Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 26 maj 2012

Boktips: Röd snö av Thomas Ringstedt

Röd snö av Thomas Ringstedt är en bok som jag såg fram emot att läsa/lyssna på. När jag läste om den verkade den otroligt spännande och den förde mina tankar till Svarta Döden/Pesten/Digerdöden, något som jag själv har skrivit om.

När det äntligen var dags att lyssna på boken blev jag inte besviken. Den var mycket spännande och otäck, samtidigt som den var skrämmande. Tänk om det skulle kunna hända? Jag tyckte om den här boken, ibland var den otroligt spännande, ibland var tempot betydligt lugnare. Även om jag hade mina aningar om vissa personer i boken, tror jag att upplösningen kommer som en överraskning för många läsare.

1918 hemsökte spanska sjukans influensa världen och dödade fler människor än hela första världskriget. I ett laboratorium i Uppsala arbetar forskarna med viruset, som har återskapats från döda kroppar i Alaska. De lyckas framställa en ovanligt aggressiv variant med våldsamt sjukdomsförlopp och dödlig utgång. Strax därefter hittas tre djurrättsaktivister mördade, och på en närbelägen gård håller en ökänd tysk nynazist på att upprätta en ny världsordning. En natt blir viruset stulet från laboratoriet.
Kriminalinspektör Ulf Beow är mitt uppe i en stillastående utredning av mordet på en kollega. Samtidigt försöker han hantera separationen från sin sambo och vårdnaden om deras son, och ta hand om sin psykiskt instabila mor. Han blir inkopplad på fallet med det stulna viruset, och inser snart att biovapnen, nynazisterna, och de olika morden på något sätt måste hänga ihop. Till sin hjälp får han mikrobiologen Lotta Nordenflycht, en ung kvinna som visar sig ha oanade resurser. Tillsammans försöker de spåra viruset, som i händerna på terrorister kan orsaka massdöd och kaos världen över.
Röd snö är en samtidsthriller i högt tempo; en roman om ideologier som gått över styr, biologiska massförstörelsevapen och människorna bakom dem.

Nu ska jag se om författaren har gett ut fler böcker som jag kan försvinna bort i!

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

fredag 25 maj 2012

Nominera bästa Bokblogg

Nu har du chans att nominera din favoritbokblogg. Det är Forma Books som har utlyst tävlingen.

Forma Books delar för andra året i rad ut pris för bästa bokblogg – Forma Books Blog Award. 
 
Priset ges till den bokblogg som på bästa sätt uppmärksammar litteraturen och skapar ett alldeles eget rum för den bokintresserade att vistas i.

I år uppmärksammar vi två kategorier av bokbloggar; de som enbart skriver om barn- och ungdomsböcker och de som har störst fokus på vuxenlitteraturen. Prissumman 25.000:- delas lika mellan dessa. Årets vinnare erbjuds också att sitta med i nästa års jury. Priset är inte möjligt att vinna två år i rad.

Du kan fram till den 18 juni 2012 nominera i båda kategorier eller endast en. Tävlingen är öppen för alla och du kan nominera så många bokbloggar du vill.

Efter nomineringstidens slut sammanträder en jury som utser tre kandidater till priset. Därefter vidtar en allmän omröstning där tävlingen avgörs.

Prisutdelningen sker i Forma Books monter på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg lördagen den 29 september.

Juryn består av följande personer:
Cecilia Gustavsson, redaktör och reporter på Aftonbladets boksidor
Johanna Lindbäck, Bokhora (förra årets vinnare av Forma Books Blog Award)
Suzanne Fritz, grundare nätbokhandeln Fritz Ståhl
Jennifer Bark, grundare PR-byrån Bloggbyrån
Johan Egerkrans, illustratör
Sophie Strömqvist, webbansvarig Forma Books
Tiina Nevala, PR- och informationsansvarig Forma Books.
Juryns beslut kan inte överklagas.

Klicka här för att nominera din favoritblogg.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

torsdag 24 maj 2012

Marknadsföringstips: Hur du gör för att marknadsföra din bok

Visst vill alla vi författare att våra böcker ska sälja, även om mitt främsta mål är att få ha min bok i MIN bokhylla.

