Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 20 mars 2012

Mexiko, Besök i ett Mayahus, fantastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer

Den här gången tar jag dig med till Flora, en mayakvinna som visar upp sitt hus för oss turister. Vi besöker även en mysig liten stad, går på museum, bor vid Mexikanska Golfen på ett fantastiskt hotell, badar med pelikaner och mycket, mycket mer. Nu börjar resan genom Mexiko igen:

Så här ser ett äkta mayahus ut. grunden av sten, flätade väggar och palmtak. Idag ska vi besöka Flora och hennes familj.

Här ser du ett av uthusen. Flora hade just haft bröllop, kanske är det därför den stora lådan med Pepsi står på gården?

Här ser du tydligt hur taket ser ut inifrån.

Snart strömmade hela byns barn in i Floras hus. De visste nämligen att vår guide Annika hade med sig något åt dem.

Här ser du Flora sitta vid sin trampsymaskin och brodera. En sådan symaskin hade min mormor när jag var barn och jag älskade att hjälpa henne att trampa när hon sydde. Normalt säljer Flora broderade dukar etc till turisterna, men på grund av bröllopet hade hon inte hunnit brodera så mycket.

Bakom boningshuset gick det fullt med olika djur.
Här ser du de griskultingar som har överlevt bröllopet!

Flora demonstrerade sin fina spis och bakade tortillas åt oss. Den vackra klänningen som hon bär har hon sytt själv.

"Köket" låg i en egen byggnad. Här fanns allt som behövdes för matlagningen, och om man blev trött kunde man vila sig i en hängmatta.

Det här är Floras "skafferi". Normalt hänger det mycket lägre, men eftersom vi turister är betydligt längre än mayafolket hade Flora hissat upp skafferiet vid vårt besök.

Här ser du plåten som Flora bakar på över öppen eld som är kringgärdad av stenar.

På vissa ställen var det så brett mellan pinnarna i väggen att hönsen kunde komma och gå som de ville. Här tittar en höna på Flora när hon rullar tortillas. Kanske brukar hönan få sig en smakbit när det inte är några gäster där?

Här är kökshörnan i köket, här finns tallrikar, muggar etc. Här fanns också en balja att diska i.

Här är sovrummet. Alla sov i hängmattor som hängde över en bjälke under dagen och hängdes upp när det var dags att vila sig. Floras familj är inte fattig, här fanns en stor tv i rummet också.

Så var det dags för byns barn att få presenter av Annika. Hon hade med sig chileklubbor, något som barnen älskar! Medan Annika delade ut godiset passade jag på att vandra omkring på gården.

Jag såg några av de återstående kalkoner bråka med varandra. (De övriga kalkonerna hade slaktats till bröllopet.) Här ser du den uppburrade stjärten på en kalkon.

På baksidan hittade jag de arga kalkonerna i sällskap av några ankor.

Det var dags att lämna Flora och hennes familj och resa vidare. Jag fängslades av det lugn som rådde i byn och den trygghet som barnen verkade känna. Tror inte att någon vet vad stress är för något...

Landskapet förändrades ständigt och det var hela tiden lika spännande att titta ut genom bussfönstret.

Extra fascinerande var det när vi körde utefter Mexikanska Golfen.

Vi kom till en mycket vacker stad som jag inte minns namnet på. Som du kanske kommer ihåg var jag rejält sjuk i hög feber som dämpades med mexikansk medicin. Krafterna fanns inte riktigt där den här dagen. Medan Irma, min vän och ressällskap besökte den fina kyrkan satt jag på en bänk och tittade på folk. Här köpte jag också några fantastiskt vackra väskor, som jag bland annat kommer att använda på bokmässan i Göteborg i september.

Vid varje stopp gällde det att gå på toaletten, för vem visste när vi kom till nästa toalett. Därför gick vi på museet och såg kolonisatörernas möbler och kläder och besökte toaletten. Minns hur Annika resans sistsa dag sa: "Imorgon får ni själva bestämma när ni ska gå på toaletten."

