Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 30 december 2017

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman


Den här boken gick inte att sluta lyssna på. Egentligen är den inget märkvärdig, lågmält berättad, inga mystiska personer som smyger omkring, inga mord, ändå oerhört fängslande.

Personen, Eleanor Oliphant, är väl skildrad, det är som att krypa in under hennes skinn och uppleva allt hon gör.

Jag förstår att något har hänt henne, något som gjort henne till den person hon är nu, men vad det är berättas inte. Därför drivs jag att lyssna vidare, jag vill veta och till slut får jag svaret.

En av årets bästa böcker! Läs den!


Jag har alltid satt en stolthet i att klara mig själv. Jag är en ensam överlevare - jag är Eleanor Oliphant. Jag behöver ingen annan, det finns inget stort tomrum i mitt liv, ingen pusselbit som fattas. Jag är en självständig enhet. Det är åtminstone vad jag alltid har intalat mig.
Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka.
Eleanor Oliphant mår bra, alldeles utmärkt faktiskt. Inget saknas i hennes inrutade och välplanerade liv. Förutom ibland precis allt... Men så möter hon it-killen Raymond och allting förändras.
Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, och Eleanor upplever en värme och gemenskap hon inte trodde fanns. Hon inser att hon har varit en fena på att överleva men inte har en aning om hur man lever.Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 29 december 2017

Skuggsyster av Anna-Karin Andersson

Skuggsyster av Anna-Karin Andersson

Det här är en riktigt bra bok. Den inleds med spöklika föraningar och mystiken växer allteftersom jag läser boken.

Det gamla mentalsjukhuset är väl skildrat och det känns som om jag befinner mig i de kusliga, dunkla korridorerna och hör fiolens musik från alla håll.

Skuggsyster är fortsättning på I skuggan av Blå Jungfrun. För mig som läst föregångaren var det lätt att förstå hänvisningarna, som samtidigt är så bra gjorda att man kan läsa den här boken fristående.

Om det finns något att klaga på så är det alla "kolla". Jag stör mig mycket på det. Hakar upp mig varje gång ordet dyker upp. Men det är jag som har den åsikten. Förmodligen är det inte så många fler som lägger märke till det.

Skuggsyster är en bok att krypa ihop med i ett soffhörn, inlindad i en filt, dunkelt i rummet och någon man kan ropa på när det blir alltför skrämmande.

En bok jag varmt rekommenderar. Ser fram emot nästa bok i serien.


Det mörka håret hänger trassligt ner över axlarna. Hon höjer ena handen. Lägger den över det gröna smycket som hänger om hennes hals.– Men fattar du inte, säger jag när vi går hem. Det var ju smycket på fotot! Det smycket. Från ön.

Det är höstlov och Therese och Daniel åker på kurs i Västervik. De får bo hos Daniels farmor, i en lägenhet som tidigare tillhörde det gamla mentalsjukhuset.

Det dröjer inte länge innan konstiga saker börjar hända. Tänk om spökhistorien som berättas om mentalsjukhuset är sann? Den där historien om sköterskan som blev kvar efter sin död, om dörrar som smäller nere i underjordiska gångar och om fiolmusik som ljuder genom parken sena kvällar.
Men hur hänger det i så fall samman med allt som hände på Blå Jungfrun förra våren?

Skuggsyster är den andra boken i en serie i tre delar där läsaren får följa Therese och Daniel och några människor som levde för länge sedan. Det är en historia där tre flickors öden vävs samman över seklerna. Det är en historia om mod och att våga se det som inte alltid syns. Men framförallt är det en historia om förmågan att kunna förlåta.Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester. 

torsdag 28 december 2017

Den där dagen #metoo

Den där dagen #metoo

För många år sedan, i min ungdom, hände det något jag aldrig har kunnat prata om, men jag satte mig ner och skrev av mig allt det hemska.

Det blev berättelsen Den där dagen. En bok som egentligen aldrig skulle ha kommit ut, den var till mig själv, för att få ur mig allt det hemska. Men så en dag hade jag fans på besök och vi läste berättelsen gemensamt. Deras kommentarer och starka ord gjorde att jag dagen därpå lade in texten i InDesign och gjorde en bok av den, för att nästa dag skicka till tryckeriet, innan jag ångrade mig.

Den där dagen har fått mycket uppmärksamhet och jag vet att en del skolor använt den i undervisningen.

I samband med #metoo-debatten valde jag att lägga ut hela berättelsen på Wattpad, eftersom de som har läst boken säger att den är viktigt, att ALLA borde läsa den. Nu ger jag alla en chans.

