Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 6 oktober 2018

Skriver du poesi?

Skriver du poesi?

En efterlysning efter unga poeter som ska få framföra sina verk i Stockholm. Läs mer nedan.


AKT UNG!
arrangeras som en poesiscen för och av unga poeter på Stockholms Internationella Poesifestival sedan 2012. Femton unga aspirerande poeter från hela landet, i åldrarna 16-28, väljs ut för att framföra egenskrivna verk.

Ta chansen att få respons på dina dikter från 10TALs yrkesverksamma redaktörer, träffa andra unga skrivande och framför din poesi på Nordens största mötesplats för samtida poesi!

Skicka en text, en snutt, ett mästerverk, en video eller ett påhitt till:

aktung@10tal.se

Vi vill se allt från bearbetade pärlor till skärmdumpar från en anteckningsapp.
Deadline för bidrag: Onsdagen den 7e November.

Lycka till!

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 



fredag 5 oktober 2018

Äntligen fredag! Eller...

Äntligen fredag! Eller...

Efter en intensiv vecka på bokmässan har jag haft fullt upp här hemma. Jag skriver så mycket jag bara kan, försöker bota förkylningen genom att hålla mig hemma och inte ge mig iväg någonstans. På tisdagen behövde jag dock åka till veterinären för Tudor hade fått öroninflammation. Idag är han piggare och sitt gamla vanliga jag igen. Efter att ha tillbringat 1,5 år på "filialen", ett rum i boningshuset, har jag återigen flyttat upp till skrivarlyan, eftersom Kiara nu är stor och förståndig, inte biter i kablar längre och kan uppföra sig ordentligt. Hundarna är jätteglada. Visst blir det mindre gjort, men det är så mysigt att ha dem hos mig.

Uteblommorna har fått komma in och Eldkronan är vackrare än någonsin efter den varma sommaren. Nu gäller det att hålla den vid liv under vintern och se till så att hundarna inte äter upp den. ALLA hundar älskar att äta på den. Blir själv lite sugen ibland, för den doftar förföriskt gott.

Tudor blev överlycklig när han kom hem, samlade ihop sina apor och bara var tillsammans med dem. Han och Kiara fick i all hast flytta hem till uppfödaren, efter att hundvaktens hund hade fått kennelhosta och vi fick arrangera om allt som hade med huset och djuren att göra.

Så här ligger Kiara och Tudor alltid, tätt, tätt, tätt. Här i väntan på att jag ska komma ut ur växthuset med gurka till dem. Det finns fortfarande lite att skörda i växthuset, men det är på upphällning nu. Dags att gräva upp mangoldplantor och plantera i krukor för att kunna skörda hela vintern.

Trots att hundarna är med i skrivarlyan har det blivit många, många ord skrivna på två böcker den här veckan, Staden på andra sidan Pyramiden, som är tänkt att komma ut före jul och så en hemlig bok. Du vet att jag tycker om att ha hemligheter, men den här boken är hemligare än någon av mina tidigare böcker. Blev du nyfiken?

Just nu händer det många spännande saker i mitt liv. Sista gången på bokmässan, vemodigt och skönt. Jag har lagt ut två blogginlägg om bokmässan och har två kvar, de kommer nästa vecka.

Att jag har rubriken Äntligen fredag, beror på att de flesta säger så idag. Själv jobbar jag sju dagar i veckan, så fredagen betyder inget speciellt för mig. Det är en dag som alla andra. Oftast en dag då jag kommer hem från en föreläsningsvecka och ägnar helgen åt att gå igenom alla mejl, vattna blommor, förbereda nästa veckas föreläsning och så reser jag iväg på söndagen igen. Full fart hela tiden, som vanligt!

Bokmässan i Göteborg Del 1 Tårar, skratt och kramar.
Bokmässan del 2 Mer skratt och kramar.

Samt några fina bokrecensioner:
Handlingen i Spöket på Torpa Stenhus av Kim M Kimselius suger tag i mig.
Häxjakten av Kim M Kimselius är ett riktigt häftigt fantasyäventyr.
Man sträckläser och sugs in i handlingen Tsunamikatastrofen i Lissabon.

Jag ser 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär som ett uppslagsverk.
Vilken bok Tsunamikatastrofen i Lissabon Tack Kim för ännu en klassiker.


