Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 1 oktober 2011

Föreläsning Ficherströmska Gymnasiet i Karlskrona

I torsdags föreläste jag på Ficherströmska Gymnasiet i Karlskrona. Det ligger vägg i vägg med de lokaler där min man arbetade när han var anställd på Ericsson. Lätt att hitta. Jag visste även var jag skulle parkera. Men döm av min förvåning när det inte fanns en enda parkeringsplats när jag kom fram. Av någon anledning har stora delar av parkeringsplatserna på kajen stängts av, till stor frustration för många kan jag tro.

Till slut lyckades jag hitta en tvåtimmarsparkering, vilket inte alls skulle räcka tidsmässigt, men det fick gå.

Jag höll den första föreläsningen, sedan hämtade jag bilen och fick lov att parkera den på skolgården. Perfekt!

Ofta får jag frågan om jag inte blir trött när jag håller två föreläsningar på varandra, men det var inga problem. De elever jag mötte i torsdags var 18-19 år och mycket intresserade åhörare, vilket gjorde att det var lätt att tala inför dem. Dessutom kom de med många intressanta frågor.

Istället för trötthet kände jag inspiration när jag lämnade den stora byggnaden, efter en underbar lunch bestående av morotssoppa.

Det var en strålande vacker Brittsommardag, soligt och +22 grader, med varma Medelhavsvindar som svepte runt mig när jag kom ut.

Har ofta fått höra att man ska vara lite nervös före varje föreläsning för då går det som bäst. Men jag var inte nervös innan torsdagens föreläsningar, ändå kände jag att de hade gått mycket bra. Kanske min rutin spelar in, eller så är det för att jag inte försöker spela en roll när jag föreläser, jag är helt enkelt jag, precis som jag är. Visar mina känslor och min glädje, delar med mig av mina funderingar och erfarenheter. Ja, jag har helt enkelt väldigt roligt när jag föreläser.

Idag, lördag 1 oktober, är jag på Akademibokhandeln Nova Lund och signerar 12.00-15.00. Det ser jag också fram emot. Det är jättekul att träffa läsare, både nya och gamla. Kanske kommer någon/några av mina fans och hälsar på. Det tycker jag är extra kul! Hoppas vi ses!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 30 september 2011

Skrivtips av Kimselius på Video från Bokmässan i Göteborg 2011

Du kanske minns att jag berättade att jag blev filmad och intervjuad på bokmässan av en skrivarsajt?

Det var Skriva.net som intervjuade mig och här kan du se resultatet:Här inte själv lyssnat på inslaget... Ska bli spännande att höra vad du tycker om det.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 29 september 2011

Sveriges Radio Blekinges nyhetsutsändning om Kimselius framgångar på Bokmässan

När jag i måndags åkte hem från Bokmässan i Göteborg ringde telefonen. Det var Sveriges Radio Blekinge som hade läst på min blogg om att det hade gått jättebra på bokmässan i år. De ville göra en intervju med mig. Det var lite svårt, eftersom täckningen var bedrövlig. När jag kom hem ringde jag upp radio och de spelade in för att göra ett klipp.

Döm om min förvåning när min mobil ringde i morse klockan 07.00 och det var från radio. De ville ha en bild, för de skulle sända klippet i nyheterna. WOW! Häftigt!

Här kan du lyssna på inspelningen, som jag spelade in med min videokamera i brist på annan inspelning i den stunden:

Här är Sveriges Radio Blekinges inlägg:
Blekinge

Kimselius populär på bokmässan

Publicerat: kl 06:36 , Nyheter P4 Blekinge Kommentera
Årets Bokmässa i Göteborg den gångna veckan blev en framgång för Blekingeförfattaren Kim Kimselius. Hennes två senaste böcker om Theo och Ramona som handlar om andra världskriget sålde i princip slut.
– Jag hade förväntat mig att det skulle gå bra, men inte så här bra. Det är sanslöst vilken uppmärksamhet jag har fått, säger Kim Kimselius.
Hennes historiska äventyrsböcker är uppbyggda kring verkliga händelser och de två senaste böckerna handlar om andra världskriget. Själv tror hon att det ökade intresset för hennes böcker i år kan bero på att Bokmässan hade tyska språket i fokus.

Upplevelser från kriget
En del av de som besökte Kim Kimselius i montern berättade om sina egna upplevelser av andra världskriget.

– Det har kommit fram många människor som har varit med om kriget. En del som har suttit i koncentrationsläger eller flytt från tyskarna, säger hon.

Känd författare
Kim Kimselius beskriver årets bokmässa som den bästa någonsin och tror att intresset för henne som författare ökat också för att fler och fler känner till henne.
– Ryktet om mina böcker har spridits och böckerna används ofta som temaböcker i skolorna, säger hon.

Annelie Lundin annelie.lundin@sr.se

Du kanske förstår att jag är rätt så tagen av den är bokmässan, inte fysiskt, utan mer känslomässigt, eftersom det har hänt så mycket roligt i och med bokmässan. 