De här roliga marknadsföringstipsen har jag hämtat hos min bloggvän Trillingnöten på bloggen Life is like a box of chocolates. Eftersom jag tyckte att hennes marknadsföringstips var roliga och gav mig många härliga skratt vill jag gärna dela med mig av dem till dig. Här följer Trillingnötens inlägg:


Mina bästa marknadsföringsknep
Helena kom med en önskan om att få tips på sätt att marknadsföra sin bok som kommer ut senare i år. Och vet ni vad! Hon har absolut kommit till rätt person i denna fråga. Jag är en fantastisk marknadsförare (fråga bara inte min före detta arbetsgivare på anonymt arbetsställe) med helt otroliga idéer.
Det fick dock bli en funderare eftersom det första som poppade upp i skallen när jag läste Helenas önskerubrik var de gamla vanliga knepen:

 • röksignaler! Totalt underskattat som marknadsföringsknep om ni frågar mig. Tänk vilken uppståndelse det blir när någon tror att det är en anlagd brand som härjar! Brandmän, poliser och journalister som dyker upp och där står du. Perfekt tillfälle att marknadsföra på...
 • vad är modernare än en tatuering?Jag bara undrar. En snygg logga i pannan skulle väl sitta fint? Då glömmer varken du eller de du PR:ar för vad du vill ha ut...
 • nudistplakat på stan. Folk kommer att vara all over you. Eller inte. Det är ett risktagande, men friskt vågat hälften vunnet heter det väl? 
 • brodera kuddar och lägga ut på väl valda platser på bibliotek och bokaffärer. Har du syjuntekompisar kan du alltid engagera dessa också...Agda och Helga i gruppen är alltid sugna på nåt nytt att bita i. 
 • youtube - en riktig guldgruva. Även där rekommenderar jag naket, eller i alla fall seminude. Gärna med nåt helt flippat att säga eller tycka, med fjortisröst och mycket "typ, fett, asså, men hallå". Då når du ut till en större publik. Medelåldern på youtube torde vara ungefär 13 år och det gäller att anpassa material efter efterfråga. Tillräckligt många "typ" och "ba" i en och samma mening och du har halva inne...eh, lät perverst, men you catch my drift!
 • TV-reklam. Hallååååå! Bästa idén ever. Jag vet inte vilken budget du har, men jag har hört att en reklamfilm på ca 30 sekunder går på ungefär 250 000kr att sända i TV. Har du möjlighet att betala en så där 8000kr för en sekunds reklamtid kan du ju kalla det "undermedveten" reklam (ni kanske kommer ihåg den där kontroversen om ett stort läskföretag sysslade med hjärntvättning genom att lägga in mikrosekunder långa inslag i nån reklamfilm som skulle få konsumenterna att köpa mer...). Tada! Hjärntvätt, och du kommer att sälja miljoner böcker.
 • "kasta-i-kundvagnen-när-kunden-tittar-bort"-taktiken. Gå in på en riktigt stor affär, gärna under storhandling runt löning. Håll dig nära kunder med stora kundvagnar med massor av varor. När han/hon tittar bort, smyger du ned en av dina böcker bland mjölkpaketen. Stressade familjemödrar/fäder kollar inte så noga när de lägger upp varorna på bandet, för de har tre-fyra barn att hålla reda på samtidigt. Och hittar de mot all förmodan din bok, har de varken tid eller ork att lägga tillbaka och de skäms redan så mycket för sina vilda barn att de inte vågar säga till kassörskan att de inte vill köpa boken egentligen. Tada! Ytterligare några hundra bokköpare!
 • stickers! klistra upp en massa dekaler på bilarna parkerade utanför samma affär. Gärna stora dekaler som täcker hela ena sidan på bilen för att få mer valuta för den tid det tar att klistra upp de på bilarna. Dessutom är det mer tidsödande för bilägarna som förmodligen kommer att dra sig för att rengöra bilarna i första taget...
 • flygplansmeddelande. Skicka upp ett flygplan som antingen loopar ett meddelande eller flyger med ett plakat/meddelandeflagga bakom sig. Gärna med bild, and you know how I prefer den!
Sen kan man ju ha lite nytänk vad gäller lansering av en bok:
 • hypa ett lanseringsparty och bjuda in MOI! så klart. (och så kan du bjuda in allt och alla du kan komma på. Brorsans häst, farmors bridgeklubb och din gamla dagisfrökens mamma till exempel).
 • lotta ut boken (plus en signerad nakenbild av dig. Naket säljer, I promise.)
 • gå personligen in på bibliotek runt om dit du reser och promota din bok (gärna naken och på bara knän, lite smuts på kinderna är klädsamt och glugg mellan tänderna signalerar desperation och tilltalar en timid och snäll bibliotekarie)
 • lägg ut en "vandringsbok"! Ta din bok och skriv en liten hälsning att "denna bok läses och skickas vidare", nånstans i boken. Lägg den på ett utvalt ställe och hoppas på napp. Förhoppningsvis sprider sig intresset och kanske får mediauppmärksamhet (och funkar det inte första gången du gör det, så lägg in en nakenbild. Naket säljer!)
 • skaffa en hemsida till dig själv och boken. Fyll den med intressant information om att skriva, bjud på dig själv och se till att ha möjlighet att sälja boken via sidan (och om sidan inte funkar så bra, då vet du vad du ska göra! Det börjar med N och slutar med aket!)
 • bjud in till bokcirkel (gärna på nätet så att deltagarna skriver om din bok) och läs boken och diskutera (det är väl det man gör i en bokcirkel?)

