Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 2 november 2019

Döden har sitt pris av Jan-Eric Boo

Döden har sitt pris av Jan-Eric Boo

Det är så roligt att läsa böcker som skrivkursdeltagare har skrivit, Döden har sitt pris, av Jan-Eric Boo, är just en sådan bok.

Det märks att Jan-Eric Boo har arbetat inom polisen i 37 år, varav 17 inom underrättelsetjänsten för grov brottslighet. Vid olika tillfällen har han dessutom arbetat på Balkan som polis i internationell tjänst. Detta ger berättelsen trovärdighet.

Personporträtten är starka, både hos huvudpersonerna och bifigurerna. Det är en spännande berättelse som är svår att lägga ifrån sig, bitvis är den olidligt spännande, speciellt på slutet, något som gör att man som läsare ser fram emot fortsättningen.

Det här är andra delen i en serie, men den går mycket väl att läsa fristående, även om boken kommer mer till sitt rätt om man läst första delen i serien.

En bok jag varmt rekommenderar.

En natt sprängs en serbisk lastbil som förvandlas till ett eldhav vid Netto i Hässleholm. I förarhytten hittas en skjuten man. Poliserna Michael Lundell och Mirka Salo, som arbetar tillsammans på den nya enhet som har till uppgift att bekämpa den grövsta organiserade brottsligheten, kopplas in på fallet.

Utredningen leder dem till Bosnien där Lundell upplevt fasansfulla händelser under sin tid i internationell tjänst. En bild han får se chockar honom och ställer tillvaron på ända. Salo brottas med svårigheter i privatlivet. Är hennes sambo verkligen den han utger sig för att vara? Vem sprängde egentligen lastbilen? Och varför sköts mannen i förarhytten? Utmaningarna Lundell ställs inför, blir inte lättare av en problematisk relation till hustrun och sonen.


Böckerna får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på böckerna? Fråga efter dem hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns de på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
 

fredag 1 november 2019

Skräckhelg på Färgargården i Eringsboda

Skräckhelg på Färgargården i Eringsboda

"Inget är som väntans tider..." brukar man säga.

Just nu sitter jag här på Färgargården och väntar på att alla skrivkursdeltagarna ska komma. Två av dem har anlänt, tre är på väg. I helgen blir vi bara fem, det brukar bli fin gemenskap och många härliga berättelser.

Just nu dånar värmeelementet, för det är lite kyligt här i kurslokalen, men de är tillsagda att ha varma kläder och inneskor med sig, så jag tror inte att de behöver frysa.

I helgen ska vi skriva skräck. Mycket passande på en Allhelgonahelg, eller hur?

Sommarens skrivkursdeltagare har samtliga skickat in sina berättelser nu och de är så bra! Nu ska vi se vad dessa fem författarunder kommer att åstadkomma.

Dags att stänga ner och umgås med skrivkursdeltagarna. Ha en fin helg! Det kommer jag att ha.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 


 

onsdag 30 oktober 2019

Skräcktema på Färgargården

Skräcktema på Färgargården

Igår glömde jag av att blogga, eftersom jag var helt uppslukad av skräckberättelserna som kursdeltagarna på sommarens skrivarkurser har skickat in.

Här ser du omslaget till Skräcken på Färgargården. Visst är det fint? Boken kommer ut under våren. Än så länge pågår arbetet med den.

Det är så många bra berättelser i år, en av dem fick mig att le extra mycket. Det var Jane-Helene Berntssons berättelse, Färgargårdens författarunder. (Det är även Jane-Helene som har gjort det fina omslaget.)

Jane-Helenes berättelse utspelar sig i framtiden och hon leker med tanken att många av de som har gått Kimselius skrivarkurs har blivit stora erkända författare och fått nobelpris. Därför har mycket hänt i Eringsboda och folk vallfärdar för att besöka Färgargården. Låter det som en spännande berättelse? Det är det, temat är ju skräck... (Jane-Helene har inte helt fel i sin framtidsvision, för Elias Våhlund, som gett ut Handbok för superhjältar har gått min skrivarkurs. Sist jag hörde något var boken översatt till 25 språk.)

En njutbar gårdag med andra ord, jag försvann bort bland alla magiska berättelser. Jag är så stolt och glad över att jag har fått lära känna alla dessa fantastiska författare. Några av dem kan du möta på mitt Öppet hus 1-2 augusti 2020.

