Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 25 juli 2015

Boktips: Millie Birds bok om döda saker


Millie Birds bok om döda saker av Brooke Davis

Upptäckte att det här var helt fel bok att lyssna på när man just har mist sin pappa. Även Millie har mist sin pappa, vilket gör att hennes mamma lämnar henne på ett varuhus och säger åt henne att stanna där. Det gör Millie, trots att dagarna går. Hon är bara sju år och van att göra som hon blir tillsagd.

Millie har en bok där hon skriver upp alla döda saker hon hittar, en av dem är hennes pappa.

Till slut dyker den åttiosexårige före detta maskinskrivaren Karl upp. Karl hittar Millie. Och Millie och Karl hittar i sin tur Millies vresiga åttiotvååriga granne Agatha. Alla har de förlorat någon. Tillsammans finner de styrka och ger sig ut för att hitta Millies mamma.

Det är en charmig bok, men också en sorglig bok. Lite rörig ibland, men klart läsvärd.


Den får tre stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 24 juli 2015

Boktips: Tudor Rose av Anne Perry

Tudor Rose av Anne Perry

En härlig ungdomsroman på engelska, som utspelar sig under Elisabet I:s tid. Rosie hatar sitt liv. Hon råkar alltid ut för problem. Hennes allra största problem är att hon inte kan läsa. Något som ställer till det rejält för henne i skolan. Hon blir retad och mobbad. Av en gammal man får hon en antik klocka som för henne genom tiden till Elisabet I:s hov när den spanska armadan just är på väg mot England.

Där märker Rosie att hon läser betydligt bättre än många andra.

Rosie upptäcker en spion i drottningens hov och ger sig av för att varna drottningen. En färd genom England på 1500-talet, som inte är så lätt för en flicka från framtiden.

En bok jag varmt rekommenderar.Den får fem stjärnor av fem möjliga.


För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 23 juli 2015

10 tips för att lyckas som författare


10 tips för att lyckas som författare
 
1. Du behöver inte bry dig om att någon annan ska godkänna din text och tycka den är bra. Det viktigaste är att DU är nöjd med den och har gjort allt du kan för att den ska bli det bästa du någonsin har åstadkommit.

2. En refusering är en refusering och det kan komma många sådana, men till slut når du målet, bara du är envis, tror på dig själv och inte ger upp.

3. Var rädd om din skrivtid, se till att omgivningen tar dig på allvar och respekterar den tid du har satt upp för skrivandet!

4. Var inte avundsjuk på andra författares framgångar, dela deras glädje och gratulera dem. Även om du inte vinner något på det just då, bevisar det att du är en riktig författare som tror på din bok.
 
5. Om du inte är någon av de stora, bästsäljande författarna som Stephen King, Dean Koontz, Camilla Läckberg etc, kan du inte räkna med att böckerna säljer av sig själv. Du måste berätta att din bok finns.

6. Blurbs ger inte så mycket som man kan tro och en del bokrecensenter avskyr blurbs. Men om du får en riktigt bra blurb på bokens fram och/eller baksida kan det ge boken en rejäl skjuts försäljningsmässigt.

7. Det viktigaste är inte att synas i media, det viktigaste är att ha en karriär som författare. Ta ett steg i taget!

8. Om du inte är aktiv i sociala medier är det lika med att du inte satsar ordentligt på din bok. Bli aktiv! Visa att du och din bok finns!

9. Skrik inte KÖP MIN BOK! Berätta bara att den finns och använd kärleksfulla ord om din bok, för du älskar väl den som ditt eget barn?

10. Skriv med glädje och glöm inte att det är du själv som har valt att syssla med orden. Ha kul!

Lycka till!

Vem är då jag som ger dig dessa tips?
Här kommer lite information om mig och mitt författarskap:
Kim M. Kimselius började skriva sina första alster redan som åttaåring och drömde redan då om att bli författare. Hon skrev en liten bok som hon fortfarande har i sin bokhylla, kasperdockspjäser, noveller och en hästtidning. Sedan gav hon sig på längre berättelser, men kände att tiden ännu inte var mogen för att visa fram det skrivna, utan lade dem i byrålådan.