Så här skriver några läsare om boken:
"Himla spännande och välskrivet!" Luna, Wattpad-ambassadör

"Tack Kim för din bok Den där Dagen. Starkt skrivet och mycket gripande." Britt-Marie Lindberg

"Berättelsen drar läsaren med sig och spänningen stiger. När, var, hur ska det hända? Och det händer! Många tjejer behöver en sådan här berättelse!" BTJ, lektör Ulla Britt Westelius

"Jag tycker att det här är en väldigt viktig bok som jag hoppas får mycket uppmärksamhet. Den tar upp ett mycket viktigt och känsligt ämne och jag tror att den skulle kunna hjälpa många där ute som hamnat i samma sits som Angelica." Journalist Gabriella Poopuu

"Jag läste din bok "Den där dagen" i helgen och mina tankar har varit i den handlingen i flera dagar. Jag har svårt att släppa den och vill bara att den ska spridas. Den berörde mig otroligt mycket och jag kände en stark känsla av att uppmana ALLA att läsa den. Inte bara unga tjejer utan, killar och även vuxna föräldrar och så vidare. Boken har så många bottnar..." Journalist Yamila Lindgren

"Jag har läst ut "Den där dagen" och den var super bra!!!!!" Gry Akbay

"Stundtals fick jag en tår i ögat eftersom den berörde mig. Man visste på något sätt hela tiden hur det skulle sluta, men hoppades ändå att han skulle hinna hindra henne. Jag fick en bild av hur en sådan händelse kan påverka hela livet." Radioreporter Daniel Kjellander.

"En bok jag sträckläste en kväll ända tills mitt i natten, jag bara inte kunde lägga den ifrån mig. Detta var ännu en bok av Kim M. Kimselius som jag älskade, hon gör mig aldrig besviken med sina underbara böcker. Hennes sätt att skriva gör att jag lever mig in i berättelsen, jag glömmer tid och rum och kan läsa tills ögon säger ifrån att nu måste vi få vila lite. Efter att jag läst Kims böcker måste jag bearbeta dem och händelserna sitter kvar i mitt minne. Det är så en bok ska vara, man ska minnas det man läst länge, länge. Så som vanligt var detta en helt underbar men också en mycket tragisk och gripande roman." Författarcoachen Kristina Simar.

"En av de bästa böcker jag har läst! Blev så berörd, och har tänkt så mycket på den." Jessica Bengtsson

"Jag blev mycket gripen av boken, fick då och då lägga ifrån mig den, för att låta den smälta in i mig. Språket du använder är underbart, känsligt och flyter lätt med handlingen." Astrid

"Berättelsen drar läsaren med sig och spänningen stiger. När, var, hur ska det hända? Och det händer! --- Många tjejer behöver en sådan här berättelse..." BTJ, lektör Ulla Britt Westelius

"Denna var väldigt bra!" Bokugglan

"Starkt skrivet av Kimselius!" Lektör Ingela Svensson

"Kimselius beskriver mycket målande känslorna hos en ung flicka. Man 'ser' flickans känslor inifrån hennes tankar. Det är skrämmande verklighet bakom beskrivningen. Jag hoppas innerligt att denna bok kan hjälpa någon..." Lektör Annelie Nilsson

"Bra, men ganska otäckt. Viktig bok till rätt läsare" Bokhandlare Niclas Ottosson

 Här kan du också läsa berättelsen Den där dagen på Wattpad

Om du läser boken ska du veta att jag skrev den i tonåren, att jag inte har ändrat ett enda ord, inte förbättrat berättelsen, utan låtit den vara precis som den blev till, i stundens hetta, när allt låg nära och huden fortfarande var öm.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM
 
För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar KimVad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

onsdag 27 december 2017

Mellandagsrea på skrivarkurser

Mellandagsrea på skrivarkurser

Nu är det mellandagsrea på skrivarkurserna hos tidningen Skriva. Där hittar du bland annat min skrivarkurs Hitta glädje i skrivandet.


Anmäl dig till min distanskurs Hitta glädje i skrivandet.

Men det är inte bara min skrivarkurs det är rabatt på, utan nästan samtliga skrivarkurser hos tidningen Skriva.

Har du länge funderat på att gå en skrivarkurs kanske det är nu du ska passa på!

Hitta glädje i skrivandet
Vill du lära dig hitta glädje i skrivandet och behålla skrivlusten?
Detta är en självstudiekurs som genom sex fullmatade kursbrev och 16 lektioner ger dig möjlighet att hitta skrivglädjen. Kursen avslutas med att du får respons på en berättelse. I kursbreven finns både skriv-, läs- och inspirationsövningar med fokus på skrivglädje. Du får även tillgång till en sluten facebookgrupp för kursdeltagarna där ni kan ge respons till varandra på kortare uppgifter.

I kursen går vi igenom följande ämnen:
Brev 1: Att känna glädje i skrivandet
Brev 2: Bygga upp berättelsen
Brev 3: Fånga läsaren
Brev 4: Hitta inspiration
Brev 5: Att komma ur skrivkramp
Brev 6: Korrekturläsning och skicka till förlag

Kursledare är Kim M. Kimselius. Kim har gett ut två skrivböcker, Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet. Hon är en flitigt anlitad föreläsare när det gäller att väcka läs- och skrivglädje. Dessutom håller Kim skrivarkurser under sommaren i Eringsboda. Kim debuterade 1997 och har skrivit närmare 50 böcker i olika genrer.
Läs mer om Kim på: www.kimselius.se


Anmäl dig till min distanskurs Hitta glädje i skrivandet.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  


 

tisdag 26 december 2017

Kampen för att bli etablerad författare

Kampen för att bli etablerad författare

Många tror att det räcker med att skriva en bok, sedan är allt klart. Det är bara att säga upp sig från arbetet och leva på inkomsten från boken resten av sitt liv. Riktigt så lätt är det inte.

