Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 3 november 2018

Det hemliga rummet av Eva Swedenmark och Annica Wennström

Det hemliga rummet av Eva Swedenmark och Annica Wennström

Berättelsen handlar om Magda, Amelie, Simona och Vibeke som har fått kontakt via Magdas blogg. Det borde vara en mycket spännande bok, men jag fick inget grepp om kvinnorna. I mitt tycke var de för lika och jag blandade hela tiden ihop dem: förföljda, svaga, rädda.

Det gjorde att boken inte fångade mig förrän jag kommit en bra bit in i den. Då gick den inte att lägga ifrån sig. Huset som Magda har ärvt döljer en hemlighet, i skogen runt huset smyger det män med gevär. Saker flyttas om och försvinner i huset under natten.

Bit för bit knyts trådarna ihop och bilden blir allt klarare. Slutet är ruskigt spännande!

Vill du ha en bok om relationer mellan kvinnor och en spännande handling är det rätt bok för dig! Den får tre stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

fredag 2 november 2018

Gallus brinner av Eva Holmqvist

Gallus brinner av Eva Holmqvist

Eva Holmquist målar upp en fantasifull värld, där det finns magiska varelser. Fåglarna är de som bestämmer, och de är stora och mäktiga. Där finns även vanliga människor, en av dem är Matilda, som kommer från vår värld, men har förflyttas in i flickan Hannas kropp, medan Hanna är i Matildas kropp i hennes värld.

Allt det Hanna kan göra, det kan inte Matilda, även om hon lärde sig en hel del i den första boken i serien, Attentaten i Gallus. Matilda gör så gott hon kan för att rädda Gallus invånare. Till hjälp har hon rövarpojken Sticke och kapten Fidesko, en stor fågel. Tillsammans gör de allt för att rädda landet från den farsot som drar fram, där de olika varelserna börjar kämpa mot varandra. Ett äventyr där Matilda riskerar livet för att rädda sina vänner i Gallus.

Följ med på ett spännande, fantasifullt äventyr i en magisk värld! Rekommenderar dig varmt att läsa boken!

GALLUS BRINNER är andra delen i trilogin om Matildas äventyr i Gallus.

Eva Holmquist är något av en veteran inom svensk fantastik skrev Btj när hennes senaste bok Blodskifte kom ut i mars. Blodskifte är en urban fantasy som utspelar sig i Jönköping och är hennes åttonde bok. Hon har tidigare skrivit science fiction trilogin om ungdomarna ombord på rymdskeppet Diligentia som av Tomas Cronholm liknats vid Heinleins ungdomsböcker. Dessutom har hon deltagit med noveller i sju antologier och i flera nättidskrifter. Till bokmässan är hon aktuell med Gallus brinner som är andra delen i fantasyserien Gallus.

Hennes berättelser brukar beskrivas som fantasifulla, tänkvärda berättelser med berättarglädje. Hon är utbildad civilingenjör och jobbar som teststrateg när hon inte skriver science fiction- och fantasyböcker. Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

torsdag 1 november 2018

Mörkt ute men sol i sinnet

Mörkt ute men sol i sinnet

Det där med att vrida klockan hit och dit är riktigt pestigt. Nu föreslås det att vi ska ha "sommartid" året om. När de intervjuade folk om vilket de ville ha var det flera som sa "sommartid" eftersom det var så mycket skönare på sommaren... Vad tror de... Att om de väljer att förlora en timma av sitt liv, så får de sommar året om? Nej, klockan är tolv när solen står högst på himlen, och här i Sverige skiftar årstiderna oavsett om vi har sommartid eller ej.

Just nu har vi den normala tiden, då klockan ställs efter solen. Ännu har varken jag eller hundarna vant oss vid att få tillbaka den timma som stals av oss i början av året. Hundarna vaknar alldeles för tidigt för att få mat och gå morgonpromenad, jag försöker vara uppe längre för att komma in i rytmen, men det är inte lätt när jag ändå blir väckt tidigt dagen därpå.

Även om det idag är en dimmig dag, då dimman sträcker sig från grässtråna till långt över trädtopparna, är det sol i sinnet. Idag börjar årets sista skrivarkurs på Färgargården. Jag ser fram emot att träffa nya skrivsugna personer för att inspirera dem.