Med debutboken Tillbaka till Pompeji blev drömmen verklighet. Boken gjorde dundersuccé vid sin utgivning, vilket resulterade i stor uppmärksamhet från massmedia: TV, Radio och tidningar. De kallade henne för ”Blekinges Astrid Lindgren”. Något som Kim tog till sig med blandade känslor. Visst var det fina, roliga ord, men också tunga, ansvarsfyllda och alltför stora, i Kims tycke. ”Det finns bara en Astrid Lindgren”, säger Kim och i nästa andetag avslutar hon med: ”Men jag hoppas att jag blir en lika fin och beundransvärd människa som hon”. "Aftur til Pompei"/"Tillbaka till Pompeji" utsågs som en av de bästa utländska ungdomsböckerna på Island 2009

Med boken Jag är ingen häxa upprepade Kim M. Kimselius den succé hon gjort med sin första bok. Även denna bok blev uppmärksammad i massmedia och resulterade i många föreläsningar landet runt i skolor, bibliotek m.m. Kim har nu kommit ut med närmare 40 böcker.


Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.Nu finns min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet att köpa.
"Än en gång lyckas Kim dela med sig av sin skrivglädje och inspirera till att låta orden flöda. --- Att hitta glädje i skrivandet är boken för alla de som drömmer om att skriva, men inte har en aning om hur de ska gå tillväga för att skriva en hel bok. Det är också boken till de som skrivit ett tag, men tappat glädjen i skrivandet. --- Kim delar verkligen med sig av skrivglädje och jag längtar efter att få skriva mina berättelser." Emmelie Hardenborg

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

onsdag 22 juli 2015

Färgargårdens skrivarkurs vecka 29 2015 Ett härligt gäng skrivsugna

Färgargårdens skrivarkurs vecka 29 2015


Ingången till Färgargårdens skrivarkurs.
Efter en mycket lyckad skrivarkurs vecka 28, såg jag med förväntan fram emot att ta emot en ny grupp människor att inspirera. Någon hade ställt ut välkomnande blommor, både utanför och inne i huset. Det skänkte trevnad och uppskattades både av mig och deltagarna. Tack så mycket!

Skylt vid väg 122 som visar var Färgargårdens skrivkurs är.
Eftersom i stort sett alla på förra skrivarkursen körde förbi Färgargården, för att vända och komma tillbaka, satte vi den här gången upp en tydlig skylt. Ändå hörde vi bilar tvärnita innan de svängde in. Husägaren har lovat att sätta upp en stor, tydlig skylt med texten Färgargården till nästa sommar. Då kommer alla att ha lätt att hitta.

Christina, Maria, Jenny och Jackie har anlänt, fredag kväll.
De första deltagarna har anlänt fredag kväll och sätter sig ute i skuggan. Den här omgången bodde nio av tio deltagare i Färgargården.

Lördag morgon kommer Tudor på besök. Kursdeltagarna har följt honom på nätet sedan han var fem veckor och blir mycket glada.
På lördag morgon överraskade Jan kursdeltagarna genom att ta med Tudor. Alla blev överlyckliga och det blev stort pusskalas. Först tyckte Tudor det var mysigt, sedan såg han lite besvärad ut.

Maria, Michaela, Dominiq och Emma skriver för fullt.
 Alla lyssnade uppmärksamt och slängde sig över övningsuppgifterna.
Christina Gustavsson, Lisa och Liza är också fulla av ord.

Utsikten genom fönstret ifrån där jag sitter under skrivarkursen.
Det här var min utsikt medan kursdeltagarna skrev. Förra kursen hade jag långtråkigt när jag väntade på att de skulle skriva klart. Den här gången hade jag tagit med en bok. Den var så spännande att jag var tvungen att sätta larmet på min mobil för att inte glömma av kursdeltagarna.

Alla kursdeltagarna på en och samma gång.
Här är samtliga tio kursdeltagare, även om en av dem just när jag tog bilden har lyckats böja ned huvudet över datorn.