Kramisar från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.






torsdag 4 oktober 2018

Bokmässan Del 2 Mer kramar och skratt

Bokmässan Del 2 Mer kramar och skratt

Tidig morgon. Dag två på bokmässan. Nästan bara vi där. Jag skyndar mig att bli fotograferad och spela in en liten hälsning till de som är hemma. Här är jag iklädd klänningen från Portugal. Jag såg den i skyltfönstret varje dag när jag gick till och från hotellet. Men det var en liten, exklusiv butik och jag trodde aldrig jag skulle ha råd att köpa den. Så till slut, sista dagen, gick jag in och döm om min förvåning när den var så billig att jag kunde köpa två klänningar, olika.

Jag tog mig uppför rulltrapporna för att ge dig en vy över bokmässan. Längst bort i vänstra hörnet kan du skymta min monter mittemot Opals.

Mina goa medhjälpare, Jessica och Elin-Sofie. De här fotona är faktiskt från morgonen första dagen. Jag hade lagt fram personalens skjortor över Jans värdeväska för att han inte skulle glömma dem, men han flyttade bara på dem och lämnade dem hemma.
Som tur var ställde Elin-Sofies pappa, Henrik, upp och körde Jan till vårt boende 35 minuter därifrån, för att hämta skjortorna. Men tjejerna var glada ändå.

Startade dagen med att bli intervjuad av Gabriella Kjeilen och Caroline Hurtig, två av mina favoritförfattare. Älskar deras böcker! En fin intervju som kommer på deras podd. Om jag nu bara kom ihåg vad den hette...

Många hade missuppfattat monterprogrammet och kom för att få en föreläsning om Spöket på Torpa Stenhus, eller Tsunamikatastrofen i Lissabon. Även om Häxjakten också stod med i monterprogrammet var det ingen som efterfrågade någon föreläsning om den... Eller vänta nu, jo, det var nog en person...
Det blev många kramar, många fotograferingar och jag flög upp och ner från stolen hela tiden. Bra motion!

Författarkollegor kommer alltid på besök, härligt att träffa dem. Men i år tycktes mässan inte lika fullproppad av författare som tidigare år. Var befann sig alla? Det är inte bara jag som tycker det var glesare mellan montrarna, färre utställare och mindre antal besökare, även andra bloggare har sagt samma sak i sina inlägg om bokmässan.


Linda har blivit stor... Minns första gången hon och Roxana smög på mig på Akademibokhandeln, blyga och lite rädda. Sedan följde de mig överallt, kom till och med till Blekinge när jag föreläste där och var med en hel dag. Därefter hjälpte de mig i montern i flera år. Så kul att träffa Linda igen. En vuxen kvinna nu.

Ulrika Amador har gått skrivarkurs för mig och nu kommit ut med flera böcker. Är stolt över henne. Hon är en underbar person som ger mycket av sig själv.

Jag fick presenter, flera stycken. Den här fina sjalen till exempel.

Jenny med väninna kom på besök. Även Jenny har hjälpt mig i montern under ett par år, även hon numera vuxen.

Någon som alltid hälsar på i montern är Katarina Mazetti. En person jag respekterar och tycker väldigt mycket om. Hon har ett stort hjärta, bjuder på sig själv och stöttar andra på vägen.

Lill-Kim/Oskar. Döpt efter mig. Stor fan till mig och numera kan han även kallas för hjälpreda i montern.

Överallt gick det omkring utklädda figurer, ibland älskade barnen dem, ibland blev de livrädda. Jag blev bara glad när jag stötte på de här två i gången tidigt på morgonen.

Det kändes lite som julafton för mig med alla presenter jag fick. Sjalar, smycken, honung... Jag kände mig väldigt uppskattad.

Fick ett sms från kattvakten och en bild på den här tygkassen "Kan du köpa en sådan?" Jag vet inte hur många jag köpte för att ge bort, samt en till mig själv, men jag måste ha räknat fel, för jag har ingen kvar till mig själv. Visst är den fin. Kattvakten blev jätteglad, och alla andra också som fick den i present som tack för hjälpen under bokmässeveckan.

Vy över en del av bokmässan. Det är alltid lätt att hitta till Piratförlaget.