När jag hittade rubriken Att lyckas som författare - 5 lärdomar och tips på vägen, av författaren Martin Falkman blev jag nyfiken och läste blogginlägget. Jag log hela tiden jag läste, skrattade lite extra vid några stycken och kände att den här texten vill jag sprida vidare, men inte bara lägga ut den som en länk, jag vill att alla mina läsare ska få ta del av texten.

Därför blev det ett litet blogginlägg. Nedan följer ett smakprov ur Martin Falkmans text:


Varje såld bok är en kamp. Jag är varken Läckberg, Lapidus eller Kallentoft och det är inte du heller. Detta faktum innebär att det är lite, lite, svårare att sälja böcker. Men ändå: du har skrivit en bok! En bok! Per definition betyder det att du är rätt grym.

Som okänd, eller som självpublicerad, kommer ingenting gratis. Inte ens etablerade författare kan ”räkna med” försäljning. Så poängen är: njut medan det går. Var glad när någon köper din bok! Var glad när någon säger att den var bra! Var glad bara av att se din bok i bokhandeln. För det är oerhört lätt att glömma bort det där med glädjen. Och hur kul är det? Bara att lyckas skriva en bok är något att vara stolt över; det spelar ingen roll om den säljer eller inte. Den är din. Och den försvinner aldrig.

Så, börja eller fortsätt skriva. Någon gång kanske vi båda tjatat in oss på samma signering någonstans. Då ses vi.

Som du säkert förstår var det här de avslutande orden på hans blogginlägg Att lyckas som författare - 5 lärdomar och tips på vägen. Vill du även läsa tipsen klickar du bara på Martin Falkmans rubrik och kan ta till dig hans tips och misstag. Jag lovar dig, du kommer också att le och känna att du vill dela vidare.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.   
 

måndag 25 december 2017

Att vara en mentor

Att vara en mentor

"Jag brukar säga att du är min mentor, hoppas det är okej", sa författaren Karin Sallander när hon var här idag.

"Självklart!" svarade jag.

Karin har gått två skrivarkurser för mig och medverkat i Morden på Färgargården och Den magiska porten vid Färgargården som kommer ut 2018.

Dessutom har hon debuterat med boken Världsberättelser.

En magisk bok där Karin trollar med orden och fängslar från första stund.

Jag är glad över att ha fått lära känna Karin och stolt över att få vara hennes mentor.

Du anar inte hur många begåvade författare jag möter på mina skrivarkurser. Tänk att det finns så många som behärskar språket väl och lyckas fånga med nya spännande berättelser. Det är ett nöje att få följa dessa personer från början, att se dem växa och tro på sig själva. Som en stolt mamma ser jag dem pröva vingarna, som bär dem ut i världen där de möter sina läsare, där de får föreläsa, signera och i sin tur hålla skrivarkurser och sprida skrivglädje till andra.

Att få bli kallad mentor av så många begåvade författare, det är en ära för mig.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se


söndag 24 december 2017

God Jul 2017

God Jul 2017

Julafton. Ivrigt satte jag på tv:n för att se julprogram. Ingenting. Av alla kanaler jag har fanns det inga julfilmer, inga julprogram alls. Kanske är jag för tidigt uppe? Det enda jag hittade i julväg var folk som gjorde bort sig i någon form på julafton eller i samband med den.

Inte för att jag hade tänkt sätta mig och titta på tv, absolut inte. Men traditionen är att tv:n står på och man hör glada skratt, julsånger, slänger ett öga då och då på julgranar och blomsteruppsättningar som skymtar förbi när man passerar tv:n.

Jag satte på Lugna favoriter genom tv:n istället. Där har de haft julsånger i en månad. Det får duga idag.

Tänk på att julen är en tid för eftertanke och samhörighet. Ta det lugnt i trafiken, det är bättre att du kommer för sent, än att du inte kommer fram alls. Ät inte för mycket av den goda maten, den finns kvar ett par dagar till.

Visst låter jag förnuftig?

Vi har slutat flänga omkring på julen, vi är hemma och tar det lugnt. Oftast har jag flängt omkring i över en månad, för att signera tvärs och kors över landet, när julafton kommer. Då är det skönt att bara vara.

Vi äter inte så mycket julmat heller. Vi har bara våra favoriter, köttbullar, skinka och revbensspjäll, samt massor av egenodlade grönsaker, såsom grönkål.

Julen är en tid för lugn och harmoni, då kan man uppslukas av orden i andras böcker under två dagar. På annandag sätter jag igång och skriver igen. Förr började jag alltid med en ny bok på annandagen. Den har jag redan börjat på i år, Tsunamikatastrofen i Lissabon. Ska nog skriva ett kapitel på boken innan jag går ut, det är fortfarande mörkt och hundarna sover runt mig.

Ha nu en riktigt God Jul!
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se