Det gick åt mycket fika, eftersom vi gjorde av med massor av energi.

Lördagen innehåller ett intensivt program, det kräver energi och det var många fulla kakfat bredvid datorerna och skrivblocken.

Maria, Michaela och Dominiq.
Det enda som hördes var knattret från datortangenter och raspandet från pennor som fördes över pappren. Annars var det tyst i Färgargården, inte ens spökena störde.

Annie och Jenny provar på Yoga.
Eftersom Jackie hade berättat för mig att hon tränade yoga och var duktig i det, frågade jag om hon ville hålla ett lätt yogapass för deltagarna. Jacke erbjöd sig att göra det och alla ville vara med.
Jackie leder yogapasset, bredvid sig har hon Liza.

Alla deltar i yogapasset, här är det Dominiq, Michaela, Emma och Anni.

Lisa och Christina gjorde så gott de kunde under yogapasset.
Till och med de som inte kunde sätta sig på golvet gjorde de övningar de hade möjlighet till. Vi hade suttit still många timmar den här dagen, så det var ett välbehövligt pass.

Maria tar en vilopaus.
Några av oss tog en promenad och när vi kom tillbaka upptäckte vi att de som stannat kvar hade passat på att ta en tupplur.
Även Christinas energi tog slut och en välbehövlig tupplur blev perfekt.

Medan några sover passar andra på att skriva, här är det Jenny och Anni.
 Andra hade valt att stanna kvar i kurssalen för att skriva.
Även Dominiq skriver för fullt, trots att lektionerna är slut för dagen.

Färgargården! En plats du har möjlighet att bo på du också!

Färgargården har någon mystisk dragningskraft. Så fort man kliver in i huset vill man skriva. Något samtliga kursdeltagare påpekade. Eller så var det min kurs som fick dem att känna så...

Maria tecknar.

Maria satt och knåpade med något på lördagskvällen och visade upp sina fantastiska tuschteckningar. Det gjorde att vi bestämde oss för att hon skulle få vara med och illustrera antologin vi ska ge ut tillsammans nästa höst. Det ska bli en bok om spöken...
En av alla Marias underbara teckningar.


Jackie och Tudor.
På kvällen hade Jan med sig Tudor igen. Jackie som är hundmänniska och saknade sin hund, tog hand om Tudor. De kom mycket bra överens.

Modiga Anni tar ett dopp i sjön.
Färgargården ligger vid en liten sjö och Anni passade på att ta ett dopp i sjön. Modigt! Hon sa att vattnet var mycket varmt. Ingen annan vågade testa.
Vackra badnymfen Anni

Dominiq var inte rädd för att hugga i och länsa båten från regnvatten.
Däremot tog de yngre flickorna chansen att ta en tur med roddbåten. Här är det Dominiq som länsar båten från regnvatten, medan Michaela och Emma står och tittar på.
Michaela och Emma tittade på medan Dominiq arbetade.

Tudor kikar fram bakom vindskyddet.

Tudor hade fått följa med ned till sjön, och satt bunden vid ett träd medan jag fotograferade allt som hände.

Färgargården.
 Visst är det en magisk plats så här i kvällsljuset?

Färgargården och skrivande Jenny.
Jag skymtade någon som satt vid huset och zoomade in. Jodå, Jenny satt och skrev för fullt. Flitiga kursdeltagare.

Dominiq, Michaela och Emma på väg ut från bryggan.
Båten är färdigöst, flickorna på plats och ger sig ut på sjön. Jag lämnar dem där och går upp till huset för att titta igenom manus för de som vill visa upp dem.
Dominiq, Emma och Michaela vinkar glatt.


Koncentrerade kursdeltagare tar sig an dagens uppgift, här Christina, Lisa och Liza.
På söndagen är alla betydligt tröttare än dagen innan. Det visade sig att de hade pratat till midnatt och säkert en bra bit efter det också. Det var zombies som mötte mig när jag kom till kurslokalen. Tur att jag hade sovit hemma!