Ska bli spännande att höra vad du tycker om inlägget!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 28 september 2011

Tryckfelsnisse har varit framme!

Tänk vad skönt det skulle ha varit om jag hade kunnat skylla på "Tryckfelsnisse", en påhittad figur, som man ofta skyller på när något blivit fel i en tidning eller i en bok.

Men nu är det ju som så, att jag ensam är ansvarig för de fel som blir i mina böcker, eftersom jag följer boken från början till slut. Ja, jag vet att jag har korrekturläsare, men de är inte insatta i fakta lika bra som jag är till varje bok. Med andra ord, jag har ingen att skylla på, ingen korrekturläsare, ingen sättare, ingen tryckare, allt är mitt fel när något blir fel i en bok.

Det är precis vad som har hänt nu. Det har "smugit sig in ett fel" i de nya böckerna om andra världskriget. Ja, smugit är inte rätt ord, men det är så man brukar uttrycka sig när man skäms lite för att det blivit fel. Mina fingrar har helt enkelt halkat fel när jag skrivit in texten och sedan har felet följt med genom alla mina korrekturläsningar, för jag vet ju att jag kontrollerar och dubbelkontrollerar och trippelkontrollerar fakta innan jag skriver in dem i texten. Ändå kan det bli galet när fingrarna blir lite trötta och stela. Per tusen gånger om ursäkt för felet, det enda jag kan skylla på är trötthet...

Så där ja, nu har jag ursäktat mig, nu ska jag berätta om felen:

Tryckfelsnisse har varit framme

Tyvärr har ett fel smugit sig in i faktadelen av boken. På sidan 326 under SVERIGE, sjätte raden nerifrån ska det vara "till koncentrationsläger under hösten 1943," 

Tryckfelsnisse har varit framme

Tyvärr har ett fel smugit sig in i faktadelen av boken. På sidan 321 under SVERIGE, tionde raden nerifrån ska det vara "till koncentrationsläger under hösten 1943,"

Tur att felet upptäcktes i tid. Nu kan vi göra ändringar i de böcker vi inte levererat ut.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 27 september 2011

Inte den enda

Jag är inte den enda, det finns många fler som känner på samma sätt. Många av mina författarkollegor får ständigt nya idéer till böcker. Ord som pockar på och kräver att få komma ut på den tomma dataskärmen.

Vet inte om alla har lika mycket fantasi som jag och har lika många påbörjade böcker i sina lådor/datorer. Ibland känns det nästan smärtsamt att inte hinna med att skriva allt som finns inom mig. Speciellt när jag nu har stått på mässan i fyra dagar och de flesta läsare har frågat när nästa bok kommer. Om bara tiden hade funnits, och pengarna, hade nästa bok redan legat ute i butikerna... Men så är det tyvärr inte eftersom tiden inte räcker till.

Min monter B09:20 på Bokmässan i Göteborg 2011
Det pratas mycket om bokmässan i bloggvärlden just nu. Folk är trötta, har ont i kroppen etc. Jag känner  mig energifylld och skrivsugen, eftersom jag har fått ett så fint mottagande av mina nya böcker På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa på bokmässan.

Kan jag vara annat än glad och fylld av energi efter alla berömmande ord. Dessutom fick jag idag en fantastisk recension ifrån Bibliotekstjänst av På flykt från andra världskrigets fasa! Berättar mer om den en annan dag.

Eftersom jag kom hem sent igår efter bokmässan väntar mycket att packa upp innan jag kan sätta mig för att skriva på min nya bok. Men innan jag tar hand om allt det ska jag gå ut och njuta av den underbara Brittsommardag vi har här i Blekinge just nu.

Ha det så gott. Vi hörs imorgon igen!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 26 september 2011

Ännu en RosenAward!

Vilken lycka! Min blogg har fått ännu en Rosenaward. Underbart!

Den här gången har jag fått awarden av Helena Milton på bloggen Förändrad - Förvandlad - Förädlad.

Helenas motivering är: "Till Kim för att hon är så generös  och delar med sig av allt som gäller författarskap, marknadsföring, ja - allt som har med författarlivet att göra. Och inte minst för att hon även tar upp viktiga och djupa ämnen - det berikar hennes blogg."

Tack snälla Helena för dina fina ord!

Varför började du blogga?
För att jag var på en kurs i Sociala Medier på bokmässan 2009. Joakim Jardenberg höll i kursen och sa: "Om min mamma kan börja blogga, då kan ni det med!" Den kvällen startade jag min blogg och eftersom jag inte hade en aning om vad jag skulle kalla den så blev det: "Kim M Kimselius är här nu!"

Vilka bloggar följer du?
Alldeles för många kan det tyckas, men alla bloggar tillför mig något eftersom de är så olika varandra. Kika in till höger här på min blogg så ser du alla de bloggar jag följer.

Vilka favoritfärger har du?
Starka färger: Rött, Lila, Blått.