På gott humör, hela tiden, trots förkylning, ont i halsen och hosta. Men med hjälp av Alvedon, halstabletter och massor att dricka tog jag mig igenom dagarna.

Kickie är ännu en av mina skrivkursdeltagare som kom på besök. Ja, de var många, för de hade bestämt träff vid min monter. Jag hann tyvärr inte prata med alla, för det var full fart hela tiden. De bilder som togs, blev tagna när det var lite lugnare, annars var det så full fart att tjejerna inte hann med att foto.
Den här mannen, till vänster om mig, var helt makalös. Han kom fram och nöp mig i kinderna, precis som mormor alltid brukade göra, sedan tackade han mig för min fantastiska bok Att hitta glädje i skrivandet och berättade därefter sin historia. Han ville så gärna skriva, men visste inte hur. Han hade läst många handböcker om skrivandet, men det var först när han hittade min som han verkligen förstod hur man skulle göra. "Du skriver så man förstår!" sa han och det brukar de säga om mina skönlitterära böcker också. Han berättade även att han brukade köpa boken och ge bort till alla sina vänner när de fyllde år, eller om han hörde att någon funderade på att börja skriva. Mannen som står och viskar i mitt öra till höger om mig berättade att mannen som berömde min bok hade skrivit TRE skönlitterära böcker och hade många fler inom sig. Han tyckte jag var en fantastisk inspiratör. Jag blev glad, men även lite sorgsen när de hade gått, för det här var sista bokmässan. Aldrig mer skulle jag få höra sådana kommentarer, trodde jag...

Sedan dök den här unge mannen upp. Jag har följt honom sedan han var riktigt liten. Alltid med farmor och lillasyster i sällskap. Han blev lite ledsen när jag berättade att det var min sista bokmässa, men efter att jag berättat vad jag planerat inför nästa år sken han upp igen.

Planerna är nämligen att vi ska ha öppet hus här hemma hos oss i början av augusti nästa år. Istället för att köra alla böckerna till bokmässan, får mina läsare komma hit. Jag vet inte om det är en helt galen idé, men den dök upp under bokmässan och jag började dela med mig av den och alla tyckte det var en jättebra idé. Tycker du också det?  Kommer du?

Missa inte Bokmässan Del 1 Skratt och tårar och kramar.
Eller tackbrevet från en av mina fans: Vi är många som inspireras något enormt av din varma och härliga personlighet Kim M Kimselius.

Det kommer fler inlägg om Bokmässan, kanske är du med på bild i något av inläggen?

Fler inlägg om Bokmässan i Göteborg 2018:
Bokmässan i Göteborg Del 1 Tårar, skratt och kramar.
Bokmässan Del 2 Mer skratt och kramar.
Bokmässan Del 3 Så många kramar och autografer.
Bokmässan Del 4 Min allra sista bokmässa.
Vi är många som inspirerats något enormt av din varma och härliga personlighet Kim M Kimselius.


Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 

onsdag 3 oktober 2018

Vi är många som inspireras något enormt av din varma och härliga personlighet Kim M Kimselius

Vi är många som inspireras något enormt av din varma och härliga personlighet Kim M Kimselius

Det kom ett mejl...

Hej Kim!

Det känns som att det var i går som jag satt med författardrömmar, hittade dig på nätet och fick lov att besöka dig, trots att det snart var 20 år sedan. Min farmor som var med pratar fortfarande om dig, och min mamma som inte var med älskar att följa dina äventyr på nätet - få personer kan skryta med att ha en sådan naturlig och positiv inverkan på folk de egentligen inte känner!

I dag hämtar du dig säkert från de intensiva dagarna på mässan, men jag ville passa på att tacka för alla år du varit där. Jag såg att det skulle vara sista året du är med, och även om jag inte alltid själv varit där och även om jag inte blev författare (vilket i och för sig aldrig är för sent) så har det varit enormt inspirerande att få följa dig genom åren. Du har något som andra författare saknar: en närvaro som gör att man inte bara vill läsa böckerna, man vill följa personen. Nackdelen är väl att "alla känner apan" som man brukar säga, att främlingar dyker upp utan inbjudan på din gård och att listan över namn man förväntas komma ihåg blir helt omöjlig. Men även om dina böcker är fantastiska så tror jag starkt på att just den närvaron som du har är en stor del av din framgång och varför du är så omtyckt som författare. Du ska veta att vi (dina fans) älskar den och inspireras av den mer än du kanske själv anar :) Det får inte bara folk att själva vilja bli författare, det får folk att bli gladare och vilja sprida samma positiva utstrålning som du har.

