Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 5 september 2015

En ny skräckdrottning är född Dränkt av Frida Andersson Johansson

Vi har fått en ny skräckdrottning!

Frida Andersson Johansson gör en mästerlig debut med Dränkt. Boken får mig att tänka på John Ajvide Lindqvist mästerliga skräckböcker. Både John och Frida har lyckats skildra vardagen där det övernaturliga kryper in i handlingen på ett helt naturligt sätt.

Det Frida skriver om känns inte onaturligt, det känns som om det verkligen kan hända.

Unn är singel och letar efter den rätte. När hon en kväll går förbi en man och en kvinna,  dras hon till mannen och blir intresserad av honom, trots att han har stått och kysst någon annan. Det visar sig att mannen bor granne med Unn. Hon gör allt för att träffa honom igen. Hon smyger på honom, hon sitter länge och fikar på kaféet mittemot hans hus. Hon gör allt för att han ska uppmärksamma henne.

Samtidigt skrämmer mannen henne. Hans musik får henne att glömma tid och rum, han tycks ha någon konstig makt över henne.

Folk börjar drunkna i Stockholmstrakten, det är bara det att de inte har varit i närheten av vatten.

Unn upplever allt fler blackouter och blir till slut rädd för att det är något fel på henne. Till slut inser hon sanningen om grannen, en mycket skrämmande sanning.

Det här är en bok du bör läsa medan du håller någon i handen! En ypperlig skräckskildring som blandar Nordisk folktro och mytologi med vardagslivet. Vi kommer att få höra mer om Frida Andersson Johansson, det är jag övertygad om. Jag kommer sannerligen att hålla utkik efter hennes nästa bok, för jag gillar att hållas i ett gastkramande grepp av en skräckdrottning som Frida Andersson Johansson!

Läs den, men ha lampan tänd och dörren låst!


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 4 september 2015

Bokmärken Mördande foto

Inför bokmässan i Göteborg den 24-27 september 2015, ville jag ha något nytt att erbjuda läsarna. Eftersom jag själv tycker om bokmärken föreslog jag maken att han skulle göra ett bokmärke på någon av de nya böckerna. När han visade mig resultatet blev jag mycket förvånad, eftersom han inte hade valt någon av de böcker som kommit ut i år, Staden på andra sidan Kompassen, Sveriges Pompeji Sandby borgs öde, Att hitta glädje i skrivandet och TudorRosen Kampen om makten. Istället hade han tagit fotot på Mördande foto, en bok som kommer ut först hösten 2016.

När jag ser de färdiga bokmärkena förstår jag honom, för de blev verkliga snygga. Eller vad tycker du?

Maken hade trots allt gjort mig till viljes, genom att han lade in 2015 års nya böcker på baksidan av bokmärket. Nu kan man välja vilken sida man vill ska sticka upp ur boken.


Jag har valt att ha Mördande foto-rubriken som sticker upp en bit ur den bok jag just nu läser. Att se omslaget till boken inspirerar mig att skriva färdigt den. Vem vet, den kanske blir klar redan till våren 2016.

Baksidan är inte heller så dum. Här har maken lyckats få med alla böckerna, samt en bild på mig. Vilken sida tycker du är snyggast?

De här bokmärkena kommer att delas ut på bokmässan och endast där. En kul grej som jag hoppas kommer att uppskattas av läsarna.


Blev du nyfiken på boken, Mördande foto? Den har inte kommit ut ännu. Det är först nästa år du kan fråga efter den hos din bokhandlare, eller leta efter den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM. Till dess kan du läsa om Mördande foto på min hemsida, eller på Wattpad.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 3 september 2015

"Som att gå en skrivarkurs men i bokform" Skrivboken Att hitta glädje i skrivandet

Att hitta glädje i skrivandet är en bok som betyder mycket för mig. Den har jag arbetat med under tre år. Jag ville att den skulle ge betydligt mycket mer än min första skrivbok, Att skriva med glädje. Dessutom var tanken att den skulle vara skräddarsydd för mina skrivkurser, men ändå kunna läsas av alla, även de som inte går skrivkurs för mig. När nu recensionerna ramlar in är de översvallande bra. Det gläder mig mycket, för jag vet hur mycket arbete jag har lagt ned på boken, precis som med alla böcker jag skriver. En bra recension är belöning för allt arbete. BTJs recension var oroligt bra (läs längre ned på sidan), precis som författaren Eva Ulleruds som du kan läsa nedan.