Vissa av berättelserna jag läste igår påbörjades på skrivarkursen i somras. Jag ler vid minnet när delar av berättelserna lästes upp. Jag ler ännu mer när jag ser hur bra berättelsen har blivit, hur de avslutas med en knorr som får mig, som läsare, att vilja läsa mer av författaren. Precis så som en berättelse ska vara.

Blev du nyfiken på författarna? Många av dem har medverkat i de tidigare Färgargårdsböckerna.För varje bok har författarna utvecklats mer och mer. Många av dem är flygfärdiga sedan länge och har debuterat med egna böcker. Det är så roligt att möta dem varje sommar och peppa dem lite till, utmana dem och se dem utvecklas för varje år.

Vill du också gå en skrivarkurs för mig och medverka i någon av antologierna? I helgen håller jag grundkurs, det finns några få platser kvar. Vecka 15 april 2020 är det dags för en ny grundkurs och 27 och 28 juli 2020 är det Eget skrivandekurs. De kurserna är bara till för dem som har gått grundkurs, eller distanskurs för mig. Nyfiken? Kika in på Skrivarkurserna.

Blev du nyfiken på böckerna i Färgargårdssserien? Fråga efter dem hos din bokhandlare, eller ditt bibliotek, annars finns de på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 

måndag 28 oktober 2019

Kotten provar på Agility

Kotten provar på Agility

Ännu en vecka tillsammans med mina underbara hundar, Kiara och Kotten. Idag dök en bild upp på Facebook, på Tudor och Kiara för exakt ett år sedan. Saknaden vällde över mig. Då visste vi ännu inte att Tudor hade en tumör  i lungan, inte heller hade vi planerat att skaffa en Kooiker, eller ens en ny hund. På bilden nedan ser du hur Tudor ligger i biabädden med sin älskade apa och Kiara tätt, tätt intill.

...
Nu är det Kotten som har tagit Tudors plats och Kiara ligger fortfarande bredvid biabädden.

Veckan som har gått har gett solsken och värme. En dag var det +16 grader. Idag är ännu en ljuvlig solig start på dagen, men med bara +5 grader.

Vi börjar alltid dagen med en runda på den 2 tunnland stora tomten, då vi hälsar på katterna och ger dem mat. Kiara och Kotten busar för fullt i morgonljuset.

Paprikaplantorna har kommit in från växthuset och frodas inomhus. Det kommer nya paprikor på båda de två plantor jag har kvar, chokladbrun och röd paprika. Förra året hade jag egenodlade paprikor fram till slutet av november. Hoppas på att förlänga säsongen i år.

Efter promenad i kylslagen morgon immar glasögonen igen och jag ser ingenting när jag kommer in.

Kiara sitter nedanför mina fötter och tittar upp på mig när jag fotograferar mig själv.

Här ligger hundarna när jag äter frukost, men bara en stund. När det skramlar om tallriken kommer de för att slicka det sista i skålen.

Kotten tycker inte om när jag cyklar på motionscykeln. Jag tror det är ljudet han inte tycker om, för det viner om den. Han sitter i fåtöljen och stirrar intensivt på mig hela tiden.

Vi var och hämtade Lena och Smilla för en färd till Vämöparken. Nu när Lena bor i lägenhet med bara en liten "rastgård" tar vi turer där hundarna får en chans att busa av sig.

Det var första gången i Vämöparken för Kotten och Kiara och de älskade det. Så många spännande dofter och så stor yta att rusa omkring på. Dessutom ligger hundgården alldeles vid infarten till Karlskrona och det var många bilar som susade förbi i hög fart. Lite otäckt i början, men Kotten vande sig snabbt.

Kotten blev överlycklig när det kom en "Frida", en golden retriver, precis som grannens hund som vi brukar träffa på morgonen.

Kotten älskade att rusa omkring och bytte lekkamrater allteftersom de tröttnade.

Här är det Smilla, Kotten i bakgrunden, Lena och den främmande hunden.

Den här damen måste älska hundar för både Kotten och Kiara föll pladask för henne.