Nå, vad tyckte du om Trillingnötens marknadsföringstips, något du kan använda dig av, eller bara något att skratta åt?

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

onsdag 23 maj 2012

Inspelning av Vem tror du att du är med Siw Malmkvist och Kim M Kimselius om Snapphanar

Idag har jag gjort något mycket roligt och spännande. Jag har varit med på inspelningen av Vem tror du att du är. Huvudpersonen var Siw Malmkvist och jag var där för att berätta om snapphanar och den anknytning som Siws anfäder har med snapphanarna.

Det var roligt att få träffa Siw Malmkvist på riktigt och se att hon verkligen är den där hjärtevarma, härliga person som hon ger intryck av att vara när man ser henne på scen och tv.

Tro nu inte att det bara var att sätta sig ner och börja spela in. Nej först skulle det förberedas en hel del. Här har vi Mattias i röd tröja, som var den som bestämda, Theo som såg till att allt fanns där det skulle vara och tog alla dessa fantastiska foton med min kamera. TACK Theo! I bakgrunden skymtar du Siw Malmkvist.

Här är det kameramannen Jojje som ställer in kameran, och som du förstår är det jag som har tagit de här första bilderna.

Siw och jag får instruktioner av Mattias innan inspelningen sätter igång. Lite nervös var jag allt, det måste jag medge.

Jojje filmar för fullt medan jag berättar för Siw om hennes anfader som jag har skrivit om i min bok Snapphanar. Om du vill veta vem det var får du se programmet Vem tror du att du är med Siw Malmkvist när det sänds i höst. Jag lovar att meddela dig här på bloggen när det är dags!


Inte hade jag en aning om att just den här mannen var Siw Malmkvist anfader när jag skrev om honom.

Sedan är det dags att försöka säga samma sak igen, när Jojje filmar oss från en annan vinkel.

Det var så härligt att höra Siws spontana utrop när jag berättade något. Dessutom är hon en mycket duktig artist för hon lyckades låta lika spontant alla gånger vi tog om samma sak.

Här har vi lite tjejsnack glömska av att vi fortfarande är riggade med mikrofoner. Vi väntar på att Jojje ska flytta kameran till en ny inspelningsplats.Tänk att man får ha så här oförskämt roligt under sin arbetsdag! Här får vi nya instruktioner. Dags att byta ställning.


Tyckte det var fantastiskt med den här lilla bärbara lampan där ljusinställningen lätt kunde ändras. Har ju sett amerikanska filmer med stora skivor och strålkastare vid filminspelningar. Lite annorlunda det här, men med samma fina effekt!

Mattias ligger bekvämt och lyssnar, beredd på att kommentera om det är något jag glömmer att berätta vid denna nya omtagning.

Därefter var det dags att gå ut i den underbara sommarvärmen, +27 grader! Siw var lite varm i sin tröja, men hon var tvungen att ha den på sig, eftersom hon hade filmats i de kläderna dagen innan och tanken är att detta ska visas som en enda dag när det kommer på tv.