Lisa, Maria, Michaela och Dominiq.
Jag ruskade liv i dem och gav dem en rejäl uppgift. Trots trötthet slängde de sig ivrigt över den och började skriva.

Emma, Jenny, Jackie och Anni.

Jag i bortre hörnet i soffan.
Jan greppar kameran innan han ger sig iväg och tar foton från andra vyer än vad jag har gjort under kursen. Nu får även jag vara med på bild.

Kursdeltagarna lyssnar uppmärksamt.

Kursledaren på skrivarkursen, jag, Kim M Kimselius.
Ja, jag vet att jag ser trött ut och det är jag. Men framförallt är jag ledsen. Sorgen efter pappa överväldigade mig ibland på skrivarkursen och jag klarade inte av att behärska mig utan grät. Tack alla som tröstade och gav mig så goa kramar.

Nästan hela gruppen samlad. Från vänster: Anni, Emma, Dominiq, Kim, Maria, Michaela och Jenny.

På förra kursen kom vi på att vi skulle ta ett gruppfoto på deltagarna. Tyvärr kom vi på det när några redan hade åkt. Den här gången skulle vi komma ihåg att ta ett foto, sa Jan och jag. Men så blev det inte. Många hade redan hunnit ge sig av när jag kom på det. Även Jan hade åkt, för att köra en av kursdeltagarna till tåget. Jag sprang ut på vägen och stoppade en bil och frågade om han kunde fotografera oss, tror hans namn var Jörgen, eller Jesper. Tack för hjälpen! Visst blev det bra foto?

Trött, men mycket nöjd kursledare, Kim M Kimselius 2015.

Då sitter jag där igen. Kursdeltagarna har åkt. Huset ska röjas och städas. Alla saker ska med hem igen, sängar, madrasser, stolar, bord, filtar... Det är mycket att göra efteråt också. Vi har praktiska lådor för mat och porslin, går lätt att stapla och ta med.

Mat och material från kursen plockas ihop och tas hem igen.

Så här skrev kursdeltagarna om kursen:
"Skrivarkursen har gett mig inspiration och fått fart på mitt skrivande igen. Kim har förmågan att på ett enkelt och tydligt sätt berätta hur man faktiskt skriver och ger ut en bok. Bra övningar som gör att man vill skriva mer. Och ännu mer. Jag återvänder hem med känslan att mina böcker nu kommer bli verklighet. Det var bara ett enda fel med kursen - den var för kort! Tack bästa Kim!" Anni Svensson

"Kursen var bra. Även övningarna och de praktiska tipsen - bra! Vi behövde pushen, mer kurage, tro på oss själva. Det fick vi av Kim." Maria Attestål

"Informativ, strukturerad, ger praktiska tips, avslappnad atmosfär i inspirerande miljö. Ett stort plus att ha en kompetent kursledare med egen gedigen bakgrund och erfarenhet av författarskapet." Christina Gustavson

"Det här har varit en underbar kurs med mycket skratt. Kim har varit en underbar lärare och jag har fått så mycket inspiration av att lyssna på henne. Uppgifterna har varit mycket roliga och lärorika. Det har varit jätteroligt att träffa andra som också älskar att skriva. Och jag har lärt mig så mycket av att lyssna på andras underbara berättelser. Längtar redan till nästa gång som jag får komma hit." Michaela Larsson

"Från att vara ett blankt papper blev jag fylld av tips och idéer så jag vet att jag kommer skriva många böcker. Med Kims enkla och underbara person, fångade hon mig och gav mig mitt driv att fortsätta skriva och känna mig som en REDAN författare. Jag har varit en blomknopp som börjat blomma! TACK!" Liza Licazzo

"Kursen är utmanande, specifik och tar upp det en blivande författare behöver veta för att lyckas i framtiden. Kim går även igenom de fällor man ska undvika och vikten av korrekturläsning! Ett härligt gäng får inspirationen att braka loss. Skitkul, med andra ord. Tusen tack för att du tror på mig, Kim." Jackie Fremark