Ta hand om dig och fortsätt skriva så länge det gör dig glad. Vi är många som inspireras något enormt av din varma och härliga personlighet, och den kommer att vara saknad på mässan. Hälsa även din man, han var supertrevlig när vi träffades i förrgår.

Ha det bra!

Johan

Tack Johan för dina fantastiska ord som gjorde mig stum och ögonen tårfyllda. Sådana fina ord är som ett guldkorn, en guldmedalj efter alla 20 år på Bokmässan. Stort tack!

Till dig som läst orden!
Förstår du hur det känns att få ett sådan här mejl? Hur orden liksom kryper in under skinnet och skakar om, får det att kännas i hela kroppen, hjärtat som bultar fortare och lite varmare, glöden som sprider sig över kinderna, ögonen som tåras och huvudet som känns sprickfärdigt av glädje?

Älskade fans! Vad skulle jag vara utan er? Ni är guld värda varenda en! Ännu en gång ett stor tack Johan, och även tack för att jag fick lov att dela dina ord med alla andra läsare!

Bamsekram till er alla från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 



tisdag 2 oktober 2018

Bokmässan i Göteborg Del 1 Tårar Skratt och kramar

Bokmässan i Göteborg Del 1
Tårar, skratt och kramar 

Första byggdagen
Bokmässan började som den brukade, med att vår monter var belamrad med material från Opals byggarbetare, samt att deras stora lådor stod kloss med vår monter, så att vi inte kunde bygga (när de väl hade flyttat ut materialet). Inte var det mycket bättre på onsdagen, då hade de ställt en stor bygglift, alldeles intill vårt monter, så vi inte kunde göra klart montern. Rätt frustrerande. Arbetarna, som var samma gamla vanliga, skämtade bort det med att säga "men ni kommer ju alltid på onsdagarna". "Nej, vi kommer alltid på tisdagarna och har alltid gjort så!" sa jag, flera gånger, när de fortsatte protestera istället för att ta bort sakerna. Suck! Nå, nu slipper vi det, för det här var vår sista bokmässa. Nästa år vår den som tar över vår monterplats slåss mot Opals monterbyggare.

På bilden ser du mig i montern. Materialet i montern har de tagit bort, men fortfarande står de stora lådorna alldeles intill vår monter, som du ser har vi inte möjlighet att göra färdigt montern i det hörnet.

Filmat första inflyttningsdagen på Bokmässan.

Bakom alla de här lådorna har de gömt vår monter. Vi har inte lätt att komma till montern...

Andra byggdagen
Nu har vi äntligen fått dem att flytta byggliften och vi kan sätta igång att arbeta ordentligt. I bakgrunden ser du Jan och Jessica. Vi hade fått en tvåmetersvägg som normalt inte brukar vara där. Den kunde inte lysa vit i montern. Min idé var att vi skulle inskaffa lister och sätta upp för att ställa böcker på. Min kusin, Lasse, var snäll och ställde upp med material och Jan monterade. Men det höll inte. Många svordomar i montern...

Nu börjar det likna en monter. Men tvåmetersväggen är fortfarande tom, nya lister måste införskaffas.

Bokmässan har varit ett sätt för Kristina Svensson, Lennart Guldbrandsson och mig, Kim M. Kimselius, att träffas och signera våra gemensamma böcker. Nu får vi hitta en annan mötesplats, eftersom det här är min sista bokmässa.

Vi passar också på att ta gemensamma foton på oss. Här skämtar vi till det lite och diskuterar vilken bok vi tycker bäst om: 10 misstag författare gör, 10 tips för att leva på din kreativitet eller 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär.

Minns du bilden ovan, när montern såg färdig ut? Så här såg den ut inuti... Många böcker att packa upp. Bara ett fåtal med tillbaka hem. Jippi!

Första Mässdagen, torsdagen den 27 september 2018
Första dagen, montern är klar. Vi har varit där tidigt så att Jan hann skruva upp listerna, böckerna är på plats och vi inväntar besökarna.