Det har varit en ordrik vecka, då jag fått mycket skrivet. Det känns bra. Jag vet att jag gärna hade fortsatt skriva på Staden på andra sidan Pyramiden hela dagen, men allt har sin tid. Kanske jag hinner en stund innan skrivkursdeltagarna anländer.

Just nu känns det som om det är en ny början. Jag kommer att få lära känna nya människor, inspirera och inspireras. Men det är inte bara därför det känns så, jag kan inte förklara varifrån känslan kommer, bara av något som spirar inom mig, en sol och glädje som finns där inne, trots mörkret utanför.

Bilden i dagens blogginlägg tog jag en dag när himlen brann. Det var en mäktig syn att se hur "eldslågorna" flyttade sig över himlen allteftersom solen ändrade läge.

Nu ska jag gå ut med hundarna, därefter förbereda inför skrivkursdeltagarnas ankomst, göra fint i Färgargården. Vi har skräcktema i våra berättelser den här helgen. Passande för Allhelgonahelgen, eller hur?

Ha en fin dag!


Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 

 onsdag 31 oktober 2018

20 skrivtips från en mästare

20 skrivtips från en mästare

Alltsedan jag upptäckte Stephen King i början av hans karriär har jag samlat på hans böcker. Nu har jag alla, några både på svenska och engelska. Hans handbok om skrivandet, Att skriva En hantverkares memoarer, fanns i min hylla, men jag ville inte läsa den förrän jag hade skrivit min egen handbok, Att skriva med glädje. Jag ville inte påverkas av honom, jag ville göra boken på mitt sätt.

Jag skrev boken från hjärtat, precis som jag skriver alla mina böcker, så som jag vill att boken ska vara, utan en tanke på vad någon annan tycker. När boken gått till tryck tog jag upp Stephen Kings bok och läste den, från pärm till pärm. Det var inte utan att jag log vid upptäckten av att det fanns en viss likhet i hur böckerna var upplagda.

Ofta får jag frågan om vad man ska tänka på när man skriver. Mitt svar är alltid: Skriv från hjärtat, om det du brinner om att berätta, tänk inte på att någon ska läsa det du skriver, skriv till dig själv!

Nedan hittar du de 20 bästa skrivtipsen från Stephen King. Vi är av samma åsikt när det gäller skrivprocessen. Läs och lär!

Stephen Kings 20 bästa skrivtips
1. First write for yourself, and then worry about the audience. “When you write a story, you’re telling yourself the story. When you rewrite, your main job is taking out all the things that are not the story."

2. Don’t use passive voice. “Timid writers like passive verbs for the same reason that timid lovers like passive partners. The passive voice is safe.”

3. Avoid adverbs. “The adverb is not your friend.”

4. Avoid adverbs, especially after “he said” and “she said.”

5. But don’t obsess over perfect grammar. “The object of fiction isn’t grammatical correctness but to make the reader welcome and then tell a story.”

6. The magic is in you. “I’m convinced that fear is at the root of most bad writing.”

7. Read, read, read. ”If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write.”

8. Don’t worry about making other people happy. “If you intend to write as truthfully as you can, your days as a member of polite society are numbered, anyway."

9. Turn off the TV. “TV---while working out or anywhere else---really is about the last thing an aspiring writer needs.”

10. You have three months. “The first draft of a book---even a long one---should take no more than three months, the length of a season.”

11. There are two secrets to success. “I stayed physical healthy, and I stayed married.”

12. Write one word at a time. “Whether it’s a vignette of a single page or an epic trilogy like ‘The Lord of the Rings,’ the work is always accomplished one word at a time.”

13. Eliminate distraction. “There’s should be no telephone in your writing room, certainly no TV or videogames for you to fool around with.”

14. Stick to your own style. “One cannot imitate a writer’s approach to a particular genre, no matter how simple what that writer is doing may seem.”

15. Dig. “Stories are relics, part of an undiscovered pre-existing world. The writer’s job is to use the tools in his or her toolbox to get as much of each one out of the ground intact as possible.”

16. Take a break. “You’ll find reading your book over after a six-week layoff to be a strange, often exhilarating experience.”

17. Leave out the boring parts and kill your darlings. “(kill your darlings, kill your darlings, even when it breaks your egocentric little scribbler’s heart, kill your darlings.)”