Det var en mycket vacker och färggrann stad med husen målade i olika starka färger.

Vi gick in på ett kafé och drack isté tillsammans med några av våra medresenärer.

Medan Irma gick för att köpa vatten passade jag på att foto det här ekipaget som stod utefter den vackra stadsmuren.

När vi kom fram till vårt hotell var det mörkt. Vi hade fått ett stort, mycket vackert rum.

Swimmingpoolen såg mycket lockande ut. Ser du stjärnorna på himlen?

Det var en jättefin restaurang och överallt i taket hängde pinatas. Det är populärt att ha på kalas, de ser olika ut och är fyllda med godis. Tanken är att man ska slå sönder den hängande pinatasen och godiset ska regna ner över de som står under. Jag skämtade och sa att vårt födelsedagsbarn som fyllde 50 år den här kvällen skulle slå sönder den pinatas som hängde över vårt bord. Men ingen var modig nog att prova, inte ens jag för jag var mycket dålig. Gick faktiskt och lade mig innan middagen var över.

Här ser du hur vinerna presenteras och i taket hänger ännu en pinatas.

En ny dag gryr och jag är uppe med tuppen eftersom jag gick och lade mig tidigt. Det här är utsikten från vår hotellbalkong/terrass. Vi bodde på bottenvåningen.

Jag fascinerades mycket över alla vackra träd i Mexiko. De här ärtskidorna mörknar och hårdnar när de är mogna. Då brukar barnen använda dem som svärd.

Här ser du en bit av hotellet med poolområdet. Till vänster ligger Mexikanska golfen med vacker sandstrand.

Jag förstod av pratet vid frukostbordet att många hade provat olika sorters tequila kvällen innan. Här fanns ett helt bord fullt med olika sorters tequila.

Efter frukost var det dags att skynda sig till poolen. Den låg ännu i skugga och vattnet var svalt och skönt, perfekt för att få ner febern. Den lilla pricken längst bort i poolen är mitt huvud.

Här ser du mig på närmare håll. Jag orkade inte simma så värst mycket utan låg mest i vattnet, med huvudet mot stegen du ser i högra hörnet. Det var underbart att svalka kroppen, samtidigt som solen sken på mig.

Om jag inte hade haft feber hade jag varit i vattnet hela tiden, för vi skulle inte åka förrän efter lunch ifrån det här ljuvliga hotellet. Här ser du en bit av stranden som låg nedanför poolen.

Hit gick många av våra medresenärer för att bada och sola. Ser du hur vacker himlen är?

När vi var i lagunen och såg på flamingos såg vi även några pelikaner, men jag lyckades inte fånga dem på bild. Men här fick jag med två stycken.

De var inte så rädda för människorna utan låg och flöt bara en liten bit ifrån de simmande.

Jag var aldrig nere vid stranden. När jag hade badat duschade jag och tog på mig en sval klänning, sedan satt jag en bra stund med fötterna i vattnet för att svalka mig...

...medan mina medresenärer låg i solstolar och solade. Efter ett tag lade jag mig också i en solstol, i skuggan och sov en stund.

Efter lunch reste vi iväg igen. Här ser du en lastbil lastad med sockerrör.

Nu är vi på väg till Palenque, en ny mayastad inne i regnskogen. Än så länge kör vi utefter Mexikanska golfen och så fort det ligger stenar vid stränderna sitter det fullt med fåglar på dem. Här är det många pelikaner.

Även om jag var trött kunde jag inte tillåta mig att sova på bussen. Jag var där för att se landskapet och jag ville inte missa en sekund av bussresan eftersom landskapet hela tiden skiftade.

Här passerar vi en trädplantering.

Det fanns gott om fartgupp i Mexiko. Inne i städerna var de väldigt många och vid fartguppen stod ofta försäljare. De flesta sålde frukt, vatten och nötter. Här är en som säljer platsfigurer.