"Jag har läst ”Att hitta glädje i skrivandet” av Kim M Kimselius. Det är en bok för den som vill skriva, som att gå en skrivarkurs men i bokform.

Boken är lättläst, och lätt att ta till sig, med korta kapitel och bra rubriker. Den är full av konkreta tips både vad gäller själva skrivandet och att sedan skicka till förlag och, för den som så vill, att ge ut själv. Etthundraelva matnyttiga kapitel. Att Kim själv har en rik utgivning att hämta exempel från gör boken verkligt pedagogisk.

Tipsen upprepas och det är bra för första gången förstår man dem men allt går inte att hålla i huvudet utan behöver nötas in, precis som vid all utbildning. Jag läste boken från pärm till pärm och märkte att även en del av författarens upplevelser upprepas flera gånger. Boken är naturligtvis inte avsedd för sträckläsning men den är så bra och så lättläst att jag inte kunde låta bli! Mitt ex är nu fullt av hundöron, både vid sådant jag visste men inte tidigare sett så väl förklarat och vid rena nya ”aha”. Kim har saker att lära ut både till noviser och till dem som skrivit tidigare.

En annan sak jag uppskattade var Kims syn på sin läsare. För henne är läsaren en författare, inte någon som kanske kan bli det i framtiden. För den som skriver är det många gånger svårt att ta till sig ordet, att våga sticka ut hakan och säga ”jag är författare”. Det finns en aktning för den skrivande människan som tilltalade mig.

Kim håller även skrivarkurser och jag kan tänka mig att boken kommer väl till pass där. Själv kommer jag att återvända till boken många gånger, så många och bra är tipsen. Upplägget med de många och korta kapitlen gör att den passar ypperligt som uppslagsbok.

Och titeln då, ”Att hitta glädjen i skrivandet”? För min del avslutades sträckläsningen av boken med att jag skrev en novell så visst ger både boken och Kim M Kimselius skrivarglädje!"

Här kan du läsa Eva Ulleruds recension.

Tack Eva för den underbara recensionen som fick mitt hjärta att ta glädjeskutt och lyckotårarna att flöda nedför kinderna.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.Nu finns min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet ute i handeln. Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.
"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric AhlgrenVad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

onsdag 2 september 2015

Att skriva en bok och få den klar

Att skriva en bok och få den klar
Det är väl självklart att man skriver klart sin berättelse kanske du tänker. Men för alla är det inte det så lätt. Många ger upp när de har kommit halvvägs. Raderar allt och börjar på en ny berättelse.

Släng inget du skriver
Jag har sparat nästan allt jag har skrivit sedan jag var åtta år. Även om en del material har försvunnit i alla flyttar. I yngre år tog även mina berättelser slut en bit in i dem. Jag tappade helt enkelt lusten att skriva klart, eftersom det var nya berättelser som pockade på uppmärksamhet. Men jag slängde aldrig något material, utan sparade det. Något jag är tacksam för idag, eftersom jag nu har 47 påbörjade, halvskrivna berättelser i lådor och datorn. Bara att plocka upp och skriva klart.

Huller om Buller
Nuförtiden har jag aldrig några problem att avsluta böckerna. Jag bara skriver på. Ibland tar jag hjälp av Gula lappar, men för det mesta skriver jag Huller om Buller, precis som berättelsen dyker upp i huvudet.

De flesta tror att man måste skriva boken från första kapitlet till sista och därför stupar många på vägen. Det är inte nödvändigt att arbeta på det sättet.

Skriv med glädje
I båda mina skrivböcker, Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet framhåller jag att det ska vara roligt att skriva. Det ska inte kännas jobbigt. Det är något jag även påpekar på skrivarkurserna jag håller i en 1700-talsgård i Eringsboda på somrarna. Skrivandet ska vara glädjefyllt.