18. The research shouldn’t overshadow the story. “Remember that word back. That’s where the research belongs: as far in the background and the back story as you can get it.”

19. You become a writer simply by reading and writing. “You learn best by reading a lot and writing a lot, and the most valuable lessons of all are the ones you teach yourself.”

20. Writing is about getting happy. “Writing isn’t about making money, getting famous, getting dates, getting laid or making friends. Writing is magic, as much as the water of life as any other creative art. The water is free. So drink.”

Stephen Kings Att skriva har sedan den utkom 2000 blivit en modern klassiker, lika älskad av läsare som av författare.

Att skriva är både en självbiografi och handbok i skrivandets hantverk. King berättar om barndomen på 50- och 60-talet, om skolåren och om det tidiga intresset för skrivandet. Han ger också praktiska och underhållande tips till aspirerande författare med en mängd exempel från sina egna och andras texter.

Blev du nyfiken på någon av böckerna? Fråga efter dem i din bokhandel, annars finns de på nätet:
Att skriva En hantverkares memoarer hittar du på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln, Storytel.
Att skriva med glädje hittar du på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln, Storytel.

Lycka till med skrivandet!

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 
tisdag 30 oktober 2018

Kimselius skrivarkurs var precis lika bra som de säger

Kimselius skrivarkurs var precis lika bra som de säger

I lördags höll jag skrivarkurs hos Studieförbunden Vuxenskolan i Karlskrona. Sex alerta, härliga kvinnor bildade fin gemenskap och jag tror att de kommer fortsätta skriva tillsammans, om allt går som planerat.

Att se hur snabbt de kastade sig över papper och penna och började skriva gjorde mig jätteglad och vilka texter de åstadkom. WOW! Tänk att det finns så många begåvade människor.

Mitt under kursen kom vaktparaden förbi, trummornas taktfasta slag hördes långt innan de marscherade förbi våra fönster. Det var bara jag som såg ut genom fönstret och fotograferade, de andra var för upptagna med att skriva.

Omdömen om kursen
Det är alltid lika nervös att be skrivkursdeltagarna skriva vad de tyckte om kursen. Att då få höra "Din skrivarkurs var precis lika bra som de säger!" värmer hjärtat och mitt leende var lika brett som samtliga kursdeltagares när de lämnade lokalen, helt slutkörda av mina övningar.

Åsa
"Jag känner verkligen att kursen hjälpt mig att hitta en glädje igen att skriva. Jag har också förstått att det är okej att skriva en bok på mitt sätt, jag måste inte följa någon annans regler. Kursen har också hjälpt mig inse att jag måste tro på mig själv och det jag åstadkommer."


Jessica
"Denna kurs har varit superkul och oerhört inspirerande! Jag kommer definitivt ta tid för mitt skrivande då detta varit en påminnelse om hur mycket jag älskar det! Dina övriga kurser är ju såklart jättelockande att gå på och jag hoppas att detta inte är det sista vi ser av varandra. Efter denna givande dag tänker jag åka hem och mysläsa Mysrys och se till att fortsätta jobba på min dröm om att bli författare. Du är en sann förebild och du har visat mig och så många andra att det är möjligt att drömma stort och lyckas. Tackar innerligt för denna fina dag!" 

Jenny
"Snabb och intensiv kurs på 7 timmar. Hoppas att allt det som du, Kim, har lärt ut kommer till nytta och att tillfälle kommer för mig att ta en ny kurs igen. Mycket intensiv och mycket rolig. Kul med ny bekantskap och väntar på att se hur vårt skrivargäng kommer att ta sig fram. Tack!"

Kerstin
"Skrivarkursen med Kim Kimselius har varit en mycket givande kurs. Intressant, har lärt mig mycket, fått svar på många frågor, inspirerande och rolig. Tiden har gått så fort! Trevliga och intressanta kurskamrater, har verkligen sett fram emot denna dag som blev så givande. Kim är en fantastisk mentor, bra på att lära ut sina kunskaper. Tack för allt!"

Anonym
Kursen har varit väldigt lärorik och inspirerande. Bra, praktiska övningar som visar att vi faktiskt kan skriva och hitta inspiration i ögonblicket. Kunnig kursledare som gett bra feedback och mersmak. Tusen tack, Kim!" 