Så får vi gå in igen och göra omtagning, eftersom Jojje hade snubblat till när vi gick ut första gången. Men det hade vi ingenting emot.

Här tar vi en liten paus medan Jojje ändrar kameravinkel igen...

Mattias tyckte det var så fint på Sporrakulla gård att hela inslaget spelades in där, även om han hade haft en annan inspelningsplats i åtanke också. Jag tyckte det var mycket bra att spela in allt på samma plats, för det är så otroligt vackert på Sporrakulla gård, speciellt en sådan här underbar försommardag.

Så här efteråt är det mycket roligt att se dessa bilder som Theo var snäll och tog för mig. De kommer att vara ett underbart minne från denna spännande dag. Tro inte att han bara tog dessa bilder, nej han tog VÄLDIGT många foton från olika vinklar och under alla inspelningarna.

Ja, då var den här intensiva, varma soliga, roliga inspelningsdagen över. Här står jag i blommig skjorta (köpt i Singapore) tillsammans med Mattias (han som bestämde) i röd t-shirt, Siw Malmkvist som hela programmet, Vem tror du att du är, kommer att handla om och Jojje, kameramannen i rödrutig skjorta.

Tänk vad många fantastiska saker jag har upplevt under årets första fem månader. Jag har varit i Mexiko på researchresa för min bok Mayafolkets Hemlighet, jag har varit i Singapore och föreläst på Svenska Skolan, dessutom har jag varit runt på en hel del föreläsningar här i Sverige, samtidigt som jag hunnit vara sjuk i åtta veckor och då menar jag RIKTIGT sjuk så att jag inte kunde arbeta. Och nu, denna tv-inspelning. Helt otroligt vad mycket som kan hända på fem månader!

Förstår du hur roligt livet kan vara för en författare? I alla fall för mig som skriver historiska äventyrsböcker, baserade på riktiga historiska händelser, vilka tar mig runt hela världen på research.

Undrar vad resten av året för med sig?

Om du vill se det färdiga programmet Vem tror du att du är om Siw Malmkvist kommer det att sändas i slutet augusti/början av september, tror jag. Lovar att berätta för dig när det sänds. Ska bli spännande att se hur många minuter det blev av den här fyra timmars inspelningsdagen...

 Kramisar Kim PS: Om du tycker om Snapphanar kanske du även är intresserad av min andra bok Snapphaneresan. Boken har snarlikt omslag som Snapphanar på grund av att illustratören inte hade tid att göra ett nytt omslag.Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

tisdag 22 maj 2012

"It's rare to see a nice blog like this one today."

Det är härligt att få berömmande ord för sin blogg. Häromdagen fick jag det här omdömet:

"I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it's rare to see a nice blog like this one today."

Jag fortsätter att skriva blandade inlägg och hoppas att du tycker om det du läser och instämmer med ovanstående anonyma kommentar.

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

måndag 21 maj 2012

Novelltävling! Fantastiknovelltävling 2012

Det här inlägget hittade jag hos Tröst för ett knyt. Vill gärna sprida det vidare till mina läsare, eftersom jag vet att många av er skriver och gärna deltar i skrivartävlingar:


Fantastik novell tävling 2012
Samtidigt som Sveriges äldsta E-postlista för skrivande firar 15 år, utlyses senaste upplagan av Fantastiknovelltävlingen som anordnats varje år sedan år 2000. Tävlingen stöds av föreningen Novellmästarna (aktuell med en ny antologi) och är till för science fiction, fantasy eller skräck. De enkla reglerna:
 
1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 31 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik "tävlingsbidrag".
 
2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.
 
3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.
 
4. Förstapris 999 kr. Andrapris 499 kr. Tredjepris 299 kr.
 
Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden. Dessa samt de tre vinnarna får i år även ett ex av Novellmästarnas E-antologi Skottdagen och andra ruskigheter.

SKRIVA är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila
skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) SKRIVA (infosida på www.skriva.bravewriting.com) diskuterar skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivintresserade. Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten.


Har försökt hitta mer information om den här novelltävlingen på Skrivas sida, men inte fått något resultat. Däremot är det flera bloggare som talar om den här novelltävlingen. Tycker du ska ta chansen!

Lycka till!

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

söndag 20 maj 2012

Nu finns På liv och död i andra världskrigets skugga som E-bok!