Vilka är dina favoritfilmer?
Morden i midsommar, definitivt! Dessutom tycker jag bäst om brittiska filmer överhuvud taget.

Vilka länder drömmer du om att besöka?
Jag drömmer inte om det, jag ser till att besöka dem genom att bestämma mig för att skriva om en händelse som har skett i det landet. Det ger mig möjlighet att åka på researchresa dit! Ett land jag skulle vilja resa tillbaka till är Kina, dit jag reste inför min bok Kinesiska Draken. Det blev en oförglömlig resa! Just nu fantiserar jag om Singapore, av en alldeles speciell anledning...

Ja, det var frågorna. Nu till de personer som jag vill dela ut den här awardrosen till:

Till Trillingnöten på bloggen Life is like a box of chocholates. Som jag började läsa för att jag älskar choklad och titeln tilltalade mig. Nu slukar jag Trillingnötens blogginlägg, som andas positivitet och kärlek! Hennes blogginlägg gör mig glad helt enkelt! Tack!

Till Anitha på Novellbloggen, som ibland skriver texter som helt tar andan ur mig!

Till Aktuellt i Grekland som skänker mig värme genom sina fantastiska blogginlägg om landet!

Jag skulle vilja ge den till Carina på Poco Loco Creativo också, men Carina har stäng ned sin blogg och är nu ute på vift i världen. Carins blogginlägg från Puerto Plata har visat mig på en sida av livet som är främmande för oss här i Sverige. Du vet att Awardrosen är din Carina!

Monika Häägg förtjänar också utmärkelsen för sina underbara naturskildringar och fantastiska historiska böcker!

Ja, som ni ser har jag många trevliga bloggvänner, vars inlägg jag försöker hinna med att läsa så ofta jag bara hinner. Ibland räcker tiden inte till. Men då söker jag mig bakåt i bloggen och läser allt som har hänt. För det är alltid inspirerande att kika in på andras positiva blogginlägg!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 25 september 2011

Bokmässan 2011, Kerstin Ekman, Eva Swedenmark och jag Kim M Kimselius, 25 september

Bokmässan har stängt. Runt mig larmas det, böcker packas ned, det låter väldigt mycket, men inte hälften så mycket som när bokmässan är igång. Hela tiden kör det truckar förbi, folk vandrar förbi med vagnar fyllda med kartonger. Ja, här är det full fart fortfarande, trots att portarna har stängt för allmänheten.

Idag har varit en superbra dag också. Här följer en liten bildkavalkad från idag:
Även idag kom det fullt med fans...
Många blev fotograferade, men inte alla, för det hanns helt enkelt inte med när köerna var för långa...

Kerstin Ekman föreläste och signerade i montern bredvid...
...en fantastisk kvinna, med underbara böcker.
Kerstin Ekman kom över till min monter och tog sig en titt på mina böcker...
...och jag kände mig lika ivrig som mina fans när jag ställde upp mig för fotografering tillsammans med Kerstin Ekman

Eva Swedenmark tittade förbi med sin bok Kärlek och Käk som jag fick ett signerat exemplar av.

Det var full snurr hela tiden och högarna av böcker minskade stadigt...

Jag har fått många goa kramar idag, både av fans, släktingar, vänner och författarkollegor.

Idag var alla mina tre flickor: Jenny, Linda och Roxana trötta och jag såg till att de fick vila lite oftare och fick då själv chans att berätta om mina böcker...

...men det blev aldrig några långa stunder, eftersom det alltid snart var dags att sätta mig vid signeringsbordet igen.

Emellanåt fick jag resa mig upp för att fotograferas.

Släkten dök upp, men det blev inte så mycket tid över för att hälsa på dem och plötsligt var de borta utan att jag hunnit säga hejdå...

Några ögonblicks lugn infann sig i samma stund som författarkollegan och journalisten Ingemar Lönnbom kom på besök och vi hann få några minuters pratstund innan det var dags att sätta igång och signera igen...

...men det är givetvis något jag gör med glädje...

...och lika villigt ställer jag upp på fotografering, vet ju själv hur roligt jag tycker det är att bli fotograferad med någon jag beundrar och tycker om...

Under en bensträckarpaus passerade jag en monter som stack ut från mängden...

...här bubblade den magiska kärleksbrygden i grytan...
...medan författaren berättade om sin helt underbara bok om kärleksängeln. Längtar så efter att få läsa hela berättelsen...

Den här bokmässan har varit helt fantastisk för mig, både försäljningsmässigt, alla beröm, alla underbara möten och allt spännande som kanske väntar i framtiden. Ingenting kan bättre uttrycka min glädje än ovanstående bild.

Hoppas du har tyckt om att följa med mig under Bokmässan i Göteborg. Vi ses nästa år, antingen på mässan eller här på min blogg!

Här är de övriga inläggen från bokmässan:
Dag 2 Magnus Uggla, Lennart Hellsing...
Dag 3 Maria Montazami, Elsie Johansson...


Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se