Varje dag har jag börjat med att spela in en video, lite snabbt innan mässan börjar fyllas av människor. Som du såg på första videon var jag sliten och trött. Det hade varit en lång dag, som började redan 05.00, med lång bilresa och att bära ut allt material, samt få bort allt byggmaterial från montern. Sådant tjafs tar på krafterna. Som om inte det var nog var jag konstant förkyld.

Mina guider i Lissabon, Thomas och Märtha Rebert. Blusen jag har på mig har jag köpt i Lissabon, precis som de flesta kläder under bokmässan. Här står de och berömmer Tsunamikatastrofen i Lissabon, som de verkligen älskar. Något som betyder mycket för mig, eftersom de känner till staden väl.

Butikschef Ulrika från Akademibokhandeln i Halmstad är ett kärt besök. Vi försöker komma på något roligt att göra i butiken till våren. Sist höll jag skrivarkurs där, få se om det blir något liknande nästa gång...

Den här unga kvinnan blev som tokig när hon fick syn på mina böcker. Hon var helt lyrisk. Ögonen tindrade och hon började berätta sin historia. När hon var barn började hon läsa Tillbaka till Pompeji och fortsatte läsa mina böcker, allteftersom de kom ut. När hon läst Kinesiska Draken hade boken fängslat henne så mycket att hon bestämde sig för att lära sig kinesiska. Nu hade hon en master i kinesiska och jobbade med litteratur. "Dina böcker förändrade mitt liv!" sa hon och jag blev så glad över att ha träffat henne. Samtidigt kändes det lite sorgligt att det här var sista året jag fick möta fansen på det här sättet för att höra deras berättelser.

Många härlig möten, hela tiden. Jag studsade upp och ner från stolen för att kramas och prata.

Jessica berättade om den här killen. Han slog sig ner på golvet och började läsa boken...

Min vän, författare och journalisten Ingemar Lönnbom, kom på besök och blev glad att han var den första som kunde avslöja att det var min sista bokmässa. En stor fin artikel blev det i tidningen, som jag fick ta del av först idag.

Butikschef Johan på Akademibokhandeln Center Syd kom också och hälsade på. Som vanligt hade vi mycket att prata om. I samma stund dök författarkollegor upp och det blev ett hastigt farväl.

Författaren Conny Svenning, jag och författaren Christer Claesson. Christer var den som gav mig idén att skriva Sveriges Pompeji Sandby borgs öde och det är jag mycket tacksam för idag.

Alla dessa härliga samtal, åh vad jag kommer att sakna dem...

Spöket på Torpa Stenhus var en mycket populär bok och ständigt en bok jag fick signera de första dagarna, sedan tog boken slut.

Mittemot oss, i Opals monter, ringlade köerna långa när Sven Nordqvist signerade sin senaste bok. Jag minns min första bokmässa 1998. Då pekade min redaktör på honom och förklarade vem mannen var. Jag hade inte en aning om vem det var, trots att hon sa att han hade skrivit böckerna om Pettsson och Findus. Inga böcker jag läste. Numera vet jag vem han är, för jag har sett honom sitta där varje dag på alla bokmässor, mittemot vår monter, alltid lika populär med långa köer.

Ja, då var första bokmässedagen över. Imorgon berättar jag mer. Kanske är du med på bild då?

Har du missat mina inlägg under bokmässan? Jag har inte hunnit lägga ut dem på sociala medier.
Handlingen i Spöket på Torpa Stenhus av Kim M Kimselius suger tag i mig.
Häxjakten av Kim M Kimselius är ett riktigt häftigt fantasyäventyr.
Man sträckläser och sugs in i handlingen Tsunamikatastrofen i Lissabon.

Jag ser 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär som ett uppslagsverk.
Vilken bok Tsunamikatastrofen i Lissabon Tack Kim för ännu en klassiker.

Fler inlägg om Bokmässan i Göteborg 2018:
Bokmässan i Göteborg Del 1 Tårar, skratt och kramar.
Bokmässan Del 2 Mer skratt och kramar.
Bokmässan Del 3 Så många kramar och autografer.
Bokmässan Del 4 Min allra sista bokmässa.
Vi är många som inspirerats något enormt av din varma och härliga personlighet Kim M Kimselius.

Kramisar från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.