"En mycket inspirerande kurs, som verkligen förmedlar skrivglädje. Fin blandning av teori, korta skrivövningar och längre. Mycket bra att vi kursdeltagare fick prata så mycket om vårt skrivande och våra problem. Nyttigt att läsa högt och få andras kommentarer och ärliga kommentarer om texterna från dig, Kim. Den här kursen fick mig att verkligen inse att jag borde och kan satsa på mitt skrivande. Och den förmedlade verkligen skrivglädje på ett mycket inspirerande och kraftfullt glatt vis." Jenny Holmström

"Kursen har varit till stor inspiration och en väldig kunskapskälla att ösa ur. Bra med ett varvat innehåll. Kursinfo, eget skrivande. Kursen har givit förslag till olika stilar att skriva på. Varje deltagare har sin egen stil. Bemötandet och sammanhållningen inom gruppen har varit berikande. Roligt att kursen ska leda till en bok. Häftigt med spöktema! Upplever att kursen har ett helhetsperspektiv. Från uppstart till skrivandet, till färdig bok." Lisa Linander

"Jag tycker att både kursen och hela upplevelsen har varit väldigt inspirerande och jag känner att jag har utvecklats mycket. En del av kursen har jag tidigare läst om i din bok 'Att skriva med glädje', men jag tyckte inte att det gjorde något. Istället förtydligades innehållet när jag fick höra det en gång till fast muntligt. Allting har känts så äkta och känslan över att fått vara i detta hus har varit riktigt bra. Jag känner att jag redan börjat tro mer på att jag kan, och verkligen insett att det viktigaste är att jag tycker om det jag gör!" Emma Sturesjö

"Denna  kurs har gett mig otroligt mycket så att jag har utvecklat skrivandet och glädjen för att skriva har mångdubblats. Kim har varit en så charmig ledare, som lär ut på ett bra sätt och lyckas förmedla mycket på kort tid, utan att det blir överväldigande. Övningarna var roliga att utföra och inspirationen flödade fritt med kreativiteten alla dagarna! Infon om hur man tar sitt skrivande, var precis vad man ville och behövde veta. Jag ser fram emot att ta mitt skrivande till nästa nivå och få lära mig mer på en fortsättningskurs. Tack Kim!" Dominiq Lindsol

Några kommentarer om boendet:
"Mysigt boende, där man känner att historien lever kvar i väggarna och tillför mycket till skrivarkursen. Mysiga rum, både för middagen, att skriva, umgås och sova."
"Boendet har varit helt underbart!! Det är mysigt att det är ett äldre hus."
"Vilket härligt hus! Nytt och gammal i en skön blandning."
"Inspirerande, gammalt boende. Lugn, fridfull omgivning."
"Det har varit mysigt att bo här och området är så vackert och ger en verkligen inspiration. Maten har varit otroligt god varje dag."
"Boendet mysigt! Bra 'skrivarlya' som ger inspiration. 

Anni var så laddad med ord att hon satte sig och skrev på tåget hem till Stockholm. Hon skrev ett blogginlägg om skrivarkursen. Så här skriver Anni bland annat: Nu sitter jag lycklig på tåget hem från hennes skrivarkurs i Eringsboda. Under två dagar har jag fått ny inspiration och ännu mer fart på mitt skrivande. Jag kan varmt rekommendera Kims skrivarkurser. Hon är en perfekt coach som gör skrivandet ännu roligare.
 
Blev du sugen på att gå en skrivarkurs för mig? Redan nu kan du göra en intresseanmälan, då kontaktar jag dig till våren. Här ser du 2016 års datum för skrivarkursen.


Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.Nu finns min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet att köpa.
"Än en gång lyckas Kim dela med sig av sin skrivglädje och inspirera till att låta orden flöda. --- Att hitta glädje i skrivandet är boken för alla de som drömmer om att skriva, men inte har en aning om hur de ska gå tillväga för att skriva en hel bok. Det är också boken till de som skrivit ett tag, men tappat glädjen i skrivandet. --- Kim delar verkligen med sig av skrivglädje och jag längtar efter att få skriva mina berättelser." Emmelie Hardenborg


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.