Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 24 mars 2012

Äntligen frisk nog att föreläsa igen! Bjärehovsskolan i Bjärred fick besök

Efter att ha varit sjuk i flera veckor, med elak Mexikobacill som övergick i lunginflammation, med flera inställda evenemang, vecka efter vecka, kändes det som en oerhörd befrielse när jag äntligen fick föreläsa igen.

Rösten var inte den bästa, så eleverna fick lova att vara så tysta som möjligt för att jag skulle kunna prata hela tiden. De var små änglar, satt knäpptysta och lyssnade i TVÅ timmar! Jag var oerhört glad att jag hade kunnat genomföra föreläsningen och tackar de kurser jag har gått i hur man ska använda magstödet när man talar.

Eleverna hade förberett många intressanta frågor, vilket jag alltid tycker är lika roligt att svara på. När min föreläsning var över fick jag besök av några av de elever jag träffade förra gången jag var och föreläste på skolan. Det blev ett kärt återseende. Blir så glad när jag blir bokad igen på samma skola, för det säger mer än ord att de har uppskattat min tidigare föreläsning. TACK!

Trots att min vistelse i Skåne började med regn och dimma, visade sig solen till slut och vårtecknen kom fram. Här är det sälgen, videungen som har slagit ut. Varje gång jag ser sälgen knoppas tänker jag på visan "Sov du lilla videung, än så är det vinter..." Hoppas att vintern inte kommer tillbaka, för jag älskar sol och värme!

Min stuga som jag bor i när jag är och arbetar i Skåne ligger i en bokbacke. På våren är marken helt vit av vitsippor. Än så länge var det bara en tapper liten skara som hade slagit ut i lä av en solvarm sten. Men nästa gång jag kommer ner är förmodligen hela trädgården full av vitsippor, en blomma jag älskar!

Tack alla elever och lärare på Bjärehovsskolan för en mycket fin dag. Vi ses snart igen!

Kramisar Kim



Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

fredag 23 mars 2012

Dags att gå en Skrivarkurs? Här är några av 2012 års skrivarkurser

Det finns många människor i vårt land som vill gå skrivarkurser för att lära sig skriva bättre, för att utveckla språket och för att kanske i slutändan bli författare. Vid den här tiden på året brukar frågorna komma om sommarkurser i skrivandet.

Det bästa sättet att hitta en kurs som passar dig är att googla på Skrivarkurser.

Senaste numret av tidningen Skriva har en hel artikel om olika skrivarkurser.

Många folkhögskolor håller skrivarkurser, både under sommaren och under terminerna. De har även distanskurser som du kan delta i utan att ge dig av från hemmet.

Här är några länkar till skrivarkurser och författarcoacher:
www.folkhogskolan.nu
www.susannaalakoski.se
www.annljungberg.se
www.folkuniversitetet.se
www.medborgarskolan.se
www.sv.se
www.abf.se
www.studiefrämjandet.se
www.creavita.se
www.skrivspranget.se
www.forfattarkurs.se
www.skrivhalsan.se
www.writehealing.com
www.sensus.se
www.petergissy.se
www.antagning.se
www.litterargestaltning.gu.se
www.forfattarskola.se
www.skrivboken.nu

Glöm inte att googla på Skrivarkurser för att hitta fler utbildningar. Kanske sommaren 2012 är det år då du äntligen tar tag i drömmen om att gå en skrivarkurs. Du vet väl att det var på en skrivarkurs som Camilla Läckberg började sin författarbana!

Lycka till och ha det så kul!

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

torsdag 22 mars 2012

Mexiko, Den fantastiska Mayastaden Palenque, Del 1

Idag tar jag dig med till den helt underbara gamla mayastaden Palenque i Mexiko. Detta är första delen av min berättelse om Palenque, titta och njut!

Nu är vi på väg till ännu en mayastad. Så här ser vår buss ut bakifrån.

Här är välkomstskylten till Palenque. Här finns Vrålapor, som jag hoppades få se och höra, men de visade sig inte den här dagen. Jag hade bättre tur på ett annat ställe.

Vindlande, mycket kurviga vägar förde oss uppför bergen i den tropiska djungeln.

Trots att jag hade åksjukeband på mig kände jag illamåendet komma krypande. Det var fler som blev illamående av att åka på den slingrande smala bergsvägen.

Då var vi äntligen framme. Här var tropisk, fuktig värme och jag gick omkring med ylletröja och frös, eftersom jag hade hög feber. Dessutom svettades jag så mycket att mitt hår var blött hela dagen... Alla dessa trappor. Den här leder upp mot mayastaden från parkeringen.

Här väntade många försäljare, bland annat mayaindianer som sålde pilar och pilbågar.

Det här var den första byggnaden som jag fick syn på när jag kom upp på höjden där mayastaden låg.

Längre bort skymtar fler byggnader. Det här känns mycket spännande.

Men innan vi fick utforska staden skulle vi få ett minne av vår guide Annika. Vårt alldeles egna mayatecken som den här kvinnan delade ut och berättade vad tecknen stod för.

Så här såg de små tecknen ut. Vi fick berätta vårt födelsedatum och fick därefter det tecken som tillhörde den dagen.

Mitt tecken symboliserade Livets träd och innebar energi och styrka. Jag tänkte att utan energi hade jag inte orkat stå där denna dag. Ser du min fina, nyinköpta mexikanska väska? (och min ylletröja trots den tropiska hettan...)