Använd dig av Gula Lappar
Om du just sitter och ska börja skriva din bok, varför inte börja med att bygga upp den med hjälp av Gula lappar. Skriv ned tankar och idéer och låt berättelsen bli till på lapparna. Sätt upp dem på väggen eller samla dem i en liten hög som du betar av efterhand.

När jag arbetar med Gula lappar brukar jag bara fösa ihop dem i en hög, oberoende av i vilken ordning händelserna ska komma. Därefter plockar jag upp lapp efter lapp och skriver just det kapitlet, det stycket. Det gör jag i något som jag har döpt till Mall. Ett helt vanligt worddokument där jag lägger in texten allteftersom jag skriver. Jag färgmarkerar de olika kapitlen. Efterhand byggs berättelsen upp och jag kan klippa in texten till kapitel 1, kapitel 2 etc.

Låt tankarna leva sitt eget liv och bygga upp berättelsen
Genom att skriva på det här sättet gör jag skrivandet roligare, eftersom jag skriver om just det jag känner för i det ögonblicket. Jag tvingar mig inte att skriva första kapitlet, eller segar mig igenom mitten för att ta mig till slutet. Jag skriver där tankarna är just då, och de är inte alltid i det kapitlet jag för tillfället har tänkt att skriva.

Fånga upp tankarna och låt dem leva sitt eget liv. Du kommer att märka att berättelsen växer fram av sig själv när du släpper taget om den.

Det bästa jag vet är när jag plötsligt kan lägga in 10 till 15 kapitel direkt i berättelsen, färdigskrivna i mallen. Plötsligt är jag nära målet, slutet på boken.

Skriv flera böcker samtidigt
Ett annat bra sätt att få boken klar är att arbeta med flera berättelser samtidigt. När det går trögt med den ena, hoppar du bara över till den andra, eller den tredje. Den första berättelsen ligger kvar i huvudet och puttrar. Till slut poppar den upp och kräver att få bli skriven.

Läs!
Läs böcker, många böcker, olika genrer och även böcker om skrivandet. Var inte rädd för att du kommer att stjäla något från en annan författare, det enda som händer är att du blir inspirerad och ser möjligheter du kanske inte har sett tidigare. Läs skrivböcker av olika författare, alla har sina tips att förmedla.

Gå en skrivarkurs
Anmäl dig till en skrivarkurs. Det finns skrivarkurser på distans, under loven, kvällskurser, sommarkurser och skrivarkurser på universiteten.

Sätt upp mål
Se ett mål framför dig, hur du håller din färdiga, tryckta bok i handen. Håll kvar den bilden när det känns motigt. Skriv!

Skapa tid för skrivandet
Ta dig tid att skriva. Det finns alltid någon stund på dagen du kan ta dig tid. Stäng av tv:n en timma tidigare. Gå upp en timma tidigare. Skriv på lunchrasten. Det är bara du själv som sätter hinder för ditt skrivande. Riv alla hindren och sätt igång!

Skriv färdigt din bok
Se till att skriva färdigt din bok, oavsett om det tar flera år eller går på en månad. Det viktigaste är att du har målet framför dig, att det är du som bestämmer, att du inte bara låter tiden springa iväg ifrån dig. Håll drömmen levande och se till att förverkliga den!

Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena MiltonNu finns min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet ute i handeln. Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.
"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric AhlgrenVad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 1 september 2015

Att hitta glädje i skrivandet en skrivbok för alla BTJs recension

Oj, vilken fin recension från BTJ av min andra skrivbok, Att hitta glädje i skrivandet. Jag jublar och glädjetårar rinner nedför kinderna, samtidigt som hjärtat bultar för fullt. Tyvärr kan jag inte dela med mig av hela recensionen, utan bara en del, så jag tar de avslutande orden på recensionen, men vet du, de skrev inte ett enda negativt ord om boken. Är så glad!


"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren

Är så uppspelt av recensionen att jag har svårt att fokusera på skrivandet. Måste stålsätta mig och försöka tänka bort alla fina kommentarer och skriva nya böcker. Det här är absolut värt att firas med champagne!