Nu kommer vi ut på slätterna och här går boskapen omgärdade av fåglar. Utefter vägen fanns stora vattensamlingar med näckrosor, men de lyckades jag inte fånga på bild.

Jag är glad att vi besökte Mexiko på våren eftersom träden stod i full blom överallt.

Visst är det vackert?

Vi kör in i delstaten Tabasco för att besöka Mayastaden Palenque.

Vid en kisspaus passade jag på att fotografera den här nummerplåten. Lite av "här har jag varit": Mexiko/Yucatanhalvön. En mäktig känsla.

I Tabasco var det många vägarbeten...
Här fick vi stå och vänta vääääääääldigt länge. Kom mig inte för att ta något kort förrän bilköerna var nästan slut.

Dagen går mot sitt slut medan vi är på väg till vårt nya hotell. Den här gången lyckas jag fånga den nedgående solen.

När vi kom fram till hotellet var det mörkt. Ser du månen i nederkanten av bilden. Den ligger ned. Minns att jag som barn fascinerades av en bonad som min moster hade på väggen. Den var från orienten och på bonaden låg månen ned. Här fick jag se det på riktigt!

Det här var min stående frukost i Mexiko. På det här hotellet var det detta som bjöds på och en medresenär sa att så här mycket frukt hade han nog inte ätit på ett helt år. Jag som äter så mycket frukt till frukost varje dag! Man kunde också beställa omelett efter frukten.

Ja, nu börjar en nu dag och mayastaden Palenque väntar. Men det berättar jag om i nästa blogginlägg!

Här kan du se alla mina blogginlägg om Mexiko och Mayafolket:
Nu är jag på väg till Mexiko. Här kan du läsa om hela resan.
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola.
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 

Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar.

Här kan du läsa om alla mina researchresor runt om i världen.

Kramisar KimMin historiska äventyrsbok Mayafolkets Hemlighet är orsaken till min researchresa till Mexiko. Boken utkommer augusti 2012.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

7 kommentarer:

 1. Reseminnen kan man leva länge på!!Kram

  SvaraRadera
 2. ...nu är jag riktigt, riktigt avundsjuk. Hur fint såg det där inte ut?

  SvaraRadera
 3. Hej Katarina
  Instämmer i det. Varje gång jag bläddrar förbi dem här blogginläggen minns jag nya saker. Underbart!
  Kram Kim

  Hej Iktoro
  Javisst var det vackert! Kanske du kommer att resa dit en dag?
  Kram Kim

  SvaraRadera
 4. Vilket trevligt besök hos Flora. Det kändes som ett av de bättre "hemmahos"-besöken utomlands. Genuint. Jag gillade det upphängda skafferiet!
  Funderar på det där att de sover i hängmattor. Hur kan de klara det i alla åldrar? Tänk så många här som har problem med sängar och ryggar...
  Rejäla bra sängar ni hade!
  Du är väl nästan alltid uppe tidigt? Jag tror att du är en morgonmänniska... Det är inte jag :) .

  SvaraRadera
 5. Hej Ingrid
  Ja, det var mycket givande och användbart besök. De där hängmattorna verkade vara mycket sköna att sova i. Testade inte, men det kanske jag skulle ha gjort...
  Våra sängar var perfekta!
  Ja, det stämmer att jag är en morgonmänniska och ofta vaknar "före tuppen" och före solen. Jag får mycket gjort på morgonen, innan alla andra vaknar. Perfekt! Fast nackdelen är förstås att jag blir trött på kvällen!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Oavsett om man är en morgon- eller kvällsmänniska tror jag just det där att vara vaken när andra sover gör en så gott. Att känna hur man får undan i tystnaden. Det älskar jag.
  Kanske skulle du vara trött på kvällen även om du sov längre på morgonen... just för att du är en morgonmänniska. Jag tror jag är trött på morgonen även om jag lagt mig tidigare på kvällen :) .

  SvaraRadera
 7. Hej Ingrid
  Sitter och ler efter att ha läst dina funderingar.
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!