Det har tagit lite tid, men nu kan du äntligen läsa På liv och död i andra världskrigets skugga som E-bok.

På liv och död i andra världskrigets skugga, 15:e fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.

En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser. En ohyggligt spännande historisk äventyrsbok om andra världskriget, som avslutas med en gedigen faktadel.

Baksidestext till På liv och död i andra världskrigets skugga:
En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter, som bara har en enda utväg: Döden!

Recensioner av På liv och död i andra världskrigets skugga:
"Trots ett tema som är både känsligt och tabubelagt tycker jag att Kim har gjort ett storartat jobb med den här boken." Annelie Nilsson

"En spännande och välskriven berättelse från vår mörka historia." Ingela Svensson

"Mycket bra skrivet! Personligt och fångande!" Kristina Fridensköld

"Otroligt spännande och ruskigt intressant!" Roxana Kaboli

"Författaren väver skickligt ihop olika levnadsöden... genom att beskriva händelserna från olika sidor, t.ex. den tyska familjen eller judarna i koncentrationslägren, får man en översikt som skapar perspektiv och ger boken en extra dimension." BTJ, lektör Agneta Blomgren

"Denna bok var kusligt bra... Som vanligt var karaktärerna och miljöerna suveränt gestaltade." Kristina Simars Bokblogg


Utdrag ur På liv och död i andra världskrigets skugga:
Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slog mot gatans stenläggning. Ljudet av de marscherande soldaterna överröstade motorernas brummande från de motorcyklar och bilar som körde längs kolonnen.
Ljudet var så oväntat att både Theo och Ramona ryckte till, samtidigt som de såg ned på det Theo höll i handen: En gul stjärna av tyg. Det tecken judar var tvungna att bära på sina kläder under andra världskriget. Davidsstjärnan som Theo hade plockat upp från trottoaren utanför Ramonas föräldrars hus, efter att den gamla damen tappat den ur sin ficka.
"Det är inte sant..." viskade Ramona och stirrade med skräckslagen blick på Theo, som skakade på huvudet åt sin dumhet.
Theo var arg på sig själv för att han hade plockat upp den lilla tygbiten. För även om han inte ville tro att det kunde vara sant, verkade Davidsstjärnan ha fått dem att förflyttas i tiden.
En flicka stod framför dem och sträckte ut handen efter den gula stjärnan.
"Tappade jag den?" sa hon och snappade åt sig tygbiten innan Theo hann reagera.
"Nej, vänta!" sa han och lyckades ta tag om flickans axel innan hon hann springa iväg.
Efter alla tidsresor Theo och Ramona hade gjort, hade de lärt sig att det oftast var det föremål som fått dem att resa i tiden, som var deras enda chans att ta sig hem till sin egen tid igen. Därför gällde det att ta tillbaka den gula stjärnan, annars skulle de aldrig kunna komma hem igen.
Klackarna som slog mot gatan var nu inte lika rytmiska. Soldaterna hade delat upp sig i mindre grupper som rusade in i de höga stenhusen.
"Vi måste härifrån!" väste flickan och hennes ljusa guldlockiga, långa hår flög runt huvudet när hon upprört ruskade på det.
Ramona kände hur fasan gjorde henne handlingsförlamad. De hade kommit till andra världskriget, då Hitler lät utrota judarna. Det verkade som om de stod tillsammans med en judeflicka, varför skulle flickan annars bära en judestjärna? De tyska soldaterna skulle säkert tro att även hon och Theo var judar, mörkhåriga som de var.
Vi måste ta oss hem igen! Nu! Direkt! tänkte Ramona, men gjorde ingenting eftersom hon helt enkelt inte kunde.
"Kan någon tala om för mig vad det är som händer?"
Rösten som hördes bakom Ramona fick henne att skälva till och ta sig ur handlingsförlamningen. I samma stund kände hon handen på sin axel. Hastigt vände hon sig om, vilket gjorde att handen släppte taget. Ramona trodde knappt sina ögon...


Du kan bland annat köpa På liv och död i andra världskrigets skugga som e-bok HÄR.

Ska bli spännande att höra om du läser boken som e-bok! Ett bra sätt för dig som bor i utlandet att läsa mina böcker?

Tidigare har Theos Pompeji kommit ut som e-bok. Kika här.

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.