Kristin
"Det var mycket givande, hoppfullt och roligt. Jag har en känsla av inspiration och en känsla av att 'allt är möjligt'. Kursen var över förväntan även om jag läst alla goda ord innan. Jag är glad att jag gick den och har träffat personer här som jag vet att jag kommer träffa fler gånger. Tack så mycket Kim! Nu vill jag läsa alla dina böcker också."

Med alla de här positiva orden inom mig ser jag fram emot helgens skrivarkurs på Färgargården som börjar nu på torsdag. Jag har fortfarande någon plats kvar ifall du har möjlighet att med kort varsel hoppa på kursen. Ser fram emot att inspirera ännu fler personer att känna lika stor glädje i att skriva som jag gör.

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 

 måndag 29 oktober 2018

Så här är det att vara författare Kimselius bok Författare Från dröm till verklighet

"Så här är det att vara författare" Kimselius bok Författare Från dröm till verklighet 

Leila Bramkvist har läst och tyckt till om min bok Författare Från dröm till verklighet. Det är en berättelse om mitt liv som författare, varvat med tips och råd till dig som är, eller tänker bli, författare.

Att skriva boken gav många upplevelser när jag dök ner i minnets labyrint och plockade fram foton från mina research- och föreläsningsresor. Tänk att jag har upplevt så oändligt mycket under mina 21 år som författare, med 50 utgivna böcker. Så mycket jobb och otroligt roliga händelser, blandat med sorg. Ett helt liv som formats av kärleken till orden.

Nedan kan du läsa om vad Leila tyckte om boken."Jag har läst ”Författare Från dröm till verklighet” av Kim M. Kimselius

Jag är imponerad av all research som Kim gjort inför sina böcker som hon ska skriva.

Genom hennes uppriktighet är det som om jag varit med på resan från författarens första tankar, ända till bokutgivning. Rest i alla länder där Kim gjort research, träffat alla rara människor och fått se miljön genom alla foton som hon delar med sig. Även historiken som vi får ta del av i slutet av böckerna. Jag kände skräcken på torget i Kina när gruppen gick förbi alla vakterna. Jag fortsatte att gå.

Det som gör att jag tycker om boken är att den är ärlig, så här är det att vara författare, ingen glamour.

Vi får vara med och dela både glädje och sorg tillsammans med Kim. Tårarna rann när jag läste om ”Min stora dag”.

Alla tips och all uppmuntran som ges i boken är berikande. Om du tänkt bli författare eller bara läsa om hur det är att vara författare.

Dessa ord säger allt:

”Det får mig att både känna mig liten och som en del av alltet.”

(sid 362 i den inbundna utgåvan av Författare Från dröm till verklighet)"

Leila Bramkvist
 

Tack Leila för den fina recensionen av min bok.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller bibliotek. Du hittar den även hos nätbokhandlarna, till exempel Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.


Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 

söndag 28 oktober 2018

Kallbrand av Cilla och Rolf Börjlind

Kallbrand av Cilla och Rolf BörjlindAlltsedan första boken av Cilla och Rolf Börjlind har jag fängslats av berättelserna. Nu har jag läst den femte boken i serien, Kallbrand. Jag känner alla inblandade och vet vad som har hänt dem, men jag undrar om den som inte är insatt i vad som har hänt tidigare kanske har svårare att följa med i händelserna. Det skulle vara roligt att få höra någon som bara har läst den här boken.

Det börjar med en bilbomb, som Oliva Rönning får i uppdrag att lösa. Sedan förflyttas vi till Thailand där Tom Stilton, f.d. polis och uteliggaren, just nu håller hus. Av en kvinna får han i uppdrag att leta upp en man. Det enda han har är ett foto och en text på baksidan av det. Kvinnan berättar inte varför hon vill hitta honom. Men hon betalar oerhört bra och Tom tackar ja till uppdraget.

Berättelsen hoppar mellan Oliva och Tom och i början är det svårt att förstå sammanhanget, men till slut inser jag hur det hänger ihop. Då blir berättelsen ännu mer fängslande.

Rekommenderar dig varmt att läsa boken, men jag tror nog att du vinner på att läsa de andra böckerna i serien först!Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här