vilket gör att hon sluter sig allt längre inom sig. När hon varken klarar av sig själv eller närhet till andra så börjar en spiral av självdestruktivt beteende, där hon allt mer isolerar sig från sin omgivning. Hennes kille och kompisar förstår inte varför hon inte längre vill veta av dem och plågandet av sig själv upptar snart all hennes vakna tid. Men Angelica har bestämt sig för att hämnas och börjar med att skriva ned hela sin berättelse, steg för steg.

Jag tror att det här är en bok som skulle vara bra för många ungdomar, killar som tjejer, i högstadieåldern att läsa. För även om de inte har varit med om samma upplevelser som huvudpersonen Angelica så är det nog många som har varit med om liknande, alternativt känner personer som har det, och som kämpar med samma frågor som Angelica gör. Gärna då det finns möjlighet att diskutera i grupp tillsammans, jag tror att många skulle kunna komma till bra insikter om hur man kan agera i sådana situationer istället för att tiga ihjäl dem.

Jag tycker att det här är en viktig bok som tar upp ämnen som egentligen inte bara berör ungdomar utan människor i alla åldrar. Bristen på krishantering drabbar människor i alla åldrar, även om man förhoppningsvis blir bättre på det med åldern, men för det finns det inga garantier. Alla borde tala om det, för att bli bättre på att hantera det, inte bara hos sig själv utan även hos sin omgivning. Det tror jag att vi alla skulle kunna tjäna mycket på, oavsett ålder.


Den här fina recensionen är skriven av Emma Kreü på Litteraturmagasinet.  Tack Emma.


Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 20 januari 2014

Skrivtävling: Skriv en skräckhistoria och bli publicerad

Det här är en riktigt läskigt, spännande tävling. Det är Swedish Zombie som har tävlingen.  Läs mer här:

Skriv en novell på temat Haunted Houses
Tävla om en plats i kommande skräckantologi.

Novelltävling
Hösten 2014 kommer nystartade Swedish Zombie Press att ge ut en antologi på temat "Haunted House". Temat är avsett att tolkas fritt och det finns stort utrymme för att ta ut svängarna. Grundtonen i novellen ska dock vara skräck. Men var det spökar (det finns ju andra hus än gamla prästgårdar), varför det spökar (man behöver inte tänka "The Others") eller vad det är som hemsöker en plats får hemskt gärna vara originellt utfört.

Vinsten i tävlingen består av en plats i antologin samt ersättning enligt avtal efter bokens publicering.

Juryn består av medlemmar i Swedish Zombies redaktion.

Tema: Haunted House
Genre: Skräck
Längd: Max 10.000 ord (begrunda dock att en lång novell verkligen måste vara motiverad!)
Format: Times 12 p, dubbelt radavstånd, ingen onödig formatering, .doc eller .odf
Slutdatum: 28 februari 2014
Märk ditt mail "Haunted House" och skicka till forlag@swedishzombie.com

Vinnaren i tävlingen annonseras på Swedish Zombie 31 mars 2014.

Lycka till!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

söndag 19 januari 2014

Berner Sennenvalpen Tudor älskar snö

När snön föll för första gången över Blekinge, och min valp Tudor fick uppleva första snön, befann jag mig nere i Skåne och signerade böcker. Alltsedan dess har jag väntat på att få se vad han tycker om snön. I fredags kom så äntligen snön.

Det har just börjat snöa och både Tickie och Tudor blir glada när de upptäcker snön i hundgården. Pluto ligger inne på sin mjuka, goa dyna.

För Tudor, nu sju månader, är snön som glass. Han äter så fort han kan för att hinna få i sig så mycket som möjligt innan det är dags att gå in igen.

Lunchdags och kisspaus. Nu har det kommit mer snö och snöar också mera. Här är det Tudor och Pluto som går på toaletten samtidigt.

Tickie tyckte det hade blivit lite för mycket snö, så hon drog på det i det längsta, innan hon till slut gav sig nedför trappan och ut i hundgården. Hon vill inte bli blöt om tassarna.

Härligt! En ny lekkompis tänker Tudor och går till attack.

Det passade inte den gamla damen, Tickie, som genast sätter stackars Tudor på plats.

Jag håller mig till dig, Pluto, tänker Tudor och promenerar tillsammans med den äldre hanen i hundgården.

Tickie har dragit sig tillbaka till lilla valphundgården och undrar om det inte är dags att gå in snart.

Tudor stannar gärna ute lite till. Här finns ju massor av "glass" kvar att äta.

När magen är full av snö är det dags att få igång Pluto, tycker Tudor och gör några inviter och lyckas till slut få fart på den äldre hanen. Som tur är det bara brottningsmatcher som gäller, inte massa spring.

"Jag vill bara sitta här och njuta av snön!" säger Tudor och sätter sig under sitt favoritträd, medan snön faller ymnigt över honom.

Till slut är det dags att gå in, och Tudor kommer i full fart när matte kallar, trots att han älskar snön. Jag som trodde jag skulle vara tvungen att muta honom med köttbullar.

Äntligen fick jag uppleva Tudors glädje över snön. Du kan inte ana så många foton jag tog för att få de här bilderna. Det är inte lätt att fånga en livfull, liten sjumånaders Berner Sennenvalp.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 26 böcker. Foto Bertil Knoester.