Palenque är en maya ruinstad som ligger cirka 145 km nordöst om Tuxtla Gutiérrez i delstaten Chiapas i Mexiko. Staden var bebodd från cirka 400 f.Kr. Från det århundradet utvecklades staden till ett av mayakulturens främsta centra. Staden övergavs någon gång efter 800 e.Kr.

Här finns pyramider, som egentligen kallas för trappstegsförsedda tempelbaser, rikt utsmyckade tempelbyggnader och öppna torg. Staden har en underjordisk akvedukt och en tornbyggnad som är unik. Den är på fyra våningar och är väl bevarad.

Under Inskriptionstemplet har graven över härskaren Pacal påträffats. Han regerade 615-683 e.Kr. Graven innehöll flera människooffer, en ansiktsmask, smycken av jade och en omsorgsfullt skulpterad sarkofag.

Här går vi in i gravkomplexet.

Det var trångt, små, smala gångar och trappor...

Här var så fuktigt att det droppade från taket och dörrposterna.

Det var både spännande och lite läskigt att gå här inne.

Det här är drottningens gravkammare.

Visst är det underbart vackert? Det här är Inskriptionstemplet. Här kan du läsa mycket mer fakta om Palenque.

Mayaindianerna har i alla tider burit sina bördor på detta sätt, så än i våra dagar. Här är en försäljare på väg till sin plats för att visa upp sina varor.

Här ser du en del av palatset.

Det här är gravkomplexet. Palmtaket är uppbyggt för att vi turister inte ska bli så blöta när det regnar. Det här är ju tropisk regnskog och rätt som det var kom det en skur.

Detalj av huset på höjden.

Palatset! När vi gick omkring i Palenque var det många av mina medresenärer som tyckte att handlingen i min bok skulle utspela sig här. Men just då kände jag att det var Uxmal som var min favoritplats.

Men när jag kom hem och gick igenom mina tvåtusen bilder från Mexikoresan ändrade jag uppfattning. Visst väcker en sådan här bild fantasin?

Här är ingången till palatset, kantad av försäljare, som inte var det minsta påträngande, tack och lov!

Nu är vi i de undre regionerna i palatset. När du läser min bok Mayafolkets hemlighet ska du ha de här bilderna i tankarna, för det är här i Palenque boken utspelar sig!

Tänk dig att gå här alldeles själv, utan några lampor som lyser upp mörkret...

Som tur är lyser solen in genom vissa dörröppningar och fönster.
Nu har vi kommit upp från gångarna under palatset.

Det var en mycket vacker plats, med den regnskogshöljda bergen som reste sig runt omkring.

Det fyra våningar höga tornet är mycket välbevarat.

Överallt i palatset fanns inre, öppna gårdar och givetvis trappor, många trappor.

Tyckte mycket om palatset i Palenque. Här fanns många gångar, vinklar och vrår, en bra plats att väva ihop en historia om...

Palatset var rikt dekorerat.

Palatset hade flera våningar.

Varje gång jag kikade ut genom en dörröppning, eller ett fönster såg jag de omgivande bergen täckta av regnskogen.

Mycket välbevarade friser som tydligt visar mayaindianer.

Palenque var troligtvis en av de mest betydelsefulla städerna under mayatiden. Staden fick sitt namn av spanjorerna. Vad mayaindianerna själva kallade staden är höljd i dunkel.

En innegård. Sidorna var täckta av relieffigurer.

Vackra valvbågar i väggen på palatset.

Mayainskription.

Något man bör tänka på när man går omkring i Palenque är att alla dessa byggnader är gjorda utan metallverktyg, hjälp av dragdjur eller hjul. Det är endast människors hårda slit som har byggt dessa otroligt vackra byggnader.

De här trapporna var HÖGA, nästan omöjliga att ta sig uppför.

Den omgivande skogen är boplats för många vilda djur, så som tukaner, papegojor och apor, bland annat vrålapan.

Älskade de fantastiska taken och alla gångar som fanns i palatset.

Här har du ännu en vacker väggdekoration.

Utsikten härifrån tog nästan andan ur mig. Det var så vackert!

I Palenque finns gravkammare av mayaledare och härskare. Det pågår fortfarande utgrävningar av staden. Vissa platser av staden är stängd för turister eftersom det pågår arbete med att hitta de skatter som djungeln gömt undan sedan århundraden. Endast några få av staden cirka 500 byggnader har tagits fram ur djungelns grönska.

Här ser du den nedgrävda vattenledningen som försvinner under jord till slut.

En blick tillbaka på Inskriptionstemplet som tronar så vackert på höjden. Nu är vi på väg bort från palatset.

Vi stannade till vid en försäljare som sålde skinn med målade mayamotiv. Vår Temaguide Annika berättade historien bakom varje målning. Den här fångade mitt intresse direkt, för den var som hämtad från första kapitlet i min bok Mayafolkets Hemlighet. Givetvis köpte jag ett skinn med det här motivet. Det kan du se på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i september i min monter B09:20.

Här ser du en tukan, en jaguar och mayakalendern.

Här ser du mayakalendern lite tydligare.

Ja, det här var första delen av min berättelse om, och mina foton från Palenque. I nästa inlägg får du följa med upp till Soltemplet och vandra genom regnskogen, kika på vanliga mayabostäder från förfluten tid, och mycket mer.

Här kan du se alla mina blogginlägg om Mexiko och Mayafolket:
Nu är jag på väg till Mexiko. Här kan du läsa om hela resan.
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola.
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 

Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar.

Här kan du läsa om alla mina researchresor runt om i världen.

Kramisar Kim



Min historiska äventyrsbok Mayafolkets Hemlighet är orsaken till min researchresa till Mexiko. Boken utkommer augusti 2012.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.