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.Nu finns min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet ute i handeln. Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.
"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric AhlgrenVad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

måndag 31 augusti 2015

Vill du ha en gratisbiljett till Bok och Biblioteksmässan i Göteborg 24-27 september 2015?

Vinn inträdes- och seminariebiljetter till Bokmässan i Göteborg
Om du har tänkt gå till Bokmässan i Göteborg har du nu chans att få en gratis inträdesbiljett, värde 240 kronor. För nu lottar jag ut några biljetter till bokmässan.Dessutom ger jag även bort seminariebiljetter, värde 675 kronor.

Skriv en liten kommentar här på min blogg, då kanske just DU har tur att få någon av biljetterna. Skriv även vilken av biljetterna du helst av allt vill ha.

Glöm inte!
Maila även din postadress till Kim M Kimselius så att jag direkt kan posta biljetten till dig, för att vara säker på att den kommer fram i tid till bokmässan.

Du har tid på dig fram till klockan 18.00 den 13 september. Vinnaren meddelas här på bloggen den 16 september, samt på mejl (om du har mejlat mig).


 24-27 september signerar jag mina böcker på 
Bok och Biblioteksmässan i Göteborg. 
Du hittar mig i monter B09:20.

På bokmässan kan du köpa samtliga mina närmare 40 titlar för otroligt bra priser. Välkommen att hälsa på i montern.

Kanske ses vi på bokmässan i min monter B09:20? Det skulle vara roligt om du kom och berättade att det var DU som vann någon av biljetterna!

Lycka till!

Årets nyheter är:
 Staden på andra sidan Kompassen
"Det här är en bok med ett rappt språk och korta kapitel, vilket gör den lättläst. En riktig rysare med både skräck och vänskap och som slutar i en riktig cliffhanger. Kim M. Kimselius är en mycket produktiv barn- och ungdomsförfattare." BTJ-häftet nr 10, 2015. Lektör Karin KarlstrandSveriges Pompeji Sandby borgs öde
"Spännande historia i rafflande tempo som för läsaren genom tid och rum.Jag tror att boken kommer bli läst och omtyckt av många ungdomar! Vilket tempo!" Anna-Karin Andersson, arkeolog och författare


Att hitta glädje i skrivandet
"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren TudorRosen Kampen om makten
"Kombinationen av intrigfylld tidsålder och skickligt författande gör TudorRosen till den ultimata historiska äventyrsromanen." Roxana Kaboli


Kramisar Kim
Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 30 augusti 2015

Boktips Lewispjäserna av Peter May

Det är med sorg jag avslutar läsningen av

Lewispjäserna av Peter May

Jag har sträckläst alla tre böckerna i trilogin och jag har njutit av vartenda ord. Det här är sista boken och jag hoppas innerligt att det översätts fler böcker av författaren, för jag vill läsa allt han har skrivit. Om de inte kommer ut på svenska får jag väl läsa dem på engelska.

I centrum för hela trilogin står Fin Macleod. I böckerna varvas barndomshändelser med nutid, allt hör ihop och ger till slut förståelse för det som händer. Peter May är skicklig på att bygga upp karaktärer och skildra miljöer. I den tredje boken har Fin blivit säkerhetschef på en privatägd egendom på Isle of Lewis. Hans uppdrag är att stoppa den illegala jakten på ön. Något som sätter honom i knipa med barndomsvännerna.

Vill inte berätta så mycket mer om boken, än att jag tycker du ska läsa den. Under fredag och lördag har jag recenserat de andra två böckerna i serien. Läs dem allihop och börja från början!

PETER MAY [f. 1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike. Svarthuset första delen i hans »Lewis-trilogi« om Edinburgh-polisen Fin Macleod hyllades av kritikerna och vann en rad priser, bland annat The Cezam Prix Littéraire i Frankrike och The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman« i USA. Lewispjäserna [The Chess Men] är den tredje och avslutande boken i trilogin.

»Lewistrilogin handlar egentligen om att bli vuxen och omvärdera sin barndom och ungdom. Man känner, konstigt nog, igen sig själv i Peter Mays deckare från en liten vindpinad ö i Skottland.« LOTTA OLSSON, DN

»En av de absolut bästa deckarserierna på senare år.« THE INDEPENDENTDen får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.