Jag är utbildad instruktör i agility och vet hur viktigt det är att man inte tränar sina hundar på Stora A och andra hinder där hundarna kan skada sig. Jag skulle aldrig få för mig att träna Kotten eller Kiara på Stora A utan att ha hjälp första gången, men... Lena slängde upp en godis på toppen av Stora A och Smilla, som brukar träna det här, rusade upp. Innan jag hann hejda mina hundar stod de också på toppen, båda två. Som du ser hade jag en bit att rusa fram för att försöka mildra fallet om de ramlade ner. När jag kom fram var Kiara på väg att hoppa rakt ut från toppen i min famn, nog var det lite läskigt där uppe. Jag fokuserade på att få ner hundarna, framförallt Kiara som verkade lite osäker. När Kotten och hon kom ner på marken, vände Kotten och rusade tillbaka upp igen. Ja, då vet jag att han älskar agility...

Hemma igen rullade han ihop sig vid mina fötter och somnade rätt fort.

Bollhortensian är utblommad och ett perfekt gömställe när man leker kurragömma, som Kiara och Kotten har börjat leka med varandra. Här letar Kotten efter Kiara och hittar henne...

Lite besviken blir Kiara allt över att ha blivit hittad så snabbt.

Efter kurragömmaleken somnar båda hundarna när de kommer in. Kotten på rygg med alla fyra benen i vädret...

...Kiara alldeles i närheten av honom.

Kotten har varit lite hängig de senaste dagarna och inte velat äta. Men igår slukade han maten och var hur pigg som helst. Om du tittar på ögonen är han egentligen trött, men har buset inom sig och i nästa ögonblick rullar han runt med pinnen han har mellan frambenen. Kooiker är en underbar hundras.

Solen skiner från en klarblå himmel och vi har kommit in från vår andra morgonpromenad, vilket innebär att Kiara och Kotten ligger vid sidan om mig medan jag sitter vid datorn och jobbar.

Ha en underbar dag, min dag har startat perfekt!


Läs tidigare inlägg om Kotten, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
Kooikervalpen Kotten fem månader
.
Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
Kooikervalpen Kotten testar spår.
Kooikervalpen möter haren.
Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
Kooikervalpen Kotten sex månader.
Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur.
Bernersennenträff och simning för Kooikervalpen Kotten
Kooikervalpen Kotten 7 månader.
Kooikervalpen Kotten en sakletare.
Utställningsträning för Kooikerhunden Kotten.
Kooikerhunden Kottens första besök i skrivarstugan.
Kooikerhunden Kotten på skrivarkurs.
Kooikerhunden Kotten får besök av Berner Sennenvalparna M och M. 
Kooikerhunden Kotten på upptäcktsfärd i Kristianopel.
Kooikerhunden Kottens första arbetsdag i Kimselius skrivarlya.

Kooikerhunden Kotten på Kimselius Öppet hus

Kooikerhunden Kotten på sin första utställning.

Kooikerhunden Kotten åker hiss för första gången.

Kooikerhunden Kotten börjar fortsättningskurs.

En varm vecka för Kooikerhunden Kotten

Kooikerhunden Kotten 10 månader.

Kooikerhunden Kotten ute i spårskogen

Kooikerhunden Kotten testar rallylydnad.

Kooikerhunden Koten 11 månader

Kotten och Kiara njuter av att vara i skrivarstugan i Skåne.  

Kotten på besök hos mormor Smilla.
 
 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

   

 

söndag 27 oktober 2019

Vilken bok Staden på andra sidan Pyramiden av Kim M Kimselius

Vilken bok! Staden på andra sidan Pyramiden av Kim M Kimselius

En härlig recension av fantasyboken Staden på andra sidan Pyramiden. Kort och koncist, men så fint skrivet.


 "Lättläst fantasy
med spännande korta kapitel och oväntade händelser.
Det känns som man följer med karaktärerna
till staden på andra sidan. 
Väntar ivrigt på flera äventyr
med Markus och Matilda.
Älskar fantasy!
Vilken underbar bok!"
Anette Swords

Tack för de fina orden Anette!

Baksidestext Staden på andra sidan Pyramiden:
En ny magiker har tagit makten i landet Hamingja, den magiska världen på andra sidan bubblan. Markus och Matilda lyckades inte ta sig hem till sin egen värld efter sina tidigare hjältedåd. De har förtrollats av en häxa och är nu en råtta och en hund. Trots sina djurkroppar bekämpar de ondskan. Någon de tror är vän visar sig vara fiende, någon som försvårar för dem att bli människor igen. Är de för alltid fast i Staden på andra sidan, eller är pyramiden deras räddning?


Böckerna får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på böckerna? Fråga efter dem hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns de på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!